Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Muziekboeken’ Category

Ani DiFranco: Amerikaanse boektournee

woensdag, mei 8th, 2019

De dwarse singer-songwriter Ani DiFranco is begonnen aan de tournee die haar memoires onder de aandacht moet brengen. Die loopt van 7 tot en met 22 mei en van New York tot New Orleans.

Nu is ze formeel nog veel te jong voor een terugblik op haar leven, maar de ruwweg twintig jaar die ze beschrijft in ‘No walls and the recurring dream’ bevatten meer gedenkwaardige gebeurtenissen dan veel andere mensenlevens; ze liep weg van huis toen ze vijftien was, begon haar eigen platenlabel en bracht daarop tot nu toe achttien albums uit, nam zonder reserve stelling in debatten over rechten voor lhtb’ers, de Amerikaanse politiek en het milieu, waardoor ze door andersdenkenden werd verketterd. Bovendien verweefde ze in haar teksten het politieke met het persoonlijke, wat leidde tot een aantal van de meest indringende autobiografische songs.

Ondertussen is DiFranco ook nog aan het optreden tot 16 augustus, dus het zijn drukke tijden voor die principiële kleine zelfstandige.

Voor een interview met DiFranco over haar boek, haar oude en haar nieuwe zelf kun je terecht bij de Amerikaanse publieke omroep, NPR, terwijl een lang interview met haar te lezen is op www.vulture.com: (more…)

oud boek Joni Mitchell voor het eerst uit

maandag, maart 11th, 2019

Op 22 oktober komt van Joni Mitchell een boek met songteksten, gedichten en schilderingen uit.

Het betreft een facsimile van ‘Morning glory on the vine’. Dat dateert al uit 1971, maar is nooit eerder commercieel uitgebracht. Wel was er een editie van honderd stuks, die Mitchell weggaf aan vrienden.

Mitchell heeft er een nieuw voorwoord voor geschreven: (more…)

‘Ik wou dat ik jouw leven had’ – Rick Treffers

vrijdag, december 7th, 2018

uitgeverij Vreugdenberg

ISBN 978-90-821733-7-6

In zijn debuutroman ‘Ik wou dat ik jouw leven had’ fantaseert singer-songwriter Rick Treffers een autobiografie die grote parallellen vertoont met de zijne, maar er toch van afwijkt.

Het schijnbaar authentieke karakter wordt versterkt door de inleiding, waarin Treffers ook een advocaat en de medewerkers van de Haarlemse rechtbank bedankt die aan de totstandkoming van het boek meewerkten. Daardoor creëert hij ook direct een zekere spanning, helemaal doordat hij in de laatste alinea schrijft te hopen op de onbevangenheid van zijn lezers, ‘ondanks het getouwtrek en gebekvecht vooraf en de daaruit voortvloeiende negatieve publiciteit.’

In zijn roman, opgebouwd uit dagboekfragmenten, toerverslagen, verspreide dagboeknotities van journalist Dick Scheffers, het tweede romanpersonage, en verzonnen fragmenten van het interview van Scheffers met Treffers schetst de schrijver een beeld van zijn weinig succesvolle pogingen met zijn band Mist door te breken in Spanje en solo in Nederland.

Daarbij is het moeilijk uit te maken wat waarheid is en wat verbeelding. Rick Treffers verhuisde namelijk na een aantal albums als voorman van zijn groep Mist en twee Nederlandstalige singer-songwriteralbums inderdaad in 2011 naar Spanje. Daar wilde hij als ‘El turista optimista’ met Spaanstalige songs de Spanjaarden een begripvolle spiegel voorhouden na eerder ook met zijn band te hebben getoerd in de Spaanstalige wereld.

In een mengsel van ironie en zelfmedelijden schetst Treffers uitgebreid hoe voor hem het succes steeds voor het grijpen ligt, maar telkens tussen zijn vingers door glipt door het onverschillige optreden van Spanjaarden die laconiek zijn op het onbetrouwbare af : (more…)

De Beatles voorafgaand aan ‘de dubbele witte’ door de ogen van Rob Sheffield

woensdag, mei 23rd, 2018

In ons bericht over de heruitgave van de memoires van Derek Taylor, publiciteitsman en vriend van de Beatles, dook de naam al op van Rob Sheffield, schrijver voor het iconische Amerikaanse popblad Rolling Stone.

Hij schreef namelijk een enthousiast stuk over ‘As time goes by’ van Taylor, maar schreef zelf ook even bewonderend als intelligent over de Beatles in ‘Dreaming the Beatles, the love story of one band and the whole world’.

Op de site van Rolling Stone stond al een hoofdstuk te lezen over de ‘Beatles’ solo wilderness years’, terwijl we ook een interview met hem vonden op de site van de Los Angeles Review of Books: (more…)

kritische recensie Bertram Mourits van David Yaffe’s Reckless daughter – a portrait of Joni Mitchell

maandag, februari 26th, 2018

Begin november signaleerden we al David Yaffe’s Reckless daughter – a portrait of Joni Mitchell.

Bijzonder aan die biografie was alleen al het feit, dat là Mitchell zich ervoor had laten interviewen door de schrijver, waar zij anders eigenlijk elke medewerking weigert aan boeken over haar.

Zij schuwde de publiciteit ook al zo veel mogelijk voor haar hersenbloeding, maar sindsdien komt er nog veel minder informatie naar buiten.

Inmiddels hebben we dat boek gekocht en lezen we de gedeelten die horen bij de albums die we draaien. Veel daarvan was al bekend, maar andere details voegen wel degelijk iets toe aan het beeld dat we hadden van die monumentale, gepassioneerde ijsberg, die alleen in haar teksten ongekend open was.

Op vrijdag 23 februari j.l. recenseerde Bertram Mourits het boek voor NRC-Handelsblad vanuit een originele invalshoek. Daarbij weidde hij veel woorden aan Yaffe, over wie hij een paar uiterst kritische noten kraakt. Toch maakt Mourits nieuwsgierig naar diens boek en dus naar Mitchell: (more…)

Rolling Stones-boek met handtekeningen? Spaarpot omkeren…..

dinsdag, oktober 28th, 2014

Bij uitgeverij Taschen verschijnt in december een fotoboek over The Rolling Stones.

Daarin staan honderden bekende én onbekende foto’s van de band en het boek gaat in de VS 150 dollar kosten en 99,99 euro.

Dat zal 33 bij 33 centimeter meten, iets groter dan een lp-hoes dus,  en maar liefst 522 pagina’s dik zijn.

Wie een exemplaar met de handtekeningen van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood wil, kan dat krijgen, al moet voor elk van de 1150 exemplaren 5000 dollar worden afgerekend.

Opvallend detail is het ontbreken van de handtekening van Bill Wyman, die zo ongeveer uit d egeschiedenis van de groep wordt weggeretoucheerd, al zal zijn kenmerkende paardengezicht toch inhet boek moeten opduiken.

Het is overigens niet de eerste keer dat bij Taschen excessief dure boeken over de Stones verschijnen. Wie even doorklikt op de volgende pagina, kan op water en brood gaan leven: (more…)

Dylan’s The lyrics: since 1962

donderdag, oktober 9th, 2014

Bij uitgeverij Simon & Schuster zal in november The lyrics: since 1962 verschijnen.

In dat boek komen alle teksten die Bob Dylan ooit opnam, of dat nu was op officiële albums of bootlegs. Die worden chronologisch geordend en bovendien worden alle tekstvariaties opgenomen die betekenisverschil veroorzaken. Ook het artwerk van d ealbum wordt erin afgedrukt.

Het boek zou een formaat krijgen van iets meer dan een lp-hoes, meer dan 960 pagina’s bevatten en ruim zes kilo wegen.

Het komt uit in twee versies: een limited edition voor tweehonderd dollar (ruim 156 euro) en een zeer beperkte oplage met Dylan’s handtekening voor 5000 dollar (iets meer dan 3900 euro): (more…)

Jaap Boots: Donderweg in de boekhandel en in het theater

maandag, september 22nd, 2014

Jaap Boots kennen wij als radiomaker en muziekliefhebber pur sang.

Hij werd op 1 januari van dit jaar na een lang dienstverband bij de vpro op schandalige wijze geloosd, maar kijkt nu op verrassende wijze terug op die tijd.

Hij schreef namelijk Donderweg –  Mijn leven in de fastlane van de popmuziek, een boek over zijn ontmoetingen tussen 1988 en 2014 met allerlei artiesten, groot of klein.

Donderweg verschijnt pas op 6 november a.s., maar Boots bewerkte dat boek ook nog tot een theatervoorstelling, waarin hij over zijn leven als popjournalist vertelt en er bovendien songs bij zingt en essentiële platen draait.

Daarvan is een try-out op 10 oktober a.s. in het Amsterdamse theatertje Het Perron aan de Egelantierstraat, terwijl de reguliere voorstellingen en de boekpresentaties te vinden zijn op: (more…)

Biografie Nick Drake in aantocht

donderdag, augustus 7th, 2014

Op 6 november a.s. verschijnt Nick Drake: remembered for a while.

De biografie is geschreven door Drake’s zuster Gabrielle, die daar zes jaar over deed.

Van het boek verschijnt ook een speciale uitgave als box met daarin een lp met vijf niet eerder uitgekomen versies van Time of no reply, River man, Three hours, Bryter layter and Cello song.

De laatste is te horen via de site van The Guardian: (more…)

Marc Stakenburg’s Big bang van de popmuziek

woensdag, juni 11th, 2014

Op 1 september a.s. komt het boek De big bang van de popmuziek uit. Dat is geschreven door oudradiopresentator Marc Stakenburg.

Daarin doet hij verslag van zijn reizen naar wat hij ‘de oorsprong van de populaire muziek’ noemt met Memphis en New Orleans als ‘ankerplaatsen’.

Sinds 1981 bezoekt Marc Stakenburg de Verenigde Staten namelijk regelmatig en dan in het bijzonder de Mississippi-delta.

In zijn boek bezoekt Stakenburg ongeveer twintig essentiële plekken in het diepe zuiden van Amerika, plekken waar de popmuziek in feite begon.

Zijn verhaal begint op Congo Square in New Orleans, waar slaven mochten dansen en muziek maken. De kiem die daar werd gelegd, leidde volgens Stakenburg niet alleen tot het ontstaan van de jazz, blues, gospel en uiteindelijk tot de rock ‘n’ roll, soul, maar ook tot die van de country.

De big bang van de popmuziek vertelt dan ook het verhaal van muziek en muzikanten die elkaar beïnvloeden, van verbroedering en afgunst, van grote triomfen en diepe tragedies. Het zijn veelal verhalen over zwarte mensen, aangevuld met een enkele blanke.

Rode draad in het boek is de geschiedenis van de Burgerrechtenbeweging van zwart Amerika. Vanaf Congo Square spelen segregatie en emancipatie voortdurend een rol in de muziek. Stakenburg werkt onder meer de relatie tussen dr. Martin Luther King en het Stax-label uit Memphis uit.

Stakenburg belooft bij De big bang van de popmuziek ook afspeellijsten op Spotify en YouTube met Keith Richards, Robert Johnson, Isaac Hayes, Fats Domino, Elvis Presley, The Beatles, dr. Martin Luther King, The Staple Singers, Hank Williams, Otis Redding en vele anderen.

Ook beschrijft Stakenburg in zijn boek waarom Hank Williams’ enkels werden gebroken, toen hij in zijn kist werd gelegd, hoe dat kogelgat in de buitenmuur van Elvis’ Graceland kwam en of het kruispunt waar bluesgitarist Robert Johnson om middernacht een ontmoeting met de duivel had echt bestaat.

Op vrijdag 5 september presenteert Stakenburg zijn boek in de kleine zaal van Paradiso om 15:30 uur: (more…)