Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Europese beweging tegen doorverkopen tickets

april 18th, 2013 at 10:12

Een week geleden haalde de uitspraken van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de Sp het nieuws, toen hij stelde dat het doorverkopen an concertkaartjes voor de zomer verboden zou zijn. Ook het rekenen van enorm hoge administratiekosten wordt met die wet aan banden gelegd, want die worden nu nog per kaartje in rekening gebracht, ook als in een keer een aantal tickets wordt gekocht.

Hoewel het wetsvoorstel al sinds 2008 bij de Eerste Kamer ligt, wordt nu nog alleen onderhandeld over de hoogte van het percentage voor die administratiekosten. In het oorspronkelijke voorstel is sprake van tien procent, maar de uitkomst is naar verwachting twintig procent.

Die ontwikkeling is in lijn met ontwikkelingen in Engeland en België. In het Verenigd Koninkrijk heeft het Office of Fair Trading bepaald dat de administratiekosten voor een transactie van honderd pond niet meer mogen bedragen dan 2,10 pond en voor vijftig pond hooguit 1,16 pond. Die kosten mogen namelijk niet langer hoger zijn dan de kosten die de betaalmethode van de koper veroorzaakt voor de verkoper.

In België gaan de maatregelen verder. Daar stemde  de Kamercommissie Bedrijfsleven in met een wetsvoorstel dat het doorverkopen van concerttickets met winst wordt verboden.

Concertticket mogen niet langer bij opbod worden verkocht: de verkoper moet duidelijk aangeven hoeveel hij voor het kaartje heeft betaald. Daar bovenop mag hij de administratieve of verzendingskosten rekenen, maar geen winst.

In de praktijk betekent dat, dat de verkoper de oorspronkelijke verkoopprijs mag vragen plus hooguit een paar euro extra om de kosten te dekken.

Ook wordt het verboden tickets op de secundaire markt aan te bieden voordat de voorverkoop is begonnen.

Gedupeerde kopers zullen de ten onrechte in rekening meerkosten kunnen terugvorderen. Als de verkoper dat bedrag niet terugstort, kan hij een boete krijgen die varieert tussen 250 tot 10.000 euro.

Tel uit je winst…..

Comments zijn gesloten.