Country ‘n’ gospel.

De Blind Boys of Alabama zijn al weer zo’n tien jaar terug van weggeweest en maakten in die periode minstens drie buitengewoon goede cd’s. Daarbij speelt Jimmy Carter nog altijd een bepalende rol, want dit enig min of meer origineel groepslid zingt in veel nummers de lead.

Hij wilde ook al lang een countrygospel-album opnemen. Bij de inhuldiging van de groep als lid van de Alabama Music Hall of Fame beviel het zingen van Down By The Riverside met de traditionele countryzanger Jamey Johnson zo goed dat de Boys hem vroegen als co-producer voor die plaat.

Ze namen de dertien songs in een paar dagen live op in Nashville met lokale muzikanten én countrysterren als The Oak Ridge Boys, Lee Ann Womack, Vince Gill, Willie Nelson, Hank Williams Jr. en Jamey Johnson zelf.

In die zes duetten is de country-invloed overduidelijk, al versmelten de Oak Ridge Boys door hun gospelinvloeden met de Blind Boys in het titelnummer en steekt Vince Gill in Can You Give Me A Drink? Lyle Lovett naar de kroon.

De Blind Boys maken zich in de vier andere duetten ondergeschikt aan de solist van dienst en dan overheerst de country, maar in de zeven resterende songs zonder gasten is het toch vooral emotionele gospel die de klok slaat. Op die momenten laten de oude helden nog maar eens horen wat een geweldige swing en overtuiging ze in hun zang leggen.

***

Gepubliceerd in popmagazine Heaven no.73, juli-augustus 20110/no. 4