Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Doorverkopen tickets’ Category

SP: actie tegen doorverkoop concertkaartjes

dinsdag, maart 31st, 2015

De Socialistische Partij is een actie begonnen tegen het doorverkopen van concertkaartjes. Op vrijdag 27 maart is de partij een online meldpunt begonnen: Kaart Te Duur.

Iedereen die vindt dat hij te veel betaalt voor een op die manier gekocht kaartje, kan een e-mail sturen naar een speciaal e-mailadres.

Ook heeft de SP met het CDA een wetsvoorstel ingediend om het doorverkopen van kaartjes in te dammen. Helemaal onmogelijk wordt dat overigens niet, maar kopers kunnen in dat wetsvoorstel hun geld terugeisen via een geschillencommissie, als ze een prijs hebben betaald die meer dan twintig procent hoger is dan de oorspronkelijke verkoopprijs.

Ook wil de SP de servicekosten aanpakken. Nu is volgens de partij onduidelijk, waarvoor die kosten eigenlijk in rekening worden gebracht. Bovendien moeten voor ieder kaartje servicekosten worden betaald.

Ook aan die praktijk wil de partij een einde maken: (more…)

Nog duizend kaartjes Lowlands 2013

woensdag, mei 22nd, 2013

Om 10:00 uur op donderdag 23 mei a.s. gaan alsnog duizend kaarten voor Lowlands 2013 in de verkoop.

Dat betreft volgens organisatie van het al op 2 februari j.l. uitverkochte festival de eerste ongeldig gemaakte Lowlandskaarten uit de zwarthandel, kaarten die niet door partners worden gebruikt en een aantal achtergehouden kaarten.

Per transactie mogen maximaal twee tickets worden gekocht. Uiteraard gaat de verkoop uitsluitend via Ticketmaster www.lowlands.nl.

Lowlands wordt op 16, 17 en 18 augustus a.s. gehouden in Biddinghuizen.

Europese beweging tegen doorverkopen tickets

donderdag, april 18th, 2013

Een week geleden haalde de uitspraken van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de Sp het nieuws, toen hij stelde dat het doorverkopen an concertkaartjes voor de zomer verboden zou zijn. Ook het rekenen van enorm hoge administratiekosten wordt met die wet aan banden gelegd, want die worden nu nog per kaartje in rekening gebracht, ook als in een keer een aantal tickets wordt gekocht.

Hoewel het wetsvoorstel al sinds 2008 bij de Eerste Kamer ligt, wordt nu nog alleen onderhandeld over de hoogte van het percentage voor die administratiekosten. In het oorspronkelijke voorstel is sprake van tien procent, maar de uitkomst is naar verwachting twintig procent.

Die ontwikkeling is in lijn met ontwikkelingen in Engeland en België. In het Verenigd Koninkrijk heeft het Office of Fair Trading bepaald dat de administratiekosten voor een transactie van honderd pond niet meer mogen bedragen dan 2,10 pond en voor vijftig pond hooguit 1,16 pond. Die kosten mogen namelijk niet langer hoger zijn dan de kosten die de betaalmethode van de koper veroorzaakt voor de verkoper.

In België gaan de maatregelen verder. Daar stemde  de Kamercommissie Bedrijfsleven in met een wetsvoorstel dat het doorverkopen van concerttickets met winst wordt verboden.

Concertticket mogen niet langer bij opbod worden verkocht: de verkoper moet duidelijk aangeven hoeveel hij voor het kaartje heeft betaald. Daar bovenop mag hij de administratieve of verzendingskosten rekenen, maar geen winst.

In de praktijk betekent dat, dat de verkoper de oorspronkelijke verkoopprijs mag vragen plus hooguit een paar euro extra om de kosten te dekken.

Ook wordt het verboden tickets op de secundaire markt aan te bieden voordat de voorverkoop is begonnen.

Gedupeerde kopers zullen de ten onrechte in rekening meerkosten kunnen terugvorderen. Als de verkoper dat bedrag niet terugstort, kan hij een boete krijgen die varieert tussen 250 tot 10.000 euro.

Tel uit je winst…..

Ticketswap: nieuwe site voor doorverkopen tickets

woensdag, februari 6th, 2013

Deze week is een nieuwe website gelanceerd die de markt voor het doorverkopen van concertkaartjes transparanter te maken.

Op TicketSwap kunnen gekochte e-tickets voor een ‘normaal’ genoemd tarief doorverkopen. Merkwaardig genoeg is dat volgens Ticketswap maximaal 120 procent van de oorspronkelijke prijs.

Om fraude te voorkomen, moet de verkoper het ticket uploaden als pdf-bestand en komt het op een persoonlijke verkooppagina terecht. Daar kan een koper het bekijken en rekent hij het af via iDeal. Vervolgens ontvangt hij een e-mail met het ticket als bijlage.

Ter controle wordt gebruik gemaakt van Facebook.

De initiatiefnemers zeggen de site begonnen te zijn uit persoonlijke frustratie en bregen zowel koper als verkoper vijf procent van de prijs in rekening: (more…)

Nog steeds veel kaarten Lowlands te koop

woensdag, augustus 15th, 2012

De 50.000 kaarten voor Lowlands waren binnen twee uur uitverkocht, toend e voorverkoop begon. Toch zijn op internet nog duizenden kaarten te koop, zo meldt Het Parool.

Op de site van Marktplaats stonden op dinsdag 14 augustus nog zeker 2000 kaarten aangeboden verspreid over zo’n 1275 advertenties, zocht Het Parool uit, terwijl op Twitter en Facebook kaarten worden aangeboden.

Dat aanbod is een mix van particulieren en handelaren. Opvallende nieuwigheid is echter dat veel kaarten onder de officiële verkoopprijs van 185 euro worden aangeboden.

Net als vorige jaren hebben de organisatoren van Lowlands ervoor gewaarschuwd dat het doorverkopen van kaarten via internet verboden is.

Lowlands maakte ook honderden kaarten ongeldig die op die manier van eigenaar verwisselden en deed vervolgens zelf hetzelfde aantal nieuwe tickets in de verkoop.

Nu is het interessante aspect, dat de nu aangeboden kaarten vaak minder kosten dan de officiële verkoopprijs. Daarmee is het argument tegen dat verhandelen meteen vervallen, want Lowlands heeft terecht bezwaar tegen het maken van winst als gevolg van schaarste, maar kan het moeilijk  erg vinden dat iemand verlies lijdt als gevolg van zo’n actie…

Eerdere berichten over vorige edities van Lowlands vind je in de categorie Dossier doorverkopen tickets.

Lowlands: extra, goedkopere toegangsbewijzen in de verkoop

dinsdag, juni 5th, 2012

Aanstaande donderdag komt er een klein aantal kaarten in de verkoop. Het gaat daarbij om 122 doorverkochte en dus ongeldig gemaakte kaarten niet door sponsors geclaimde toegangsbewijzen.

Doordat de btw-verhoging op concertkaarten inmiddels weer is teruggedraaid, zijn de kaartjes bijna twintig euro goedkoper dan de eerder verkochte. Ze kosten nu 166 euro in plaats van 185 euro.

Wie eerder blij was met een kaartje, kan dat maar beter blijven: het verschil in btw krijgen zij niet terug. De btw is immers door de organisatie al aan de overheid afgedragen…

Concertkaarten Birdy ongeldig gemaakt

donderdag, mei 31st, 2012

Concertorganisator Greenhouse Talent en ticketprovider Eventim maken die concertkaarten voor optredens van Birdy  in Amsterdam en Den Haag ongeldig die doorverkocht zijn door tickethandelaren.

GreenhouseTalent  stelt dat kaartjes zijn opgekocht en vervolgens met winst zijn doorverkocht. Dat is in strijd met de algemene voorwaarden van Eventim. Iedereen die kaartjes koopt bij Eventim, gaat daarmee akkoord met die algemene voorwaarden.

De geannuleerde kaarten gaan op donderdag 31 mei om 10.00 uur opnieuw in de voorverkoop bij de verkooppunten van Eventim en de VVV Ticketpoints. Dat gebeurt tegen de normale prijs.

Greenhouse Talent schrijft in een persverklaring dat consumenten die doorverkochte kaarten hebben gekocht hun geld moeten terugeisen van de site waarbij ze die gekocht hebben.

Namen van door Greenhouse Talent genoemde sites zijn (more…)

Effectief verzet tegen servicekosten

zondag, mei 20th, 2012

De Amerikaanse String Cheese Incident is een van die jam bands die daar al jaren volle zalen trekt, maar over wie wij ook meer hebben gehoord dan dat wij er songs van hoorden.

Dat ze hier nog eens populair worden door hun muziek, is ondenkbaar, maar dat gebeurt misschien toch om een andere reden.

De groep heeft namelijk al lang egeleden de oorlog verklaard aan Ticketmaster en de in hun ogen absurd hoge servicekosten die die firma rekent voor een concertkaartje.

Ze stapten in 2003 zelfs naar de rechter om ervoor te zorgen dat die verhoging van de entreeprijs ongedaan zou worden gemaakt, maar schikten de zaak met Ticketmaster voor die voor de rechter kwam.

De overeenkomst gaf de band het recht een aanzienlijk aantal kaarten direct te verkopen via hun website. In ruil daarvoor moesten ze de overeenkomst dan wel weer stil houden. Inmiddels is dat dan toch weer uitgekomen door het boek Ticket Masters van Dean Budnick en Josh Baron.

Voor hun komende zomertour bood de band dus opnieuw kaarten aan via de eigen website, maar deed bovendien de belofte de bij de bestelling gemaakte kosten voor het gebruik van de credit card te vergoeden.

Er was slechts een optreden waarvoor ze geen kaarten hadden gekregen: voor het optreden in het Greek Theatre in Los Angeles zouden dus wel servicekosten moeten worden betaald.

Alleen aan de kassa van het theater zelf waren kaarten te krijgen voor de kale concertprijs.

Dat loste de band op een originele manier op: (more…)

Alsnog onverwacht gevolg doorverkoop concertkaartjes val kabinet-Rutte

vrijdag, mei 11th, 2012

Het haalde niet elke dag de krantenkoppen, maar er lag een al door de Tweede Kamer aanvaarde wet om de prijzen van doorverkochte concertkaartjes te limiteren.

Professionele doorverkopers mochten daarin niet meer dan twintig procent meer vragen dan de originele prijs.

Door de val van het kabinet-Rutte wordt de behandeling van deze wet in de Eerste Kamer echter verlaat.

Over liberalisering gesproken…

Worldticketshop ruziet met Mojo over ongeldig gemaakte kaartjes.

dinsdag, mei 10th, 2011

Vorige week maakte concertorganisator Mojo bekend dat de organisatie 278 kaartjes voor Lowlands ongeldig had gemaakt. Dat waren tickets die door commerciële tussenhandelaren werden aangeboden voor veel hogere prijzen dan de originele. Ook maakte Mojo de nummers van die kaarten bekend, zodat ze in de praktijk onverkoopbaar werden: (more…)