Het Europees Parlement heeft met een kleine meerderheid (322 tegen 306 stemmen ) het voorlopige resultaat goedgekeurd van de onderhandelingen over ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), het handelsverdrag over piraterij.

Het aannemen van de resolutie van de conservatieve partijen PPE en ECR geeft de Europese Commissie toestemming verder te gaan met de onderhandelingen.

Die zijn in de afrondende fase. Naar verwachting moet in Brussel begin volgend jaar opnieuw over het verdrag gestemd worden.
Een resolutie van de Groenen (GREENS), de Liberalen (ALDE), de Socalisten & Democraten (S&D) en linkse groep GUE werd verworpen. Die fracties telden voor eerst een zogenaamde impact assessment liet uitvoeren, om te kijken welke invloed ACTA heeft op de burgerrechten.

ACTA bevat internationale afspraken over de bestrijding van namaakartikelen en op het gebied van internet. Het verdrag zou strengere handhaving van auteursrecht op internet afdwingen.

Eerdere artikelen over (il)legaal downloaden én uploaden, de crisis in de latenindustrie en het ACTA-verdrag vind je elders op deze site.