Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Recensies roots’ Category

‘Angels in the snow – Christmas album’ – Hidden Agenda Deluxe

dinsdag, december 11th, 2018

Continental Song City CD1161

het hele jaar Kerstmis

De rootsy kwaliteit van het Nederlandse Hidden Agenda Deluxe plus Oh Susanna’s Suzy Ungerleider klinkt door vanaf de eerste van tien songs op hun gezamenlijke album. Het melancholieke intro van Rob Geboers’ orgel, Eric DeVries’ akoestische gitaar en BJ Baartmans’ elektrische plus het lome invallen van drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen zijn de opmaat voor ‘Christmas must be tonight’.

In deze door DeVries en Ungerleider scherper en nasaler gezongen versie dan het origineel van The Band klinken ook de instrumenten directer, zodat die makkelijk naast die van ‘Islands’ kan staan.

Dat geldt ook voor de zes andere covers op dit alternatieve kerstalbum van dit gelegenheidsverband: (more…)

Onward – Tip Jar

donderdag, december 6th, 2018

Shine a Light Records SLR011218

moedig voorwaarts.

Op hun vierde album zette Tip Jar twaalf nieuwe songs. Net als op hun drie vorige onder deze groepsnaam zijn toetsenist-zanger Bart de Win en zangeres Arianne Knegt geïnspireerd door traditionele country, maar toch is er duidelijk stilistisch verschil met die voorgangers.

De twee putten deze keer namelijk ook zachtjes uit countryrock, terwijl in sommige ballads weer de jazzy invloeden zitten die de drie door De Win onder eigen naam gemaakte albums kenmerkten.

In hun songs fungeert Knegt niet alleen als aanjager, maar ook als (more…)

Verzamelaar – BJ Baartmans

maandag, december 3rd, 2018

 

Continental/CRS CD79

alle dertien goed.

BJ Baartmans zit dit jaar 35 jaar in de muziek en groeide uit van een in het Engels zingende singer-songwriter tot een producer en gitarist van talloze rootsacts als Hidden Agenda Deluxe en Matthews Southern Comfort. Daarnaast is hij nog altijd een productief en veelzijdig singer-songwriter onder eigen naam of met zijn Wild Verband, al zingt hij sinds 2005 in het Nederlands.

Als muziek-zzp’er schrijft hij ook songs in opdracht voor b.v. Kamp Vught (‘De trein’) en Natuurmonumenten (‘Stroom’ en ‘Tiengemeten’), al ging zo’n project ook weleens niet door (‘Stil geluk’).

Van die songs kwam alleen ‘Huis’ terecht op zijn gelijknamige album, terwijl andere niet in opdracht geschreven nummers Baartmans niet leken te passen op eerdere albums.

Hij nam voor dit jubileumalbum tien songs en drie instrumentals op met Wild Verband-leden Mike Roelofs op toetsen en Sjoerd van Bommel op drums. Zij zijn niet alleen (more…)

Malford Milligan & the Southern Aces – Life will humble you

vrijdag, oktober 26th, 2018

 

Stagger Lee/Royal Family Records RFRCD-29083

 

Malford Milligan’s meesterwerk.

De Texaanse zwarte zanger Malford Milligan en gitarist-zanger Jack Hustinx kennen elkaar al meer dan twintig jaar. Milligan’s soloalbum Sweet cherry soul uit 2002, door Hustinx geproduceerd, bezegelde hun vriendschap én was het begin van de door Hustinx opgerichte Shiner Twins.

Hustinx produceerde ook Milligan’s dertien nieuwe nummers en speelde weer akoestische gitaar en slaggitaar, terwijl ze er vijf nieuwe songs voor schreven. Ze completeerden de rootsy verzameling (country)soulsongs met twee door hen gecomponeerde nummers van Hustinx’ eigen Over yonder en zes ballads van onder anderen hun vriend Stephen Bruton en Charlie Rich.

Hustinx bracht op Milligan’s verzoek Over yonder’s Southern Aces opnieuw bijeen.

Drummer Nicky Hustinx, bassist Roelof Klijn, toetsenist Roel Spanjers en gitaristen Hustinx en Eric van Dijsseldonk laten elkaar, maar ook hun zanger ruimte met hun (more…)

Kara Grainger – Living with your ghost

donderdag, augustus 16th, 2018

 

Station House Records SHR 0101

overdonderend

Voor haar vierde album nam zangeres-gitariste Kara Grainger twaalf songs op met New Orleanian Anders Osborne als gitarist plus groovende ritmesectie drummer J.J. Johnson, bassist David Monsey en toetsenist Ivan Neville, terwijl in twee songs blazers meespelen.

Grainger schreef zes van de songs alleen en vijf met anderen, waarvan vier met Osborne. Samen produceerden zij het album, doelbewust kiezend voor (more…)

Rob Lutes – Walk in the dark

donderdag, maart 29th, 2018

 

Lucky Bear Records MMM9550

speeltuin.

De Canadese singer-songwriter Rob Lutes nam voor zijn zesde studioalbum dertien songs op met zijn vaste sologitarist Rob MacDonald en ander musici met wie hij vaker samenwerkt op zijn eigen albums of  op ‘Parade day’ van Sussex, een zijproject..

Lutes schreef twaalf songs alleen of samen met anderen en nam ook John Prine’s Rocky mountain time op. Hij maakt er een nummer van zichzelf van, want hij excelleert in melancholieke ballads op het kruispunt van folk, singer-songwriter en blues.

Vaak hebben die een statige, gedragen melodie, voorzien van sfeervolle accenten en bepaald door (more…)

Matthews Southern – Comfort Like a radio

woensdag, maart 7th, 2018

 

MIG 88551302032

feniks

Zanger-gitarist Iain Matthews was ooit lid van Fairport Convention, maar verliet die band na drie lp’s. Hij richtte Plainsong en Matthews Southern Comfort op, folk combinerend met countryrock. Ook toen hij daarna vaak onder eigen naam opnam en toch uit het zicht verdween, bleef hij de laatste groepsnaam regelmatig gebruiken.

Matthews recruteerde toetsenist Bart de Win en gitarist-producer BJ Baartmans in 2010 als groepsleden voor het album Kind of new en de twee zijn er op dit album opnieuw bij. Singer-songwriter Eric Devries is nieuw, terwijl Baartmans ook prachtig bas speelt en drummer Sjoerd van Bommel stuwt en steunt.

Matthews nam met hen vijftien songs op: (more…)

Frederique Spigt & Roel Spanjers – The Road

donderdag, maart 1st, 2018

Coast Company CC-299089175

reisverslag.

Voor deze zes songs werkten veelzijdige zangeres Fréderique Spigt en  alomtegenwoordige toetsenist Roel Spanjers samen met gitarist-bassist Bart Wijtman.

Spigt zingt (more…)

Claudia Robbens – Who You Want To Be

donderdag, maart 1st, 2018

Robe&Line 8705056611492

zichzelf.

Claudia Robbens zingt al drie decennia, maar deze twaalf eigen songs en een duocompositie vormen een verlaat en overtuigend debuut. Begeleid door een drummer, bassist, gitarist en toetsenist plus gerenommeerde gasten als BJ Baartmans speelt en zingt Robbens een mix van (more…)

Melle de Boer – Temporary bandage

woensdag, februari 21st, 2018

Met bloed doordrenkt doekje.

Slechts een paar maanden na ‘De vis die niet kon zwemmen’, zeventien door Melle de Boer opgenomen vertalingen door onder anderen Martijn Benders, Freek de Jonge, Ingmar Heitze, Jaap Boots en Léon Verdonschot brengt De Boer alweer elf nieuwe songs uit.

Vooraf noemde hij dit met Suzanne Ypma opgenomen album ‘eindelijk een waardige opvolger voor Lawnmower mind’. Daarbij doelde hij het gevoel waarmee hij de nummers schreef en de losse manier waarop hij ze opnam op oude buizenversterkers.

Hoewel de songs op Smutfish’ recentste album Trouble vergeleken met deze (more…)