elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Recensies roots (Page 1 of 18)

Giulia Millanta – Woman on the Moon

Ugly Cat Music UMC07

www.giuliamillanta.com

ster

Rootsy singer-songwriter Giullia Millanta zette twaalf songs op haar achtste album. Ze vroeg Gabriel Rhodes opnieuw die te produceren, net als voorgangers ‘Tomorrow is a Bird’ (2020) en ‘Conversation with a Ghost’ (2018). Ook speelde Rhodes gitaren, bas, piano en zong hij achtergrondvocalen, terwijl hij bovendien twee songs met Millanta schreef. Negen anderen schreef zij alleen, terwijl ze verder Eliza Gilkyson’s niet uitgebrachte ‘The Way That You Are’ opnam.

Millanta en Rhodes werden alleen dienend begeleid door drummers John Chipman of Rick Richards, want Millanta nam alleen

ballads en mid-temposongs op. Dat geeft het album een sterke samenhang, die alleen wordt doorbroken in ‘You Don’t Wanna Know’ en ‘Vola Via’. Die eerste song zingt de aan de universiteit van Florence tot arts opgeleide Millanta gedeeltelijk in het Italiaans, de taal van haar jeugd, terwijl het tweede de Italiaanse versie van  het ook op dit album staande ‘Run Away’. Ook ‘The World is your Heart’ deed ze twee keer: een keer ingetogen en weemoedig, de tweede keer al even weemoedig, maar rootsy rockend.

Continue reading

Theo Sieben – Join the Crowned!

Highwind Howl Records

www.theosieben.com

tijdloze bluesman

Met de titelsong van zijn vijfde soloalbum trekt de veelzijdige zanger-gitarist Theo Sieben je direct trefzeker zijn muziek binnen: hij zingt met zijn kenmerkend hese, emotionele stem over een pulserende, met veel gevoel gespeelde melodie.

Die nam hij solo op, net als de negen andere, even intrigerende nummers, maar hij dubde wel slidesolo’s in of zijn eigen traporgeltje (‘The Slave’s Lamentation’). Dat opnemen deed hij in zijn huiskamer op vintage apparatuur, maar met moderne plugins.

Net als op voorganger ‘Market Meat’ speelt hij rootsy nummers die passen in

Continue reading

AJ Plug – Killer King

Django Music LZ412-2

www.ajplug.nl

Zangeres AJ Plug is doordrenkt door de blues, terwijl het leven haar daarvan nog een extra portie serveerde. Zij herstelde echter van slokdarmkanker en nam daarna de negen songs voor haar vierde album op met drummer Machiel Verhaar, bassist-toetsenist-gitarist Guy Smeets, bassist-gitarist Klaas Kuijt én toetsenist Roel Spanjers.

Haar zang en composities zijn bluesy, maar muzikaal voegt zij er elementen aan toe die haar songs verbreden:

Continue reading

Wouter Planteijdt – Bullhorn II

ZIP250

www.planteijdt.nl

zachte schreeuw

De veelzijdige gitarist-zanger Wouter Planteijdt nam de dertien songs voor zijn nieuwe album opnieuw op met de veelzijdige ritmetandem van voorganger ‘Bullhorn’. Deze keer spelen echter behalve drummer Mischa Porte en bassist Gerco Aerts op zes songs ook trombonist Bert Boeren en tenorsaxofonist Jan Kooper mee, terwijl percussionist Rudi de Graaf eveneens op de helft van de songs te horen is.

Dat levert een muzikaal uitbundiger geluid op dan op dat vorige album, ook door

Continue reading

KB Bayley – Flatlands

www.kbbayley.com

intieme introspectie.

Op de opvolger van het goed ontvangen ‘Little Thunderstorms’ (2021) zette zanger-gitarist KB Bayley tien songs: zes daarvan schreef hij zelf en vier zijn nummers van zijn favoriete songschrijvers: Jean Richie’s ‘The L&N Don’t Stop Here Anymore’, bekend van Johnny Cash, Tom Waits’ ‘Johnsburg, Illinois’, Kelly Joe Phelps’ ‘The Black Crow Keeps On Flying’ en Jason Isbell’s ‘Maybe It’s Time’, in de speelfilm ‘A Star Is Born’ gezongen door Lady Gaga.

Hij nam ze solo op, zichzelf begeleidend op zijn Weisenborn en een keer op omfloerste toetsen. In slechts twee songs is er nog een ander te horen: in ‘Driftwood Avenue’ en ‘Year Zero’ soleert harmonicaspeler Gavin Thomas om Bayley’s stem en zangerige lap steel heen.

Bayley

Continue reading

Honesty of the Hopeful – Dieter van der Westen Band

www.dietervanderwesten.com

verbeten idealisten

De eerste song van het tweede album van de Dieter van der Westen Band is het statig deinende, dreigende ‘Gave My Soul’. Daarin combineren Van der Westen – zang en akoestische gitaar, Gijs Anders van Straalen – drums, Eric van der Westen – bas, Aron Raams – elektrische gitaar, Joost Abbel – dobro, banjo en achtergrondzang en Mirte de Graaf – viool succesvol americana met De Graafs folkviool.

Het is het eerste van twaalf songs waarin Dieter van der Westen zijn favoriete twee genres uitdiept, hoewel ze niet in alle nummers versmelten:

Continue reading

Overkant – Kaai man

Zwerver op weg naar huis.

De negen songs van dit album vormen het debuut van Kaai man én de tweede jeugd van Fred Verhaegen. Hij was al voorman van Mambo Chillum en Durango, groepen die onder meer de blues tot hun invloeden rekenden. De eerste bandnaam is een songtitel van John Lee Hooker, terwijl de tweede verwijst naar Dylan’s ‘Romance in Durango’.

In het tot de essentie teruggebrachte geluid bezingt Verhaegen zijn

onrust en verlangen voor het eerst in het Nederlands. Zijn dobro en huilende mondharmonica ondersteunen daarbij zijn teksten beeldend in een kaal geluidsbeeld, waarin soms een drummachine de maat tikt.

De akoestische blues blijkt zo nog altijd een inspiratie, maar in ‘Middernachtstrein’ combineert hij die op natuurlijke manier met het chanson.

In zijn melancholieke songs lijkt Verhaegen nog altijd zijn bestemming niet te hebben gevonden, maar in het even intieme als huiselijke slotnummer blijkt dat toch het geval.

***1/2

gepubliceerd in Heaven 140, spetember-oktober 2022

Merel van de Keer – Ghost in the Storm

Howlin Chicken Records HCR018

overrompelend

De Raamdonkveerse Merel van de Veer is een singer-songwriter en slidegitariste die eerder speelde in VUIG. Beïnvloed door Rory Gallagher, Rory Brock en Brother Dege besloot zij solo te gaan en haar eigen nummers te schrijven.

Via de ‘Escape from the Studio’-wedstrijd van het Sittardse poppodium Volt schopte Van de Keer het tot opener voor de laatste act. Dat moet al een beloning voor haar zijn geweest, maar het contact met Joost Verbraak en Jan van Bijnen daarna nog meer.

De twee waren terecht onder de indruk van haar en namen deze zes songs van haar solodebuut met haar op. Dat deden ze in de hal van het gebouw waar Van de Keer woont én waar ze ze schreef. Het zorgt voor

Continue reading

Boaz op festival Meziek mit Bus: ga dat zien!

Boaz Roelevink en zijn band treden op tijdens het festival Meziek mit Bus.

Boaz is een jonge zanger en songschrijver, maar hij heeft niet alleen een stem om u tegen te zeggen, hij schrijft ook nog heel goede songs, die tegelijkertijd in de grote traditie van de Amerikaanse rootmuziek passen.

Zijn debuut ‘Keep It Simple’ is net uit en bovendien uitzonderlijk goed, maar het is de vraag of dat album wordt opgemerkt in de zee van releases.

Dat doen ze in het dorpshuis van Ruischerbrug op zondag 30 oktober om 13:00 uur.

Om je daarheen te krijgen, publiceer ik de recensie die ik voor het huidige nummer van Heaven schreef, het nummer van november/december.

Fragmenten van die recensie kwamen terecht in de rubriek ‘Ook verschenen’ bij de recensies roots/folk, maar Boaz verdient een zetje in de rug:

Continue reading

Ernest Troost -Saving the Republic

www.ernesttroost.com

heilig vuur

Singer-songwriter Ernest Troost maakte sinds 2004 vier albums naast zijn werk als componist van filmmuziek. Ook maar liefst vijftien songs van dit album uit 2021 bevatten de voor hem karakteristieke, organische mix van folk, blues en country. Andere songs laten invloeden horen uit folkrock en de jazz uit het begin van de vorige eeuw, terwijl in ‘Cold Trail’ de muzikale erfenis van The Band doorklinkt.

Kenmerkend voor Troost’s songs zijn de soepele, vaak originele melodieën, die even compact als overtuigend zijn: zijn ervaring als componist van filmmuziek leerde hem, dat elke seconde telt.

In zijn nummers staan steeds zijn

Continue reading
« Older posts