elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: rootsmuziek op radio, tv en internet (Page 1 of 83)

jazzy eerbetoon Randall Bramblett en de Big Band of Brothers aan de Allman Brothers

De eigenzinnige componist, zanger, toetsenist en saxofonist Randall Bramblett bracht al in 2021 een jazzy eerbetoon aan de Allman Brothers met een concert in Birmingham, Alabama met de Big Band of Brothers.

Die achttien man tellende groep bracht in 2019 immers ‘A Jazz Celebration of the Allman Brothers Band’ uit en dit was hun eerste concert met dat repertoire.

Ook onder anderen Marc Broussard en Ruthie Foster deden een vocale duit in het zakje, al zijn er ook instrumentale stukken bij

Dat ruim anderhalf uur durende concert werd uitgezonden door Alabama Television, maar is inmiddels ook te streamen.

Behalve uitbundige jazz is er ook een hoop enthousiaste rock te horen:

Continue reading

liveversie Jef Plankenhorn’s ‘Alone at Sea’

Jeff Plankenhorn’s album ‘Alone at Sea’ maakte niet voor niets deel uit van Kippenvel’s Top Zoveel 2023 en was zelfs het eerste album van het eerste uur: een onderscheiding die de zanger-gitarist volledig verdiende.

Het is namelijk zowel muzikaal als tekstueel een hoogtepunt: rootsy en autobiografisch, maar helaas te laat onder mijn aandacht gebracht voor de top tien die ik als recensent op van muziekmagazine Heaven ook dit jaar weer aanleverde. Anders had het er beslist ingestaan, zoals de recensie op deze website ook aantoont.

Ook solo gespeeld blijft de song meer dan overeind: de magnetiserende gitaarriff van het intro, de hypnotiserende wijs, de weemoedige tekst en Plankenhorn’s emotionele zangzorgen daarvoor.

Hoewel het album ook in Nederland uit is, wordt het niet gepromoot. Laat deze clip dan de reden zijn dat jij besluit er niet zonder te kunnen:

Continue reading

Blind Boys of Alabama-documentaire over opnames ‘Echoes from the South’

Op YouTube is een meer dan twintig minuten durende documentaire te zien over de opnames van het nieuwe album van de Blind Boys of Alabama, ‘Echoes from the South’.

Daarin zijn de zes leden te zien in de studio, terwijl ze het titelnummer live opnemen met drummer Chad Gamble, bassist Dennis Crouch en pianist Phil Cook en Joey Williams op gitaar. Ook zingen ze ‘The Last Time’ en ‘Heaven Help Us All’.

Te zien is hoe Jimmy Carter aanwijzingen geeft over hoe de anderen dat moeten zingen, maar later geeft ook de relatief jonge Joey Williams ‘the elders’ aanwijzingen.

Interessant is, hoe Paul Beasley zijn geëxalteerde uitroepen in ‘Jesus You Have Been Good To Me’ inzingt, heel gewoontjes zittend op iets wat nog het meest lijkt op een klapstoeltje.

Hoewel een duidelijke lijn ontbreekt, zijn er interviewfragmenten met Jimmy Carter, de in mei overleden Ben Moore en de niet alleen jonge, maar ook ziende Joey Williams. Carter mijmert daarbij over zijn ‘oude’ stembanden en zegt bijvoorbeeld te hopen dat hij nog een paar jaar heeft, al is dat inmiddels ingehaald door de realiteit: Carter is inmiddels met muzikaal pensioen.

Ook aan de lunch blijken de Blind Boys gewoon door te zingen en gaat groepslid Reverend Julius Love zingend voor in gebed, compleet met call and response van de andere Blind Boys:

Continue reading

Blokhuis Extra: Poco vs. de Eagles op dinsdag 3 oktober op NPO 2 extra

Op dinsdag 3 oktober besteedt Leo Blokhuis in Blokhuis Extra. Dit keer aandacht aan de countryrockbands Poco en de Eagles.

De aanleiding is alsnog het overlijden van Randy Meisner op 26 juli jl., heel even de bassist en een van de  zangers van Poco, maar bekender als een van de oprichters en als de eerste bassist van de Eagles.

Blokhuis legt ook verbanden met allerlei andere West Coast-groepen en -artiesten uit die tijd; Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young, Loggins & Messina, Linda Ronstadt, Emmylou Harris en The Flying Burrito Brothers.

Het persbericht rept dan ook over ‘een aflevering vol meerstemmigheid’.

Het precieze tijdstip van het uitzenden van deze special is onduidelijk, maar Kippenvel is in ieder geval van acht tot tien vanavond!

De trailer van Blokhuis’ special is hier te zien:

Continue reading

Wendy MaHarry weer muzikaal actief als Abigail Cartright

Na de release van haar dubbelalbum ‘Released’ in 2003 werd het stil rond singer-songwriter Wendy MaHarry, al bleef haar facebookpagina bestaan.

Wie die opzoekt, wordt doorverwezen naar die van Abigail Cartright, zoals ze zich inmiddels al meer dan tien jaar noemt. Gebleven is haar intrigerende beeldende werk, waarin ze een heel eigen, samenhangende wereld oproept.

Tussen de berichten op haar facebookpagina zitten regelmatig periodes van enkele jaren, maar het lijkt er nu op dat Cartright een nieuw album aan het voorbereiden is samen met Ana Mirabilis, een door haar opgericht muzikantencollectief.

Op YouTube kan je een aantal songs terugvinden die duidelijk de signatuur hebben die ook de songs op het introspectieve ‘Released’ hadden: die uit duizenden herkenbare stem, de kenmerkende akkoordenprogressies en de bepalende piano.

Tegelijkertijd zijn ‘Icicles’, ‘The Shore’ en ‘You Are Not Alone’ rauwer en donkerder dan de songs op dat album en door hun onheilspellende sfeer ook meer gelaagd. Daardoor zijn ze veelbelovend:

Continue reading

tweede nummer Peter Gabriel’s album’ i/o’ uit

Van Peter Gabriel’s voor later dit jaar aangekondigde album ‘i/o’ is een tweede nummer uitgekomen. Opnieuw was het afgelopen weekeinde namelijk volle maan, het moment waarop Gabriel de nummers van nieuwe album uitbrengt.

Net als ‘Panopticom’ is dit even klassiek als nieuw Gabriel-werk: een even origineel als onweerstaanbaar ritme dat wordt onderbroken door trage, soms zwaar georkestreerde gedeelten.

Een touw vastknopen aan de tekst is nogal een klus, maar Gabriel zegt erover die gaat over de rechtspraak, een systeem dat volgens hem vaak verkeerd wordt toegepast maar tegelijkertijd essentieel is voor de samenleving:

Continue reading

nieuwe single Loes Swinkels

Na ‘Alles is goed’, haar Nederlandstalige ep met rootsy nummers, en de twee albums intieme, rootsy ‘Nothing As I Know’ en ‘Ocean Heart’ brengt singer-songwriter Loes Swinkels op 3 februari een nieuwe single uit.

‘Free Spirit’ is een eerste nummer van haar volgende album, al neemt ze dat de komende maanden pas op. Het wordt later dit jaar uitgebracht.

‘Free Spirit’ is een open en sfeervol gespeelde en gezongen ballad waarin invloeden te horen zijn van de Noord-Amerikaanse inheemse bevolking, al zou je het met een beetje verbeelding ook gospelinvloeden kunnen noemen.

Door het trage ritme, het dragende en dreigende achtergrondkoor staat Swinkels’ emotionele zang centraal en ligt de nadruk ook haar tekst.

Als dit een voorbode is van haar komende album, staat ons nog veel moois te wachten…

Een verslag van haar optreden in Café Boeijen in 2015 vind je uiteraard in de categorie Kippenvels liveoptredens.

Dat verslag bevatte eigenlijk ook een lovende recensie van ‘Nothing As I Know, terwijl ‘Ocean Heart’ nog beter is.

Uiteraard is ‘Free Spirit’ inmiddels te beluisteren:

Continue reading

nieuw nummer Liseth Horsten

Singer-songwriter Liseth Horsten heeft na haar ep ‘Miss’ een nieuw nummer uitgebracht.

Het door Horstens ukelele bepaalde zomerse ‘Happy Hour (Sunflower)’is een samenwerking met de Engelse singer-songwriter jollytunes: hij schreef het en Horsten speelde het in met Lucas Beukers op contrabas.

De opbrengst van het op Bandcamp te beluisteren én te koop zijnde nummer kont ten goede aan de Bijenstichting:

Continue reading

nieuwe single Michael Ward with Dogs and Fishes

Michael Ward with Dogs and Fishes hebben een nieuwe single.

De band die op mij grote indruk maakte met ‘Blind Spot’ hebben inmiddels ‘Bad Guy Bullets (A Lockdown Journal)’ uitgebracht.

Daarin tappen Paririe Prince – drums, Fernando De Sanjines – percussie, Jeff Cleland – bas,  Chris Von Sneidern – gitaar en twaalfsnarige bas, Richard Howell – saxofoon, Drew Zingg – gitaar, Katie Guthorn, Kathy Kennedy en Keta Bill – achtergrondzang plus Ward – gitaar en zang gelukkig nog maar eens uit hetzelfde dwarse vaatje, wat een intrigerende song oplevert, ook door de dystopische tekst:

www.youtube.com/watch?v=zL09c_ajt3U

In een toelichting op die tekst schreef Ward in zijn nieuwsbrief:

‘In March of ‘20, in synch with most of the world, I found myself banished to a basement in a small town in Wyoming at the behest of a previously unknown danger so dark, mysterious and all encompassing, that all of the usual fonts of wisdom seemed out of their depth. This union of ignorance encouraged the notion of collective vulnerability for a while, casting us as partners in a vast, one for all exercise in survival, until it didn’t.

Most of us had glued ourselves to our visual devices, searching out scraps of dependable reality, some, as it turns out, more dependable than others, leading us to our current cacophony of competitive understandings. It turns out these devices are also capable of a wide variety of stimulating functions, among them the effortless delivery of the nether products of the entertainment industry: cop shows, war movies, murder mysteries, true crime procedurals and all manner of entertainment based on the most violent human impulses. Pretty standard stuff, really, in terms of what plays in normal times, but it was not my usual fare.

Perhaps the months of long isolation I was experiencing and the compulsive draw of the remote might be credited with my sullied viewing habits, but I found myself landing on these sites with disturbing frequency. Their ubiquity eased the transition and after a while I found myself strangely familiar with the dramatic devices which are the building blocks of these shows, most of which are designed to guarantee a predetermined outcome and resolve a supposed mystery. The gunfight is the iconic centerpiece and culmination of many of them and the seemingly invulnerable main guy striding through a cloud of misguided bullets while casually dispatching his opponents left, right and on the roof is it’s prime moment.’

De recensie van ‘Blind Spot’ vind je in de categorie Recensies roots.

« Older posts