Tenor- en sporaanaxofonist Wayne Shorter is overleden op donderdag 2 maart. Hij was 89 jaar.

De toonaangevende saxofonist werd in de jaren zeventig beroemd in popkringen doordat hij in de jazzrockformatie Weather Report speelde, en groep die hij oprichtte met toetsenist Joe Zawinul.

Ook zijn sessies voor Steely Dan maakten indruk, met name de solo die hij speelde op het titelnummer van ‘Aja’, maar dat deden vooral zijn de decennialange samenwerking met Joni Mitchell, bij wie hij vanaf ‘Don Juan’s Reckless Daughter’ uit 1977 tot en met ‘Travelogue’ in 2002 meespeelde op een aantal songs.

Daarnaast was hij te horen op songs van onder anderen Don Henley, Norah Jones en de Rolling Stones.

Tegelijkertijd bleef hij op eigen albums de jazz trouw en speelde hij mee op albums van toetsenist Herbie Hancock, met wie hij al speelde sinds halverwege de jaren zestig.

Toen waren beiden lid van de band van jazztrompettist Miles Davis, samen met bassist Ron Carter en drummer Tony Williams. Hun eerste album was E. S.P. , vernoemd naar een Shorter-compositie.

Ze speelden samen op albums als ‘In a Silent Way’, ‘Miles in the Sky’, ‘Nefertiti’ en ‘Bitches Brew’ en definieerden daarop de fusion-jazz.

De oprichting van Weather Report was daarvan een logisch vervolg, net als de uitnodiging van Walter Becker en Donald Fagen, met hun voorliefde voor jazz uit de jaren vijftig en vroege jaren zestig. Ook Mitchell raakte in de jaren zeventig steeds meer geïnteresseerd in jazz.

Voordat Shorter tot het kwintet van Davis toetrad, was hij vanaf 1959 overigens al een vooraanstaand lid van Art Blakey’s Jazz Messengers, terwijl hij in zijn diensttijd al met Horace Silver speelde.

Shorter won in totaal twaalf Grammy’s: de eerste pas in 1979 voor het Weather Report-album ‘8:30’ en dit jaar nog die voor Best Impovised Solo voor ‘Endangered Species’ van het album ‘Live at the Detroit Jazz Festival’, een opname van een concert uit 2017, een van Shorter’s laatste concerten.