Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Recensies roots’ Category

Jaap Boots – Terug naar zee

dinsdag, februari 19th, 2019

Op zijn derde album zette schrijver, performer, ex-radio-dj extraordinaire én parttime zanger-gitarist Jaap Boots twaalf songs waarin hij zijn liefde voor de ideale vrouw én zijn muziekliefde viert: van rock via New Orleans, country & western en singer-songwriter naar folk.

In die stilistische diversiteit herinnert hij zich zijn jeugd, maar ook zijn onmacht bij het wegglijden van zijn moeder. Boots combineert verlangens, dromen, liefde, dood en frustratie tot een sterke cocktail.

***1/2

geschreven voor Heaven 114, mei-juni 2018

 

 

Trouble holding back – Helen Rose

vrijdag, januari 25th, 2019

www.helenrosemusic.com

levenslustige oude geest

Op het eerste volledige album van de Amerikaanse zangeres-saxofoniste Helen Rose staan tien songs, waarvan ze er slechts aan drie meeschreef. Daarvan was producer Marvin Etzioni een van de andere componisten, terwijl de oorspronkelijke Lone Justice-bassist ook (mede)verantwoordelijk was voor vier andere songs en samen met Rose en Ben Peeler de traditional ‘When the levee breaks’ arrangeerde.

Waar hij belangrijk is achter de schermen, is de 24-jarige Rose dat ervoor: zij blijkt in verschillende stijlen steeds een veelzijdige en buitengewoon overtuigende zangeres.

Een van de hoogtepunten is het muzikaal zorgvuldige ‘Flatlands of North Dakota’: dat nummer is een directe verwijzing naar Bobby Gentry’s ‘Ode to Billie Jo’ door de onheilspellende tegenmelodie van de strijkers en de thematisch verwante tekst over een vrouw die koste wat het kost wil ontsnappen aan North Dakota.

Er zijn parallellen met haar eigen leven: (more…)

A brand new love – Jodymoon

maandag, januari 21st, 2019

www.jodymoon.com

grenzeloos

Vanaf de eerste akkoorden van opener ‘Sing low’ op het zesde album van Jodymoon is de zang van Digna Jansen weer bepalend. Over hypnotiserende gitaarrifs van Johan Smeets, zijn daarmee alternerende percussie en zijn stuwende bas haalt zij emotioneel uit, haarzuiver harmoniërend met zijn tweede én derde stem. Ook speelt haar piano opnieuw een grote rol in de song, wanneer zij invalt met een ritmische partij.

Waar Jansen in hun dertien nieuwe nummers meestal de leadzang heeft, bouwt Smeets de muziek op: hij speelt behalve gitaren, bas en percussie ook wurlitzer, terwijl hij het album vanuit een duidelijke visie produceerde. Zo loopt het Gregoriaans aandoende intro van ‘Horizon yellow’ over in een ritme dat er naadloos onder past en combineert het Indiaas aandoende ‘Shine’ strijkers en Geert Roelofs’ drums met dobro en zijn unisono, meditatief klinkende scatzang.

Opnemen deden de twee traditiegetrouw in hun eigen studio, al was dat na een verhuizing een door hen nieuw ingerichte. Hun opnamesessies leidden tot (more…)

Sixpack – Champagne Charlie

zondag, december 23rd, 2018

www.champagnecharlie.nl

levenswater

De Zeeuwse rootsformatie Champagne Charlie bestaat inmiddels dertig jaar en ter gelegenheid daarvan brachten de zes veteranen een nieuw album uit. Op dat negende studio-album staan tien songs die ze weliswaar nooit eerder opnamen, maar live wel spelen, plus twee composities van zanger Sjef Hermans.

Die tien songs selecteerden ze uit de rijke geschiedenis van countryblues, jugband, gospel en folk: vijf zijn traditionals en vijf zijn van (more…)

‘Angels in the snow – Christmas album’ – Hidden Agenda Deluxe

dinsdag, december 11th, 2018

Continental Song City CD1161

het hele jaar Kerstmis

De rootsy kwaliteit van het Nederlandse Hidden Agenda Deluxe plus Oh Susanna’s Suzy Ungerleider klinkt door vanaf de eerste van tien songs op hun gezamenlijke album. Het melancholieke intro van Rob Geboers’ orgel, Eric DeVries’ akoestische gitaar en BJ Baartmans’ elektrische plus het lome invallen van drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen zijn de opmaat voor ‘Christmas must be tonight’.

In deze door DeVries en Ungerleider scherper en nasaler gezongen versie dan het origineel van The Band klinken ook de instrumenten directer, zodat die makkelijk naast die van ‘Islands’ kan staan.

Dat geldt ook voor de zes andere covers op dit alternatieve kerstalbum van dit gelegenheidsverband: (more…)

Onward – Tip Jar

donderdag, december 6th, 2018

Shine a Light Records SLR011218

moedig voorwaarts.

Op hun vierde album zette Tip Jar twaalf nieuwe songs. Net als op hun drie vorige onder deze groepsnaam zijn toetsenist-zanger Bart de Win en zangeres Arianne Knegt geïnspireerd door traditionele country, maar toch is er duidelijk stilistisch verschil met die voorgangers.

De twee putten deze keer namelijk ook zachtjes uit countryrock, terwijl in sommige ballads weer de jazzy invloeden zitten die de drie door De Win onder eigen naam gemaakte albums kenmerkten.

In hun songs fungeert Knegt niet alleen als aanjager, maar ook als (more…)

Verzamelaar – BJ Baartmans

maandag, december 3rd, 2018

 

Continental/CRS CD79

alle dertien goed.

BJ Baartmans zit dit jaar 35 jaar in de muziek en groeide uit van een in het Engels zingende singer-songwriter tot een producer en gitarist van talloze rootsacts als Hidden Agenda Deluxe en Matthews Southern Comfort. Daarnaast is hij nog altijd een productief en veelzijdig singer-songwriter onder eigen naam of met zijn Wild Verband, al zingt hij sinds 2005 in het Nederlands.

Als muziek-zzp’er schrijft hij ook songs in opdracht voor b.v. Kamp Vught (‘De trein’) en Natuurmonumenten (‘Stroom’ en ‘Tiengemeten’), al ging zo’n project ook weleens niet door (‘Stil geluk’).

Van die songs kwam alleen ‘Huis’ terecht op zijn gelijknamige album, terwijl andere niet in opdracht geschreven nummers Baartmans niet leken te passen op eerdere albums.

Hij nam voor dit jubileumalbum tien songs en drie instrumentals op met Wild Verband-leden Mike Roelofs op toetsen en Sjoerd van Bommel op drums. Zij zijn niet alleen (more…)

Malford Milligan & the Southern Aces – Life will humble you

vrijdag, oktober 26th, 2018

 

Stagger Lee/Royal Family Records RFRCD-29083

 

Malford Milligan’s meesterwerk.

De Texaanse zwarte zanger Malford Milligan en gitarist-zanger Jack Hustinx kennen elkaar al meer dan twintig jaar. Milligan’s soloalbum Sweet cherry soul uit 2002, door Hustinx geproduceerd, bezegelde hun vriendschap én was het begin van de door Hustinx opgerichte Shiner Twins.

Hustinx produceerde ook Milligan’s dertien nieuwe nummers en speelde weer akoestische gitaar en slaggitaar, terwijl ze er vijf nieuwe songs voor schreven. Ze completeerden de rootsy verzameling (country)soulsongs met twee door hen gecomponeerde nummers van Hustinx’ eigen Over yonder en zes ballads van onder anderen hun vriend Stephen Bruton en Charlie Rich.

Hustinx bracht op Milligan’s verzoek Over yonder’s Southern Aces opnieuw bijeen.

Drummer Nicky Hustinx, bassist Roelof Klijn, toetsenist Roel Spanjers en gitaristen Hustinx en Eric van Dijsseldonk laten elkaar, maar ook hun zanger ruimte met hun (more…)

Kara Grainger – Living with your ghost

donderdag, augustus 16th, 2018

 

Station House Records SHR 0101

overdonderend

Voor haar vierde album nam zangeres-gitariste Kara Grainger twaalf songs op met New Orleanian Anders Osborne als gitarist plus groovende ritmesectie drummer J.J. Johnson, bassist David Monsey en toetsenist Ivan Neville, terwijl in twee songs blazers meespelen.

Grainger schreef zes van de songs alleen en vijf met anderen, waarvan vier met Osborne. Samen produceerden zij het album, doelbewust kiezend voor (more…)

Rob Lutes – Walk in the dark

donderdag, maart 29th, 2018

 

Lucky Bear Records MMM9550

speeltuin.

De Canadese singer-songwriter Rob Lutes nam voor zijn zesde studioalbum dertien songs op met zijn vaste sologitarist Rob MacDonald en ander musici met wie hij vaker samenwerkt op zijn eigen albums of  op ‘Parade day’ van Sussex, een zijproject..

Lutes schreef twaalf songs alleen of samen met anderen en nam ook John Prine’s Rocky mountain time op. Hij maakt er een nummer van zichzelf van, want hij excelleert in melancholieke ballads op het kruispunt van folk, singer-songwriter en blues.

Vaak hebben die een statige, gedragen melodie, voorzien van sfeervolle accenten en bepaald door (more…)