Het is als zo vaak een voetnoot in de popgeschiedenis, maar toch een vermakelijke: de wettelijke vertegenwoordiger van de band VAN HALEN is een rechtszaak begonnen tegen Kelly Van Halen, de ex-vrouw van drummer Alex van Halen wegens een vermeende vertreding van het merkenrecht.

De twee scheidden na een huwelijk van twaalf jaar in 1996, maar Kelly Carter bleef de achternaam van haar ex-man voeren.

Nu maakt ELVH Inc., het bedrijf van Alex en zijn broer, gitarist Eddie Van Halen, daar bezwaar tegen, omdat zij onder die naam zaken doet in Californië. Zij exploiteert namelijk een bouw- annex interieurontwerpbedrijf onder die naam en heeft ook een aanvraag ingediend om haar als merk te deponeren voor stoelen, beddengoed voor kinderen en badpakken.

ELVH stelt dat die producten te veel lijken op producten van de band, daarbij ongetwijfeld doelend op de ook hier blijkbaar onmisbare merchandise als t-shirts met de bandnaam en malle hoedjes.

Door het proces willen de broers Van Halen haar dwingen tot het veranderen van de bedrijfsnaam. Die is namelijk ‘confusingly similar to Plaintiff’s VAN HALEN Marks in sound, appearance and commercial impression.’ Blijkbaar komt dat uit de koker van een heel dure advocaat rollen, want de naam van haar firma is uiteraard niet slechts ‘op een verwarrende manier gelijkaardig aan het merk VANHALEN qua uitspraak, voorkomen en commerciële indruk’, maar identiek.

Het is trouwens wel een echte familiezaak, want ook Eddies zoon Wolfgang maakt deel uit van de groep: hij speelt er sinds 2006 bas als opvolger van Michael Anthony.