Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Rootsmuziek op radio, tv en internet’ Category

The Weight Band herneemt ‘Rock of ages’

maandag, mei 25th, 2020

De Weight Band bestaat uit een stel muzikale veteranen die bijna allemaal in de nabijheid van The Band verkeerden, zij het na de hereniging van de oorspronkelijke leden zónder Robbie Robertson en dan vooral in de nabijheid van drummer Levon Helm.

Zij laveren tussen een tribute band en een groep die nummers speelt in de geest van hun voorbeeld, en daartussen zit een heel verschil.

Dat laatste is bijvoorbeeld goed hoorbaar op hun album ‘World gone mad’, dat de geest van The Band ademt, maar uitstekend op zichzelf kan staan.

Vannacht wekken zij echter de geest van The Band tot leven ter ere van de dag die de tachtigste geboortedag van Levon Helm geweest zou zijn.

Op Facebook zal een concert te zien zijn uit december 2019 waar de Weight Band het fameuze livealbum ‘Rock of ages’ naspeelde, versterkt met de Dap Kings Horns.

Die zijn daarbij onmisbaar vanwege de arrangementen die Allen Toussaint voor dat optreden schreef, maar wat de New Yorkse singer-songwriter Willie Nile erbij doet, vragen wij ons af.

Ook zal Remember Jones soulklassiekers doen en een aantal numers van Joe Cocker’s ‘Mad dogs and Englishmen’-tournee.

De tijd is wat minder gelukkig, want de aanvang is vannacht om drie uur…. (more…)

Jeroen Kant: verjaarscadeautje…

zondag, mei 24th, 2020

Dat Jeroen Kant op zondag 24 mei jarig is, hadden we normaal gesproken niet vermeld.

Vanavond om elf uur Nederlandse tijd geeft hij echter een livesessie vanaf zijn bootje in de Biesbosch, een cadeautje dat hem én ons in de schoot is geworpen.

Kant doet dat namelijk op uitnodiging van de Amerikaanse zanger en songwriter Arlan Feiles.

Die organiseren via facebook livesessies die hij de ‘Ellen Berman Corona Classic Concert Series’ noemt en nodigde Kant uit eraan mee te doen.

Dat verklaart ook het aanvangstijdstip, want dan is het vijf uur ’s middags aan de Amerikaanse oostkust.

Bijzonder aan deze concerten is, dat Berman en Feiles van de donaties voor een concert weer een nieuwe artiest inhuren. Zo zijn zij erin geslaagd al anderhalve maand iedere dag een nieuwe artiest een sessie te laten doen.

 

Check hier het facebook-event: (more…)

Joe Walsh: Old-fashioned rock and roll radio show

zaterdag, mei 23rd, 2020

Eagles-gitarist Joe Walsh is blijkbaar een enthousiast radioluisteraar als hij niet op tournee is om het werk van de band waarin hij inmiddels enkele decennia zit nog eens na te spelen.

Nu dat niet kan, moet zijn liefde voor muziek er op een andere manier uit: vanaf  vandaag, 23 mei, presenteert hij elke zaterdag de Joe Walsh Old-fashioned rock and roll radio show. Walsh stelt het programma van een uur ook zelf samen.

Dat doet hij rond etenstijd in Californië, maar zes uur ’s avonds is drie uur ’s nachts hier.

We hopen dat je het programma ook achteraf nog kunt streamen, maar daarover staat helaas niets in de aankondiging: (more…)

Dan Tuffy: Story song time episode 1

zaterdag, mei 23rd, 2020

Op zondag 24 mei is de eerste aflevering te zien van Dan Tuffy’s ‘Story song time’.

Daarin streamt singer-songwriter Dan Tuffy een song met het erbij horende verhaal.

Deel 1 heet veelbelovend; “I thought you was dead!’ en daarin neemt hij ons mee naar een rivieroever in Nieuw-Zuid-Wales.

In de aankondiging schrijft hij ook nog: ‘What could possibly go wrong?’ en de trailer is veelbelovend: (more…)

Tip Jar’s wekelijkse facebookconcert: ‘blije lenteliedjes’

vrijdag, mei 22nd, 2020

Op zondag 24 mei geeft Tip Jar weer het wekelijkse facebookconcert. Dat is inmiddels alweer nummer zes.

Deze keer spelen Bart de Win en Arianne Knegt ‘blije lenteliedjes’, al lichten ze die term niet toe.

Deze keer speelt singer-songwriter Baer Traa mee: (more…)

Neil Young: schuur in plaats van kampvuur…

donderdag, mei 21st, 2020

Voor zijn vijfde livesessie heeft Neil Young het haardvuur verruild voor de buitenlucht.

Na het eerste shot van Young loopt er dan ook al een lama prominent door het beeld, flemend toegefluisterd door  Young’s (camera)vrouw Darryl Hannah.

Dat hij begint met ‘Tumbleweed’, zichzelf begeleidend op banjo, lijkt dan ook niet meer dan passend.

Daarna zingt hij ‘Homegrown’, de titelsong van het album uit de jaren zeventig dat eerst op 18 april zou uitkomen, maar nu voor volgend jaar gepland staat.

Opvallend is daarin de manier waarop Young zijn mondharmonica heeft bevestigd. Die staat op een vast statief tegen de wand van een schuur, zodat hij zich met zijn rug naar de camera moet draaien om erop te spelen.

Enig introspectief instrumentaal getokkel ontlokt een kip als antwoord enig getok, waarvoor Young het dier vriendelijk bedankt voordat hij ‘Harvest’ zingt met zijn nog altijd kenmerkend hoge, enigszins onvaste stem.

Hannah becommentarieert dat na het wegsterven ervan met een binnensmonds lachje en de bijna slaperig uitgesproken, weinig specifieke woorden ‘That’s nice’.

Geleund tegen een de schuur schragende boomstam zingt Young daarna ‘Old man’, waarna opnieuw een door Young gemaakte watercommercial volgt met daarin hoofdrollen voor enkele eenden en een zinken badkuip.

Nadat hij de muzikale smaak van een paar kippen heeft besproken met de lachende Hannah, brengt Young die beesten bij wijze van serenade ‘Everybody knows’, waarbij Hannah in beeld ruimt plaats voor ze inruimt.

Ook daarin speelt hij weer een solo op zijn op het statief bevestigde mondharmonica, wat de vraag doet rijzen waar die hoefijzervormige beugel rond zijn nek toch is gebleven.

Young sluit af met ‘War of man’, waarbij hij tegen het licht in als silhouet is gefilmd in een open schuurdeur en hij af en toe half verdwijnt in de schaduw van die schuur, passend bij het onderwerp van die song: (more…)

vijfde huiskamerconcert Tip Jar

zondag, mei 17th, 2020

Op zondag 17 mei geeft Tip Jar om acht uur ’s avonds alweer het vijfde huiskamerconcert..

Bart de Win en Arianne Knegt stellen vanavond een uur lang Texas centraal in hun songs en dt is niet meer dan logisch, want Texas is hun tweede vaderland. Niet alleen hun vierde album ‘Onward’ namen ze daar op met Walt Wilkins als producer, ook hun drie vorige hebben duidelijk Texaanse invloeden.

En ja: de virtuele fooienpot is er ook weer bij…..

 

De recensie van ‘Onward’ vind je in de categorie Recensies roots.

Neil Young probeert ‘Homegrown’ uit.

vrijdag, mei 15th, 2020

Neil Young heeft een eerste song van zijn onuitgebrachte album ‘Homegrown’ online gezet op zijn website.

‘Try’ loopt zo vooruit op de release van dat album, dat de opvolger had moeten worden van ‘Harvest’.

Zoals bekend vond Young het verslag van een liefde te aangrijpend om het uit te brengen, reden waarom het hele album op de plank verdaagde.

Hij beschreef het eerder al als ‘a record full of love lost and explorations,’ en  ‘A record that has been hidden for decades. Too personal and revealing to expose in the freshness of those times…’

‘Homegrown’ moest daardoor dus wijken voor het ook niet écht gezellige ‘Tonight’s the night’, maar zou volgens Young muzikaal de brug zijn tussen ‘Harvest’ en ‘Comes a time’.

‘Try’ neigt echter meer naar ‘Comes a time’dan naar Harvest, maar bij Young weet je het nooit.

We blijven dus hoop houden: (more…)

Gretchen Peters’ tribute-album Mickey Newbury uit en te horen

vrijdag, mei 15th, 2020

‘The night you wrote that song – the songs of Mickey Newbury, het tribute-album dat singer-songwriter Gretchen Peters maakte, is uit in digitale vorm.

Vanwege de coronacrisis komen de lp en cd pas op 19 juni uit.

Toch promoten zij en toetsenist-echtgenoot Barry Walsh het album al wel: zij spelen live via de facebookpagina van de Americana Music Association om 1 uur Amerikaanse tijd. Dat is om acht uur vanavond.

Peters heeft aangekondigd samen met Walsh wat songs van dat album te spelen, de week van de op 19 mei geboren Newbury te vieren (sic!) en vragen te beantwoorden: (more…)

Rickie Lee Jones streamt vanuit huis.

donderdag, mei 14th, 2020

Via haar facebookpagina streamt Rickie Lee Jones op vrijdag 15 mei een optreden.

Ze zingt songs aan de piano en vertelt over het schrijven ervan.

Haar concert begint om 7 uur ’s avond lokale tijd en dat is dus om twee uur ’s nachts bij ons: (more…)