Op een veiling vandaag bij een Deens veilinghuis heeft een cassettebandje met een interview met John Lennon en Yoko Ono net geen vijftigduizend euro opgeleverd, ruim meer dan de geschatte 27.000 tot 43.000 euro.

Misschien komt dat doordat Lennon en Ono tijdens het vraaggesprek ook twee nummers speelden en zongen: ‘Give Peace A Chance’ en het nooit uitgekomen ‘Radio Peace’. Ook zitten er 33 foto’s bij. Die werden destijds gemaakt door de vier scholieren die het interview in 1970 afnamen voor hun schoolkrant.

Zij hadden hun leraar ervan overtuigd om tijdens schooltijd met hen naar de persconferentie van de twee te gaan, die was ingelast toen hun identiteit bekend werd tijdens hun verblijf in een berderij in het noorden va Denemarken: ze waren er op bezoek bij Anthony Cox, Ono’s ex-man, en Ono’s dochter Kyoko.

Ze kwamen echter te laat doordat een sneeuwstorm hun reis erheen vertraagde, maar werden toch uitgenodigd het hotel nog binnen te komen waar de persconferentie had plaatsgevonden.

De vier spraken ongeveer een half uur met Lennon en Ono over het bereiken van wereldvrede en maakten ze samen met het stel ook al zingend een dansje rond de kerstboom met hen maakten. Dat is blijkbaar een typisch Deens gebruik, waarvoor Lennon en Ono niet terugschrokken.

Ook speelden en zongen Lennon en Ono dus heel bereidwillig ‘Give Peace A Chance’ en het nooit eerder ergens opgedoken ‘Radio Peace’.  Naar verluidt was dat bedoeld als tune voor een radiostation dat de wereldvrede moest bevorderen, . Dat station kwam er nooit, net zo min als de wereldvrede, jammer genoeg.

Een van de scholieren bewaarde het bandje al die tijd in een kluis en heeft er nu dus afscheid van genomen tegen een bedrag dat het gemis verzacht: net geen vijftigduizend euro:

https://www.bbc.com/news/world-europe-58710135

 

Eerdere berichten over John Lennon en Yoko Ono vind je in de categorie Nieuws.