Big Bean Music 95081757117

www.krisdelmhorst.com

gloedvolle melancholie

Op haar achtste volledige album met eigen songs zette singer-songwriter Kris Delmhorst twaalf nummers: elf eigen composities en Rickie Lee Jones’ ‘The Horses’. Jones is dan ook een voorbeeld voor Delmhorst, hoewel zij in haar inmiddels twintig jaar durende loopbaan haar eigen sporen meer dan heeft verdiend.

Delmhorst is een singer-songwriter met sterke wortels in de folk en dat blijkt ook op dit album. Op een basis van drums en bas wordt het geluid bepaald door viool, toetsen, gitaar, blazers en drie achtergrondzangeressen, terwijl ze zelf elektrische en akoestische gitaar, Wurlitzer, duimpiano en cello speelt.

De muziek is

ingetogen in de vele ballads en wat voller in de uptemposongs. Solo’s zijn ook daarin spaarzaam en ook altijd ondergeschikt aan Delmhorst’s melancholieke en omfloerste stem.

Ze komt het best tot haar recht in de weemoedige songs waarin de muziek haar de ruimte geeft. Dan roept zij met haar bijna laconieke zang moeiteloos de herfst op, maar toch schreef Delmhorst de songs vorig jaar zomer. Ze deed dat om zichzelf en haar fans moed in te spreken in reactie op de niet aflatende stroom nieuws over klimaatverandering, politieke onrust en maatschappelijke verdeeldheid in de VS.

Haar natuurlijk vloeiende melodieën zijn even introspectief als evocatief. Opvallend is ‘Flower of forgiveness’: de muziek daarvan is meer dan een verwijzing naar Pink Floyd’s ‘Wish you were here’, zowel qua melodie als qua geluid, inclusief de het geluid bepalende synthesizer.

Ook in dat nummer echter zingt ze echter teksten die even weemoedig zijn als troostrijk en zo maakte ze alweer een klassiek Delmhorst-album.

***1/2

De recensies van ‘Strange Conversations’ en van ‘Songs for a Hurricane’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter.