Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Concerttips’ Category

Europese optredens Kenny White en Jonathan Spottiswoode

woensdag, april 17th, 2019

Zanger-pianist Kenny White is een New Yorker pur sang en Jonathan Spottiswoode doet daarvoor niet veel onder, al werd deze New Yorker in Londen geboren.

Bijzonder is dat de twee naar Europa komen voor dubbeloptredens, al zijn er ook berichten dat Jonathan Spottiswoode teruggekeerd is naar zijn geboorteplaats.

Hoe het ook zij, de twee treden op in Londen op 21 april en in Denemarken, of all places, op 26, 27 en 28 april. Daarna gaat White naar Italië voor drie concerten van 4 tot en met 10 mei.

Tijdens de Deense concerten is Jonathan Spottiswoode het voorprogramma en is Kenny White de hoofdact, maar Jonathan pottiswoode is daar niet bij, want de Italianen hebben blijkbaar nog niet van Spottiswoode and his enemies gehoord, ongeacht hun zeven albums in 21 jaar…. (more…)

JP den Tex ontsluiert Joni Mitchell.

zondag, april 7th, 2019

Singer-songwriter JP den Tex heeft niet de minste helden: in zijn reeks ‘Storytellers specials’ bouwde hij al voorstellingen rond Lou Reed en Tom Waits, van wie hij niet alleen hun werk, maar ook hun persoonlijkheid probeerde te ontleden.

Hij is minstens net zo in de ban van Joni Mitchell, iets wat wij ook al met hem delen.

Onder de titel ‘Joni Mitchell ontsluierd’ wil hij proberen het geheim van de monumentale Canadese singer-songwriter ontraadselen.

Dat is nog een hele klus, want volgens Den Tex is ondanks al haar ‘kwetsbare en openhartige teksten’ haar persoonlijkheid ‘toch steeds in nevelen gehuld’ en daar heeft hij gelijk in: geen singer-songwriter was zo nietsontziend open over haar eigen karakter, terwijl ze tegelijkertijd de pers zo veel mogelijk op afstand hield.

Den Tex gaat proberen nieuw licht op deze gedoofde ster te werpen door haar songs in vertaling te zingen én die van haar ‘muzikale minnaars’ als David Crosby, Graham Nash, Leonard Cohen en James Taylor, maar ook door ‘relevante achtergrondverhalen en smeuïge anekdotes’ te vertellen.

Dat doet hij samen met oude en nieuwe vrienden, want Kees Prins, Paul de Munnik, Edo Donkers, Marlijn Weerdenburg en Vera van der Poel doen ook mee.

Den Tex en de zijnen spelen niet alleen twee avonden een thuiswedstrijd in het Betty Asfalt Complex, maar zijn op donderdagavond 25 april ook te zien en te horen in de Thiemeloods in Nijmegen: (more…)

nieuwe ep Ruud Houweling

zaterdag, maart 16th, 2019

Op donderdag 28 maart a.s. presenteert singer-songriter Ruud Houweling zijn nieuwe ep ‘The wind just blew a day away’.

Dat doet hij in De Harmonie in Edam om 21:00 uur.

‘The wind just blew a day away’ bevat vier nieuwe versies van songs van Houwelings groep Cloudmachine, waarmee hij van tot vier internationaal geprezen albums maakte en de eerste eigen versie van ‘Dead again’, een song die hij schreef voor Ricky Koole.

Toch is zijn nieuwe ep een logisch vervolg op zijn soloalbum ‘Erasing mountains’ (2017), doordat hij ook daarop al ‘Europese’ popmuziek maakte: een weemoedig en statig mengsel van folk, filmmuziek en klassieke muziek.

Over de reden waarom Houweling zijn eigen songs nog een keer opnam is hij duidelijk:
‘De liedjes bleven er maar om vragen, dus heb ik ze uiteindelijk maar hun zin gegeven.’

Tijdens zijn albumpresentatie wordt Houweling begeleid door contrabassist Egon Kracht en drummer Rob Wijtman:

donderdag 28 maart:

Rob Houweling in De Harmonie om 21:00 uur

Voorhaven 92-94
1135BT Edam
Een kaartje kost 11,50 plus betaalkosten en kan via deze link worden besteld: (more…)

Ethan Johns with the Black Eyed Dogs op tournee door Nederland en België

zaterdag, maart 16th, 2019

Singer-songwriter Ethan Johns gaat met zijn Black Eyed Dogs op tournee door Nederland en België.

De man die begon als producer van onder anderen Emmylou Harris, Tom Jones, Ray LaMontagne en de recent in ongenade gevallen Ryan Adams treedt vanaf woensdag 20 maart tot en met maandag 25 maart vijf keer op in Nederland en een keer in België en daarna van 28 tot en met 31 maart vijf keer in Zweden.

Tijdens die optredens zullen zij ongetwijfeld veel songs spelen van hun recent verschenen dubbelalbum ‘Anamnesis’, waarop in de zeventien songs duidelijke invloeden van Bob Dylan, The Band en The Grateful Dead te horen zijn, al zal Johns hopelijk ook songs op de setlist zetten van eerdere albums ‘If not now, then when” ‘The reckoning’ en ‘Silver liner’: (more…)

Nederlandse tournee Hans Theessink én album ‘70 birthday bash’

vrijdag, maart 15th, 2019

Hans Theesink komt voor zijn jaarlijkse tournee naar Nederland van 23 tot en met 28 april.

In die acht dagen treedt hij vijf keer op, al komen er misschien nog concerten bij.

Voorlopig zijn de volgende data bekend: (more…)

Lyle Lovett op tournee met zijn Large Band

woensdag, maart 13th, 2019

Wie het had gedacht, mag het zeggen, maar dan zou het wel eens heel stil kunnen blijven.

De kans dat Lyle Lovett zijn Large Band nog eens bijeen zou roepen, leek namelijk miniem: te hoge kosten, te weinig zalen die zoiets aandurven…

Dat is echter toch precies wat er gaat gebeuren, want Lovett gaat van eind juni tot begin augustus acht keer met dat gezelschap optreden en misschien komen daar nog wel concerten bij.

Je zou alleen toevallig wel in de VS moeten zijn om erbij te kunnen zijn: (more…)

wél een Nederlandse tournee, maar ook een nieuw album van Krista Detor?

dinsdag, maart 12th, 2019

Op haar website kondigt de Amerikaanse singer-songwriter Krista Detor aan, dat haar Europese tournee in het teken staat van haar nieuwe album.

Wonderlijk genoeg is op haar site daarvan nergens een spoor te vinden: daar wordt ‘Barely’ uit 2015 nog altijd haar nieuwe genoemd.

Dat levert een onbeantwoorde vraag op, want Detor en haar partner David Weber treden van 11 tot en met 22 maart maar liefst vijf keer in Nederland op en twee keer in Duitsland.

Misschien gaat het dus om ‘The best of Krista Detor’, een titel die in het persbericht van een van haar aangekondigde optredens wordt genoemd, maar daarmee zou je je zelf te kort doen.

Detor heeft namelijk door de jaren heen een groep trouwe volgers opgebouwd met prachtige, ingetogen albums als ‘Mudshow’, ‘Cover their eyes’, ‘Chocolate paper suites’, ‘Flat earth diary’ en het bijna solo door haar opgenomen ‘Barely’ en die zijn nog allemaal via haar website te koop.

Ook zou ze usb-sticks met haar hele oeuvre te koop aanbieden, maar eerlijk gezegd moet je haar muziek horen via een versterker en boxen, niet via een computer, daarvoor zijn haar songs veel te mooi: (more…)

Nederlandse tournee Kris Delmhorst

vrijdag, maart 1st, 2019

De Amerikaanse singer-songwriter is inmiddels ook al een veteraan met een albumcarrière van iets meer dan twintig jaar.

Zij is van die vele vrouwen die door de jaren heen goede recensies krijgt, maar toch slechts bekend is bij haar eigen fans.

Dat zij met gitarist Austin Nevins als begeleider naar Nederland komt voor zes optredens en en passant ook nog drie keer in Duitsland optreedt, zullen dan ook slechts weinigen weten en dat is jammer. Delmhorst heeft met haar tien eigen albums immers inmiddels een heleboel goede songs om uit te kiezen: (more…)

Jaap Boots en Ruud Houweling in het Haarlemse Badhuis

zondag, februari 24th, 2019

Op zondag 24 februari treden singer-songwriters Jaap Boots en Ruud Houweling samen op in Het Badhuis in Haarlem aan het Leidseplein nummer 49.

Afgelopen dinsdag, 19 februari, bewezen de twee in Kippenvel dat zij een naadloze combinatie vormen, hoe verschillend zij ook zijn: zij speelden een aantal van hun songs live, vertelden mooie verhalen om hun nummers heen en lieten tussendoor ook nog een aantal van hun eigen favoriete tracks horen.

Die uitzending is nog steeds te streamen en geeft een goede indruk van wat je kunt verwachten, al.

Boots zal zeker nummers spelen van zijn vorig jaar verschenen ‘Terug naar zee’, maar heeft ook nog ‘Afkuil’ en ‘Zal de hemel’ achter de hand, terwijl Houweling vermoedelijk vooral songs zal spelen van zijn solodebuut ‘Erasing mountains’ en zijn binnenkort te verschijnen ep ‘The wind just blew a day away’. Overigens heeft Houweling ook nog de vier albums van zijn groep Cloudmachine, waaruit hij zou kunnen putten.

Het optreden is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld: (more…)

JP den Tex: ‘Wolf’ en ‘Coyote’

zaterdag, februari 23rd, 2019

Dat JP den Tex’ zijn recentste album ‘Wolf’ nog maar een keer in zijn geheel live gaat spelen, liet hij al eerder via zijn nieuwsbrief weten.

Juist doordat dat een zeldzame gelegenheid is, vermelden wij dat nog maar eens. Tenslotte baant De Tex zich muzikaal en tekstueel op een intrigerende manier een baan door een fictief leven, dat toch raakvakken vertoont met het zijne.

Hij was weliswaar nooit een platenproducer die de wereld aan zijn voeten had en daarna hard en diep viel, maar kent net als zijn personage Wolf het geluk van spelen en te zingen, ook als dat slecht wordt beloond.

De recensie van ‘Wolf!’ vind je overigens in de rubriek Recensies singer-songwriter.

Wie zich door Den Tex, gitariste Yvonne Ebbers en violist Diederik van Wassenaer wil laten meevoeren moet op zondag 17 maart a.s. naar de Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44, Amsterdam. Een kaartje kost vijftien euro en de aanvang is 16:00 uur.

De kaartverkoop is inmiddels begonnen: (more…)