Janis Ian heeft haar Amerikaanse afscheidstournee moeten afbreken en de rest van haar optredens ervan geannuleerd. Ook komt ze later dit jaar niet eer naar Europa.

De reden is, dat Ian laryngitis opliep. Die ontsteking liet ernstige littekens op haar stembanden achter. Daardoor kan ze niet meer zingen, noch in een studio, noch op het podium, zo maakte ze bekend.

Ze zal dus niet met optredens afscheid kunnen nemen van haar fans, zoals ze zich had voorgenomen. Eerder maakte ze namelijk bekend dat ‘Light at the End of the Line’ haar laatste album was.

Toch overheersten positieve gevoelens bij haar: ‘Met meer jaren achter me dan voor me, ben ik dankbaar en verrast over zoveel erkenning. Met de GRAMMY-nominatie is de cirkel rond: mijn eerste nominatie was in 1967, ook voor Best Folk Album. Dit is mijn tiende, in acht verschillende categorieën, gedurende zes decennia. Een Lifetime Achievement Award van de International Folk Music Alliance is een enorme eer in de folk community. Ik ben oprecht vereerd al is het een bitterzoet gevoel, gezien alles wat er dit jaar is gebeurd met mijn vermogen om te zingen, maar het voelt ook groots’, zo zei Ian.

Ian heeft inmiddels besloten haar archieven te schenken aan het Berea College in Kentucky.

Die universiteit biedt alle studenten een gratis studie, terwijl het in 1855 ook de eerste gemengde universiteit in het Amerikaanse Zuiden was.

Ian zei dan ook: Deze school belichaamt veel van waar mijn werk voor staat. Mijn enige voorwaarde was dat de items openbaar zouden worden voor het publiek, dus niet alleen voor studenten.’

De archieven gaan terug tot de immigratiepapieren van haar grootouders toen die vanuit Rusland en Oekraïne naar de VS kwamen. Het gaat in totaal om meer dan 250 dozen vol poëzie, aantekeningen bij het schrijven van liedjes, songteksten en dagboeken die teruggaan tot haar tiende, maar ook om ook jaarrekeningen, belastingaangiften, papieren over contractonderhandelingen en contracten, gouden en platina platen, video’s en correspondentie met andere bekende artiesten.

www.janisian.com

Eerdere berichten over Janis Ian vind je in de categorie Nieuws.

Recensies van een hele serie rereleases en van haar laatste album ‘Light at the End of the Line en van voorganger ‘Folk Is the New Black’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter.