elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Kippenvel Live: aankondigingen (Page 1 of 4)

geen Kippenvel op 23 november

We hadden grote plannen voor Kippenvel vanavond, maar daarvan komt om twee redenen niets terecht.

Welke van die twee de belangrijkste is, mag je zelf uitmaken, maar zo liggen de kaarten: vanavond doet RTV Sport live verslag van de voetbalwedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en AFC.

Het is een inhaalwedstrijd in de tweede klasse en die krijgt traditioneel gezien voorrang boven een aflevering van Kippenvel vanwege he lokale belang.

Dat wij om Mank and Sera Smolen te gast zouden hebben, het Amerikaanse duo dat muziek maakt die singer-songwriter en folk combineert met een belangrijke plaats voor Smolen’s cello, maakte daarbij niet uit, noch het feit dat gitarist-producer Rich DePaolo misschien ook acte de présence zou geven.

Gelukkig bood RTV Katwijk een plan B: de aflevering van Kippenvel live met Mank en Smolen opnemen in de tv-studio en volgende week uitzenden: een mooie ontsnappingsroute, want ook een week later zouden die twee uur nog net zo onverwacht en spannend klinken als wanneer ze ook daadwerkelijk live waren uitgezonden.

Tom Mank had me sinds hun aankomst overigens al enkele keren laten weten dat optredens waren geannuleerd vanwege de beperkingen die corona stelt aan de clubs waarin ze zouden spelen en dat hun komst naar Katwijk daarmee onzeker werd.

Zondagavond jl. sneuvelde hun optreden in Kippenvel dan ook definitief: die dag hadden zij besloten op maandag terug te vliegen naar huis…

DePaolo schreef onder meer: ‘Just going with the flow here, man. COVID strikes again…’ en Mank’s laatste regel was: ‘See you next time?’

Daar hopen we dan maar op en intussen likken we onze wonden.

 

Tot volgende week, tot Kippenvel!

Benelux-tournee, nieuw album én Kippenvel Live voor Tom Mank and Sera Smolen

Het Amerikaanse duo Tom Mank en Sera Smolen komt de tweede helft van november naar Nederland, België en Duitsland en brengt een nieuw album mee; ‘Like a Raindrop on a Feather’ met daarop zes songs.

Daarop werken de twee weer samen met Rich DePaolo, die niet alleen produceerde, maar ook bas en gitaren speelde.

Ook harmonicaspeler Gait Klein Kromhof doet in een aantal songs mee, net als pianiste-zangeres Kathy Ziegler en violiste Amy Merrill.

Daarvan draaiden we in Kippenvel van 2 november al de mooie openingstrack ‘Surrounded by Strangers’ aan het begin van het tweede uur.

 

De recensies van Tom Mank and Sera Smolen’s ‘We Still Know How To Love’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter.

 

Andere berichten over Tom Mank en Sera Smolen vind je in de categorieën Rootsmuziek op radio, tv en internet, Kippenvel Live: aankondigingen en Concerttips.

 

Ook de recensies van Rich DePaolo’s ‘For the Loss of Divinity’ en ‘Killed for Kings’ vind je daar. Mijn oproep hem te behoeden voor de vergetelheid vind je helaas in de categorie ‘Onterecht onbekend’.

Kippenvel live: toerende Tom Mank and Sera Smolen én Ellen Shae twee uur te gast

Binnenkort wordt het weer genieten in Kippenvel, want de volgende gasten dienen zich aan: het Amerikaanse folky duo Tom Mank and Sera Smolen komt spelen, samen met hun Zeeuwse vriendin Ellen Shae.

Mank en Smolen zijn van 15 februari tot 1 maart op tournee door Nederland, België en Duitsland en doen in die tijd in totaal tien optredens, waarvan maar liefst acht in Nederland.

Er is dus alle kans ze te gaan zien en daar is ook alle reden toe, want Tom Mank is een contemplatieve singer-songwriter die zichzelf op akoestische gitaar begeleidt. Sera Smolen speelt daar cello bij, op zijn minst een ongewone combinatie.

Dat levert kwaliteitssongs op, zo blijkt op albums als ‘Swimming in the dark’ en ‘Unlock the sky’, waarvan wij met onregelmatige tussenpozen songs draaien en op hun net uitgekomen album ‘We still know how to love’.

Op die albums spelen ook Zeeuwse muzikanten mee als singer-songwriter Ellen Shae, die zelf twee verrassend goede ep’s maakte: ‘My window’ en ‘Clouds’, én Gait Klein Kromhof, mondharmonicaspeler pur sang en lid van de gerenommeerde folk- en bluesformatie Champagne Charlie.

Van Ellen Shae recenseerden we beide ep’s en van Champagne Charlie de laatste, ‘Sixpack’, maar ook Klein Kromhofs soloalbum ‘Gait’. Je vindt ze respectievelijk in de categorieën Recensies singer-songwriter, Recensies roots en Recensies blues.

Je kunt je dus voorstellen dat wij onze handen wreven toen we hoorden dat Ellen Shae ook meekomt naar onze studio. Ze zal ongetwijfeld tweede stem zingen met Tom Mank, maar ook wat eigen songs doen.

Verder mogen ze natuurlijk ook de songs keien die we die avond draaien, want we hopen op mooie verhalen over invloeden en inspiratie.

Van Tom Mank ontvingen we al een veel te lange lijst waaruit hij zelf een selectie zal moeten maken en dat zal nog moeilijk worden.

Hij selecteerde namelijk veel folksongs, maar ook blues en een stel klassieke Kippenvel-favorieten, terwijl Ellen Shae  haar aantal bescheiden hield, al is haar keuze daar niet minder mooi om: : Continue reading

Richville live in Kippenvel op dinsdag 26 november

Op dinsdag 26 november was Richville twee uur lang te gast in Kippenvel 611.

Zanger-gitarist Richard van bergen en drummer JJ Goossens speelden songs van hun naamloze debuutalbum van eerder dit jaar en draaien favorieten en invloeden.

Dat was een verrassende avond: veel live gespeelde songs, terwijl wij natuurlijk ook vroegen naar het hoe en waarom van hun keuzes.

Bovendien waren er allerlei zijstraten die wij kunnen inslaan: zo was er eerst Rootbag, het trio waarin Van Bergen en Goossens zaten met de al in 2011 overleden bassist Dick Wagensveld, de man die niet alleen decennialang de bassist achter Van Bergen was in de Shiner Twins, maar ook een van zijn beste vrienden.

Rootbag maakte twee albums, waarvan het tweede met bassist Roelof Klijn en drummer Jody van Ooijen, en de Shiner Twins drie en die hebben we natuurlijk ook bij de hand.

Bovendien zaten Van Bergen en Goossens samen in de begeleidingsband van JW Roy en al twintig jaar in de daaruit voortgekomen afsplitsing Sunset Travelers met toetsenist Roel Spanjers en bassist Nico Heiligers.

Het werd in ieder geval een uitzending waarin de blues een rol zal spelen, maar dat doen gospel en New Orleans-funk ook.

Er waren songs van John Lee Hooker, Little Walter, Howling Wolf en Ry Cooder, maar ook van Status Quo, The Meters, My Baby, de Staple Singers en Robert Nighthawk.

Kippenvel 611 is nog terug te luisteren tot en met maandag 9  december a.s.!

 

Recensies van de Shiner Twins-albums ‘All-in store’ , ‘Southern belles’ en ‘Four souls, one heart’ vind je in de categorie recensies roots, die van de eerste van Rootbag in de categorie Recensies blues en die van het debuut van Richville in de categorie Recensies roots.

Het  in memoriam voor Dick Wagensveld vind je in de categorieën Dossier Ook al dood en Nieuws.

 

Rick Treffers te gast bij Kippenvel live op dinsdag 19 maart

In de uitzending van komende dinsdag is Rick Treffers te gast. Treffers, singer-songwriter én voorman van de groep Mist, El Turista Optimista in Spanje en romanschrijver, was ooit al een keer eerder te gast, maar komt weer.

Sinds 23 maart 2010 is er een hoop veranderd: Treffers emigreerde na zijn album ‘Prettige vooruitzichten’ parttime naar Spanje en zong daar Spaanstalige songs als El Turista Optimista, zo de Spanjaarden een spiegel voorhoudend. Ook schreef hij de roman ‘Ik wou dat ik jouw leven had’ en bereidt hij opnieuw een album met zijn groep Mist voor.

Treffers brengt een aantal van zijn favoriete artiesten en songs mee, bijvoorbeeld Midlake en Grandaddy, Leonard Cohen, Talk Talk en het soloalbum van Mark Hollis, The Divine Comedy, Jeanette, Beth Gibbons, The Innocence Mission, Nick Drake, Ron Sexsmith, Carole King en Keren-Ann, speelt een aantal nummers live en leest misschien ook wel een stukje voor uit zijn roman.

Recensies van ‘Prettige vooruitzichten’ en ‘Ik wou dat ik jou leven had’ vind je in de categorieën Recensies singer-songwriter en Muziekboeken. Andere berichten over hem vind je in de categorieën Nieuws en Concerttips: Continue reading

Goedbewaard geheim Olivier’s Army in Café Boeien

Weer een ‘Kippenvel – Live!’ op dinsdag 12 mei

Het is alweer een tijdje geleden dat Kippenvel Live plaatsvond in Café Boeien, maar op dinsdag 12 mei was het weer goed raak. Toen trad daar namelijk de formatie Olivier’s Army op in het café aan de A. E. Borgerstraat. Bijzonder daaraan is, dat de volledige band acte de présence gaf en dat betekende maar liefst zes muzikanten.

Olivier’s Army is inderdaad een goed bewaard geheim. De band maakte weliswaar al drie albums, A certain blue, Deal with demons en eind verleden jaar Back in command, maar de zesmansgroep laat zich zelden buiten de studio zien.
De leden ervan nemen op in Schutte’s eigen studio in Warmond en maken daar verstilde muziek met jazzy invloeden, maar ze zijn zelden op een podium te vinden.
Een enkele keer spelen zij in De Twee Spieghels in Leiden of een andere zaal, maar na het uitkomen van het opnieuw prachtige Back in command gaven zij welgeteld één concert.

Als je hun songs hoort, wordt de vraag waarom zij niet vaker live spelen alleen maar groter: hun muziek is melancholiek en verstild, maar tegelijk ook krachtig en overtuigend.

Lodewijk Schutte – drums, Dan Simon – contrabas, Martijn Vogten – toetsen/gitaar, Ruud Peper – trompet, zanger/gitarist Floris van der Klein en toetsenist/gitarist Olivier Schutte moeten overigens wel een hechte vriendenclub zijn, want ze zijn inmiddels al zeven jaar in dezelfde samenstelling bij elkaar.

Hoewel de trompet van Peper en de stem van Van der Klein bepalende rollen hebben, is de inbreng van de anderen eigenlijk net zo belangrijk, want Olivier’s Army speelt eerder minder dan meer. Juist daardoor is hun muziek sterk en indrukwekkend, al blijft die over het algemeen intiem en vaak fluisterzacht.

Recensies van de drie albums zijn te vinden op www.kippenvel.net .

Wie die beschrijving kan waarderen, kan e uitzending nog streamen via “Uitzending gemist” bovenaan deze pagina tot en met maandag 25 mei, maar ook via de website van RTV Katwijk.

Deze twee uur durende special met Olivier’s Army was bijzonder. Dat komt ook door de favorieten van de groep, onder wie Tom Waits, Ani iFRanco, Spinvis en Jim White.

‘Kippenvel – Live!’ op dinsdag 23 december

Singer-songwriter Suzy Dexter in Café Boeien

RTV Katwijks rootsradioshow ‘Kippenvel’ maakte al live-uitzendingen vanuit Café Boeien met Krista Detor, Bart de Win en Nancy Brick als muzikale gasten.

In de week voor Kerstmis komt singer-songwriter Suzy Dexter optreden in het café aan de A. E. Borgerstraat, dat voor twee uur wordt veranderd in een combinatie van een radiostudio en een intiem rootspodium.

Susanne Dekkers maakte onder haar artiestennaam recent haar derde en mooiste cd, Journey to the end of the night – nocturnes by Suzy Dexter.

Zij deed dat op haar eigen voorwaarden, net als bij haar eerdere albums On the moon (2006) en Lost track in time (2011), en bracht haar plaat dan ook opnieuw in eigen beheer uit.

Zoals op die twee eerdere cd’s heeft Dexter nog altijd een voorliefde voor americana, al staan haar akoestische gitaar en haar stem meer dan ooit centraal in de tien thematisch verwante songs die ze letterlijk aan het einde van de nacht schreef.

Die nummers zijn ook figuurlijk nocturnes: de teksten suggereren haar geheimen meer dan ze die prijsgeven, hoewel ze duidelijk gaan over liefde, afscheid en verlies.

Dexter onderstreept die geheimen door haar songs op Journey to the end of the night ingehouden, haast fluisterend te zingen, maar haar emotie is hoorbaar in haar stembuigingen. Zo houdt ze met haar stem de mensen vast die ze noodgedwongen laat gaan.

Haar optreden voor Kippenvel doet Dexter onder de naam The Furies, want ze laat zich begeleiden door drumster Boudine van Slobbe en celliste Maaike Peters, maar stormen zal het tijdens de uitzending tussen 21:00 en 23:00 uur vermoedelijk niet, want daarvoor zijn haar composities te melancholiek.

Haar lijst met invloeden en favorieten is echter wel weer heel divers, want daarop staan zulke uiteenlopende namen als Nina Simone, Edith Piaf, Counting Crows, Kaz Lux, Stealers Wheel, Fréderic Chopin, de George Baker Selection, Bonnie Raitt, Fleetwood Mac, Shawn Colvin, Canned Heat, Nick Drake en Dayna Kurtz.

Die lijst is te lang voor de uitzending, maar uiteraard laten we Dexter de belangrijkste songs en artiesten kiezen en vragen we haar om die keuze toe te lichten. Daarnaast zullen we het ook hebben over hoe haar favorieten haar eigen muziek hebben beïnvloed.

Dat zijn dus goede redenen om op dinsdag 23 december om 21:00 uur af te stemmen op de plaatselijke kabel op 88,1 MHz, op FM 106,4 MHz voor zo ongeveer de hele Bollenstreek.

Deze twee uur durende special met Suzy Dexter belooft namelijk traditiegetrouw twee uur onvoorspelbare radio op te leveren. Langskomen in Café Boeien kan echter ook en de toegang is gratis.

Natuurlijk is de uitzending ook te horen en achteraf terug te luisteren via www.rtvkatwijk.nl en www.kippenvel.net

Krista Detor bij RTV Katwijk in Café Boeien

‘Kippenvel – Live!’ op dinsdag 22 april

In het najaar van 2013 had RTVKatwijks rootsprogamma Kippenvel al twee keer een uitzending vanuit Café Boeien: Bart de Win en Nancy Brick speelden daar live songs van hun recente cd’s. Op 22 april komt dan eindelijk de derde aflevering van die samenwerking, want dan speelt Krista Detor in het café aan de A. E. Borgerstraat.

Zij zal die avond bewijzen dat het de lange wachttijd waard is geweest, want de zangeres/pianiste hoort tot de groten in haar genre. Technici Aart Rietveld en Gerhard Kraaienoord en samensteller/presentator Ruud Heijjer waren in 2007 en 2011 al zeer onder de indruk van de live-optredens die zij voor Kippenvel in RTV Katwijks radiostudio deed.

Detor is dan ook al sinds 2007 een vaste gaste in de betere Nederlandse rootsclubs, want zij heeft door een reeks van vier prachtige cd’s een trouwe hoeveelheid fans gekregen. Die verdient zij ook, want sinds haar debuut Mudshow verscheen, breidt zij haar oeuvre met iedere nieuwe cd uit met een aantal prachtsongs.

Steevast volgt na het uitkomen van een cd een Europese tournee, waarbij zij een groot aantal optredens in Nederland doet. Zo speelt zij onder meer in het Haagse Acoustic Alley op 18 april. Tijdens die optredens promoot zij haar recente cd Flat earth diary, een ambitieuze cd die haar niveau bevestigt. Dat album zal ongetwijfeld ook centraal staan tijdens haar gratis live-optreden in Café Boeien op dinsdag 22 april tussen 21:00 en 23:00 uur, dat tegelijkertijd ook door RTV Katwijk in Kippenvel wordt uitgezonden .

Dat is een reden om je verheugen op haar optreden, want Continue reading

Nancy Brick live streamen?

De tweede uitzending van Kippenvel Live vanuit Café Boeien in de E.A. Borgerstraat in Katwijk aan Zee had het duo Nancy Brick als hoofdgasten.

Twee uur lang draaiden wij hun favoriete muziek en vertelden daarover, terwijl zij ook een aantal songs live speelden voor een enthousiast publiek.

Die uitzending is nog te streamen tot en met maandag 23 december a.s. via onze eigen site of via Continue reading

Bart de Win bij Kippenvel Live in Café Boeien

Vanaf het moment dat Jan Haasnoot,  Corleen Schoneveld en Bas de Bruijn Café Boeien openden, wilde Haasnoot livemuziek in hun sfeervolle café aan de A. E. Borgerstraat.

Behalve aan artiesten op de zondagmiddagen dacht hij ook aan RTV Katwijk’s Kippenvel, want de live-uitzendingen met allerlei rootsacts spraken hem aan. Het contact bleek makkelijk gelegd….

Kippenvel’s Gerhard Kraaijenoord en Ruud Heijjer zochten namelijk ook naar een manier om Kippenvel Live voort te zetten. De uitzendingen vanuit de radiostudio leverden in het verleden al onvoorspelbare afleveringen van Kippenvel op met artiesten als Krista Detor, Harry Bodine, the Shiner Twins, Eugene Ruffolo, Theo Sieben, Les Zazous en Zwardsick, maar dat was natuurlijk altijd zonder publiek.

Het zou echter nog mooier zijn, zulke uitzendingen te maken met toehoorders erbij.

Jan Haasnoots vraag kwam dus als geroepen en overleg met RTV Katwijk’s Ruud Heijjer, Herman van Beelen en Aart Rietveld leverde een blauwdruk voor zulke uitzendingen op.

Ook het zoeken van artiesten die vlakbij een publiek akoestisch willen spelen, verliep voorspoedig. Inmiddels staan twee avonden gepland: 5 november en 10 december.

Op dinsdag 5 november bijt Bart de Win om 21:00 uur het spits af. De zanger/toetsenist heeft een enorme ervaring als begeleider van onder anderen Gerard van Maasakkers, JW Roy, Josee Koning en Izaline Calister. Ook is hij docent jazzzang en improvisatie aan het Rotterdamse en het Utrechtse conservatorium.

Sinds 2009 maakte hij echter ook drie solo-cd’s: The Simple Life, Small World en het recente Easy to See. Daarop speelt hij met zijn band melancholieke Americana, die varieert van folk tot blues en van jazz tot gospel, al houdt De Win zich daarbij gelukkig niet aan de grenzen van die genres. Zijn muziek ademt tegelijk namelijk een Europese weemoed.

Naar aanleiding van die muziek waren De Win en zijn band al te gast in Kippenvel in 2010, maar stond hij recent ook op het podium van TROS Muziekcafé op Radio 2.

Voor Kippenvel Live in Café Boeien komt De Win samen met zangeres en muze Arianne Knegt. Zij treden vaak samen op, op 20 oktober nog  in Café Scheltema in Leiden.

Ook op 5 november spelen de twee akoestisch een handvol mooie songs, draaien hun eigen invloeden en favorieten en praten met Ruud Heijjer over muziek in Kippenvel Live, maar toch vooral in Café Boeien.

Dat levert ongetwijfeld onverwachte en spannende radio op. Stem dus op 5 november a.s. om 21:00 uur af op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op www.rtvkatwijk.nl of op deze website voor een bijzondere aflevering van “Kippenvel’: livemuziek, verhalen en favoriete songs van Bart de Win en Arianne Knegt.

Of beter nog: kom luisteren en kijken in Café Boeien, A. E. Borgerstraat 50, 2225 AS in Katwijk aan Zee. De toegang is nog gratis ook…

« Older posts