Spotify is inmiddels een begrip onder de muziekstreamers. Ondanks dat het bedrijf pas enkele jaren geleden begon, lijkt het alsof het er altijd geweest is en dat terwijl het pas in vijftien landen actief is.

Met vijftien miljoen gebruikers lijkt het ook een doelgroep te hebben gevonden, maar sinds vorige week duiken steeds berichten op over de zorgelijke winstcijfers van het bedrijf.

Zo steeg de omzet in 2011 tot 244 miljoen dollar, maar boekte Spotify toch een verlies van zestig miljoen.

Dat komt doordat bijna alle inkomsten worden uitgekeerd aan de platenmaatschappijen die hun muziek ter beschikking hebben gesteld: zo’n 98 procent van de inkomsten gaat daarheen.

Sinds 2008 heeft het bedrijf tweehonderd miljoen euro aan royalties uitgekeerd.

Daarbij komt nog, dat dat in hoofdzaak reclame-inkomsten zijn: ongeveer elf miljoen gebruikers hebben een gratis abonnement en vier miljoen mensen betalen Spotify zelf voor het reclamevrij luisteren.

In 2011 haalde het bedrijf zo’n 27,5 miljoen dollar binnen aan reclameverkoop. Doordat ook voor de gratis beluisterde muziek royalties moeten worden afgedragen, zijn die gratis abonnementen in feite een verliespost.

Spotify moet zichzelf in feite bedruipen van die resterende twee procent van de omzet: alle kosten, investeringen en winst moeten daar vandaan komen. Dat lukt in ieder geval tot nu toe niet…