Het besluit van het gemeentebestuur van Frankfurt om Roger waters te verbieden in die stad op te treden vanwege zijn als antisemitisch omschreven meningen heeft een reactie veroorzaakt bij een aantal collega-muzikanten.

Onder hen zijn niet de minsten, want gitarist Eric Clapton, Pink Floyd-lid Nick Mason en Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello horen tot de initiatiefnemers.

Inmiddels hebben Brian Eno, Peter Gabriel, Soft Machine’s Robert Wyatt en actrices Susan Sarandon en Jullie Christie en filmregisseur Ken Loach hun steun betuigd en is de petitie meer dan tienduizend keer ondertekend.

De petitie stelt dat Waters’ standpunten passen in zijn jarenlange protest tegen de ‘illegale en onrechtvaardige’ manier waarop Israël de Palestijnen behandelt en dat die kritiek nu opzettelijk wordt bestempeld als antisemitisme:

https://www.change.org/p/let-pink-floyd-s-roger-waters-perform-in-frankfurt-germany

De opstellers roepen de concertorganisatoren in Frankfurt op niet toe te geven aan de druk die ‘Waters’ muziek lieer verwijderd zien dan de problemen aan te pakken die in zijn muziek onder de aandacht worden gebracht.’

Daarmee maken ze op zijn minst een denkfout, want de concerthal waar Waters’ concert zou plaatsvinden, is het eigendom van het gemeente en die heeft dus een veto waar het om die locatie gaat.

Inmiddels is er overigens ook alweer een petitie gestart die zich tegen deze petitie keert

www.change.org/p/ban-antisemite-roger-waters-from-frankfurt

Eerdere berichten over de gerezen controverse over Rogers Waters’ politieke ideeën vind je in de categorie Dossier: politiek en popmuziek