Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Pop op radio, tv en internet’ Category

Jodymoon toert.

woensdag, februari 13th, 2019

Over Jodymoon’s ‘A love brand new’ schreven wij een heel enthousiaste recensie, die je nog kunt terugvinden in de categorie ‘Recensies roots’.

Gelukkig werd dat album niet alleen door ons lovend gerecenseerd en worden ook hun optredens op positieve recensies onthaald.

Dat ze op zaterdag 9 februari optraden op Radio 2 in ‘Muziekcafé’, het liveprogramma van AVROTROS was ons helaas dan weer even ontgaan: (more…)

Gretchen Peters: tournee op de vleugels van haar relatieve succes

vrijdag, februari 1st, 2019

Singer-songwriter Gretchen Peters heeft de wind de laatste jaren mee, maar na ‘Dancing with the beast’ van vorig jaar meer dan ooit.

Dat is vorig zo in het Verenigd Koninkrijk, waarin zij van 1 tot en met 9 februari acht concerten geeft met haar band plus het Southern Fried String Quartet.

Ook verleden jaar gaf zij al een aantal concerten met strijkers, iets waarvan Peters zelf vindt dat het een verrijking is voor haar songs.

Wij houden meer van kaalheid, maar kunnen geen definitief oordeel vellen, simpelweg doordat ze die strijkers ook tijdens haar komende tournee niet meeneemt naar het vasteland van Europa.

Peters toert namelijk vanaf 27 april tot en met 4 mei door Europa en doet daarbij Denemarken, Zweden en Nederland aan voor een serie van zeven optredens, terwijl data van Franse en Italiaanse optredens nog zouden volgen.

Van die zeven zijn er vier in Nederland, wat iets zegt over haar reputatie onder Nederlandse rootsliefhebbers.

Van 1 tot en met 4 mei treedt Peters met haar volledige band, bestaande uit echtgenoot, bandleider en pianist Barry Walsh, bassist Conor McCreanor en gitarist Colm McClean op in Rotterdam, Hengelo, Nijmegen en Amsterdam: (more…)

achtergronden Leonard Cohen’s ‘You want it darker’

donderdag, januari 17th, 2019

Toegegeven, het is niet het hele interview, maar toch werpt het nieuw licht op Leonard Cohen’s album ‘You want it darker’.

Het kwam net uit voor zijn dood en is dus in zekere zin zijn muzikale testament, al schijnen er nog niet uitgebrachte opnamen te zijn die zoon Adam in de toekomst gaat voltooien en uitbrengen.

Het Engelse blad Uncut wijdt het nieuwe nummer aan Cohen’s werk, maar zette als lokkertje interviewfragmenten met producer/co-componist Patrick Leonard en andere bij het opnameproces betrokkenen op de site.

Daarin werpen zij licht op Cohen’s steeds verder afnemende gezondheid, maar ook op zijn niet aflatende werklust: (more…)

akoestische versie Gretchen Peters’ ‘Hello cruel world’

donderdag, januari 3rd, 2019

Dat singer-songwriter extraordinaire Gretchen Peters elke maand een download ter beschikking stelt aan de abonnees op haar nieuwsbrief, zullen haar fans wel weten.

Wie dat niet weet, mist een kans om kennis te maken met een van de beste singer-songwriters van de laatste jaren.

Deze keer is dat niet een song van ‘Dancing with the beast’, haar album van verleden jaar dat door recensenten unaniem werd geprezen en daardoor in veel jaarlijstjes opdook, maar van een van die al even mooie voorgangers.

Het is het titelnummer van ‘Blackbirds’ uit, met Peters’ pianist/echtgenoot deze keer op accordeon.

Ze namen het op op 28 juni 2012 voor een podcast voor label Proper Records in Londen: (more…)

Rich DePaolo: wat een gelukkig toeval!

zondag, december 23rd, 2018

Dat ‘Killed for kings’, het tweede album van Rich DePaolo, bij ons terechtkwam, is te danken aan het toeval. Ere wie ere toekomt: dat is te danken aan Gait Klein Kromhof, mondharmonicaspeler pur sang bij de Zeeuwse rootsacts Champagne Charlie, die ook het podium wel eens deelt met anderen.

Hij trad dit najaar op met het folky duo Tom Mank and Sera Smolen en zij hadden DePaolo bij zich als gitarist.

Klein Kromhof hoorde DePaolo’s eerder dit jaar verschenen ‘Killed for kings’ en was onder de indruk en terecht: DePaolo is niet alleen een zanger met een mooie hese stem en een veelzijdig en origineel gitarist, hij schrijft ook nog eens prachtige en intense songs.

Bovendien blijkt zijn al in 2003 verschenen eerste soloalbum even goede nummers te bevatten én zijn beide te streamen via zijn website.

Daar zijn ze gelukkig ook te koop, want ernaar luisteren heeft een verslavende werking: (more…)

kerstsingle Claudia Robbens

zondag, december 23rd, 2018

Van de rootsy singer-songwriter Claudia Robbens verscheen eind vorig jaar haar debuut ‘Who you want to be’.

Inmiddels heeft zij op 5 december een kerstsingle uitgebracht.

‘Everybody’s blues’ laat haar talent voor het zingen van ballads goed horen en bovendien heeft de Nederlandse daarin iets te zeggen: (more…)

een ander kerstgeluid

vrijdag, december 21st, 2018

Voor iedereen die net als wij inmiddels bijna bezwijkt onder de jingle bells die alle radiozenders over ons uitbraken, is er een redmiddel.

Afgelopen dinsdag zonden we als Rode Draad van Kippenvel een uur lang muziek uit die losjes is opgehangen aan het album ‘Angels in the snow – a Christmas album’ van Hidden Agenda Deluxe en Oh Susanna.

Die onverwachte combinatie van vijf Nederlandse rootsrotten en een Canadeze singer-songwriter leverde een keur aan geïnspireerde covers op die soms mooier klinken dan de originelen.

Toch draaiden we naast hun versie van ‘Snowing on Raton’ drie van die originelen en zo maakten The Band, Joni Mitchell en Lyle Lovett weer eens hun opwachting in ‘Kippenvel’.

Daarnaast draaiden we songs die er naadloos op aansloten: (more…)

‘Heelhuids door de kerstnacht’? Beatrice van der Poel!

vrijdag, december 21st, 2018

Zo sensueel als Beatrice van der Poel kan zingen, kunnen maar weinig vrouwen. Dat bewijst ze nu al jaren in het theater en op haar Nederlandstalige albums ‘Langzaam los’, ‘Hard en hoofd’ ,Heelhuids’, ‘Electric lady’ en ‘Montere weemoed’.

Hoewel ze bijna al haar songs zelf schrijft, vertaalde ze al eerder op een intelligente manier songs van bijvoorbeeld Nick Cave.

Inmiddels heeft ze zich ook op het gladde ijs van de kerstsong gewaagd, hoewel een witte kerst er dit jaar niet in zit.

Ze paste daarvoor haar eigen hertaling aan van Kris Kristofferson’s klassieke ‘Help me make it through the night’, dat ze al eerder als ‘Heelhuids’ zette op haar gelijknamige album.

Ze zong die nieuwe versie bijna fluisterend in het traditionele decor van kerstbellen, in mineur aanzwellende strijkers, een zacht zoemend rootsy orgel en een steelgitaar.

Als je wilt weten of Van der Poels uitnodiging je aanspreekt en het vuur ‘hier voor de haard’ ook bij jou brandt in haar oneindige nu, is hier de link: (more…)

Neil Young’s ‘The losing end’

zondag, december 2nd, 2018

Afgelopen vrijdag kwam Neil Young’s ‘Songs for Judy’ uit, een album met 22 livesongs uit 1976 die Young speelde tijdens akoestische sets als zijn eigen voorprogramma voor hij optrad met Crazy Horse.

Inmiddels staat een daarvan op YouTube, al is dit alleen een audiobestand. Het laat Youmg horen met zijn kenmerkende klagelijke falset en met het voor die jaren kenmerkende liefdesverdriet: (more…)

trailer ‘Springsteen on Broadway’

woensdag, november 28th, 2018

Dat Bruce Springsteen’s soloconcert ‘Springsteen on broadway’ op 16 december a.s. bij Netflix in première gaat, is al lang bekend, net als de Tony Award die hem ervoor werd toegekend en het gedenkwaardige aantal shows dat hij dan in het Walter Kerr Theatre op Broadway zal hebben gespeeld: 236.

Het zou in oktober 2016 een serie van zes weken lang worden, maar Springsteen knoopte er steeds een aantal avonden aan vast en zijn fans bleven toestromen, ook door het autobiografische karakter van deze concerten.

Dat kenmerkt weliswaar al zijn concerten, maar hij vertelde hij meer persoonlijke verhalen dan ooit en was ook sociaal en politiek uitgesprokener dan ooit. Die Tony Award heeft dan ook iets paradoxaals: wat Springsteen hier opvoert is geen toneelstuk, maar niets minder dan een gesproken en gezongen autobiografie.

Vandaag kwam de trailer voor die concertfilm op Netflix uit en die geeft al een even indrukwekkende als ontroerende impressie van hetgeen je vanaf half december kunt zien, misschien wel 236 keer: (more…)