195269138677

www.theweightband.com

op eigen kracht

Op hun tweede album met eigen songs zette de Weight Band negen eigen songs en een cover van Willie Nelson’s ‘It Don’t Make sense (If You Can’t Make Peace)’.

In die tien nummers klinkt weliswaar nog regelmatig de klankkleur van The Band door, maar gitarist Jim Weider, drummer Michael Bramm toetsenist-accordeonist Brian Mitchell, bassist Albert Rogers en relatief nieuwe toetsenist Matt Zeiner bewijzen daarin net als op

‘World Gone Mad’ uit 2017 veel meer te zijn dan de tribute-band die ze oorspronkelijk waren. Wel brachten sinds dat debuut maar liefst drie albums uit met voornamelijk covers van hun voorbeeld.

De meestal door Weider samen met Colin Linden of Mitchell geschreven songs zitten vol rootsy elementen en vijfstemmige koortjes, terwijl de melodieën van de mediumtempo-songs ook onverwachte hoeken omslaan. Dat geldt in mindere mate ook voor de ballads ‘Tall Trees’ en ‘Train is Never on Time’: die hebben dezelfde kenmerken, maar zijn daarin veel minder bepalend. Ook ontbreken dan de intelligente, tegen elkaar gespeelde ritmes van Bramm en Rogers, al blijven de nummers de moeite waard door de slepende zang.

Alle songs worden behalve door de zang bepaald door Weider’s gitaren en de toetsen van Mitchell en Zeiner, want de laatste vervangt de overleden Marty Grebb, die behalve toetsen ook saxofoon speelde. De dimensie die een blazer kan toevoegen, ontbreekt nu jammer genoeg.  

Toch is het sterk album zoals er maar weinig gemaakt worden, met de cover van Nelson als even verrassende als sterke afsluiter.

***1/2