Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Recensies roots’ Category

Jeffrey Halford & the Healers – West towards South

zondag, mei 5th, 2019

Floating Records 193483477466

overtuigend regisseur

Op zijn tiende album schetst bluesy singer-songwriter en gitarist Jeffrey Halford in vijf door hem alleen en vijf samen met toetsenist-percussionist en co-producer Adam Rossi geschreven songs de levens van twee Amerikaanse broers.

Hij speelt ze samen met zijn Healers: Rossi en bassist Bill MacBeath, plus een handvol gastmuzikanten: Scott Amendola en Rob Hooper – drums, Dave Coltrara en Kevin White – bas, Tom Heyman – gitaar en steelgitaar, Mark Karan en Don Rossi – gitaar en Alyssa Joy Claffi – fiddle. Dat Halford ook op voorganger ‘Lo-fi dreams’ met MacBeath, Rossi, en Heyman samenwerkte en met de twee laatsten ook al op ‘Rainmaker’, is goed te horen. Het geluid is even hecht als losjes en de songs lijken live te zijn ingespeeld.

Daarbij combineert Halford elementen uit (more…)

Ethan Johns and the Blackeyed Dogs – Anamnesis

vrijdag, mei 3rd, 2019

Three Crows Records TRC07CD.

magische herinneringen.

Vanaf de eerste tonen van het eerste van zeventien nummers op zijn vierde album slaat singer-songwriter en producer Ethan Johns een nieuwe richting in. De korte opener ‘The invitation’, een kruising van ambient en symfonische rock, misleidt echter: de andere songs blijken steviger geworteld in Engelse folk en americana dan zijn eerdere werk.

Johns nam ze live op in zijn tot studio verbouwde schuur op het Engelse platteland met zijn Blackeyed Dogs, met wie hij in 2015 ook al ‘The Silver Liner’ maakte.

Drummer Jeremy Stacey, bassist Nick Pini, toetseniste Stephanie Jean Kid en violiste Georgina Leach zingen ook enthousiast mee en hadden bovendien allen een stem in de organische productie. De gerenommeerde producer Johns voelde zich blijkbaar meer bandlid dan iets anders, hoewel hij alle songs schreef.

Daarin zijn de ruim twintig jaar die hij in de VS woonde, duidelijker hoorbaar dan op zijn vorige albums: (more…)

Jaap Boots – Terug naar zee

dinsdag, februari 19th, 2019

Op zijn derde album zette schrijver, performer, ex-radio-dj extraordinaire én parttime zanger-gitarist Jaap Boots twaalf songs waarin hij zijn liefde voor de ideale vrouw én zijn muziekliefde viert: van rock via New Orleans, country & western en singer-songwriter naar folk.

In die stilistische diversiteit herinnert hij zich zijn jeugd, maar ook zijn onmacht bij het wegglijden van zijn moeder. Boots combineert verlangens, dromen, liefde, dood en frustratie tot een sterke cocktail.

***1/2

geschreven voor Heaven 114, mei-juni 2018

 

 

Trouble holding back – Helen Rose

vrijdag, januari 25th, 2019

www.helenrosemusic.com

levenslustige oude geest

Op het eerste volledige album van de Amerikaanse zangeres-saxofoniste Helen Rose staan tien songs, waarvan ze er slechts aan drie meeschreef. Daarvan was producer Marvin Etzioni een van de andere componisten, terwijl de oorspronkelijke Lone Justice-bassist ook (mede)verantwoordelijk was voor vier andere songs en samen met Rose en Ben Peeler de traditional ‘When the levee breaks’ arrangeerde.

Waar hij belangrijk is achter de schermen, is de 24-jarige Rose dat ervoor: zij blijkt in verschillende stijlen steeds een veelzijdige en buitengewoon overtuigende zangeres.

Een van de hoogtepunten is het muzikaal zorgvuldige ‘Flatlands of North Dakota’: dat nummer is een directe verwijzing naar Bobby Gentry’s ‘Ode to Billie Jo’ door de onheilspellende tegenmelodie van de strijkers en de thematisch verwante tekst over een vrouw die koste wat het kost wil ontsnappen aan North Dakota.

Er zijn parallellen met haar eigen leven: (more…)

A brand new love – Jodymoon

maandag, januari 21st, 2019

www.jodymoon.com

grenzeloos

Vanaf de eerste akkoorden van opener ‘Sing low’ op het zesde album van Jodymoon is de zang van Digna Jansen weer bepalend. Over hypnotiserende gitaarrifs van Johan Smeets, zijn daarmee alternerende percussie en zijn stuwende bas haalt zij emotioneel uit, haarzuiver harmoniërend met zijn tweede én derde stem. Ook speelt haar piano opnieuw een grote rol in de song, wanneer zij invalt met een ritmische partij.

Waar Jansen in hun dertien nieuwe nummers meestal de leadzang heeft, bouwt Smeets de muziek op: hij speelt behalve gitaren, bas en percussie ook wurlitzer, terwijl hij het album vanuit een duidelijke visie produceerde. Zo loopt het Gregoriaans aandoende intro van ‘Horizon yellow’ over in een ritme dat er naadloos onder past en combineert het Indiaas aandoende ‘Shine’ strijkers en Geert Roelofs’ drums met dobro en zijn unisono, meditatief klinkende scatzang.

Opnemen deden de twee traditiegetrouw in hun eigen studio, al was dat na een verhuizing een door hen nieuw ingerichte. Hun opnamesessies leidden tot (more…)

Sixpack – Champagne Charlie

zondag, december 23rd, 2018

www.champagnecharlie.nl

levenswater

De Zeeuwse rootsformatie Champagne Charlie bestaat inmiddels dertig jaar en ter gelegenheid daarvan brachten de zes veteranen een nieuw album uit. Op dat negende studio-album staan tien songs die ze weliswaar nooit eerder opnamen, maar live wel spelen, plus twee composities van zanger Sjef Hermans.

Die tien songs selecteerden ze uit de rijke geschiedenis van countryblues, jugband, gospel en folk: vijf zijn traditionals en vijf zijn van (more…)

‘Angels in the snow – Christmas album’ – Hidden Agenda Deluxe

dinsdag, december 11th, 2018

Continental Song City CD1161

het hele jaar Kerstmis

De rootsy kwaliteit van het Nederlandse Hidden Agenda Deluxe plus Oh Susanna’s Suzy Ungerleider klinkt door vanaf de eerste van tien songs op hun gezamenlijke album. Het melancholieke intro van Rob Geboers’ orgel, Eric DeVries’ akoestische gitaar en BJ Baartmans’ elektrische plus het lome invallen van drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerald van Beuningen zijn de opmaat voor ‘Christmas must be tonight’.

In deze door DeVries en Ungerleider scherper en nasaler gezongen versie dan het origineel van The Band klinken ook de instrumenten directer, zodat die makkelijk naast die van ‘Islands’ kan staan.

Dat geldt ook voor de zes andere covers op dit alternatieve kerstalbum van dit gelegenheidsverband: (more…)

Market meat – Theo Sieben

zondag, december 9th, 2018

www.theosieben.com

bluesmeester

In tegenstelling tot zijn vorige soloalbums ‘Until grass’ (2011), Invite to dance’ (2012) en ’Delphinidin’ (2016) bevat het nieuwe album van gitarist-zanger Theo Sieben geen enkele zelfgeschreven song. Voor zijn vierde selecteerde hij namelijk twaalf covers uit het verleden en heden van blues, bluegrass, gospel en folk, die hij traditiegetrouw vrijwel helemaal solo opnam.

Sieben koos onder meer Skip James’ ‘Hard time killing floor blues’, de zeventiende-eeuwse, hier wonderlijk genoeg instrumentale folkballad ‘Pretty Saro’ en ‘Woke up this morning with my mind on Jesus’ van Fred McDowell, maar ook R. L. Burnside’s ‘Skinny woman’, ‘Life is fine’ van de hoog aangeschreven, vroeg overleden cultgitarist Rainer Ptacek en het al door Dylan opgenomen ‘Moonshiner’.

Hij speelt ze vooral op een National Resonator-gitaar. Die geeft de songs een onheilspellende sfeer mee die herinnert aan de field recordings van Alan Lomax: (more…)

Onward – Tip Jar

donderdag, december 6th, 2018

Shine a Light Records SLR011218

moedig voorwaarts.

Op hun vierde album zette Tip Jar twaalf nieuwe songs. Net als op hun drie vorige onder deze groepsnaam zijn toetsenist-zanger Bart de Win en zangeres Arianne Knegt geïnspireerd door traditionele country, maar toch is er duidelijk stilistisch verschil met die voorgangers.

De twee putten deze keer namelijk ook zachtjes uit countryrock, terwijl in sommige ballads weer de jazzy invloeden zitten die de drie door De Win onder eigen naam gemaakte albums kenmerkten.

In hun songs fungeert Knegt niet alleen als aanjager, maar ook als (more…)

Verzamelaar – BJ Baartmans

maandag, december 3rd, 2018

 

Continental/CRS CD79

alle dertien goed.

BJ Baartmans zit dit jaar 35 jaar in de muziek en groeide uit van een in het Engels zingende singer-songwriter tot een producer en gitarist van talloze rootsacts als Hidden Agenda Deluxe en Matthews Southern Comfort. Daarnaast is hij nog altijd een productief en veelzijdig singer-songwriter onder eigen naam of met zijn Wild Verband, al zingt hij sinds 2005 in het Nederlands.

Als muziek-zzp’er schrijft hij ook songs in opdracht voor b.v. Kamp Vught (‘De trein’) en Natuurmonumenten (‘Stroom’ en ‘Tiengemeten’), al ging zo’n project ook weleens niet door (‘Stil geluk’).

Van die songs kwam alleen ‘Huis’ terecht op zijn gelijknamige album, terwijl andere niet in opdracht geschreven nummers Baartmans niet leken te passen op eerdere albums.

Hij nam voor dit jubileumalbum tien songs en drie instrumentals op met Wild Verband-leden Mike Roelofs op toetsen en Sjoerd van Bommel op drums. Zij zijn niet alleen (more…)