elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Doorverkopen tickets (Page 1 of 3)

BMG koopt rechten muziek John Lee Hooker

BMG heeft de rechten gekocht van de songs van John Lee Hooker. Dat deed het samen met het ons geheel onbekende Fujipacific Music.

BMG heeft overigens de rechten op het werk van veel bluesgroten: ook Son House, Willie Dixon, Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Little Walter, Sonny Boy Williamson en Mississippi Fred McDowell horen tot hun stal.

Ticketmaster en moeder Live Nation gedaagd

In Californië zijn Tickermaster en moedermaatschappij Live Nation gedaagd voor ‘illegale en oneerlijke handelspraktijken’.

Concertbezoeker Allen Lee heeft een advocatenkantoor die zaak laten aanspannen, maar wat de twee gedaagden zorgen moet baren is dat hier een ‘class action lawsuit’ betreft. Dat is een zaak waarvan de uitspraak verbindend wordt verklaard voor een hele groep belanghebbenden.

Als Tickermaster en Live Nation uiteindelijk schuldig worden gevonden aan het verrijken van kartverkopers ten koste van concertbezoekers, kan dat een enorme hoeveelheid schadevergoedingen betekenen.

Lee’s advocatenkantoor roept andere benadeelden op zich aan te sluiten bij zijn klacht, want hoe groter de groep, hoe  overtuigender het bewijs is.

Ook in Canada is een advocaat een dergelijke zaak aan het voorbereiden.

Wij zien in ieder geval een lange juridische strijd aankomen en misschien ook wel een hoger beroep…

Eerdere berichten over doorverkopers van concertkaartjes en de rol van Ticketmaster en Live Nation vind je in de categorie Dossier Doorverkopen tickerts.

Ticketmaster onder een hoedje met doorverkopers?

Vorige maand zette Ticketmaster na aanzwellende kritiek een stap door wederverkopers Seatwave en Get me in uit de lucht te halen. Vervelend detail was, dat zo bleek dat de sites in feite dochters waren van het officiële verkoopkanaal voor concertkaartjes…..

Nu stelt de Canadese omroep CBC na undercoveronderzoek dat het Amerikaanse bedrijf doorverkopers werft die en masse concertkaartjes opkopen en die via de site zelf doorverkopen.

Ook laat het bedrijf het oogluikend toe dat die handelaren zich niet aan de regels houden, zo bleek journalisten van de Canadese omroep in juli tijdens Ticket Summit 2018,  een beurs voor tickethandelaars in Las Vegas.

Zo zou het bedrijf geen maatregelen nemen tegen handelaren die bots gebruiken, computerprogramma’s die automatisch en in grote hoeveelheden tickets opkopen. Verder wordt het gebruik van valse identiteiten door de vingers gezien. Sommige handelaren werken met honderden accounts.

Ticketmaster zou voordeel hebben bij deze praktijken, want het bedrijf ontvangt servicetoeslagen bij elke transactie.

Op een besloten bijeenkomst tijdens de beurs presenteerde het bedrijf bovendien een computerprogramma voor professionele doorverkopers: TradeDesk is ontwikkeld om grote hoeveelheden tickets te kopen en verkopen, waarbij de prijzen kunnen worden aangepast als er veel vraag is naar de kaartjes.

Ticketmaster noemde TradeDesk ‘het krachtigste programma voor ticketverkoop ooit’ en zou er miljoenen ontwikkelgeld aan hebben uitgegeven, maar geeft geen grote ruchtbaarheid aan het programma, want handelaren moeten speciale inloggegevens hebben om er toegang toe te krijgen.

Tijdens die demonstratie van TradeDesk zou een medewerker van Ticketmaster hebben gezegd dat in Noord-Amerika honderd professionele opkopers werken. Ieder van hen verkoopt per jaar duizenden tot miljoenen kaartjes. Een van die handelaren zou tot vijf miljoen kaartjes per dag opkopen…..

In een reactie aan CBC ontkent het Amerikaanse bedrijf  het werven van professionele opkopers en de introductie van het computerprogramma TradeDesk niet: het gaat er helemaal niet op in.

Wel zei een zegsman dat Ticketmaster niet de eigenaar is van de via hun site verkochte kaartjes en ook de prijs van de verkochte kaartjes niet bepaalt. Die wordt volgens het bedrijf bepaald door de verkoper.

Ook bepaalt het bedrijf niet wanneer kaartjes beschikbaar komen, noch hoe die worden toegewezen aan kopers. Die beslissingen bepaalt de klant en dat is de locatie waar het concert plaatsvindt.

Daaraan voegde hij toe dat zolang er geen evenwicht is tussen vraag en aanbod er onvermijdelijk een markt van wederverkopers zal zijn.

Eerdere berichten over de handel en wandel van ticketdoorverkopers vind je in de categorie Dossier doorverkopen tickets.

Ticketmaster sluit doorverkoper Seatwave

Ticketmaster sluit binnenkort de site van doorverkoper Seatwave, een dochteronderneming. Het stopt al per direct  met het doorverkopen van nieuwe kaartjes op Seatwave én op op het soortgelijke Get me in.

Ticketmaster heeft altijd gesteld, dat het de popliefhebber met een site als Seatwave wilde beschermen tegen valse kaartjes. Anderen vermoedden juist het tegendeel: Seatwave zou de prijzen van kaartje manipuleren door achtergehouden kaartjes door te verkopen als ‘tweedehands’ en dat dus te doen tegen veel hogere prijzen dan de originele.

Tickermaster is echter eigenaar van concertorganisator Mojo, dat op zijn beurt weer een dochteronderneming is van het wereldwijd opererende LiveNation.

In 2016 deed de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt al onderzoek naar de handelwijze van Ticketmaster en Seatwave, maar de conclusie van dat onderzoek was, dat de enorme prijsstijgingen vooral te wijten waren aan marktwerking en niet aan ‘ongeoorloofde gedragingen’ van Ticketmaster.

Misschien is de aanhoudende kritiek op de handelwijze van het bedrijf een reden voor de sluiting, maar het kan ook zijn dat actuele ontwikkelingen in andere Europese landen hiervoor zorgen: In Ierland en België is de doorverkoop van tickets inmiddels wettelijk aan banden gelegd, terwijl de Britse consumentenwaakhond recent een onderzoek is gestart naar de doorverkopers.

Met die wetgeving lopen Ierland en België overigens behoorlijk voor op Nederland, want in 2017 sneuvelde een ontwerpwet over dit onderwerp in de Eerste Kamer.

Via de site van Tickermaster zullen vanaf begin volgend jaar wel kaartjes kunnen worden doorverkocht, maar dan voor de originele prijs, slechts verhoogd met een servicetoeslag.

Toegegeven, het is misschien slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar dat de paradoxale relatie tussen de eigenaar van een bedrijf in nieuwe en een in doorverkochte tickets wordt opgeheven, is niet meer dan terecht.

 

Eerdere berichten over de handel en wandel van ticketdoorverkopers vind je in de categorie Dossier doorverkopen tickets.

SP: actie tegen doorverkoop concertkaartjes

De Socialistische Partij is een actie begonnen tegen het doorverkopen van concertkaartjes. Op vrijdag 27 maart is de partij een online meldpunt begonnen: Kaart Te Duur.

Iedereen die vindt dat hij te veel betaalt voor een op die manier gekocht kaartje, kan een e-mail sturen naar een speciaal e-mailadres.

Ook heeft de SP met het CDA een wetsvoorstel ingediend om het doorverkopen van kaartjes in te dammen. Helemaal onmogelijk wordt dat overigens niet, maar kopers kunnen in dat wetsvoorstel hun geld terugeisen via een geschillencommissie, als ze een prijs hebben betaald die meer dan twintig procent hoger is dan de oorspronkelijke verkoopprijs.

Ook wil de SP de servicekosten aanpakken. Nu is volgens de partij onduidelijk, waarvoor die kosten eigenlijk in rekening worden gebracht. Bovendien moeten voor ieder kaartje servicekosten worden betaald.

Ook aan die praktijk wil de partij een einde maken: Continue reading

Nog duizend kaartjes Lowlands 2013

Om 10:00 uur op donderdag 23 mei a.s. gaan alsnog duizend kaarten voor Lowlands 2013 in de verkoop.

Dat betreft volgens organisatie van het al op 2 februari j.l. uitverkochte festival de eerste ongeldig gemaakte Lowlandskaarten uit de zwarthandel, kaarten die niet door partners worden gebruikt en een aantal achtergehouden kaarten.

Per transactie mogen maximaal twee tickets worden gekocht. Uiteraard gaat de verkoop uitsluitend via Ticketmaster www.lowlands.nl.

Lowlands wordt op 16, 17 en 18 augustus a.s. gehouden in Biddinghuizen.

Europese beweging tegen doorverkopen tickets

Een week geleden haalde de uitspraken van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de Sp het nieuws, toen hij stelde dat het doorverkopen an concertkaartjes voor de zomer verboden zou zijn. Ook het rekenen van enorm hoge administratiekosten wordt met die wet aan banden gelegd, want die worden nu nog per kaartje in rekening gebracht, ook als in een keer een aantal tickets wordt gekocht.

Hoewel het wetsvoorstel al sinds 2008 bij de Eerste Kamer ligt, wordt nu nog alleen onderhandeld over de hoogte van het percentage voor die administratiekosten. In het oorspronkelijke voorstel is sprake van tien procent, maar de uitkomst is naar verwachting twintig procent.

Die ontwikkeling is in lijn met ontwikkelingen in Engeland en België. In het Verenigd Koninkrijk heeft het Office of Fair Trading bepaald dat de administratiekosten voor een transactie van honderd pond niet meer mogen bedragen dan 2,10 pond en voor vijftig pond hooguit 1,16 pond. Die kosten mogen namelijk niet langer hoger zijn dan de kosten die de betaalmethode van de koper veroorzaakt voor de verkoper.

In België gaan de maatregelen verder. Daar stemde  de Kamercommissie Bedrijfsleven in met een wetsvoorstel dat het doorverkopen van concerttickets met winst wordt verboden.

Concertticket mogen niet langer bij opbod worden verkocht: de verkoper moet duidelijk aangeven hoeveel hij voor het kaartje heeft betaald. Daar bovenop mag hij de administratieve of verzendingskosten rekenen, maar geen winst.

In de praktijk betekent dat, dat de verkoper de oorspronkelijke verkoopprijs mag vragen plus hooguit een paar euro extra om de kosten te dekken.

Ook wordt het verboden tickets op de secundaire markt aan te bieden voordat de voorverkoop is begonnen.

Gedupeerde kopers zullen de ten onrechte in rekening meerkosten kunnen terugvorderen. Als de verkoper dat bedrag niet terugstort, kan hij een boete krijgen die varieert tussen 250 tot 10.000 euro.

Tel uit je winst…..

Ticketswap: nieuwe site voor doorverkopen tickets

Deze week is een nieuwe website gelanceerd die de markt voor het doorverkopen van concertkaartjes transparanter te maken.

Op TicketSwap kunnen gekochte e-tickets voor een ‘normaal’ genoemd tarief doorverkopen. Merkwaardig genoeg is dat volgens Ticketswap maximaal 120 procent van de oorspronkelijke prijs.

Om fraude te voorkomen, moet de verkoper het ticket uploaden als pdf-bestand en komt het op een persoonlijke verkooppagina terecht. Daar kan een koper het bekijken en rekent hij het af via iDeal. Vervolgens ontvangt hij een e-mail met het ticket als bijlage.

Ter controle wordt gebruik gemaakt van Facebook.

De initiatiefnemers zeggen de site begonnen te zijn uit persoonlijke frustratie en bregen zowel koper als verkoper vijf procent van de prijs in rekening: Continue reading

Nog steeds veel kaarten Lowlands te koop

De 50.000 kaarten voor Lowlands waren binnen twee uur uitverkocht, toend e voorverkoop begon. Toch zijn op internet nog duizenden kaarten te koop, zo meldt Het Parool.

Op de site van Marktplaats stonden op dinsdag 14 augustus nog zeker 2000 kaarten aangeboden verspreid over zo’n 1275 advertenties, zocht Het Parool uit, terwijl op Twitter en Facebook kaarten worden aangeboden.

Dat aanbod is een mix van particulieren en handelaren. Opvallende nieuwigheid is echter dat veel kaarten onder de officiële verkoopprijs van 185 euro worden aangeboden.

Net als vorige jaren hebben de organisatoren van Lowlands ervoor gewaarschuwd dat het doorverkopen van kaarten via internet verboden is.

Lowlands maakte ook honderden kaarten ongeldig die op die manier van eigenaar verwisselden en deed vervolgens zelf hetzelfde aantal nieuwe tickets in de verkoop.

Nu is het interessante aspect, dat de nu aangeboden kaarten vaak minder kosten dan de officiële verkoopprijs. Daarmee is het argument tegen dat verhandelen meteen vervallen, want Lowlands heeft terecht bezwaar tegen het maken van winst als gevolg van schaarste, maar kan het moeilijk  erg vinden dat iemand verlies lijdt als gevolg van zo’n actie…

Eerdere berichten over vorige edities van Lowlands vind je in de categorie Dossier doorverkopen tickets.

Lowlands: extra, goedkopere toegangsbewijzen in de verkoop

Aanstaande donderdag komt er een klein aantal kaarten in de verkoop. Het gaat daarbij om 122 doorverkochte en dus ongeldig gemaakte kaarten niet door sponsors geclaimde toegangsbewijzen.

Doordat de btw-verhoging op concertkaarten inmiddels weer is teruggedraaid, zijn de kaartjes bijna twintig euro goedkoper dan de eerder verkochte. Ze kosten nu 166 euro in plaats van 185 euro.

Wie eerder blij was met een kaartje, kan dat maar beter blijven: het verschil in btw krijgen zij niet terug. De btw is immers door de organisatie al aan de overheid afgedragen…

« Older posts