elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies albums 2024

Warlock Enemy – Dufhuess

Zwarte Vleugels/Sonic Rendezvous

www.duffhues.com

bluesy sjamaan

Sinds Dufhuess in 2001 debuteerde met ‘Piranesi’s Rome’ bouwt hij aan een samenhangend oeuvre van albums die worden bepaald door zijn eigenzinnige kijk op blues en folk. Zijn tien eigen songs op deze nieuwe vormen zijn tiende album, al staan er inclusief twee hidden tracks twaalf op.

Weer nam hij ze solo op in een bunker bij maximaal dertien graden, net zoals die van ‘Murder Call’, zijn vorige. Hij deed dat in mono, zoals hij dat al jaren doet, maar dat doet ook deze keer niets af aan de hevigheid ervan.

Daarbij vallen Duffhues’ vele

Continue reading

Grand Jubilee – Richard Lindgren

Rootsy 7350050362126

schoonheid gewrongen uit pijn

De Zweedse zanger-gitarist Richard Lindgren is een productief man, want hij bracht in elf jaar veertien studioalbums uit. Dat maakt de lange stilte na ‘Death and Love’(2019) des te opmerkelijker, want die periode duurde zo’n vier jaar.

In die tijd schreef hij niet alleen veel songs, ook formeerde hij een nieuwe begeleidingsband waarin het aantal gitaristen opvalt: dat zijn er veel van zijn negen nieuwe nummers drie of vier en in sommige zelfs vijf, terwijl Lindgren zelf ook akoestische of elektrische gitaar speelt.

Toch resulteert dat niet in ongenuanceerde, dicht gespeelde songs, want opener ‘Big Fat Nothing’ is eerder gebaseerd op het majestueuze, ruimtelijk deinende treurritme van drummer-producer Christoffer Olssen Segerberg en bassist-toetsenist en producer Ale William Sjöström dan op iets anders.

Lindgren buit in die zes minuten durende song met

Continue reading

Peter Gabriel – i/o

Real World PGCDBR21

ongelooflijk overtraind

De verwachtingen over Peter Gabriel’s nieuwe album waren minstens zo hoog als die over die nieuwe van de Rolling Stones, maar waar de Stones na achttien jaar heel toepasselijk kozen voor de lancering ervan via  a bigger bang, koos Gabriel na 21 jaar de weg van de  geleidelijke exposure. Hij bracht in 2023 elke maand een nummer uit bij volle maan, zij het dan ook in een bright mix, een dark mix én een Dolby Atmos-mix. Ook speelde hij de songs al tijdens zijn wereldtournee van 2024.

Zo ebde de opwinding rond zijn album snel weg, want gaandeweg ontstond een beeld van wat we konden verwachten, al was de vraag hoe de twaalf nummers achter elkaar zouden klinken en of er zulke duidelijke verschillen waren tussen de drie mixen dat het uitbrengen ervan gerechtvaardigd is.

Wie Gabriel’s ‘So’, ‘Us’ en ‘Up’ kent, herkent veel in zijn nieuwe songs, hoewel dat woord er nauwelijks op van toepassing is: de lengte ervan (gemiddeld zo’n zes minuten), de onontkoombare brille van vaste muzikanten als drummer Manu Katché, bassist Tony Levin, gitarist David Rhodes en ook op dit album weer alom aanwezige Brian Eno als gitarist, ukelelespeler, toetsenist en ritmeprogrammeur, de zorgvuldige, meer dan voorheen vaak door strijkers gespeelde arrangementen en de gelaagde productie van Gabriel zelf, zijn karakteristieke, nog net zo intens emotioneel klinkende zang en zijn vermogen om aanstekelijke riffs en melodieën te schrijven, waarin hij zijn eigen oeuvre trouw blijft óf daar schaamteloos uit citeert:

Continue reading

Ghostwriter- BJ Baartmans

Continental Europe CECD100

www.bjbaartmans.nl

speeltuin

Dat zanger, gitarist en producer BJ Baartmans zijn vijftiende album ‘Ghostwriter’ noemde, moet een knipoog zijn naar zijn eigen loopbaan: 25 jaar geleden bracht hij zijn eerste soloalbum ‘The Pawnshop Guitar Chase’ uit, terwijl hij in de jaren erna ook op allerlei Europese podia stond als begeleider van Amerikaanse en Nederlandse rootsacts. Van de laatsten produceerde hij de albums vaak, terwijl hij daarop dan ook nog meespeelde.

In deze dertien nummers staan Bartmans zelf en zijn vroegste muzikale invloeden centraal: hij kijkt muzikaal liefdevol om naar roemruchte Engelse acts als The Kinks, Elvis Costello, Rockpile en The Clash, maar ook naar Amerikaanse als Big Star, Wilco en The Black Keys. Voor zijn opvallend biografische teksten liet hij zich dan weer inspireren door Loudon Wainwright III, John Hiatt, Nick Lowe, Lucinda Williams en Jeff Tweedy.

Meer dan op andere soloalbums zijn de songs

Continue reading