Gitarist-songschrijver en ex-Allman Brother Dickey Betts is op donderdag 18 maart overleden aan een longaandoening en kanker . Hij was tachtig jaar oud.

Betts begon op ukelele, banjo en mandoline toen hij vijf was en speelde als tiener al in allerlei groepen in Florida als sologitarist, zoals Second Coming, met daarin ook bassist Berry Oakley. Ondertussen verdiende hij de kost als schilder en postbezorger.

In 1969 werden Oakley en Betts door Duane Allman gevraagd toe te treden tot zijn groep, nadat ze hadden gejamd. Zij haalden hem vervolgens weer over toch zijn broer Gregg maar te vragen als zanger, want de broers hadden toen al ruzie.

Daarmee legden de vier met drummer Jaimoe Johanson de basis voor de Southern rock: door blues en country geïnspireerde rock met twee leadgitaristen en lange songs waarin veel ruimte was voor improvisatie.

Die kwam volop tot uiting op ‘Live at the Fillmore East’ uit 1971 en ‘Eat a Peach’ uit 1972. Dat album werd opgedragen aan leadgitarist Duane Allman, die kort daarvoor was omgekomen bij een motorongeluk. Daardoor werd Betts ook de  belangrijkste gitarist, iets waarbij hij zich slecht op zijn gemak voelde.

Ook Oakley kwam om bij een motorongeluk. Dat was voordat hun album ‘Brothers and Sisters’ in 1973 uitkwam.

Betts schreef voor de dat album grote hits als

‘Ramblin’Man’ en het instrumentale ‘Jessica’, die het in Nederland beide tot radiohits schopten.

Daarna viel de groep diverse keren uit elkaar, maar kwam steeds weer bij elkaar.

Betts was een nogal uitgesproken karakter, want hij wijdde zich vol overgave aan gitaarspelen en componeren, maar ook aan vissen, jagen, varen, golfen, karate, boksen en allerlei drank en drugs.

Filmregisseur Cameron Crowe baseerde dan ook in zijn film ‘Almost Famous’ het karakter Russell op Betts.

Betts was lid van de Allman Brothers Band tot 2000 en claimde zelf altijd toen uit de groep te zijn gegooid nadat hij was verzocht zijn verslavingen de baas te worden, terwijl Johanson altijd volhield dat hij zelf besloot op te stappen.

Betts is de zoveelste Allman Brother die overlijdt, want behalve Duane stierven ook Berry Oakley, Gegg Allman en Butch Trucks, een van zijn vervangers.

In 2014 stopte Betts met toeren en in 2017 ook met opnemen, al stond hij in 2018 nog op het podium met zijn zoon, die hij Duane had genoemd.

Eerder berichten over de Allman Brothers vind je in de categorieën nieuws en Dossier: ook al dood…