Zo’n acht maanden geleden haalde David Crosby hard uit naar Darryl Hannah, destijds Neil Young’s kersverse vlam, door haar te betitelen als een ‘purely poisonous predator’.

Die prachtige alliteratie, die in de vertaling ‘puur giftig roofdier’ jammer genoeg alleen maar aan kracht verliest, leverde hem een fikse ruzie met Young op. Die verliet immers zijn vrouw Pegi voor Hannah en deelt met de laatste onder meer de liefde voor het milieu.

Zo zei Young onder meer, dat hij nooit meer met Crosby zou optreden, iets waarop Crosby vervolgens weer commentaar had, terwijl Graham Nash traditiegetrouw een enkele keer verzoenende woorden sprak.

Geheel onverwacht heeft David Crosby nu in de talkshow van Howard Stern zijn excuses voor zijn belediging aangeboden. Toevallig was dat ook het programma waarin Neil Young kort na het incident zelfs weigerde Crosby’s naam uit te spreken. Hij noemde Crosby, Stills, Nash & Young toen ‘uhh, Stills, Nash and Young’.

Crosby was heel duidelijk in zijn excuses. Hij zei volkomen over de schreef te zijn gegaan en het enorm verpest te hebben. Darryl Hannah was immers nooit in een Texaanse gevangenis terechtgekomen, zoals hijzelf. Hij had daardoor niet het recht haar te bekritiseren, want hij had er een veel grotere bende van gemaakt dan zij. ‘Hannah maakt Neil gelukkig’, zo voegde hij eraan toe, ‘en ik houd van Neil en wil dat hij gelukkig is.’

Ook sprak hij Hannah direct toe en bood haar zijn excuses aan. Hij zei dat hij anderen wel kon bekritiseren, zoals politici, maar niet andere artiesten die ook moeilijke perioden hadden doorgemaakt.

Crosby beaamde in antwoord op een vraag van Stern, dat hij zijn opmerkingen had gemaakt doordat hij bang was dat Young zou worden uitgebuit, maar dat hij het recht niet had anderen zo te veroordelen. Hij noemde het bevooroordeeld en stom en zei dat het hem speet.

Ook vertelde Crosby, dat hij Young kort na zijn uitlatingen al had gebeld om te zeggen dat hij zijn mond had moeten houden. Young had toen gezegd een gedrukte reactie te willen waarin hij zijn woorden terugnam, iets waar Crosby destijds overigens aarzelingen bij had.

Of de lucht tussen de twee daarmee is geklaard, is de vraag. Het wachten is op een reactie van Neil Young, als die al komt……

Eerdere berichten over de ruzie tussen David Crosby en Neil Young vind je in de categorie Nieuws.