Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’ Category

vinyl in HD-kwaliteit op komst

zaterdag, april 14th, 2018

Het Oostenrijkse bedrijf Rebeat Innovation heeft 4,8 miljoen dollar losgepeuterd bedoeld voor de ontwikkeling van vinyl in HD-kwaliteit.

Volgens het bedrijf zouden de eerste HD-platen volgend jaar zomer al te koop kunnen zijn.

In september wil Rebeat Innovation de eerste testpersingen produceren, zodat die vervolgens oktober gepresenteerd kunnen worden een vinyl-beurs in Detroit.

Daarna zou het bedrijf nog ongeveer acht maanden nodig hebben om het eindproduct te fabriceren.

HD-vinyl wordt gemaakt doordat een laser de groeven van een digitale master direct etsen in een metalen stamper. Dat zorgt al voor een veel betere kwaliteit, maar het persen gebeurt vervolgens ook nog met keramische materialen, waardoor ook geen verlies van kwaliteit optreedt tijdens dat proces. Bijkomend voordeel is dat tijdens het persen geen chemische stoffen worden gebruikt..

Daardoor heeft een HD-plaat een frequentie van 100 kHZ in plaats van de traditionele 15 kHZ van een gangbare lp. Bovendien heeft een lp van HD-vinyl een langere afspeeltijd dan een lp van 180-grams vinyl en kan die ook harder worden afgespeeld.

Doordat HD-vinyl op elke draaitafel kan worden afgespeeld, zou dat een revolutie in vinylland betekenen en zou de verkoop ervan misschien eindelijk een relevant marktaandeel vormen, in plaats van een leuke niche voor gelijkgestemden……

Spotify 27 miljard dollar waard

woensdag, april 4th, 2018

De handel in aandelen Spotify onder de naam Spot is op de New York Stock Exchange gesloten op 149,01 dollar (euro). Dat betekent dat Spotify ongeveer 27 miljard dollar (bijna 22 miljard euro) waard is.

De waarde ging tijdens die eerste beursdag behoorlijk  op een neer en bereikte zelfs een hoogte van 169 dollar 9137,50 euro), maar daalde daarna naar 149,01 dollar (121,26 euro).

Voordat het bedrijf beursgenoteerd was, was een aandeel op zijn hoogtepunt 132,50 dollar (107,83 euro) waard, zodat er sprake was van een behoorlijke stijging.

CEO en medeoprichter Daniel Ek zou met zijn aandelenpakket van 27 procent dan ook maar liefst zo’n 7,4 miljard dollar (6,02 miljard euro)hebben verdiend.

Billboard noemt Spotify daarmee een van de tien best presterende technologiebedrijven op de eerste dag van de beursgang.

 

 

Spotify’s kwartaalcijfers: alweer grootse plannen en grootse verliezen

woensdag, maart 28th, 2018

In het kwartaalverslag heeft Spotify bekend gemaakt te verwachten tegen tegen het einde van dit jaar tussen de 198 en 208 miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben.

Spotify heeft nu nog tussen de 168 en 171 miljoen maandelijkse actieve gebruikersen tussen de 73 en 76 miljoen van hen betalen voor hun abonnement. Spotify denkt dat er eind 2018 tussen de 92 en 96 miljoen betaalde abonnees zijn. Dat vereist een forse groei, want dat is een stijging van tussen de 30 en 36 procent.

Ook maakt de muziekstreamer de geschatte jaaropbrengst bekend: die wordt geraamd op een bedrag tussen 4,9 en 5,3 miljard euro. Ook dat zou een niet geringe stijging zijn, namelijk van tussen de twintig en dertig procent.

Ondanks al deze postieve prognoses, verwacht Spotify nog altijd geen winst geen winst te maken, maar een verlies van tussen 230 en 330 miljoen euro. Dat is overigens wel minder dan in 2017. Toen beliep dat maar liefst 378 miljoen euro.

Wat dat allemaal betekent voor die beursgang op 3 april a.s.. Wij wachten af, maar stappen niet in…….

Spotify bedrogen door premiumgebruikers

maandag, maart 26th, 2018

Spotify heeft voorafgaand aan de beursgang van 3 april bekendgemaakt, dat het bedrogen wordt door ten minste twee miljoen gebruikers van het gratis abonnement. Ze hebben door het gebruik van ad-blocking apps in de praktijk de abonnementsvorm zonder reclame.

Het gaat daarbij om 1,3 procent van het totale aantal gebruikers van 159 miljoen.

Van de resterende 157 miljoen gebruikers die niet frauderen, heeft zo’n 88 miljoen een abonnement mét reclame en zo’n 71 miljoen een premiumabonnement.

 

winst Amerikaanse muziekindustrie gestegen in 2017

vrijdag, maart 23rd, 2018

Na het pessimistische rapport over het toenemende illegale gebruik van muziek in 2017 van MUSA zijn er optimistische geluiden over de Amerikaanse muziekindustrie over datzelfde jaar van de Recording Industry Association of America (RIAA).

De winst van de muziekindustrie is in 2017 met 16,5 procent gestegen tot 8.7 miljard dollar (euro).

Het meeste daarvan komt van de inkomsten van muziekstreamers, namelijk tweederde van het geheel. Niet verrassend zijn de betalende abonnementhouders daarbij de grootste bron van inkomsten: zij zorgen voor 4 miljard (euro).

Het is pas het tweede jaar sinds 1999 dat er sprake is van een duidelijke groei, dus daarmee is de RIAA blij.

Toch ligt de winst weer beduidend lager dan in de hoogtijdagen: die is zo’n veertig procent minder dan toen. De verkoop van digitale en fysieke muziek teruglopen: digitale verkopen zakte in met 25 procent tot 1,3 miljard dollar (euro) en de albumverkoop viel met vier procent tot 1,5 miljard dollar (euro).

Opvallend daarbij is dan weer wel, dat albums voor het eerste beter verkochten dan digitale muziek sinds 2011.

Ben je een cijferfetisjist? (more…)

Muziekpiraterij toegenomen in 2017

donderdag, maart 22nd, 2018

Uit cijfers over 2017 blijkt, dat muziekpiraterij is toegenomen. Dat blijkt uit het Global Piracy Report van MUSO.

Vorig jaar nam muziekpiraterij toe met maar liefst 14, 7 procent, concludeert die organisatie, met een totaal van 73,9 miljard bezoeken aan sites die illegaal luisteren mogelijk maken.

Daarvan waren 30,5 miljard bezoeken aan streaming sites, 21.2 miljard aan downloadsites, zes miljard aan openbare torrent sites en 500 miljoen aan gesloten torrentsites.  Daarmee is muziekpiraterij populairer dan ooit, ondanks de steeds verder groeiende populariteit van muziekstreamers, zo vat MUSO het krachtig samen.

Muziek staat daarbij op de tweede plaats na televisie, maar voor films.

Niet zo verrassend wonen de meeste muziekpiraten in de VS. Daar werd 27,9 miljard keer een illegale muzieksite bezocht. Rusland staat op de tweede plaats met 20,6 miljard bezoeken, India verrassend derde met 17 miljard, gevolgd door Brazilië (12,7 miljard) en Turkije (11,9 miljard).

Overigens kwam MUSO erachter, dat het bezoek aan zgn. ‘stream ripping sites’ is gedaald met 33,86 procent in het laatste halfjaar van 2017. Dat wordt echter vooral toegeschreven aan het sluiten van de site YouTube.mp3 in september van dat jaar en zou dus een incident zijn

‘stream ripping’ is een relatief nieuwe techniek waarbij gestreamde muziek wordt omgezet in een downloadbaar bestand.

MUSO roept de muziekindustrie op rekening te houden met de trends die afgeleid kunnen worden uit het rapport, zowel waar het gaat om het beschermen van intellectueel eigendom, maar ook als het gaat om het profiel van de gemiddelde muziekpiraat, waardoor nieuwe verdienmogelijkheden ontstaan.

Die verdienmogelijkheden houdt MUSA ook voor zichzelf scherp in de gaten, want op de website van het bedrijf valt niets uit dat rapport te lezen. Te koop is het wel, voor duizend pond plus btw. Dat is omgerekend zo’n 875 euro plus twintig procent: (more…)

advocaat-generaal op een lijn met BREIN

maandag, maart 19th, 2018

Het juridisch steekspel rond het blokkering van The Pirate Bay bereikt zo langzamerhand de beslissende fase nu de advocaat-generaal zijn advies aan de Hoge Raad bekend gemaakt heeft.

Hij adviseert het het arrest van het gerechtshof van Den Haag inzake de blokkering van The Pirate Bay te vernietigen. In de praktijk betekent dat, dat de advocaat-generaal adviseert het vier jaar oude vonnis over de opheffing van de blokkering van The Pirate Bay terug te draaien. Het gerechtshof achtte in januari 2014 een blokkade ‘niet effectief’, maar Stichting BREIN ging daartegen in cassatie en zo kwam de zaak bij de Hoge Raad terecht.

Stichting BREIN concludeert op zijn eigen website, dat dit advies naadloos aansluit bij recente uitspraken van het Europees Hof van Justitie, waaruit blijkt dat sites als The Pirate Bay wel degelijk kunnen worden verboden.

Om een een ander wat onoverzichtelijker te maken: The Pirate Bay wordt inmiddels alweer  geblokkeerd door internetproviders in afwachting van de definitieve uitkomst van de zaak.

Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal inderdaad opvolgt, zoals de traditie is, wordt de zaak terugverwezen naar een gerechtshof voor een definitief oordeel. Dan gaat het  onder meer over wie de proceskosten moet betalen, maar ook over een afweging van de grondrechten.

Wie smult van juridische details, kan hier terecht: (more…)

Apple Music: stijging aantal gebruikers

woensdag, maart 14th, 2018

Apple Music-topman wilde vast tegenwicht bieden tegen het publiciteitsffensief dat Spotify ontketent over de beursgang,

Daarom maakte hij tijdens SXSW in Austin bekend dat Aplle Music inmiddels 38 miljoen betalende klanten heeft. Dat is een stijging met twee miljoen vergeleken met februari, een stijging van maar liefst vijf procent in anderhalve maand.

Cue stelde ook nog dat er wereldwijd twee miljard potentiële klanten zijn. Doordat Apple en Spotify (71 miljoen betalende abonnementen) nu ongeveer ongeveer honderdtien miljoen betalende gebruikers hebben, is er volgens Cue  nog veel ruimte voor groei.

Daarmee lijkt hij ook te zeggen, dat hij Spotify niet uit de markt kan drukken……

 

Datum beursgang Spotify bekend

woensdag, maart 14th, 2018

Spotify gaat in de week van 2 april naar de beurs

De muziekstreamer heeft bekendgemaakt te verwachten dat de uitgifte van de aandelen meer dan twintig miljard dollar (euro) zal opleveren.

De aandelen van Spotify zullen worden genoteerd op de New York Stock Exchange onder de naam Spot verhandeld. Die aandelen zijn overigens al eerder uitgegeven, maar werden nog niet via de beurs verhandeld en hadden dus geen notering en daarmee paradoxaal genoeg ook geen concrete waarde.

Tegelijk met de aankondiging van de beursdatum maakte het bedrijf bekend dat zijn diensten nu beschikbaar zijn in Israël, Roemenië, Zuid-Afrika en Vietnam.

Dat levert een totaal op van 65 landen en daarmee loopt de marktleider publiciteit nog een heel stuk achter op concurrenten Deezer (165 landen) en Apple Music (115 landen).

Toch is het met 71 miljoen betalende luisteraars wel de grootste muziekstreamingdienst.

Nederlandse populariteit The Pirate Bay daalt sterk.

zaterdag, maart 3rd, 2018

Tussen september en december 2017 is het aantal unieke Nederlandse bezoekers aan thepiratebay.org uit Nederland met meer dan 40 procent gedaald. Dit leidt BREIN af uit cijfers van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ComScore.

De oorzaak is de door de rechter opgelegde blokkade van de site.

Aanvankelijk blokkeerden alleen Ziggo en XS4ALL de toegang tot de site, zodat de daling vooral komt doordat abonnees van deze twee providers terugschrokken voor het overtreden van een door de rechter ingesteld verbod.

Inmiddels blokkeren ook de andere grote Nederlandse providers de toegang en daardoor is het bezoek opnieuw flink afgenomen. Dat blijkt uit de ‘Alexa-ranking’: The Pirate Bay stond voor de uitspraak van de rechter op de veertigste plaats, na de door Ziggo en XS4ALL op de drieëntachtigste plaats en inmiddels op nummer 145.

 

Eerdere berichten over The Pirate Bay vind je in de categorie ‘Dossier: crisis in de platenindustrie’.