De Europese Commissie geeft een nieuw hoofd auteursrechtenbeleid benoemd. Dat is zelfs in deze tijden van internetpiraterij geen wereldnieuws, maar D66-europarlementariër Marietje Schaake  en Christian Engelstrőm van de Zweedse piratenpartij stelden daar schriftelijke vragen over.

Maria Martin-Prat was in het verleden namelijk directeur van de internationale belangenorganisatie van de platenbranche, de IFPI. Zij gaat nu de herziening van de richtlijn over handhaving van auteursrechten leiden en zich bezighouden met de onder meer door D’66 bekritiseerde ACTA-handelsovereenkomst die wereldwijd voor strengere auteursrechthandhaving kan zorgen. Dat verdrag regelt wetgeving op gebied van namaakproducten, maar ook de privacy op internet in geval van illegaal uploaden en downloaden.

Martin-Prat werkt nu ook al voor de EU op een afdeling met betrekking tot de interne markt, maar was daarvoor manager juridisch beleid bij de IFPI.

In die functie probeerde zij het thuiskopiëren te beperken en wilde zij ook dat het kraken van de inmiddels al weer in onbruik geraakte kopieerbeveiliging op cd’s strenger zou worden aangepakt.