elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies roots (Page 1 of 22)

Early Daze – Neil Young and Crazy Horse

elementair elan

De tien songs die Neil Young nu uitbrengt onder de titel ‘Early Daze’ dekken de lading op twee manieren: het gaat inderdaad om opnamen die werden gemaakt kort na het uitkomen van ‘Everybody Knows This Is Nowhere’, zijn tweede soloalbum uit 1969, en zijn herinneringen eraan zullen alleen al zijn vervaagd doordat ze van 55 jaar geleden dateren.

Dat doet overigens niets af aan het belang van deze nummers, want ze zijn bijna allemaal klassiekers geworden op latere albums én doordat Young ze opnam met de oorspronkleijke Crazy Horse: Ralph Molina-drums, Billy Talbot-bas, de in 1972 aan een overdosis overleden Danny Whitten-gitaar én Jack Nitzsche-piano en tamboerijn.

Continue reading

Rugged Elegance – Helen Rose

Clover Music Group

www.helenrosemusic.com

caleidoscoop

De Amerikaanse singer-songwriter Helen Rose zette negen songs op haar tweede soloplaat. Die nam ze op met als producer de getalenteerde zanger-gitarist Jonah Tolchin, een jeugdvriend op wiens label haar album ook uitkomt.

De twee schreven acht van die negen nummers samen, terwijl Rose ‘Where Is My Home’ schreef met drummer Kevin Clifford en bassist Nic Coolidge. Andere muzikanten zijn Greg Leisz op pedal steel, Tedeschi Trucks Band’s Carey Frank op piano plus Lady Blackbird en Valerie Pinkston als achtergrondzangeressen.

Stilistisch lijkt ze beïnvloed door groten als Emmylou Harris, Bonnie Raitt en Lucinda Williams, maar net als op haar indrukwekkende debuut ‘Trouble Holding Back’(2018) zingt Rose songs in veel genres:

Continue reading

Long Distance Love – a Sweet Relief Tibute to Lowell George – diverse artiesten

Flatiron Recordings FLAT2007 CD

schitterende scherven

Little Feat-fans worden de laatste twee jaar wel erg verwend, want niet alleen is er het nieuwe, overigens hooguit redelijke bluesalbum ‘Sam’s Place’, Rhino Records bracht sinds de zomer van 2022 speciale versies uit van ‘Waiting for Columbus’, ‘Sailin’ Shoes’, ‘Dixie Chicken’ en ‘Feats Don’t Fail Me Now’.

Al die rereleases bevatten outtakes en andere versies van songs die op die albums stonden, nummers die in dat stadium nog afvielen of helemaal nooit op een later album terecht kwamen en liveopnamen van diverse concerten.

Steeds blijkt wat een onvoorspelbare stap vooruit de groep zette door de toetreding van bassist Kenney Gradney, percussionist Sam Clayton en tweede gitarist Paul Barrere ten tijde van ‘Dixie Chicken’, maar toch vooral wat een grillig genie zanger, slidegitarist en belangrijkste songschrijver Lowell George was.

Nu behoeft dat geen betoog voor de fans en muziekkenners, maar die vaststelling is inmiddels een zo’n vaak herhaalde mantra, dat veel mensen eerder over de nummers van George hebben gehoord dan de songs zelf.

De 25 nummers die opnieuw werden opgenomen door vrienden en bewonderaars van George zijn dan ook een uitstekende kans om daar met andere oren naar te luisteren: niet alleen is deze verzameling een combinatie van zijn klassiekers en een aantal van zijn minder bekende, ook maakten sommige deelnemers ze zich onverwacht eigen.

Prijswinnaars in die categorie zijn

Continue reading

Feats Don’t Fail me Now Limited Edition Deluxe 3-CD Set – Little Feat

Warner Records 82 726196 081227817152

veelzijdige volmaaktheid

Ook het vierde album van Little Feat kreeg van Warner Records een opknapbeurt: net als bij voorganger ‘Dixie Chicken’ werden de oorspronkelijke nummers geremasterd en uitgebreid met ‘hotcakes, outtakes, rarities’ en liveopnamen.

Natuurlijk klinkt het oorspronkelijke album dieper en opener dan het origineel, maar daarin zit niet de meerwaarde van deze rerelease. Wel blijft het verbazend dat het geluid van dit album niet net zo open klinkt als dat van ‘Dixie Chicken’, helemaal doordat beide werden geproduceerd door zanger, slidegitarist en belangrijkste songschrijver Lowell George.

De tweede en derde cd zijn letterlijk en figuurlijk de extra’s: cd 3 bevat acht nummers uit een concert op 1 februari 1975 in het Olympia-theater in Parijs. Ondanks het iets mindere geluid van de liveopnamen is het verbluffend, hoe de groep ook tijdens dit concert kolkt en kookt, terwijl door de heldere mix de individuele instrumenten goed te onderscheiden zijn. Dat vergroot nog het respect voor de compositorische klasse van George en de virtuoze instrumentbeheersing van drummer Richie Hayward, bassist Kenney Gradney, percussionist Sam Clayton, toetsenist-zanger Bill Payne, gitarist-zanger Paul Barrere en slidegitarist-leadzanger Lowell George: ze zuigen en swingen zich dansend en dampend door de songs heen en moeten ook daar op het podium de tijd van hun leven gehad hebben. Ook door rock-‘n-roll geïnspireerde songs als ‘Oh Atlanta’ en ‘Teenage Nervous Breakdown’ zitten namelijk vol dwarse riffs, loopjes en breaks, waarmee ze vele vakgenoten mijlenver achter zich lieten in beheersing en brille.

De twaalf songs op de tweede cd, opnieuw ‘hotcakes, outtakes and rarities’ geheten, bieden een spectaculaire kijk in het opnameproces:

Continue reading

Moment of Truth – Red Clay Strays

HBYCO Records

RSC01CD

https://www.redclaystrays.com

alsnog gerechtigheid

Het verhaal van het debuutalbum van de Red Clay Strays is even onwaarschijnlijk als sprookjesachtig: bassist Andrew Bishop, gitarist Drew Nix en zanger-gitarist Brandon Coleman vormden in 2016 een coverband, gingen steeds meer eigen nummers spelen en breidden de groep daarom uit met drummer John Hall en gitarist Zachary Rishel. Ze speelden veel in het Amerikaanse zuiden en hun slepende ‘Good Godly Woman’ kwam in 2019 terecht in de Stephen King-verfilming ‘Doctor Sleep’, maar bracht weinig op gang. Ze bedelden dus geld voor hun debuutalbum bijeen met een crowdfundingsactie.

In twaalf dagen tijd namen de vijf deze twaalf songs live op in een studio in thuisstaat Alabama en ze brachten die in 2022 in eigen beheer uit onder de spreekwoordelijke titel ‘Moment of Truth’, maar het album werd geen succes.

Pas anderhalf jaar na de release werd ‘Wondering Why’ bekend via TikTok en zo kwam de ballad ook alsnog terecht in de Billboard Hot 100:

Continue reading

Dockside – Jonah Tolchin

Clover Music Group

www.jonahtolchin.com

meesterproef

Op zijn vijfde album zette zanger-gitarist Jonah Tolchin twaalf songs. Hij nam ze op in de Dockside Studios in Maurice Lousiana en liet zich dan ook inspireren door de sfeer van die staat, door de blues én door de herinneringen aan de muziek uit de platenzaak van zijn vader.

Hij opent zijn album daarom met Little Walter’s ‘Blues with a Feeling’, maar zijn muziek is veel meer dan dat: hij combineerde blues met rootsrock, gospel en singer-songwriter, wat een even kaal als swingend geheel oplevert.

Tolchin nam ze namelijk op met de gerenommeerde drummer Terence Higgins, bassist Nick Coolidge, Mississippi All Stars-gitarist Luther Dickinson, die ook de clave bespeelt, en achtergrondzangeressen Chavonne Stewart en Marley Monroe.

Tolchin en Dickinson produceerden het album samen en kozen voor een

Continue reading

Bloodier Than Blood – Hymn For Her

www.hymnforher.com

praktiserende idealisten

Lucy Tight en Wayne Waxing vormen al een duo van voor 2008, toen zij ‘Year of the Golden Pig’ uitbrachten. Daarna volgden er tot 2018 nog vier, maar toen gooide ook voor dit stel uit Swampville, Florida, corona roet in het eten.

Tight en Waxing wonen in een oude Bambi Airstream-caravan met hun dochter Diver, die al meezong als peuter. Ze is inmiddels ook officieel lid van de familiegroep, nadat het drietal in de coronaperiode veel online ‘Singalong Sundays’ organiseerde én in een verzorgingstehuis bijsprong.

De veertien nieuwe songs namen ze op in hun caravan, net zoals Tight en Waxing dat ooit deden met hun eerste twee albums.

Het ook deze keer weer in eigen beheer uitgebrachte album is net als hun derde en vierde gestoken in een hoes die compromisloze speedmetal doet vermoeden. Na twee countrynummers blijkt hun zesde echter een mengeling van countrysongs, rootsy ballads en enkele nummers die perfect passen in de klassieke poptraditie:

Continue reading

Yes, I Do! – Jennifer Porter

https://jenniferportermusic.com

Cougar Moon Music CMM009                                                                   

Op haar vierde album met eigen songs zette Jennifer Porter zes eigen nummers en twee blues-songs uit de jaren twintig van de vorige eeuw: Leroy Carr’s ‘How Long’ en Bessie Smith’s Good Ol’ Wagon’.

Dat de tot operazangeres opgeleide zangeres-toetseniste zich vooral rootsmuzikante voelt, verbaast dan ook niet:

Continue reading

Sun Come And Shine – Jennifer Porter

https://jenniferportermusic.com

veelzijdige vakvrouw

Jennifer Porter is een even geroutineerde als allround zangeres en toetseniste, die op haar inmiddels vijfde reguliere album tien songs zette.

Haar ballads hebben soms pop-, soms roots- en soms jazzinvloeden en zijn radiovriendelijk geproduceerd door meesterdrummer Bernard Purdie.

Porter haalt moeiteloos de hoge c, maar heeft een lui, omfloerst en dus soms sensueel geluid. Purdie’s band speelt daarachter vlekkeloos de dienstige begeleiding, maar ook swingende songs gaan haar goed af. Zo is Porter veelzijdig zonder spectaculair te zijn.

***

Deze recensie schreef ik voor muziekmagazine Heaven 137, maart-april 2022.

Ship to Shore – Richard Thompson

New West Records

communicatie in code

Op zijn twintigste soloalbum sinds 1972 zette zanger-gitarist Richard Thompson twaalf songs die de folklegende opnam in een week tijd met zijn vaste band plus achtergrondzangeres Zara Phillips en violist David Mansfield. Ze speelden alles live in de studio, terwijl Thompson zijn teksten ook direct meezong en produceerde.

Thompson’s schreef songs met daarin zijn vele vaste invloeden: folk, rock ‘n’ roll, rhythm ‘n’ blues, Afrikaanse muziek en de typisch Engelse traditie van cabaret.

Zijn donkere teksten gaan over besluiteloosheid, eenzaamheid, levensangst, verloren liefdes, het onverwurwbaar verstrijken van de tijd en de dood, al geeft hij Donald Trump ook de volle laag. Thompson verpakt zijn thema’s sluw in anekdotes die zich nonchalant openbaren, maar daarna hun klauwen uitslaan:

Continue reading
« Older posts