Oud en nieuw.

Dat van het Golden Gate Quartet nieuwe opnamen verschijnen met uitgebreide biografie, is inderdaad ongelooflijk. Tenslotte ontstond de groep al in 1934. Begrijpelijk dus dat er geen originele leden meer in zitten, maar de 82-jarige tweede tenor Clyde Wright is erbij sinds 1952 en bariton Paul Brembly, een achterneef van oprichter Orlandus Wilson, sinds 1971. Eerste tenor Frank Davis werd in 1995 nog door Wilson zelf geselecteerd, terwijl bas Anthony Gordon pas sinds 2006 meezingt.

De traditie van hun kwartet is bij hen dus in goede handen, maar in tien songs van de opvallend jong klinkende Wright, twee van Brembly en twee traditionals doen de vier meer dan de reputatie eren. Hun stemmen vloeien natuurlijk samen en hun zang is nog altijd gretig, emotioneel en soepel, zowel solo als in de koortjes, en kan daardoor op zichzelf staan.

***1/2

Gepubliceerd op www.popmagazineheaven.nl bij Heaven no. 70, januari-februari 2011/no. 1