Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Ook al dood…..’ Category

Beatles-fotograaf Robert Freeman overleden

zaterdag, november 9th, 2019

Robert Freeman, fotograaf van een aantal hoezen van albums van de Beatles, is overleden. Hij was 82 jaar oud.

Freeman maakte de foto’s voor With The Beatles’, ‘Beatles For Sale’, ‘A hard day’s night’,  ‘Help!’ en ‘Rubber Soul’ en werkte ook mee aan de slotbeelden van Beatles-films ‘A hard day’s night’en ‘Help!’

Freeman’s foto’s van jazzmuzikanten vielen Beatles-manager Brian Epstein op en zo kwam het contact tussen de groep en de fotograaf tot stand.

Freeman fotografeerde ook politieke bekendheden voor The Sunday Times en maakte in 1964 de foto’s voor de eerste editie van de fameuze Pirelli-kalender.

Paul McCartney gedacht hem zo in een blog: (more…)

Bill Payne herdenkt Paul Barrere

maandag, november 4th, 2019

Of Little Feat als band nog een toekomst voor zich ziet na het overlijden van de bepalende zanger en slidegitarist Paul Barrere is een vooralsnog onbeantwoorde vraag, maar dat zijn dood er diep inhakt, blijkt duidelijk uit de overpeinzing van toetsenist en zanger Bill Payne, die de vijftig jaar durende muzikale partnerschap met Barrere even persoonlijk als impressionistisch schetst: (more…)

Little Feat’s Paul Barrere overleden

zondag, oktober 27th, 2019

Afgelopen nacht is in het UCLA-ziekenhuis in Los Angeles Paul Barrere overleden aan de gevolgen van leverkanker. Hij was 71 jaar oud.

Barrere was vanaf ‘Dixie chicken’, het derde album van Little Feat, lid van de band als tweede gitarist achter Lowell George.

Toen George onberekenbaar werd door drank en drugs, werd hij belangrijker als songschrijver, zoals bleek op ‘Time loves a hero’.

Na de hereniging in 1988 bleek hij niet alleen bepalend als de slidegitarist van de groep, ook was hij als zanger karakteristieker dan Craig Fuller en Shaun Murphy in  de jaren daarna.

Met zijn knauwende en ironische zang was hij uiterst herkenbaar, net als met zijn zangerige slidespel. Ook schreef hij vanaf toen veel van de songs, al was dat nauwelijks het geval op Little Feat’s recentste album, ‘Rooster rag’ (2012).

Hij leed toen al aan hepatitis, maar die ziekte leek onder controle toen hij na een onderbreking weer meeging op tournee.

Hij is na George en drummer Richie Hayward het derde prominente lid dat overlijdt.

Zonder hem heeft Little Feat geen gezicht meer.

Op de website van de band staat een verklaring over Barrere’s overlijden: (more…)

tekstschrijver Robert Hunter overleden

dinsdag, oktober 1st, 2019

Verleden week maandag is tekstschrijver Robert Hunter thuis overleden. Hij was 78 jaar.

Hunter was vooral bekend als tekstschrijver voor veel songs van de Grateful Dead. Bij die mythische moeder aller jamband was hij vrijwel vanaf het begin betrokken.

Hoewel hij nooit met hen op het podium stond, was hij wel lid van de band vanaf het moment dat hij Jerry Garcia enkele teksten toestuurde. Samen met Garcia had Hunter daarvoor in enkele jugbands gezeten Hij schreef teksten voor songs als ‘St. Stephen’, ‘China Cat Sunflower’ and ‘Alligator’.

Daarnaast schreef hij van de jaren ook teksten voor Evis Costello, Bruce Hornsby en Bob Dylan. Op “Rooster rag’, het meest recente studioalbum van Little Feat, staan vier songs die hij samen met Bill Payne schreef.

Hunter bracht zelf trouwens ook acht albums uit als singer-songwriter en toerde ook wel solo door de VS.

 

Muscle Shoals-sessiegitarist Jimmy Johnson overleden

vrijdag, september 6th, 2019

Jimmy Johnson, een van de oprichters van de Muscle Shoals-studio en gitarist van huisband The Swampers, is overleden. Hij was 76 jaar oud.

Johnson was gitarist achter talloze groten als Aretha Franklin, de Staple Singers en Paul Simon.

Johnson werkte in de vroege jaren zestig al als sessiegitarist, maar dan in de FAME-studio’s, ook in Muscle Shoals. Daar begeleidde hij onder anderen Aretha Franklin, Wilson Pickett, Percy Sledge  en Etta James.

Samen met drummer Roger Hawkins, bassist David Hood en toetsenist Barry Beckett begon Johnson de Muscle Shoals Sound Studio na ruzie over geld met FAME Studios-eigenaar Rick Hall.

Daar was The Swampers, die de naam The Muscle Shoals Rhythm Section hadden gedeponeerd als merk, de groep achter artiesten als anderen  de Staple Singers, Leon Russel, Rod Stewart, Lynyrd Sknynyrd,  Paul Simon’s ‘Kodachrome’, Levon Helm en Delbert McClinton.

Johnson was ook de sound engineer bij drie songs van de Rolling Stones. Zij namen daar in 1969 drie songs voor ‘Sticky fingers; op met Johnson achter de knoppen: ‘Wild horses’, ‘Brown sugar’ en ‘You gotta move’ tijdens een Amerikaanse tournee.

Johnson en de andere Swampers waren het onderwerp van de documentaire ‘Muscle Shoals’(2013).

In dit interview vat hij zijn eigen loopbaan kernachtig samen: (more…)

bassist Larry Taylor overleden

donderdag, augustus 22nd, 2019

Bassist Larry Taylor, ooit bekend van Canned Heat en daarna onder meer van zijn baspartijen op albums van en tijdens tournees van Tom Waits, is overleden. ‘The mole’ was 77 jaar oud en leed al twaalf jaar aan kanker.

Taylor kwam in 1967 bij Canned Heat, toen de groep al twee jaar bestond, maar had daarvoor al allerlei sessiewerk gedaan, bijvoorbeeld voor the Monkees, maar ook voor Albert King, Solomon Burke, Buddy Guy, JJ Cale, Ry Cooder, Harvey Mandel en Charlie Musselwhite,

Hij speelde met onderbrekingen tot 2010 in Canned Heat, maar combineerde dat met sessies voor John Lee Hooker, John Mayall, John Hammond Jr. en Tom Waits, bijvoorbeeld op ‘Swordfishtrombones’en ‘Raindogs’, maar ook op diens latere albums: (more…)

Art Neville overleden

dinsdag, juli 23rd, 2019

De oudste van de vier gebroeders Neville, toetsenist Art, is overleden in zijn huis in Valence Street in New Orleans. Hij was 81 jaar oud.

Art Neville was niet alleen de oudste van de vier broers Neville: hij was het ook die Charles,  Aaron en Cyril uiteindelijk in 1976 bij elkaar bracht in The Wild Tchoupitoulas, die daarna opgingen in de Neville Brothers.

Op dat moment was Art Neville al zo’n twintig jaar muzikant, want hij debuteerde met zijn Hawkettes met  ‘Mardi Gras mambo’ in 1954, toen hij zestien jaar oud was.

Die single schopte het onmiddellijk tot de status van klassieker en wordt nog altijd veel gedraaid voor en tijdens de New Orleans-variant van carnaval.

Zijn eerste bekendheid dankte Art Neville aan het feit dat dat zijn Art Neville and the Neville Sounds evolueerde in de huisband voor de producties van Allen Toussaint in 1968. The Meters speelden niet alleen mee op talloze sessies drummer Joesph ‘Ziggaboo’ Modeliste, bassist George Porter jr., gitarist Leo Nocentelli en Art Neville maakten ook een aantal albums onder eigen naam met merendeels zeer besmettelijke, naadloze funk waarin alle instrumenten ritme waren.

Op het titelloze album ‘The Wild Tchoupitoulas’ doen de  Meters nog mee, maar ook zijn Charles, Cyril en Aaron er dan al bij .Als de Neville Brothers maakten ze wisselvallige albums, maar onder leiding van Daniel Lanois en Malcolm Burn namen ze ‘Yellow moon’ (1989) en ‘Brothers keeper’ (1990) op. Die vestigden hun naam als supergroep definitief, hoewel de ego’s van de broers die kwalificatie regelmatig in de weg zaten: hun albums daarna waren weer wisselvallig tot slecht.

Op het podium kwamen de Neville Brothers tot hun beste prestaties, bijvoorbeeld op het New Orleans jazz and Heritage Festival, waar zij vaak op het grootste podium de laatste act waren op de slotdag, maar ze beleven ook wel eens weg, boos doordat die plek hun niet werd gegund.

Na het uitvallen van de Neville Brothers in 2004 trad Art nog regelmatig op met Modeliste, Porter jr. en Nocentelli, maar ook in andere samenstellingen: (more…)

New Orleans-legende Dave Bartholomew overleden

maandag, juni 24th, 2019

Kort na de dood van Dr. John is weer een New Orleans-legende overleden: Dave Bartoholomew stierf op 23 juni op honderdjarige leeftijd.

De trompettist, songschrijver, arrangeur en producer Bartholomew wordt wel gezien als de architect van de New Orleans-sound, want hij werkte samen met Fats Domino, Lloyd Price, Smiley Lewis, Shirley & Lee, earl King, Chis Kenner, Robert Parker en Tommy Ridgely én met producer Cosimo Matassa, die andere gezichtsbepalende figuur in New Orleans in de jaren vijftig.

Barthlomew zei zelf altijd dat hij de ‘big beat’-sound had uitgevonden, maar een feit is dat dat hij een groep samenstelde met drummer Earl Palmer en saxofonisten Red Tyler en Lee Allen.

Met zijn groep speelde hij op talloze hits in de jaren vijftig, terwijl hij in totaal ook zo’n vierhonderd songs schreef.

Bartholomew werd in 1998 verkozen in de Songwriters Hall of Fame, kreeg de Offbeats Magazine Lifetime Achievement Award in Music in 2010 en een Grammy Trustees Award in 2014. Ook werd hij door Offbeat uitgeroepen tot Master of Louisiana music.

Elliott Roberts overleden

zaterdag, juni 22nd, 2019

Elliott Robert is overleden. De manager van Neil Young was 76 jaar oud.

Roberts was in de jaren zestig en zeventig een van de bepalende figuren in de popwereld van destijds: zo bezorgde hij Joni Mitchell haar platencontract, maar datzelfde deed hij voor Neil Young als soloartiest, wiens zaken hij zijn hele leven behartigde.

Hij was ook samen met David Geffen manager van Crosby, Stills, Nash & Young onder de weinig poëtische naam Geffen-Roberts Company.

Toen Geffen Asylum Records startte kwamen daar bijvoorbeeld Jackson Browne en de Eagles nog bij.

 

details uitvaart Dr. John bekend

donderdag, juni 20th, 2019

Morgen is het alweer twee weken geleden dat het nieuw naar buiten kwam, dat dat Dr. John was overleden.

Inmiddels is dat niet eens meer oud nieuws, maar toch zijn vandaag pas de details van de uitvaart van Mac Rebennack openbaar geworden.

Die uitvaartplechtigheid vindt op zaterdag 22 juni a.s. plaats in het Orpheum Theater.

Daar zal van zeven uur tot half elf ’s morgens de gelegenheid zijn om afscheid van Dr. John te nemen. Inderdaad, dat is geen tijd die je met hem associeert, behalve na een nacht optreden dan misschien.

Later die dag is er dan een privéplechtigheid voor genodigden, maar die wordt dan wel weer uitgezonden door de lokale zender WWOZ.

Om drie uur begint dan een second line-parade die ongetwijfeld zal uitdraaien op het vieren van Dr. John’s leven en zijn muziek.