Roots- en bluesdiva een uur bij RTV Katwijk’s Kippenvel Live

RTV Katwijk’s Kippenvel ontving op dinsdag 16 februari j.l. een grote naam. Beatrice van der Poel heeft zichzelf namelijk de laatste jaren meer dan ooit bewezen met prachtige cd’s en idem concerten overal in Nederland.

Op dinsdag 16 februari kwam trouwens niet alleen Van der Poel van 21:00 tot 22:00 naar RTV Katwijks wekelijkse rootsradioshow, maar ook bijna haar hele band. Bassist Thijs Vermeulen, toetsenist Jacob Klaasse en gitarist Marcel de Groot vergezelden haar namelijk.

Als Kippenvel een rode loper had, hadden samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Karla Imthorn en Aart Rietveld die dan ook met alle plezier uitgerold: ook Beatrice van der Poel’s begeleiders zijn legendes op zich in de wereld van de Nederlandse pop- en rootsmuziek.

Van der Poel is zelf ook een veterane die lang in allerlei bands zong, maar met haar Nederlandstalige cd Langzaam Los thuiskwam in 2006. Omdat geen label vertrouwen had in die stap, bracht zij die zelf uit, maar het succes van die cd bewees haar gelijk overtuigend. Zij koppelde immers persoonlijkheid aan geïnspireerde soul, blues, funk en rock.

In compromisloze en sfeervolle songs vol Amerikaanse roots zong ze de vrijwel steeds door haar alleen geschreven nummers doorleefd, gretig en sensueel. Van der Poel kan dan ook om de maat heen zingen, de woorden loom rekken of met toon en intonatie heel iets anders suggereren dan de woorden betekenen. Ook op de eind vorig jaar uitgebrachte opvolger Hard En Hoofd bezingt ze begeerte en extase net zo beklemmend als woede, wanhoop, dood en drankzucht. Zo maakte ze een cd zoals die maar zeer zelden wordt gemaakt.

Waartoe zij live in staat is, bewees ze bovendien niet alleen in de theaters, maar ook op het indrukwekkende tussendoortje Langzaam Lo(o)s: Live in het theater. Doordat Van der Poel daarop alleen werd begeleid door een bassist en een toetsenist, ligt de nadruk nog meer dan anders op haar zang en teksten.

Ook in die songs blijkt hoe expressief Van der Poel zingt. Zij is het emotionele middelpunt van een helaas slechts negen nummers durende cd, waarvan ook Abba’s The Day before You Came losjes vertaald een intens deel uitmaakt als Vannacht Slaap Ik Alleen.

Vanaf half februari tot eind april gaat zij opnieuw met een band op tournee door de Nederlandse theaters. Alle speeldata zijn te vinden op www.beatricevanderpoel.nl, maar op 3 maart staat zij in het Oude Raadhuis in Hoofddorp, op 1 april in theater De Regentes in Den Haag en op 9 april in theater Tripodia in Katwijk aan Zee.

In de reeks promotieoptredens deed zij op dinsdagavond 16 februari van 21:00 tot 22:00 dus ook de radiostudio’s van RTV Katwijk aan. Ze kwam spelen en te zingen, maar ook  favoriete tracks draaien van haar en haar bandleden.

Dat leverde weer intense en onverwachte radio op. De uitzending is nog tot en met 1 maart terug te luisteren via deze site door het tabblad ‘Uitzending’ aan te klikken boven de foto.

Een recensie van Langzaam Los en impressies van Hard en Hoofd en Langzaam Lo(o)s – live in het theater vind je elders op deze site.