Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’ Category

Apple Music verslaat Spotify in de VS.

dinsdag, april 9th, 2019

Apple Music heeft inmiddels meer betalende gebruikers in de VS dan Spotify.

De Wall Street Journal citeert uit een rapport dat al dateert uit februari. Daarin staat, dat Apple Music in Amerika 28 miljoen betalende gebruikers heft en Spotify 26 miljoen.

Dat komt dan bijvoorbeeld doordat Aplle MUSic standard wordt meegeleverd op iPhones.

Als je alle gebruikers van beide wereldwijd optelt, wint Spotify het dan weer, maar de groeisnelheid van Apple Music ligt op 2,6 tot drie procent, terwijl die van Spotify op anderhalf tot twee procent ligt.

Wordt vervolgd dus!

 

muziekomzet wereldwijd gestegen in 2018

woensdag, april 3rd, 2019

De wereldwijde muziekomzet is gestegen met maar liefst 9,7 procent. Dat concludeert de International Federation for the Phonographic Industry (IFPI) in hun Global Music Report 2019.

In 2018 werd een totaalomzet bereikt van 19,1 miljard dollar (170 miljard euro). Het was het vierde jaar op rij dat de de muziekverkopen stegen.

Dat vooral de streamingmarkt groter werd, hoeft niet te verbazen, maar het percentage van de toename wel: dat was in 2018 maar liefst 34 procent.

Daardoor beslaat de totaalomzet van de muziekstreamers van deze wereld 47 procent van de totale muziekverkoop. Even veelzeggend is, dat eind 2018 iets meer dan 255 miljoen mensen een betaald streamingabonnement hadden.

Daardoor nam de verkoop van fysiek product opnieuw af en wel met 10,1 procent, terwijl de downloadomzet nog sterker terugliep, namelijk met 21,2 procent.

Binnen die omzetstijging zijn uiteraard sterke verschillen: Latijns-Amerika was de snelstgroeiende regio met een stijging van 16,8 procent. Brazilië en Mexico voeren daarbinnen de ranglijst aan met respectievelijk 15,4 en 14,7 procent.

De regio Azië en Australazië staat op de tweede plaats in die lijst, want daar nam de omzet toe met 11,7 procent. Binnen die regio was Zuid-Korea koploper met 17,9 procent: (more…)

omzet Nederlandse muziekindustrie gestegen, maar……

dinsdag, maart 26th, 2019

In 2018 is de omzet van de Nederlandse muziekindustrie gestegen met 5,5 procent gestegen, terwijl die stijging in 2017 nog 10,1 procent was.  

Die toename komt in het geheel voor rekening van de muziekstreamers, want de verkoop van fysiek product daalde van 54,8 miljoen euro naar 45,4 miljoen euro. Niet alleen de cd-verkoop nam af, ook de verkoop van het als redding van de muziekverkoop gepresenteerde vinyl daalde met 7,1 procent. De malaise wordt compleet als je beseft, dat vinyl ondanks deze omzetdaling een groter aandeel van de fysieke markt heeft dan vorig jaar: 34,4 procent in plaats van 30,7 procent….

Inmiddels is het marktaandeel van streaming 71,5 procent van de totale markt van 179,8 miljoen euro. Dat is een flinke sprong vergeleken met de 63,7 procent van 2017. Dat percentage komt uit op 128,6 miljoen euro.

 

 

lengte popsongs korter door muziekstreamers

dinsdag, maart 26th, 2019

Popsongs worden steeds korter door de invloed van muziekstreamers als Spotify en Apple Music.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De gemiddelde lengte van een popsong in de Billboard Holt 100 zakte in vijf jaar tijd met twintig seconden: in 2013 was het gemiddelde namelijk nog 3 minuten en 50 seconden en verleden jaar was dat 3 minuten en 30 seconden.

In Nederland was de gemiddelde lengte eind januari 2019 3 minuten en 15 seconden. Hoewel een representatief met meetpunten over meerdere jaren niet is uitgevoerd, lijkt Nederland dus ook hier de Amerikaanse trend te volgen.

De oorzaak hiervan is de populariteit van muziekstreamers: door het grote aanbod is de aandacht van de gemiddelde gebruiker verminderd. Als een nummer niet direct aanspreekt, wordt het weggeklikt.

Doordat artiesten pas royalties ontvangen als hun song minstens dertig seconden wordt beluisterd, hebben zij nog een heel ander belang. Zij zijn dus meer dan ooit gebaat bij gebruikers die zo veel mogelijk songs van hen afspelen en dan geldt: hoe korter de song, hoe meer er afgespeeld kunnen worden.

Volgens de muziekindustrie luistert de gemiddelde Nederlander namelijk 17,8 uur per week naar muziek en daarvan besteedt hij een onthutsende 86 procent van die tijd aan streamingdiensten of YouTube.

In die tijd passen heel veel songs en dan telt elke seconde. Dat is te meer zo, doordat een afgespeeld nummer ongeveer 0,0013 euro oplevert en een miljoen streams dus een schamele 1300 euro op.

 

 

Spotify: eerste kwartaalwinst

donderdag, februari 7th, 2019

Spotify maakte over het vierde kwartaal van 2018 94 miljoen euro winst. Dat was de eerste keer het het tienjarig bestaan dat de muziekstreamer een kwartaal positief afsloot.

Dat was een opluchting voor beleggers, maar die fronsen misschien toch de wenkbrauwen bij het volgende feit: Spotify zette vorig jaar in totaal 5,25 miljard euro om, maar verwacht niet in 2019 winst te maken. Het bedrijf maakte namelijk bekend dit jaar een verlies van 200 tot 360 miljoen euro te verwachten.

Met het marktaandeel van Spotify gaat nog steeds goed: de dienst heeft nu 207 miljoen gebruikers, waarvan er 96 miljoen betalen voor een premiumabonnement, terwijl de andere 111 miljoen de advertenties tussen de muziek door voor lief nemen.

Er kwamen negen miljoen betalende gebruikers bij en Spotify werd vorig jaar actief op dertien nieuwe markten.

Ook nam het bedrijf twee podcastfirma’s over; Gimlet en Anchor, doordat het gelooft dat Spotify-gebruikers in de toekomst zo’n twintig procent van hun tijd naar andere dingen zullen luisteren dan naar muziek.

Wil je alles lekker zelf uitpluizen? (more…)

Ed Sheeran winnaar grootverdieners

maandag, december 24th, 2018

Pollstar heeft berekend dat Ed Sheeran het afgelopen jaar meest heeft verdiend aan het toeren.

Sterker nog, Pollstar concludeert dat niemand ooit meer heeft verdiend in de dertig jaar dat het bedrijf deze lijdt opmaakt.

Sheeran verkocht namelijk 4.860.482 kaartjes op 94 concerten en zette zo 432 miljoen dollar om.

Taylor Swift kwam slechts tot 342, 1 miljoen dollar, terwijl Jay-Z en Beyoncé het samen met 254, 1 miljoen dollar moesten zien te rooien.

U2’s 360-tour bracht weliswaar 736,4 miljoen dollar op, maar dat duurde twee jaar, terwijl de leden dat bedrag ook nog door vier moeten delen…. (more…)

Spotify schikt geschil over rechten.

zondag, december 23rd, 2018

Spotify heeft een schikking getroffen om een dreigend proces te voorkomen dat muziekuitgeverij Wixen Music Publishing had aangespannen. Dar bedrijf beheert onder anderen de rechten van de composities van Neil Young, Stevie Nicks en Tom Petty.

Wixen stelde dat Spotify meer dan tienduizend songs afspeelde zonder daarvoor rechten af te dragen en eiste een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro).

In een gezamenlijke verklaring schrijven de twee bedrijven dat die schikking ‘onderdeel is van een bredere zakelijke samenwerking die Wixen’s wettelijke claim rechtvaardig en redelijk toekent en de basis legt voor een voor beide partijen voordelige relatie in de toekomst.’

Top dertig van best verdienende artiesten

donderdag, december 6th, 2018

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de best verdienende artiesten op een rijtje gezet.

Daarbij gaat het niet om de lijst over dit jaar, maar om die van 1 juni 2017 tot 1 juni 2018. Het is vast een kniesoor die daar op let, maar wel of niet op tournee zijn kan in deze lijst een hoop plaatsen schelen.

Dat blijkt uit duidelijk uit de door Forbes zo goed mogelijk berekende bedragen, al gaat het daarbij om bruto-opbrengsten. Belastingen en bijkomende kosten moeten er dus nog vanaf.

Toch zijn de geschatte opbrengsten immens, al blijft het bijna schrijnend voor koploper U2 dat die 118 miljoen dollar (ongeveer 105 miljoen euro) door vier moet worden gedeeld, net als de 115,5 miljoen dollar van het op de tweede plaats staande Coldplay.

Dat doen alle soloartiesten het tot en met nummer dertig het allemaal veel beter……

Een ander opvallend verschil is dat er bij de soloacts meer dan twee keer zoveel mannen dan vrouwen zijn: veertien mannen en zes vrouwen, terwijl de acht groepen alle uit mannen bestaan.

De complete top 30 van Forbes ziet er als volgt uit, al hebben wij de bedragen even voor je omgerekend naar euro’s en afgerond, zodat er wat minder verschillen zijn dan in de oorspronkelijke lijst: (more…)

NVER: reddingsboei cd-verkoop

vrijdag, november 9th, 2018

De Nederlandse Vereniging van Entertainment Retailers (NVER) verspreidt vanaf vrijdag 9 november 20.000 ‘unieke’ platenbonnen onder de bij de vereniging aangesloten verkooppunten.

Ze zijn weliswaar allemaal vijf euro waard, maar ze zijn er in vier verschillende uitvoeringen: erop afgedrukt zijn namelijk de portretten van de Ringo Starr, George Harrison, John Lennon en Paul McCartney die bij de ‘dubbele witte’ `zitten.

Niet toevallig komt dat album op vrijdag uit in diverse speciale edities, zodat de link wel heel duidelijk is. Overigens komt op 14 december ook nog een versie uit met het portret van Bruce Spingsteen erop, tegelijktijdig met zijn livealbum ‘Springsteen op Broadway’.

Ze zijn echter alleen voor kopers van bepaalde, overigens nogal uiteenlopende albums: (more…)

kwartaalcijfers Spotify: nog steeds groei en nog steeds verlies….

vrijdag, november 2nd, 2018

Uit de gisteren door Spotify bekendgemaakte kwartaalcijfers over het derde kwartaal van dit jaar blijkt, dat het aantal betalende Spotify-abonnees is gestegen naar 87 miljoen. Dat is vier miljoen meer dan aan het eind van het tweede kwartaal.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is het aantal betalende abonnees echter met veertig procent gegroeid.

In totaal heeft de muziekstreamer nu 191 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dat wil zeggen dat 104 miljoen mensen niet betalen voor de dienst, maar de reclame tussendoor voor lief nemen.

Op basis van deze cijfers denkt Spotify aan het einde van dit jaar tussen de 199 en 206 miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben. Het aantal betalende abonnees zou dan gestegen moeten zijn tot tussen de 93 en 96 miljoen en dus zouden 103 tot 110 miljoen anderen gebruik maken van het gratis abonnement.

Spotify maakte de afgelopen drie maanden ook meer omzet dan in het derde kwartaal van vorig jaar: in het afgelopen kwartaal zette de muziekstreamer  1,35 miljard euro om. Dat is eens tijging van 35 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2017, toen de muziekdienst een miljard euro omzette.

Ondanks deze groei leed Spotify ook het afgelopen kwartaal weer verlies: dat kwam uit op zes miljoen euro.

Daarmee nemen de verliezen sterk af: in het tweede kwartaal van dit jaar kwam het verlies uit op negentig miljoen euro en in het vierde kwartaal van 2017 was dat 73 miljoen euro.

Hoewel Spotify bekend maakte dat de kans groot is, dat het in het vierde kwartaal winst maakt, is het aandeel bij beleggers uit de gratie geraakt: de koers is met elf procent gedaald tot ongeveer de uitgiftekoers na een periode veel hoger genoteerd te zijn geweest.

Dat komt ook doordat de winst per aandeel scherp is gedaald door de familie- en studentenabonnementen, die met korting kunnen worden afgesloten.