Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’ Category

Sounds Venlo: lekker ouwehoeren…..

dinsdag, februari 13th, 2018

Sounds in Venlo is met afstand de beste platenzaak in Nederland met een even brede als diepe collectie in allerlei genres die andere zaken niet eens hebben: er staat een collectie van zo’n honderdduizend cd’s en 50.000 lp’s. De verkoopoppervlakte beslaat dan ook zo’n 800 mierkante meter. Ook is er een podium voor optredens, is er een inpandig restaurant en geeft de zaak exclusieve singles uit van nieuwe artiesten samen met Podium Grenswerk.

In een interview met Entertainment Business legt mede-eigenaar Gert Driessen uit, dat dat nodig is om klanten aan zijn zaak te binden.

In dat kader is Sounds nu van plan regelmatig een avond te organiseren tijdens welke klanten over hun favoriete album kunnen vertellen. Dat vertelt hij in een interview in het februarinummer van Entertainment Magazine, maar op de site van het blad staat wat volgens ons de kern van het plan is: (more…)

Spotify: tijd voor goed nieuws….

zondag, januari 7th, 2018

Wat zullen ze blij geweest bij Spotify met die mijlpaal, net toen het Amerikaanse Wixen een proces aanspande wegens niet uitgekeerde royalties: het bedrijf claimt zeventig miljoen gebruiker te hebben.

We nemen voor het gemak aan dat dat waar is, want heel modern maakte Spotify dit heugelijke feit bekend via een tweet en uiteraard zonder enige toelichting: (more…)

Amerika: meer muziekcassettes verkocht

zondag, januari 7th, 2018

Niet alleen de lp is blijkbaar aan een opmars bezig, ook het technisch volkomen inferieure cassettebandje wordt weer populairder.

Dat valt althans aft e leiden uit de cijfers die het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Nielsen heeft gepubliceerd: de verkoop van muziekcassettes is in de Vs in 2017 gestegen met 35 procent.

Dat is een enorme toename, maar in aantallen stelt dat heel wat minder voor: er worden 174.000 cassettes verkocht tegen 129.000 in 2016.

De soundtracks van ‘The guardians of the Galaxy’ stonden respectievelijk op nummer 1, 2 en 3 met een totaal van 22 procent van de jaarverkoop. Dat zijn er dus ruim 38.000, meer dan de helft van de toename….

Andere populaire titels waren de soundtrack van ‘The stranger things’ Vol. one, The Eminem show, Yeezus van Kanye West en Nirvana’s Nevermind.

Andere artiesten zagen blijkbaar ook het potentieel: The White Stripes brachten bijvoorbeeld vorig jaar hun eerste drie albums op cassette.

Een enkel ander bericht over de cassette vind je in de categorie Nieuws.

Spotify: Amerikaanse schadeclaim én ongewone beursgang

donderdag, januari 4th, 2018

Muziekstreamer Spotify zou in de VS ongeveer 10.000 songs in de catalogus hebben waarvan het bedrijf niet de volledige rechten bezit.

Het gaat daarbij om songs van populaire acts als The Black Keys, The Doors, Janis Joplin en de na zijn onverwachte overlijden vast heel vaak gestreamde Tom Petty.

Wixen Music Publishing, het bedrijf dat deze artiesten vertegenwoordigt, eist ruim 1,3 miljard euro schadevergoeding van Spotify. Dat is ongeveer 125.000 euro per nummer.

Spotify is al eerder aangeklaagd voor schendingen van het auteursrecht:

Spotify is al eerder aangeklaagd voor schendingen van het auteursrecht: in juli 2016 werd bekend, dat het bedrijf een schikking van dertig miljoen dollar (zo’n 27 miljoen euro) had getroffen met de National Music Publishers’ Association (NMPA) in een vergelijkbare zaak.

Min of meer tegelijk maakte Spotify bekend binnen een half jaar naar de beurs te willen.

Het bedrijf diende documenten in bij de Amerikaanse beurstoezichthouder om dat mogelijk te maken.

Hoewel Spotify nog nooit winst maakte, wordt de waarde van het bedrijf geschat op negentien miljard dollar (zo’n 16 miljard euro). Die waarde loopt hard op, ondanks de voortdurende verliezen: twee jaar geleden was dat nog maar ongeveer de helft van de huidige.

Het opvallende is dat Spotify kiest voor een bijzondere beursgang: een ‘direct listing’.

Daarbij is niet het doel nieuw kapitaal binnen te halen, maar de bestaande aandelen een beursnotering te geven.

Op deze manier wordt het voor de huidige eigenaren en bezitters van aandelen mogelijk hun aandelen te verkopen. Of de waarde daarvan negatief wordt beïnvloed door de claim van wixen, is nog niet helemaal duidelijk.

Eerdere berichten over Spotify vind je in de categorie ‘Dossier: crisis in de platenindustrie’.

Spotify voertuig van adverteerders?

woensdag, juni 21st, 2017

Spotify heeft bekendgemaakt, dat het is begonnen gesponsorde nummers toe te voegen aan playlists van gebruikers. De muziekstreamer schrijft in het persbericht, dat dit ‘vooralsnog’ alleen gebeurt bij gebruikers van de gratis variant tijdens een test om te bepalen waar die tracks worden toegevoegd aan de afspeellijsten..

Daar kunnen platenmaatschappijen tegen betaling tracks onder de aandacht brengen van gebruikers. De streamingdienst voert een test uit waar tracks worden toegevoegd aan afspeellijsten.

In een poging nog iets van de redactionele onafhankelijkheid te bewaren komen de gesponsorde nummers boven in de playlists te staan in een groter lettertype dan de andere tracks in de lijst.

Tsja…..

Neil Young’s Pono muziekstreamer?

woensdag, december 14th, 2016

In 2015 lanceerde Neil Young met veel bombarie zijn muziekspeler Pono: die zou muziek laten horen zoals die bedoeld was, namelijk zoals die was opgenomen, dus zonder het onvermijdelijke kwaliteitsverlies.

De Pono player kwam te koop via een website na financiering via Kickstarter.

Of het daaraan lag, weten wij niet, maar de website is inmiddels alweer een tijd uit de lucht en Pono leek daarmee in de praktijk een ontijdige dood gestorven.

Nu heeft Young aangekondigd dat Pono een muziekstreamer wordt: de streams zullen van cd-kwaliteit zijn.

Hoewel dat een flinke concessie is aan de kwaliteit die Young met de Pono-speler voor ogen had, zal de muziekstreamer van die naam de geluidskwaliteit automatisch aanpassen aan de kwaliteit van de internetverbinding.

Zo moet het ook mogelijk zijn een betere kwaliteit te ontvangen, al vergt dat een heleboel bandbreedte.

Wanneer de muziekstreamer operationeel wordt en wat een abonnement gaat kosten, zei Young er niet bij…..

Engelse vinylverkoop groter dan downloads

woensdag, december 7th, 2016

In het Verenigd Koninkrijk heeft de verkoop van vinyl die van downloads ingehaald. Dat is voor de eerste keer gebeurd in de week van maandag 28 november j.l.

In die week werd 2,4 miljoen pond (2,8 miljoen euro) besteed aan vinyl en 2,1 miljoen pond (2,5 miljoen euro) aan downloads. Dat is een heel verschil met precies een jaar geleden toen 1,2 miljoen pond (1,4 miljoen euro) aan vinyl werd besteed en voor 4,4 miljoen pond (5,2 miljoen euro) aan downloads werd gekocht.

De English Retailers Associaten verklaart de stijging door Black Friday, de dag waarop de lp centraal staat in onafhankelijke muziekwinkels, de kerstverkopen en het feit dat er steeds verkoopunten zijn voor lp’s, waaronder supermarkten als Tesco en Sainsbury’s: (more…)

Nederlandse muziekomzet flink gestegen

woensdag, september 14th, 2016

De muziekomzet is in de eerste zes maanden van dit jaar behoorlijk gestegen vergeleken met het eerste halfjaar van 2015, zo heeft NVPI Audio bekendgemaakt.

De markt vertoont namelijk een groei van 23,2 procent en groeide 58,7 miljoen naar 72,3 miljoen, al komt die bijna geheel tot stand door de toename van streaming: de 52 procent toename in dat genre komt voor het grootste gedeelte door het groeiend aantal abonnementsdiensten.

Downloads verloren opnieuw terrein vergeleken met een jaar geleden: het marktaandeel daarvan zakte van 5,1 miljoen euro naar 4,5 miljoen: een daling van 13,2 procent.

De digitale markt groeide met dertien miljoen euro van 31,5 miljoen naar 44,5 miljoen. Dat is een stijging van zo’n 41 procent en daardoor komt het marktaandeel van de digitale muziek op bijna tweederde van het totaal met 61,5 procent.

Aan de andere kant van het spectrum stijgt ook de populariteit van vinyl, waardoor de totale fysieke markt ook groeide, al was dan met een schamele 2,4 procent van 27,2 miljoen naar 27,8 miljoen euro. Dat zal echter in deze jaren van crisis als een welkom teken worden gezien.

NVPI Audio denkt, dat de groei in het tweede halfjaar zal doorzetten. Die ontwikkeling moet dan komen van releases waarvan veel wordt verwacht, maar waarbij wij niets van onze gading vinden…

Opvallende groei Spotify vlak voor introductie Amazon

woensdag, augustus 31st, 2016

Spotify heeft inmiddels 39 miljoen betalende abonnees. Dat zijn er een heleboel meer dan in maart van dit jaar, toen het bedrijf bekendmaakte er dertig miljoen te hebben.

Daarmee heeft Spotify voorlopig in ieder geval nog een grote voorsprong op Amazon’s nieuwe muziekstreamingdienst.

De introductie daarvan zou in september plaatsvinden, zo melden anonieme bronnen.

De licentieovereenkomsten met de platenmaatschappijen zoudennammelijk inmiddels bijna afgerond zijn.

Amazon’s nieuwe dienst is opgezet volgens de in de branche traditionele lijnen: de kosten zijn 9,99 dollar per maand.

Wonderlijk is dan weer, dat Amazon de concurrentie met zichzelf aangaat: Amazon Prime geeft voor 99 dollar per jaar toegang tot een catalogus van plusminus een miljoen songs bevattende muziekcatalogus.

Oud populairder dan nieuw

maandag, augustus 22nd, 2016

Uit Amerikaanse cijfers over de muziekverkoop blijken eens te meer verschuivingen.

In 2015 zijn namelijk voor de eerste keer meer fysieke exemplaren van oude albums verkocht dan nieuwe. Dat concludeert marktonderzoeksbureau Nielsen.

Vorig jaar zijn namelijk zo’n 4, 3 miljoen ‘catalogusalbums’ meer verkocht dan nieuwe releases. Dat zijn albums die minstens anderhalf jaar oud zijn.

Tien jaar geleden hadden de nieuwe releases van destijds nog een aardige voorsprong: daarvan werden er toen 150 miljoen meer verkocht dan oude.

Bij deze cijfers zijn de digitale verkopen overigens niet meegerekend want in die categorie hebben nieuwe albums nog wel een voorsprong. Dat sluit aan bij de trend om nieuwe releases te streamen en daarna digitaal aan te schaffen.