RTV Katwijk’s rootsradioshow Kippenvel ontving 19 januari j.l. de Haagse Femke Japing. Deze jonge zangeres is al jaren bekend van Remmelt, Muus & Femke, maar treedt nu ook solo op.

Op dinsdag 19 januari ontvingen samensteller/presentator Ruud Heijjer en technici Gerhard Kraaijenoord en Aart Rietveld een vrouw die zich pas op een onverwachte manier liet kennen.
De inmiddels 27-jarige Femke Japing treedt al op vanaf haar vijftiende en is sinds 1999 lid van de Haagse folkrockers Remmelt, Muus & Femke. Daarin is zij de hoge stem in de close harmony van het trio en op die mnaier medebepalend voor het geluid van die gelouterde groep. Daarnaast trad ze af en toe op met haar zusters Anneloes en Edda.
Kortgeleden bracht zij echter haar eerste én verrassende solo-cd uit, ready as’ll ever be. Die cd wijkt duidelijk af van wat dat Haagse trio doet. Tenslotte is Japing nu de enige centrale figuur en daarmee is er dus ook ruimte voor andere genres. Zij koos op die cd in dertien zelfgeschreven songs regelmatig voor een veel steviger geluid dan dat van het trio.
Ook deze verzameling eigen songs krijgt echter overal terecht goede recensies, want Japings expressieve stem staat ook daarin vanzelfsprekend centraal. In een aantal nummers rockt ze overtuigend, terwijl in andere songs nog duidelijk haar folk-invloeden te horen. Zo blijft op deze veelzijdige cd voldoende ruimte voor Japings expressieve melancholie, inclusief de getergde emotionele uithalen aan het einde van Peace Of Mind.
Op dinsdagavond 19 januari j.l. kwam Femke Japing samen met haar gitarist Matty Ros naar Kippenvel Live om als centrale gast van 21:00 tot 23:00 te spelen en te zingen, maar ook om favoriete tracks van haar invloeden te draaien en daarover te praten.
Dat leverde weer onverwachte en vaak intieme radio op.

Je kunt deze aflevering van Kippenvel nog terugluisteren tot en met dinsdag 2 februari a.s. via deze site door op het tabblad ‘ Uitzending’ te klikken: veel live-muziek, verhalen en favoriete songs van Femke Japing.

http://www.youtube.com/watch?v=L02jX1LAbCc

www.myspace.com/femkejaping

www.femkejaping.nl