Het plan van de Consumentenbond, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en FNV KIEM uploaden te legaliseren is in strijd met internationale verdragen en het Europese auteursysteem, meldt de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers, NVPI.

Zoals Kippenvel al berichtte, stelden deze drie bonden  een plan op voor een nieuw thuiskopiestelsel, waarin op termijn een legalisering wordt opgenomen van zowel uploaden als downloaden door privépersonen.

Deze legalisering moet dan worden betaald door een gemiddelde toeslag van vijf euro op onder meer mp3-spelers en harddiskrecorders.

Dit plan is volgens brancheorganisatie NVPI wettelijk niet mogelijk onder de bestaande internationale verplichtingen en de Europese wetgeving die daaruit volgt.

De NVPI vindt bovendien dat een dergelijke regeling het einde zal betekenen van film- en videodiensten, een lager inkomen voor artiesten veroorzaken en een beperking van investeringsmogelijkheden in nieuwe films en muziek tot gevolg hebben.

De benadering van internetgebruikers moet volgens de brancheorganisatie vooral gericht zijn op voorlichting en het aanmoedigen van legaal gebruik. Alleen tegen individuele overtreders die ondanks alles opzettelijk doorgaan met in illegale activiteiten zouden sancties getroffen moeten worden.

Andere berichten over downloaden en uploaden en de crisis in de platenindustrie vind je elders op deze site.