elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Crisis in de platenindustrie (Page 1 of 112)

Peter Koelewijn verkoopt auteursrechten

Componist, tekstschrijver, producer en zanger Peter Koelewijn heeft zijn auteursrechten verkocht aan het Pythagoras Music Fund.

Koelewijn schreef en produceerde talloze hots voor Nederlandse artiesten, onder wie de Q65, Conny Vandenbosch, Bonnie St Claire en zichzelf.

Hij schreef behalve ‘Kom van dat dak af’ onder meer ‘KL 204’, maar ook ‘Ik ben gelukkig zonder jou’, ‘Lom uit de bedstee, mijn liefste’ en ‘Beestjes’

In 2019 verkocht hij de uitgaverechten al aan Talpa BMG Music.

Onlangs nog nam het Pythgoras Music Fund de auteursrechten over van alle songs van Lennaert Nijgh.

Dat bericht vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie.

auteursrechten Lennaert Nijgh verkocht aan investeerder Pythagoras Music Fund

Het Nederlands Investeringsfonds Pythagoras Music Fund (PMF) heeft de auteursrechten van alle songteksten van de Nederlandse tekstschrijver Lennaert Nijgh gekocht van de erven van Nijgh.

Nijgh schreef veel teksten voor Boudewijn de Groot, bijvoorbeeld ‘Land van Maas en Waal’, ‘Testament’, ‘Meneer De President’, ‘Jimmy’, ‘Avond’ en ‘Pastorale’, maar ook voor Rob de Nijs (‘Jan Klaassen De Trompetter’, ‘Zuster Ursula’ en ‘Malle Babbe’), Jasperina de Jong, Jenny Arean, Herman van Veen, Paul de Leeuw, Flairck, Fred Piek en Astrid Nijgh.

Verder schreef hij teksten voor de musicals ‘De Kleine Johannes’, ‘De Engel van Amsterdam’ en ‘Ik, Jan Cremer’.

Het Pythagoras Music Fund, met tekstschrijver John Ewbank als bekendste partner, kocht wél het auteursdeel van Nijghs teksten, maar de uitgaverechten blijven eigendom van de oorspronkelijke muziekuitgevers.

Uiteraard laten de erven laat weten blij te zijn met de verkoop: ‘Vooral door het vooruitzicht op eventuele hernieuwde exploitatie en het opnemen van de vaak poëtische en vaak tijdloze teksten door John Ewbanks team met hedendaagse artiesten, kan een heel nieuwe generatie weer kennis maken met Lennaerts unieke oeuvre. Daardoor zal zijn status als een van Nederlands meest gerespecteerde tekstdichters voor lange tijd vereeuwigd en gewaarborgd zijn.’

Continue reading

Spotify nog altijd in de lift

Spotify had in het eerste kwartaal van dit jaar 182 miljoen betalende abonnees. Dat zijn er twee miljoen meer dan in het vierde kwartaal van 2021.

Wanneer betalende en niet-betalende abonnees bij elkaar worden opgeteld, heeft de muziekstreamer vijftien procent abonnees meer dan in 2021.

Dat is indrukwekkend, helemaal als je bedenkt dat het bedrijf zich terugtrok uit Rusland vanwege de inval van dat land in Oekraïne en zo dus ongeveer anderhalf miljoen abonnees verloor.

In totaal heeft Spotify dan ook 422 miljoen maandelijks actieve gebruikers en het verwacht een verdere stijging naar 428 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Van die zes miljoen extra gebruikers zouden vijf miljoen een betaald abonnement aangaan, zo stelt Spotify.

Ook de advertentieomzet nam toe tot een totaal van elf procent van de omzet. Die stegen met maar liefst 31 procent tot 282 miljoen euro.

Dat is nog wisselgeld vergeleken met de totale omzet : die is 2,66 miljard euro en dat is op jaarbasis maar liefst een kwart hoger dan die van vorig jaar.

De advertentieomzet steeg en is nu goed voor 11 procent van de totale omzet. De advertentie-inkomsten stegen in totaal met 31 procent tot 282 miljoen euro. De totale omzet steeg op jaarbasis met ruim een kwart (!) tot 2,66 miljard euro.

Voor cijferfetisjisten is er deze link:

Continue reading

Bob Dylan: oude nummers, maar dan beter…

Bob Dylan is bezig met het opnieuw opnemen van een aantal van zijn oude songs met producer T Bone Burnett.

Dat doen de twee voor Burnett’s nog te lanceren muziekmedium dat Iconic Originals gaat heten en waarvoor hij NeoFidelity, Inc. heeft opgericht.

Het is een aluminium schijf met een laklaag waarin de opname is geëtst, maar dan een die tegelijkertijd ook een schilderij is.

De gelijkenis met een lp is dus de ene kant, waar een lp aan de muur is nu niet direct het toppunt van kijkgenot.

Toch zegt Burnett dat de muziek kan worden afgespeeld door er een naald op te zetten en hem af te spelen. Bovendien zou het alle bestaande manieren om muziek af te spelen in de schaduw stellen, ook de door velen bewierookte 180 grams-lp…

Wanneer Iconic Originals op de markt komt, zei hij er niet bij:

Continue reading

groei Nederlandse muziekindustrie in 2021

De Nederlandse muziekindustrie groeide in 2021 met veertien procent ten opzichte van 2020.

In totaal werd er 254,3 miljoen euro omgezet, zo concludeerden NVPI en IFPI.

Streaming heeft daarbij het grootste marktaandeel: tachtig procent van de muziek wordt op die manier beluisterd. Het streamen van muziek groeide dan ook weer behoorlijk in 2021, namelijk met 11,2 procent. Toch was die groei iets minder dan het jaar ervoor.

De verkoop van vinyl explodeerde nog maar eens met een stijging van maar liefst 66 procent en kwam uit op 28, 4 miljoen euro. Dat is toevallig ook 11,2 procent, maar dan van de gehele omzet.

Ook de cd-verkoop steeg echter weer iets en kwam uit op 17,5 miljoen euro. In totaal is de cd-verkoop echter nog maar goed voor 6,2 procent van de totaalomzet.

Downloads, mobiel en singles/dvd’s spelen helemaal geen rol van betekenis meer met omzetten 1,1, 0,2 en 0,6 procent.

Nederland staat wereldwijd overigens op de twaalfde plaats in de lijst van muziekomzetten en is daarmee twee plaatsen gezakt ten opzichte van 2020.

Dat komt misschien doordat de totale omzet aan muziek in 2020 met 18,5 procent gestegen is.

Bob Dylan verkoopt muziekrechten aan Sony

Bob Dylan heeft de rechten op zijn songs verkocht aan Sony, het label waarop hij al tientallen jaar zit.

Hij verkocht de masters van al zijn albums, inclusief die van albums die hij nog wil maken: voorlopig bracht Dylan 39 albums uit en zestien compilaties van outtakes en niet eerder gereleasde songs.

Het bedrag dat Sony ervoor betaalde, is niet bekend gemaakt, maar het zou zomaar kunnen gaan om zo’n 200 miljoen dollar, dus ongeveer 175 miljoen euro.

Eerder verkocht hij al zijn auteursrechten  aan Universal Music, een van Sony’s belangrijkste concurrenten. Dat zou naar verluidt 300 miljoen dollar hebben opgeleverd, 265 miljoen euro:

Continue reading

erven David Bowie verkopen muziekrechten

De erven van David Bowie hebben de muziekrechten van zijn totale oeuvre verkocht aan Warner Chappell Music.

Daarmee zou een bedrag van zo’n 250 miljoen dollar zijn gemoeid, een slordige 220 miljoen euro.

Daarvoor in ruil krijgt Warner Chappell  derechten op al Bowie’s muziek, van zijn debuut in 1968 tot en met het op 7 januari postuum verschijnende album ‘Toy’.

Eerdere berichten over David Bowie vind je in de categorie Nieuws.

Bruce Springsteen verkoopt muziekrechten aan Sony: tulpenhandel in optima forma?

Bruce Springsteen heeft de rechten op zijn muziek verkocht aan zijn label Sony.

Naar verluidt brengt die verkoop hem vijfhonderd miljoen dollar op, zo’n 440 miljoen euro.

Hoewel noch Springsteen, noch Sony willen reageren, lijkt het verhaal te kloppen. Anonieme betrokkenen bevestigden het tegenover de New York Times.

Daarmee zou Springsteen  recordhouder zijn, want het bedrag dat Bob Dylan voor zijn muziek kreeg, zinkt erbij in het niet: dat zou ongerekend om ongeveer 250 miljoen euro gaan.

Net als Dylan en allerlei andere, vooral bejaarde popsterren als David Crosby, Stevie Nicks, Paul Simon en Neil Young, verkocht Springsteen zowel de rechten op de tientallen albums die Sony van hem uitbracht, als de rechten op zijn composities.

Wij gunnen hem dat geld graag, al was hij al niet onbemiddeld: niet alleen ontving hij royalties over zijn muziek en composities, hij trad ook heel veel op en brengt al jaren liveoptredens uit in eigen beheer.

We vragen ons wel af, hoe Sony en andere kopers van muziekrechten dat geld er ooit uit gaan halen: het lijkt zo langzamerhand eerder op de tulpenhandel die de rijken een paar jaar in een ijzeren greep hield in d eerste helft van de zeventiend eeuw…

Eerdere berichten over Bruce Springsteen vind je in de categorie Nieuws.

Ook Fleetwood Mac’s Christine McVie verkoopt muziekrechten

Fleetwood Mac-toetseniste Christine McVie heeft de rechten van 115 door haar geschreven songs verkocht aan Hipgnosis. Dat deed ze voor een niet bekendgemaakt bedrag, dat vermoedelijk wel in de miljoenen zal lopen.

McVie schreef namelijk de monsterhits ‘Don’t stop’ en het muzikaal heel wat minder boeiende ‘Little Lies’, terwijl Hipgnosis-oprichter Merck Mercuriadis in een verklaring fijntjes opmerkte, dat acht van de zestien songs op Fleetwood Mac Greatest Hits van haar hand zijn…

 

Eerdere berichten over artiesten die hun muziekrechten ook verkochten vind je in de categorie Dossier Crisis in de plantenindustrie en die over Fleetwood Mac vind je in de categorie Nieuws.

Spotify: groei tweede kwartaal vertraagd

Muziekstreamer Spotify heeft het afgelopen kwartaal een lagere groei gekend dan het had verwacht.

 Het aantal gebruikers steeg namelijk maar met negen miljoen.

Daarmee was de groei in lijn met de eerder door het bedrijf uitgesproken verwachting.

Spotify wijt die lagere groei aan de coronacrisis, al veroorzaakte het die in feite zelf. Zo koos het ervoor diverse grote marketingcampagnes niet door te laten gaan.

Dat lijkt in tegenspraak met feit feit dat door de coronacrisis meer mensen dan ooit thuis werken.

Op jaarbasis is daardoor het aantal gebruikers met 22 procent toegenomen tot 365 miljoen. Spotify verwacht in dit kwartaal en het volgende door te groeien naar 400 miljoen gebruikers.

Van 365 miljoen gebruikers van dit moment hebben 165 miljoen abonnees gekozen voor de betaalde variant. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar is dat een stijging met 27 miljoen, ofwel 19,7 procent.

Europa is nog altijd het belangrijkste continent voor de muziekstreamer: van de gebruikers woont 34 procent in Europa, 24 procent in Noord-Amerika en 22 procent in Latijns-Amerika.

De Europese markt blijft het meest belangrijk voor Spotify. De overige twintig procent komt uit Azië, Afrika en Australië.

In die gedeelten van de wereld is er Spotify dus nog veel te winnen: misschien is het een idee er een marketingcampagne tegenaan te gooien…

 

Eerdere berichten over Spotify vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenindustrie

« Older posts