Begin november signaleerden we al David Yaffe’s Reckless daughter – a portrait of Joni Mitchell.

Bijzonder aan die biografie was alleen al het feit, dat là Mitchell zich ervoor had laten interviewen door de schrijver, waar zij anders eigenlijk elke medewerking weigert aan boeken over haar.

Zij schuwde de publiciteit ook al zo veel mogelijk voor haar hersenbloeding, maar sindsdien komt er nog veel minder informatie naar buiten.

Inmiddels hebben we dat boek gekocht en lezen we de gedeelten die horen bij de albums die we draaien. Veel daarvan was al bekend, maar andere details voegen wel degelijk iets toe aan het beeld dat we hadden van die monumentale, gepassioneerde ijsberg, die alleen in haar teksten ongekend open was.

Op vrijdag 23 februari j.l. recenseerde Bertram Mourits het boek voor NRC-Handelsblad vanuit een originele invalshoek. Daarbij weidde hij veel woorden aan Yaffe, over wie hij een paar uiterst kritische noten kraakt. Toch maakt Mourits nieuwsgierig naar diens boek en dus naar Mitchell:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/22/is-het-zo-wel-goed-joni-a1593253

Als je er nog niet toe kwam het te kopen of te lenen, zijn hier nogmaals de eerste vier hoofdstukken voor een eerste indruk:

https://sample-85a218801692233f7442c8aa9387bb17.read.overdrive.com/?p=_eyJzbHVnIjoicmVja2xlc3MtZGF1Z2h0ZXItYTIyNGQ4IiwiZm9ybWF0IjoiNjEwIn0=