Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Concerttips’ Category

Glastonbury: plastic flesjes in de ban

zaterdag, februari 17th, 2018

Het Glastonbury-festival doet vanaf 2019 alle plastic flesjes in de ban, als het van 26 tot en 30 juni wordt gehouden.

Er worden elk jaar namelijk meer dan een miljoen van die plastic wegwerpflesjes gebruikt door de 200.000 bezoekers, terwijl er verleden jaar 1300 vrijwilligers hebben geholpen ervoor te zorgen dat meer dan de helft van het afval kon worden gerecycled.

Om een andere manier van water drinken populair te maken worden er flessen van roestvrij staal verkocht voor tien pond (elf euro). Die kunnen bij vierhonderd kranen worden gevuld.

Waarom Galstonbury de plasticoverlast niet al dit jaar terugdringt? Dit jaar vindt het festival niet plaats: elke zesde jaar wordt een ‘rustjaar’ gehouden om ervoor te zorgen dat de landbouwgrond kan herstellen waarop het festival gehouden wordt en het gelijknamige dorp ook.

Intussen is het traditional speculeren over de acts voor volgend jaar alweer begonnen, opgestookt door oprichter Michael Eavis. Die zei bij de uitreiking voor de Best Festival Award dat er volgend jaar een paar acts zouden zijn die nog nooit eerder op het festival hebben gestaan.Hoewel hoij daarbij uiteraaard geen enkele naam noemde, zingen die van Led Zeppelin en Fleetwood Mac intussen alweer rond, net als die van Kendrick Lamar……

zanger-gitarist Eric van Dijsseldonk, toetsenist Roel Spanjers en gitarist Wouter Planteijdt: 19 februari in Grand Café Meneer Frits in Eindhoven

woensdag, februari 14th, 2018

Singer-songwriter Eric van Dijsseldonk is volop bezig: niet alleen speelt hij tot en met 21 april tijdens een aantal optredens met een sterke band songs van de door hem bewonderde George Harrison en bracht hij net zijn nieuwe solo-ep ‘45’ uit, op 19 februari doet hij een optreden met toptoetsenist Roel Spanjers en de volkomen eigenzinnige meestergitarist Wouter Planteijdt. Dat gebeurt onder de naam ‘Ad van Meurs presenteert’, een terecht eerbetoon aan de op 10 november overleden zanger-gitarist.

Zij speelden al eerder samen concerten waarin zij The Band eerden, maar hebben ook songs op hun setlist van Southern soul-man Bobby Charles en New Orleans-legende Allen Toussaint. Daarnaast spelen zij ook eigen songs: (more…)

Matthews Southern Comfort: ‘Like a radio’ voor 75 procent Nederlands

zondag, februari 11th, 2018

De naam Matthews Southern Comfort is gebeiteld in de muziekgeschiedenis vanwege hun cover van Joni Mitchell’s ‘Woodstock’, dat in die min of meer gelijktijdig gemaakte versie ween stuk met zijn fluwelen samenzang en omfloerste steelgitaar een stuk lieflijker klonk dan in de uitvoering van Crosby, Stills, Nash & Young.

Voorman Iain Matthews woonde na het ontbinden van de groep bijna drie decennia in de Verenigde Staten, maar kwam daarna in Limburg terecht, waar hij een nieuwe liefde vond.

Hij trad solo op, maar nam in 2008 ook een album op met de Nederlandse jazzband Searing Quartet, ‘Joy mining’. Het relatieve succes van die plaat leidde in 2010 tot ‘Afterwords’ in een 2012 tot ‘In the now’, duo-albums met de voorman van die groep, Egbert Derix.

Terwijl hij ook solo-albums opnam, formeerde Matthews in 2010 formeerde een nieuw editie van zijn band met ‘Kind of new’ als resultaat. In die bezetting deden toetsenist Bart de Win en zanger-gitarist BJ Baartmans al mee, aangevuld met de Nederlandse singer-songwriter Elly Kellner. Dat album werd gevolgd door een uitgebreide tournee, waarbij Matthews Southern Comfort zowel oude songs als nieuwe speelde.

Dat recept volgde Iain Matthews deze keer opnieuw: hij recruteerde toetsenist Bart de Win, zanger-gitarist BJ Baartmans en nieuwkomer zanger-gitarist Eric Devries en en nam met hen ‘Like a radio’ op.

Dat album komt uit op 23 februari. Kort daarna gaat Matthews met de drie gelouterde muzikanten op wereldtournee.

Die tournee brengt hen voorlopig in ieder geval in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Dat Matthews daarbij niet gemakzuchtig wil binnenlopen, bewijst ‘Bits and pieces’ alleen al.

In die song is niet alleen zijn soepele en prettig hese zang opvallend, maar ook de stuwende inbreng van De Win, Devries en Baartmans als muzikanten én achtergrondzangers. Bovendien zijn er vanaf de eerste maat ook mooie rollen voor Sjoerd van Bommel op swingende drums én Baartmans’ al even swingend klinkende bas. Dat geeft de song diepte door het mooie contrast en doet uitkijken naar het album: (more…)

zanger-gitarist Brooks Williams: van 1 t/m 11 februari in Nederland

dinsdag, februari 6th, 2018

Wij draaiden in het verleden al regelmatig songs van zanger-gitarist Brook Williams, een Amerikaanse veteraan die ook Engeland zeer populair is én ook regelmatig naar Nederland oversteekt.

‘Baby O’ en ‘My turn now’ vonden wij goed, al maakte hij meer albums dan wij konden bijhouden. Zijn twee recentste albums kennen wij dan bijvoorbeeld weer niet.

Zijn optredens begin februari zouden een mooie gelegenheid zijn om dat goed te maken: (more…)

While My Guitar Gently Weeps: A Tribute to George Harrison door Eric van Dijsseldonk c.s.

zondag, februari 4th, 2018

Op 25 februari 2018 zou George Harrison zijn 75-ste verjaardag hebben gevierd. Voor een aantal Nederlandse topmuzikanten is dit aanleiding om een hommage te brengen aan de ‘stille Beatle’.

In een avondvullende show komen alle klassiekers van Harrison voorbij: zowel het repertoire uit zijn Beatles-periode als dat van zijn soloalbums en de superieure hobbyband The Travelling Wilbury. Onder meer ‘Here comes the sun’, ‘Bangladesh’, ‘My sweet Lord’, ‘Handle with care’ en ‘While my guitar gently weeps’ staan op de setlist.

Singer-songwriter Eric van Dijsseldonk heeft daarvoor de crème de la crème van de Nederlandse muzikanten om zich heen verzameld.

Bram van den Berg – drums (Krezip, Jaqueline Govaert, Drive like Maria), Thijs Vermeulen – bas (Sjako!), Rob Geboers – toetsen (Freek de Jonge, Ricky Koole), Martijn van Agt – gitaar, zang (Anouk, Ilse Delange, Common Linnets), Theo Sieben – slide gitaar, pedal steel, zang (Douwe Bob, Henny Vrienten), terwijl Van Dijsseldonk (Erwin Nijhoff, JW Roy, Laura Vane and the Vipertones) gitaar speelt en zingt: (more…)

Doug Sahm-docu in de Eindhovense Rozenknop

zondag, februari 4th, 2018

De recent gemaakte documentaire ‘Sir Doug and the Genuine Texas Cosmic Groove’ is slechts enkele malen te zien geweest in een aantal bioscopen in Texas, en zal op dinsdag 6 februari eenmalig te zien zijn in Nederland.

Die gebeurtenis vindt plaats in de bovenzaal van De Rozenknop in Eindhoven.

Doug Sahm is een icoon en waarschijnlijk de belangrijkste en meest tot de verbeelding sprekende exponent van de veelzijdige muziekscene in Texas.

Naast het feit dat hij een imposante solocarrière had, kennen we hem óók als spil van het Sir Douglas Quintet (‘Mendocino’) en van de Texas Tornados, waarin hij samenspeelde met twee andere iconen: Freddy Fender en Augie Meyers.

De ruim veertigjarige, turbulente carrière van de man met een wild leven is perfect gedocumenteerd in deze schitterende film, die doorspekt is met veel prachtig oud, verloren gewaand beeldmateriaal.

Daarbij komt ook de tijd dat hij in Scandinavië woonde en daar zeer succesvol was, uitgebreid aan bod.

‘Sir Doug and the genuine Texas Cosmic Groove’ is daarmee een essentiële film voor elke zichzelf serieus nemende muziekliefhebber: (more…)

Eric van Dijsseldonk: mini-album ’45’

zondag, februari 4th, 2018

Ooit maakte de singer-songwriter Eric van Dijsseldonk als eens een Engelstalig album dat hij ‘33 1/3’ noemde en daarna kwamen er nog twee even mooie als sterke albums met songs in het Nederlands uit: ‘Bijna lente’ en ‘In mijn eigen koninkrijk’.

Op 1 februari presenteert hij zijn nieuwe mini-album ‘45’ in café ‘ Vonderke in Eindhoven.

Dat doet hij samen met gitarist Rolf Verbaant.

Die albumtitel doet natuurlijk onmiddellijk denken aan het toerental van de aloude single, maar ook aan Van Dijsseldonks leeftijd, al was hij dat alweer twee jaar geleden.

Het schrijven en opnemen van de songs waarin hij zijn leven overpeinst duurde blijkbaar echter even, al zal zijn gitaarwerk bij allerlei Nederlandse artiesten en bands er ook aan hebben bijgedragen.

Wij zijn overtuigd fan van zijn songs, die introspectieve teksten paren aan mooie melodieën met Beatles-invloeden (inderdaad….) en kunnen dus niet wachten tot we ‘45’ te kunnen draaien…. (more…)

JP den Tex in de voetsporen van Lou Reed

zondag, februari 4th, 2018

Eind maart organiseert singer-songwriter JP den Tex twee avonden rond popicoon Lou Reed in het Amsterdamse Betty Asfalt Theater: ‘Lou Reed ontrafeld’.

Daar zal De Tex samen met muzikale gasten ‘de controversiële rafelranden van het enfant terrible’ onderzoeken.

Daarbij stelt Den Tex zich nu al de volgende vragen: Was Reed werkelijk zo’n onaardige persoonlijkheid? Speelde hij vooral ‘Lou Reed’, of was hij het ook echt?

Met behulp van Lou’s liedjes, mooie Nederlandse vertalingen, relevante achtergronden en sappige anekdotes gaat hij op zoek naar antwoorden: (more…)

Stephanie Struijk: ‘Daar’ en op andere plekken

zondag, februari 4th, 2018

Van singer-songwriter komt na haar titelloze overstap naar het Nederlands een nieuwe ep uit: ‘Daar’. Die is opnieuw geproduceerd door Daniël Lohues.

Die ep komt op 16 februari uit en telt vijf nieuwe songs.

Vanaf dat moment gaat ze ook optreden en ze begint daarbij met een in-store op 17 februari bij Concerto in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Daarna gaat ze tot en met 31 maart acht  aan Plato gelieerde cd-zaken af, maar ook doet ze optredens in Den Haag en Bladel.

Inmiddels is ‘Als de liefde maar winnen’ te horen en dat nummer valt ons jammer genoeg niet mee. Zowel de tekst als de massale strijkers ontnemen ons het zicht op haar gevoel, maar oordeel vooral zelf: (more…)

nieuw album Daniël Lohues: ‘Vlier’

zaterdag, februari 3rd, 2018

Op 2 maart komt Daniël Lohues’ elfde solo-album uit.

‘Vlier’ verschijnt uiteraard zowel op cd, vinyl en als stream.

Traditiegetrouw gaat Lohues dus ook weer op tournee door Nederland. Die begint op 7 februari onder dezelfde titel en Lohues speelt ook weer min of meer het gebruikelijke aantal voorstellingen van meer dan zestig.

Die twee gegevens bewijzen dat Lohues inmiddels een gevestigde waarde is, maar dat herbergt het gevaar dat we dat feit voor kennisgeving aannemen, en hem daarbij.

Misschien moeten we maar eens zeggen, dat hij ook een grootheid is in zijn soort. Tenslotte is er geen tweede dialectzanger die al zo lang en zo landelijk zo populair is als hij.

Het persbericht duidt erop, dat Lohues zijn vaste thema’s nog maar eens uitdiept, maar (more…)