Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’ Category

Spotify voertuig van adverteerders?

woensdag, juni 21st, 2017

Spotify heeft bekendgemaakt, dat het is begonnen gesponsorde nummers toe te voegen aan playlists van gebruikers. De muziekstreamer schrijft in het persbericht, dat dit ‘vooralsnog’ alleen gebeurt bij gebruikers van de gratis variant tijdens een test om te bepalen waar die tracks worden toegevoegd aan de afspeellijsten..

Daar kunnen platenmaatschappijen tegen betaling tracks onder de aandacht brengen van gebruikers. De streamingdienst voert een test uit waar tracks worden toegevoegd aan afspeellijsten.

In een poging nog iets van de redactionele onafhankelijkheid te bewaren komen de gesponsorde nummers boven in de playlists te staan in een groter lettertype dan de andere tracks in de lijst.

Tsja…..

Neil Young’s Pono muziekstreamer?

woensdag, december 14th, 2016

In 2015 lanceerde Neil Young met veel bombarie zijn muziekspeler Pono: die zou muziek laten horen zoals die bedoeld was, namelijk zoals die was opgenomen, dus zonder het onvermijdelijke kwaliteitsverlies.

De Pono player kwam te koop via een website na financiering via Kickstarter.

Of het daaraan lag, weten wij niet, maar de website is inmiddels alweer een tijd uit de lucht en Pono leek daarmee in de praktijk een ontijdige dood gestorven.

Nu heeft Young aangekondigd dat Pono een muziekstreamer wordt: de streams zullen van cd-kwaliteit zijn.

Hoewel dat een flinke concessie is aan de kwaliteit die Young met de Pono-speler voor ogen had, zal de muziekstreamer van die naam de geluidskwaliteit automatisch aanpassen aan de kwaliteit van de internetverbinding.

Zo moet het ook mogelijk zijn een betere kwaliteit te ontvangen, al vergt dat een heleboel bandbreedte.

Wanneer de muziekstreamer operationeel wordt en wat een abonnement gaat kosten, zei Young er niet bij…..

Engelse vinylverkoop groter dan downloads

woensdag, december 7th, 2016

In het Verenigd Koninkrijk heeft de verkoop van vinyl die van downloads ingehaald. Dat is voor de eerste keer gebeurd in de week van maandag 28 november j.l.

In die week werd 2,4 miljoen pond (2,8 miljoen euro) besteed aan vinyl en 2,1 miljoen pond (2,5 miljoen euro) aan downloads. Dat is een heel verschil met precies een jaar geleden toen 1,2 miljoen pond (1,4 miljoen euro) aan vinyl werd besteed en voor 4,4 miljoen pond (5,2 miljoen euro) aan downloads werd gekocht.

De English Retailers Associaten verklaart de stijging door Black Friday, de dag waarop de lp centraal staat in onafhankelijke muziekwinkels, de kerstverkopen en het feit dat er steeds verkoopunten zijn voor lp’s, waaronder supermarkten als Tesco en Sainsbury’s: (more…)

Nederlandse muziekomzet flink gestegen

woensdag, september 14th, 2016

De muziekomzet is in de eerste zes maanden van dit jaar behoorlijk gestegen vergeleken met het eerste halfjaar van 2015, zo heeft NVPI Audio bekendgemaakt.

De markt vertoont namelijk een groei van 23,2 procent en groeide 58,7 miljoen naar 72,3 miljoen, al komt die bijna geheel tot stand door de toename van streaming: de 52 procent toename in dat genre komt voor het grootste gedeelte door het groeiend aantal abonnementsdiensten.

Downloads verloren opnieuw terrein vergeleken met een jaar geleden: het marktaandeel daarvan zakte van 5,1 miljoen euro naar 4,5 miljoen: een daling van 13,2 procent.

De digitale markt groeide met dertien miljoen euro van 31,5 miljoen naar 44,5 miljoen. Dat is een stijging van zo’n 41 procent en daardoor komt het marktaandeel van de digitale muziek op bijna tweederde van het totaal met 61,5 procent.

Aan de andere kant van het spectrum stijgt ook de populariteit van vinyl, waardoor de totale fysieke markt ook groeide, al was dan met een schamele 2,4 procent van 27,2 miljoen naar 27,8 miljoen euro. Dat zal echter in deze jaren van crisis als een welkom teken worden gezien.

NVPI Audio denkt, dat de groei in het tweede halfjaar zal doorzetten. Die ontwikkeling moet dan komen van releases waarvan veel wordt verwacht, maar waarbij wij niets van onze gading vinden…

Opvallende groei Spotify vlak voor introductie Amazon

woensdag, augustus 31st, 2016

Spotify heeft inmiddels 39 miljoen betalende abonnees. Dat zijn er een heleboel meer dan in maart van dit jaar, toen het bedrijf bekendmaakte er dertig miljoen te hebben.

Daarmee heeft Spotify voorlopig in ieder geval nog een grote voorsprong op Amazon’s nieuwe muziekstreamingdienst.

De introductie daarvan zou in september plaatsvinden, zo melden anonieme bronnen.

De licentieovereenkomsten met de platenmaatschappijen zoudennammelijk inmiddels bijna afgerond zijn.

Amazon’s nieuwe dienst is opgezet volgens de in de branche traditionele lijnen: de kosten zijn 9,99 dollar per maand.

Wonderlijk is dan weer, dat Amazon de concurrentie met zichzelf aangaat: Amazon Prime geeft voor 99 dollar per jaar toegang tot een catalogus van plusminus een miljoen songs bevattende muziekcatalogus.

Oud populairder dan nieuw

maandag, augustus 22nd, 2016

Uit Amerikaanse cijfers over de muziekverkoop blijken eens te meer verschuivingen.

In 2015 zijn namelijk voor de eerste keer meer fysieke exemplaren van oude albums verkocht dan nieuwe. Dat concludeert marktonderzoeksbureau Nielsen.

Vorig jaar zijn namelijk zo’n 4, 3 miljoen ‘catalogusalbums’ meer verkocht dan nieuwe releases. Dat zijn albums die minstens anderhalf jaar oud zijn.

Tien jaar geleden hadden de nieuwe releases van destijds nog een aardige voorsprong: daarvan werden er toen 150 miljoen meer verkocht dan oude.

Bij deze cijfers zijn de digitale verkopen overigens niet meegerekend want in die categorie hebben nieuwe albums nog wel een voorsprong. Dat sluit aan bij de trend om nieuwe releases te streamen en daarna digitaal aan te schaffen.

Amerikaanse muziekuitgevers en Spotify: overeenstemming

woensdag, juli 13th, 2016

De Amerikaanse belangenvereniging van muziekuitgevers National Music Publishers’ Association (NMPA) heeft een overeenkomst bereikt met Spotify over onbetaalde royalty’s. De overgrote meerderheid van de leden van de NMPA (naar verluidt 96 procent) is namelijk akkoord gegaan met het bedrag van dertig miljoen dollar (zo’n 27 miljoen euro) gereserveerd heeft.

Met dat bedrag koop Spotify achterstallige royalty’s af die het volgens de muziekstreamer niet kon betalen omdat onduidelijk was aan wie die moesten worden overgemaakt: Spotify wist naar eigen zeggen niet wie de rechthebbenden waren.

Van dat bedrag zou zo’n 25 miljoen dollar de royalty’s betreffen en vijf miljoen dollar zou worden verdeeld naar rato van het marktaandeel van de muziekuitgevers.
Ook heeft Spotify de muziekuitgevers beloofd een lijst te geven van gestreamde songs waarvoor het de rechthebbenden niet kon traceren. Zo kunnen die muziekuitgevers dan vaststellen of ze alsnog een claim kunnen indienen.

De in de NMPA verenigde muziekuitgevers hebben naar eigen zeggen genoegen genomen met een relatief lage schadeloosstelling doordat ze muziekstreaming zien als de toekomst van de muziekindustrie en Spotify dus niet willen dwarsbomen te groeien.

Muziekindustrie: verander Digital Millennium Copyright Act!

dinsdag, juni 21st, 2016

In een open brief aan het Amerikaanse Congres en senaat hebben artiesten, songwriters en andere belanghebbenden uit de muziekindustrie opgeroepen tot aanscherping van de Digital Millennium Copyright Act. Onder de ondertekenaars van de door Irving Azoff’s Global Music Rights geïnitieerde brief zijn Taylor Swift, Paul McCartney, U2 en Kings of Leon, maar ook de grote platenlabels.

In die brief vragen zij artiesten te beschermen door hervorming van de zgn. ‘safe harbor’-regeling.

Zij stellen namelijk dat die regeling technologiebedrijven in staat stelt enorme omzetten te  maken ten koste van de inkomsten van artiesten en labels.

Internetbedrijven kunnen onder de huidige wetgeving namelijk niet aansprakelijk gesteld worden voor illegaal op het internet geplaatste bestanden, als zij maar gehoor geven aan meldingen van het schenden van het copyright. Zo komt YouTube er bijvoorbeeld beter af dan Spotify, zo stelt de brief.

De open brief komt op een pikant moment: de major labels en YouTube onderhandelen op het moment over nieuwe licentiedeals, het U.S. Copyright Office onderzoekt die ‘safe harbor’-regeling en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is de copyrightwet aan het herzien.

 

Spotify: veel te winnen of in groot gevaar?

woensdag, juni 1st, 2016

Spotify heeft cijfers ingediend bij de Europese Unie, doordat de Europese wetgeving dat verplicht stelt.

Daaruit blijkt iets dat een kans of een bedreiging is: bijna negentig procent van de inkomsten van de muziekstreamer wordt gegenereerd door net iets meer dan dertig procent van de gebruikers.

31,4 procent van de gebruikers is namelijk goed voor 89,9 procent van alle inkomsten van Spotify, zo concludeert website Digital Music News in een analyse.

Dertig miljoen betalende abonnees waren goed voor 1,96 miljard dollar aan inkomsten, terwijl de abonnees met een gartis abonnement slechts 222 miljoen dollar opleverden uit reclame-inkomsten.

Dat kan veelbetekenend zijn in combinatie met de lening van meer dan een miljard die Spotify onlangs aanging en het verlies van 188,7 miljoen dollar in 2015.

Daarmee stelt het bedrijf al sinds de oprichting in 2008 dat groei en marktaandeel belangrijker zijn dan het maken van winst, iets wat ook veel andere internetbedrijven stelden. Dat is maar goed ook, want de opgetelde verliezen bedragen inmiddels meer dan 700 miljoen dollar……

Uit dezelfde cijfers maakte Digital Music news ook nog op, dat de gemiddelde Spotify-werknemer jaarlijks 168.747 dollar verdient. Dat is maart liefst meer dan tien procent meer dan in 2014, want toen was dat nog 150.687 dollar. De verliezen worden dus niet op het personeel afgewenteld, maar ook niet op leiding ervan: in die regionen was het jaarsalaris 1,3 miljoen dollar…………………….

Muziekomzet 2015 in de lift

woensdag, april 13th, 2016

De Nederlandse muziekindustrie heeft na moeilijke jaren eindelijk weer eens reden tot lachen: in 2015 steeg de omzet gestegen met 12,5 procent.

Die groei werd vooral veroorzaakt door het streamen van muziek, maar de omzet van fysieke muziekdragers is vorig jaar stabiel gebleven en niet gedaald, zoals de laatste jaren steeds het geval was: 64,7 tegen 63,2 miljoen euro in 2014. Daarmee had de fysieke verkoop nog altijd een aandeel van 47,3 procent, bijna de helft dus.

De totale muziekomzet was 136,9 miljoen euro. Streaming was daarvan bijna de helft met 44,8 procent: 61,3 miljoen euro. Dat betekent een stijging van 38,3 procent vergeleken met 2014, toen voor 44,3 miljoen werd gestreamd.

De verkoop van downloads van muziek was nog goed voor 10,7 miljoen, maar zakte terug van 14 miljoen in 2014. Dat is een daling met 23,3 procent.

De verkoop van lp’s steeg van 63,2 naar 64,7 miljoen stuks en dat is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2014. Dat klinkt indrukwekkend, maar het totale marktaandeel was desondanks toch maar 14 procent.