Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Crisis in de platenindustrie’ Category

Spotify: eerste kwartaalwinst

donderdag, februari 7th, 2019

Spotify maakte over het vierde kwartaal van 2018 94 miljoen euro winst. Dat was de eerste keer het het tienjarig bestaan dat de muziekstreamer een kwartaal positief afsloot.

Dat was een opluchting voor beleggers, maar die fronsen misschien toch de wenkbrauwen bij het volgende feit: Spotify zette vorig jaar in totaal 5,25 miljard euro om, maar verwacht niet in 2019 winst te maken. Het bedrijf maakte namelijk bekend dit jaar een verlies van 200 tot 360 miljoen euro te verwachten.

Met het marktaandeel van Spotify gaat nog steeds goed: de dienst heeft nu 207 miljoen gebruikers, waarvan er 96 miljoen betalen voor een premiumabonnement, terwijl de andere 111 miljoen de advertenties tussen de muziek door voor lief nemen.

Er kwamen negen miljoen betalende gebruikers bij en Spotify werd vorig jaar actief op dertien nieuwe markten.

Ook nam het bedrijf twee podcastfirma’s over; Gimlet en Anchor, doordat het gelooft dat Spotify-gebruikers in de toekomst zo’n twintig procent van hun tijd naar andere dingen zullen luisteren dan naar muziek.

Wil je alles lekker zelf uitpluizen? (more…)

Ed Sheeran winnaar grootverdieners

maandag, december 24th, 2018

Pollstar heeft berekend dat Ed Sheeran het afgelopen jaar meest heeft verdiend aan het toeren.

Sterker nog, Pollstar concludeert dat niemand ooit meer heeft verdiend in de dertig jaar dat het bedrijf deze lijdt opmaakt.

Sheeran verkocht namelijk 4.860.482 kaartjes op 94 concerten en zette zo 432 miljoen dollar om.

Taylor Swift kwam slechts tot 342, 1 miljoen dollar, terwijl Jay-Z en Beyoncé het samen met 254, 1 miljoen dollar moesten zien te rooien.

U2’s 360-tour bracht weliswaar 736,4 miljoen dollar op, maar dat duurde twee jaar, terwijl de leden dat bedrag ook nog door vier moeten delen…. (more…)

Spotify schikt geschil over rechten.

zondag, december 23rd, 2018

Spotify heeft een schikking getroffen om een dreigend proces te voorkomen dat muziekuitgeverij Wixen Music Publishing had aangespannen. Dar bedrijf beheert onder anderen de rechten van de composities van Neil Young, Stevie Nicks en Tom Petty.

Wixen stelde dat Spotify meer dan tienduizend songs afspeelde zonder daarvoor rechten af te dragen en eiste een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro).

In een gezamenlijke verklaring schrijven de twee bedrijven dat die schikking ‘onderdeel is van een bredere zakelijke samenwerking die Wixen’s wettelijke claim rechtvaardig en redelijk toekent en de basis legt voor een voor beide partijen voordelige relatie in de toekomst.’

Top dertig van best verdienende artiesten

donderdag, december 6th, 2018

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de best verdienende artiesten op een rijtje gezet.

Daarbij gaat het niet om de lijst over dit jaar, maar om die van 1 juni 2017 tot 1 juni 2018. Het is vast een kniesoor die daar op let, maar wel of niet op tournee zijn kan in deze lijst een hoop plaatsen schelen.

Dat blijkt uit duidelijk uit de door Forbes zo goed mogelijk berekende bedragen, al gaat het daarbij om bruto-opbrengsten. Belastingen en bijkomende kosten moeten er dus nog vanaf.

Toch zijn de geschatte opbrengsten immens, al blijft het bijna schrijnend voor koploper U2 dat die 118 miljoen dollar (ongeveer 105 miljoen euro) door vier moet worden gedeeld, net als de 115,5 miljoen dollar van het op de tweede plaats staande Coldplay.

Dat doen alle soloartiesten het tot en met nummer dertig het allemaal veel beter……

Een ander opvallend verschil is dat er bij de soloacts meer dan twee keer zoveel mannen dan vrouwen zijn: veertien mannen en zes vrouwen, terwijl de acht groepen alle uit mannen bestaan.

De complete top 30 van Forbes ziet er als volgt uit, al hebben wij de bedragen even voor je omgerekend naar euro’s en afgerond, zodat er wat minder verschillen zijn dan in de oorspronkelijke lijst: (more…)

NVER: reddingsboei cd-verkoop

vrijdag, november 9th, 2018

De Nederlandse Vereniging van Entertainment Retailers (NVER) verspreidt vanaf vrijdag 9 november 20.000 ‘unieke’ platenbonnen onder de bij de vereniging aangesloten verkooppunten.

Ze zijn weliswaar allemaal vijf euro waard, maar ze zijn er in vier verschillende uitvoeringen: erop afgedrukt zijn namelijk de portretten van de Ringo Starr, George Harrison, John Lennon en Paul McCartney die bij de ‘dubbele witte’ `zitten.

Niet toevallig komt dat album op vrijdag uit in diverse speciale edities, zodat de link wel heel duidelijk is. Overigens komt op 14 december ook nog een versie uit met het portret van Bruce Spingsteen erop, tegelijktijdig met zijn livealbum ‘Springsteen op Broadway’.

Ze zijn echter alleen voor kopers van bepaalde, overigens nogal uiteenlopende albums: (more…)

kwartaalcijfers Spotify: nog steeds groei en nog steeds verlies….

vrijdag, november 2nd, 2018

Uit de gisteren door Spotify bekendgemaakte kwartaalcijfers over het derde kwartaal van dit jaar blijkt, dat het aantal betalende Spotify-abonnees is gestegen naar 87 miljoen. Dat is vier miljoen meer dan aan het eind van het tweede kwartaal.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is het aantal betalende abonnees echter met veertig procent gegroeid.

In totaal heeft de muziekstreamer nu 191 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dat wil zeggen dat 104 miljoen mensen niet betalen voor de dienst, maar de reclame tussendoor voor lief nemen.

Op basis van deze cijfers denkt Spotify aan het einde van dit jaar tussen de 199 en 206 miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben. Het aantal betalende abonnees zou dan gestegen moeten zijn tot tussen de 93 en 96 miljoen en dus zouden 103 tot 110 miljoen anderen gebruik maken van het gratis abonnement.

Spotify maakte de afgelopen drie maanden ook meer omzet dan in het derde kwartaal van vorig jaar: in het afgelopen kwartaal zette de muziekstreamer  1,35 miljard euro om. Dat is eens tijging van 35 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2017, toen de muziekdienst een miljard euro omzette.

Ondanks deze groei leed Spotify ook het afgelopen kwartaal weer verlies: dat kwam uit op zes miljoen euro.

Daarmee nemen de verliezen sterk af: in het tweede kwartaal van dit jaar kwam het verlies uit op negentig miljoen euro en in het vierde kwartaal van 2017 was dat 73 miljoen euro.

Hoewel Spotify bekend maakte dat de kans groot is, dat het in het vierde kwartaal winst maakt, is het aandeel bij beleggers uit de gratie geraakt: de koers is met elf procent gedaald tot ongeveer de uitgiftekoers na een periode veel hoger genoteerd te zijn geweest.

Dat komt ook doordat de winst per aandeel scherp is gedaald door de familie- en studentenabonnementen, die met korting kunnen worden afgesloten.

Spotify: muzieklijstjes op maat voor tussentijdse verkiezingen VS

donderdag, november 1st, 2018

Spotify is nog maar een stap verwijderd van beschuldigd worden van het beïnvloeden van de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen: de muziekstreamer stuurt zijn abonnees een oproep te gaan stemmen op dinsdag 6 november a.s. en heeft ook per staat playlists met nummers opgesteld.

Spotify stuurde een bericht aan alle abonnees van achttien jaar en ouder. Daarin stond behalve die oproep te gaan stemmen ook een link naar en een playlist met muziek die in die staat ‘uniquely popular’ is én een manier om het dichtstbijzijnde stembureau te vinden.

Ook a.s. dinsdag krijgen deze abonnees nog een herinnering.

Dit initiatief krijgt relief als je weet dat Spotify 180 miljoen Amerikaanse gebruikers heeft, van wie velen tussen de achttien en 34 jaar zijn.

Toch spreekt Spotify geen enekele voorkeur uit voor een partij of kandidaat en valt die ook niet af te  leiden uit de opgestelde lijstjes. Wel zo verstandig……

 

EU akkoord met Sony’s overname van EMI Music Publishing

maandag, oktober 29th, 2018

De EU heeft Sony toestemming gegeven EMI Music Publishing over te nemen na onderzoek door de Europese mededingingsautoriteit.

Sony had al ongeveer een derde van de aandelen Sony in handen, maar wilde ook de rest kopen van investeringsfonds Mubadala. Daarop stelde de EU een onderzoek in naar een mogelijke monopoliepositie, maar daarvan is volgens de EU geen sprake: internetplatforms zouden niet al te afhankelijk worden van Sony, zo is de uitkomst.

Sony vergroot daardoor zijn catalogus met muziekrechten van 2,15 miljoen naar 4,2 miljoen tracks.

IMPALA, de belangenvereniging van onafhankelijke labels, dacht er in mei al heel anders over en doet dat nog steeds. Op basis van de cijfers over 2017 zou Sony 72 van de Nederlandse hitparades ‘bezitten’, 72 procent van de Britse en 82 procent van de Spaanse.

IMPALA stelde al eerder, dat deze percentages veel hoger zijn dat de EU volgens de eigen regels wil toestaan: (more…)

Publiciteitsoffensief YouTube tegen wetsvoorstel EU

dinsdag, oktober 23rd, 2018

YouTube-CEO Susan Wojcicki heeft een open brief geschreven waarin zij het wetsvoorstel veroordeelt dat het copyright moet beschermen. Dat deed zij in de driemaandelijkse ‘letter to creators’.

In de praktijk keert ze zich vooral tegen artikel 13 van dat wetsvoorstel, waarin staat dat websites geüpload materiaal moeten screenen op het overtreden van het copyright en dat vervolgens moeten folteren of verwijderen.

Woljcicki stelt dat het artikel creatievelingen zowel bedreigt in hun economisch bestaan als in hun mogelijkheid hun stem aan de wereld te laten horen. Ook zegt ze dat de onbedoelde consequenties van het wetsvoorstel ‘het ecosysteem van YouTube’ kunnen bedreigen.

Hoe ze tot die slotsom komt? (more…)

YouTube belangrijkste muziekstreamer

woensdag, oktober 10th, 2018

Dat streaming steeds populairder wordt, blijkt uit elk onderzoek naar luistergewoonten. De IFPI (international Federation for the Phonographic Industry) komt nu echter met opvallende onderzoeksresultaten over de marktaandelen van de verschillende aanbieders.

Meer dan de helft van alle gestreamde muziek wordt door middel van video streaming beluisterd, al kun je van luisteren dan eigenlijk niet meer spreken. Het gaat om een marktaandeel van maar liefst 52 procent, zo concludeert IFPI’s ‘2018 Music Consumer Insight Report’.

Daarbinnen is YouTube weinig verrassend de grootste aanbieder met 47 procent.

De 48 procent die niet via YouTube luistert, valt uiteen in twee groepen: degenen met een gratis abonnement op een muziekstreamer (twintig procent) en die met een betaald abonnement (28 procent).

Doordat voor het onderzoek in totaal 19.000 respondenten tussen de zestien en 64 jaar werden ondervraagd uit achttien representatieve landen, waaronder Nederland, (more…)