elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Crisis in de platenindustrie (Page 1 of 113)

Graham Nash verkoopt muziekrechten

Graham, Nash heeft de rechten op zijn muziek verkocht aan de Iconic Artists Group. Die wordt geleid door Irving Azoff.

Het gaat daarbij om al zijn nummers, vanaf die van de Hollies tot en met die van zijn recente soloalbum ‘Now’.

Ook ‘Marrakesh’ en ‘Teach Your Children’, de iconische songs die hij schreef voor Crosby, Stlls & Nash en Crosby Stills, Nash & Young horen daarbij.

Zowel Nash als Azoff verspreidde een persbericht, maar die blinken niet uit in originele gedachtes of altijd interessante details zoals het bedrag dat Nash ervoor krijgt.

Nash schreef namelijk ernaar uit te zien samen met het Iconic-team aan verschillende projecten te werken om het nogal veel gebruikte term ‘legacy’ van zijn muziek en die van CSN te  bevorderen.

Azoff schreef op zijn beurt dat hij erg blij was nu ook Graham Nash bij de Iconic-familie te kunnen verwelkomen, want nu vertegenwoordigt zijn bedrijf alle drie de leden van Crosby, Stills & Nash, maar ook doordat Nash al decennialang een vriend van hem is en zelfs de naam voor zijn managementbureau bedacht: Front Line Management.

Uiteraard trok Jimmy Edwards, president-directeur van Iconic, niet alleen de portemonnee, maar deed hij ook een spreekwoordelijke duit in het zakje door te verklaren dat Nash’ muziek opnieuw zal worden uitgebracht met extra’s, gepousseerd zal worden voor het gebruik in films en tv-series en in ‘partnerships’, wat zoveel wil zeggen als reclame.

Weinig spectaculair inderdaad, maar Edwards zei ook dat er een schat aan materiaal is in zowel het archief van Nash als dat van Crosby, Stills & Nash waarover hij opgewonden is en dat zullen de fans volgens hem ook zijn.

Dat wordt dus sparen of verlanglijstjes aanleggen…

Iconic bestaat vast sinds 2020 en heeft inmiddels ook de rechten van onder anderen de Beach Boys, Dan Fogelberg, Linda Ronstadt en Joe Cocker in handen.

De berichten over de verkoop van Stephen Stills’ en David Crosby’s muziek aan Iconic vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie.

Andere berichten over Graham Nash vind je in categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Dossier Popmuziek en politiek en Concerttips.

De recensie van ‘Now’ vind je dan weer in de categorie recensies singer-songwriter.

rechten werk Harry Nilsson gekocht door BMI

Platenmaatschappij BMI heeft de rechten op het werk van singer-songwriter Harrry Nilsson gekocht.

Het gaat om alle songs die Nilsson schreef en zong, dus niet alleen zijn eigen hits als ‘Me and my Arrow’, maar ook Fred Neil’s ‘Everybody’s Talking’ en de songs die hij opnam met John Lennon, Ringo Starr en Dr. John.

Als die zijn opgenomen tijdens Lennon’s ‘lost weekend’ in Los Angeles, zal er overigens weinig bruikbaars tussen zitten: de verhalen over hun gebruik van drank en drugs zijn talrijker dan die over hun succesvolle opnamesessies, want het album ‘Pussycats’ kun je moeilijk een hoogtepunt noemen in hun carrières…

Uit het persbericht valt op te maken, dat BMG van plan is Nilsson op alle mogelijke manieren te gelde te maken en dat zowel de familie van Nilsson uitzinnig van vreugde zijn vanwege de unieke samenwerking die met de verkoop begonnen is.

Hoewel geld de verkoop de familie oplevert, is dan weer niet bekend gemaakt.

Eerdere berichten over Harry Nilsson vind je in de categorie Nieuws.

Peter Koelewijn verkoopt auteursrechten

Componist, tekstschrijver, producer en zanger Peter Koelewijn heeft zijn auteursrechten verkocht aan het Pythagoras Music Fund.

Koelewijn schreef en produceerde talloze hots voor Nederlandse artiesten, onder wie de Q65, Conny Vandenbosch, Bonnie St Claire en zichzelf.

Hij schreef behalve ‘Kom van dat dak af’ onder meer ‘KL 204’, maar ook ‘Ik ben gelukkig zonder jou’, ‘Lom uit de bedstee, mijn liefste’ en ‘Beestjes’

In 2019 verkocht hij de uitgaverechten al aan Talpa BMG Music.

Onlangs nog nam het Pythgoras Music Fund de auteursrechten over van alle songs van Lennaert Nijgh.

Dat bericht vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie.

Stephen Stills verkoopt songrechten etc. aan Irving Azoff

Stephen Stills heeft zijn songrechten verkocht aan de Iconic Artists Group, de firma waarin de initialen te herkennen zijn van Irving Azoff, in de jaren zeventig al Stills’ manager.

In totaal gaat het daarbij om meer dan duizend songs die de inmiddels 77 jaar oude Stills schreef: hij zat immers in Buffalo Springfield, diverse keren in Crosby, Stills & Nash en Crosby, Stills, Nash & Young, maar ook in Manassas, de Stills-Young Band en recent nog The Rides, terwijl hij ook veel zeer wisselende soloalbums maakte.

Behalve zijn songs verkocht Stills ook zijn naam, beeldmerk en afbeeldingsrecht aan IAG.

Stills en Azoff werden destijds vrienden, ondanks dat Azoff Crosby Stills & Nash aanraadde vooral niet naar Woodstock te gaan, ‘that stupid thing in the farmyard’,  en zij bleven dat ook, zo blijkt uit een interview met Billboard. Stills kon elders meer geld krijgen voor zijn oeuvre, maar koos dan ook toch voor Azoff’s IAG.

Stills’ belangrijkste doel is zijn erfenis veilig te stellen en ruzie onder zijn zeven kinderen te voorkomen, zo zegt hij.

Hij en Azoff hebben trouwens ook grote plannen met allerlei oud, nog niet uitgekomen materiaal.

Zo willen zij liveopnamen uit te brengen van optredens van Stills uit 1971, toen hij zijn ‘Stephen Stills 2’ promootte en denken ze na over een nieuwe, uitgebreidere versie van het debuutalbum van Manassas, dat oorspronkelijk uitkwam in 1972:

Continue reading

auteursrechten Lennaert Nijgh verkocht aan investeerder Pythagoras Music Fund

Het Nederlands Investeringsfonds Pythagoras Music Fund (PMF) heeft de auteursrechten van alle songteksten van de Nederlandse tekstschrijver Lennaert Nijgh gekocht van de erven van Nijgh.

Nijgh schreef veel teksten voor Boudewijn de Groot, bijvoorbeeld ‘Land van Maas en Waal’, ‘Testament’, ‘Meneer De President’, ‘Jimmy’, ‘Avond’ en ‘Pastorale’, maar ook voor Rob de Nijs (‘Jan Klaassen De Trompetter’, ‘Zuster Ursula’ en ‘Malle Babbe’), Jasperina de Jong, Jenny Arean, Herman van Veen, Paul de Leeuw, Flairck, Fred Piek en Astrid Nijgh.

Verder schreef hij teksten voor de musicals ‘De Kleine Johannes’, ‘De Engel van Amsterdam’ en ‘Ik, Jan Cremer’.

Het Pythagoras Music Fund, met tekstschrijver John Ewbank als bekendste partner, kocht wél het auteursdeel van Nijghs teksten, maar de uitgaverechten blijven eigendom van de oorspronkelijke muziekuitgevers.

Uiteraard laten de erven laat weten blij te zijn met de verkoop: ‘Vooral door het vooruitzicht op eventuele hernieuwde exploitatie en het opnemen van de vaak poëtische en vaak tijdloze teksten door John Ewbanks team met hedendaagse artiesten, kan een heel nieuwe generatie weer kennis maken met Lennaerts unieke oeuvre. Daardoor zal zijn status als een van Nederlands meest gerespecteerde tekstdichters voor lange tijd vereeuwigd en gewaarborgd zijn.’

Continue reading

Spotify nog altijd in de lift

Spotify had in het eerste kwartaal van dit jaar 182 miljoen betalende abonnees. Dat zijn er twee miljoen meer dan in het vierde kwartaal van 2021.

Wanneer betalende en niet-betalende abonnees bij elkaar worden opgeteld, heeft de muziekstreamer vijftien procent abonnees meer dan in 2021.

Dat is indrukwekkend, helemaal als je bedenkt dat het bedrijf zich terugtrok uit Rusland vanwege de inval van dat land in Oekraïne en zo dus ongeveer anderhalf miljoen abonnees verloor.

In totaal heeft Spotify dan ook 422 miljoen maandelijks actieve gebruikers en het verwacht een verdere stijging naar 428 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Van die zes miljoen extra gebruikers zouden vijf miljoen een betaald abonnement aangaan, zo stelt Spotify.

Ook de advertentieomzet nam toe tot een totaal van elf procent van de omzet. Die stegen met maar liefst 31 procent tot 282 miljoen euro.

Dat is nog wisselgeld vergeleken met de totale omzet : die is 2,66 miljard euro en dat is op jaarbasis maar liefst een kwart hoger dan die van vorig jaar.

De advertentieomzet steeg en is nu goed voor 11 procent van de totale omzet. De advertentie-inkomsten stegen in totaal met 31 procent tot 282 miljoen euro. De totale omzet steeg op jaarbasis met ruim een kwart (!) tot 2,66 miljard euro.

Voor cijferfetisjisten is er deze link:

Continue reading

Bob Dylan: oude nummers, maar dan beter…

Bob Dylan is bezig met het opnieuw opnemen van een aantal van zijn oude songs met producer T Bone Burnett.

Dat doen de twee voor Burnett’s nog te lanceren muziekmedium dat Iconic Originals gaat heten en waarvoor hij NeoFidelity, Inc. heeft opgericht.

Het is een aluminium schijf met een laklaag waarin de opname is geëtst, maar dan een die tegelijkertijd ook een schilderij is.

De gelijkenis met een lp is dus de ene kant, waar een lp aan de muur is nu niet direct het toppunt van kijkgenot.

Toch zegt Burnett dat de muziek kan worden afgespeeld door er een naald op te zetten en hem af te spelen. Bovendien zou het alle bestaande manieren om muziek af te spelen in de schaduw stellen, ook de door velen bewierookte 180 grams-lp…

Wanneer Iconic Originals op de markt komt, zei hij er niet bij:

Continue reading

groei Nederlandse muziekindustrie in 2021

De Nederlandse muziekindustrie groeide in 2021 met veertien procent ten opzichte van 2020.

In totaal werd er 254,3 miljoen euro omgezet, zo concludeerden NVPI en IFPI.

Streaming heeft daarbij het grootste marktaandeel: tachtig procent van de muziek wordt op die manier beluisterd. Het streamen van muziek groeide dan ook weer behoorlijk in 2021, namelijk met 11,2 procent. Toch was die groei iets minder dan het jaar ervoor.

De verkoop van vinyl explodeerde nog maar eens met een stijging van maar liefst 66 procent en kwam uit op 28, 4 miljoen euro. Dat is toevallig ook 11,2 procent, maar dan van de gehele omzet.

Ook de cd-verkoop steeg echter weer iets en kwam uit op 17,5 miljoen euro. In totaal is de cd-verkoop echter nog maar goed voor 6,2 procent van de totaalomzet.

Downloads, mobiel en singles/dvd’s spelen helemaal geen rol van betekenis meer met omzetten 1,1, 0,2 en 0,6 procent.

Nederland staat wereldwijd overigens op de twaalfde plaats in de lijst van muziekomzetten en is daarmee twee plaatsen gezakt ten opzichte van 2020.

Dat komt misschien doordat de totale omzet aan muziek in 2020 met 18,5 procent gestegen is.

rechten songs Leonard Cohen verkocht

De rechten van de 278 songs die Leonard Cohen schreef, zijn verkocht aan belegger Hipgnosis.

Zoals dat met rechten gaat, zijn er binnen dat oeuvre verschillende gedeelten, die dus ook verschillende eigendomsrechten opleveren.


Zo heeft Hipgnosis nu 127 songs waarvan het bedrijf nu de rechten op de songs heeft, maar van 67 andere heeft het niet alleen dat gedeelte, maar ook het copyright en de publicatierechten.

Zoals gebruikelijk werd het bedrag waarvoor hei eigendom in andere handen overging niet bekend gemaakt.

Eerdere berichten over Leonard Cohen lees je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, De rode draad en dossier: Ook al dood…

Bob Dylan verkoopt muziekrechten aan Sony

Bob Dylan heeft de rechten op zijn songs verkocht aan Sony, het label waarop hij al tientallen jaar zit.

Hij verkocht de masters van al zijn albums, inclusief die van albums die hij nog wil maken: voorlopig bracht Dylan 39 albums uit en zestien compilaties van outtakes en niet eerder gereleasde songs.

Het bedrag dat Sony ervoor betaalde, is niet bekend gemaakt, maar het zou zomaar kunnen gaan om zo’n 200 miljoen dollar, dus ongeveer 175 miljoen euro.

Eerder verkocht hij al zijn auteursrechten  aan Universal Music, een van Sony’s belangrijkste concurrenten. Dat zou naar verluidt 300 miljoen dollar hebben opgeleverd, 265 miljoen euro:

Continue reading
« Older posts