elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: rootsmuziek op radio, tv en internet (Page 1 of 83)

Blokhuis Extra: Jesus is just Alright

Op dinsdag 11 juni om 21:50 uur is de Blokhuis Extra-documentaire ‘Jesus Is Just Alright’ te zien op NPO Extra.

Daarin  kijkt Leo Blokhuis naar de kruisverbanden tussen de Bijbelse figuur Jezus van Nazareth en popmuziek.

Daarin is inderdaad bijvoorbeeld ‘Jesus is just alright’ te horen, een gospelnummer dat in de vroege jaren zeventig een hit werd in de versie van The Doobie Brothers.

Blokhuis koos ook nummers van Lenny Kravitz, U2, de Edwin Hawkins Singers, George Michael, Helen Reddy, Cliff Richard, Prince en maakte een minispecial rond het fenomeen Jesus Christ Superstar.

Ik ga deze vooraanstaande popprofessor niet voor de voeten lopen, maar zou toch graag meer obscure gospels willen horen als ‘Let Jesus Fix It’ van de Space Spiritual Singers, ‘Jesus is Listening’ van in de jaren vijftig nog piepjonge Candi Staton and the Jewel Gospel Trio, ‘Jesus Came at Midnight’ van de Kansas City Soul Revivers en de field recording ‘Jesus Going to Make up My Dying Bed’ van Horace Sprott, maar ook bijvoorbeeld ‘Baby King’ van Marc Cohn, en ‘I Want Jesus’ van het Sherman Holmes Project.

Er is maar een manier om er achter te komen of Blokhuis dat ook doet….

dinsdag 11 juni, 21:50 uur, NPO Extra

NPO 2 Extra is te zien op tv via kanaal 82, via de NPO-app of via www.npo.nl/npo2extra

Eerdere berichten over Leo Blokhuis vind in de de categorie rootsmuziek op radio, tv en internet, muziekboeken, concerttips en nieuws.

Blokhuis Extra over Leon Russell

Vanavond om 21:50 uur is er een aflevering van Blokhuis Extra over Leon Russell te zien op NPO 2 Extra.

Deze altijd enigszins enigmatische figuur speelde vaak een rol op de achtergrond in de popmuziek,  maar wel een belangrijke.

Zo was hij in de jaren zestig lid van The Wrecking Crew, een groep studiomuzikanten die te horen was op allerlei belangrijke opnamen als die van de Byrds en de Beach Boys in de eerste helft van dat decennium.

Daarna was hij de bandleider van Joe Cocker tijdens zijn Mad Dogs and Englsimen-tournee en in die zin zijn kwade genius, want hij bracht hem naar verluidt aan de drugs.

Daarna speelde hij mee op The Concert for Bangla Desh van George Harrison en op veel soloalbums van diverse Beatles en anderen.

Ook bracht hij een aantal soloalbums en maakte hij een soort comeback in 2010 met een duoplaat met Elton John.

Hij kreeg zes gouden platen en twee Grammy Awards, werd verkozen tot lid van de Rock and Roll Hall of Fame en de Songwriters Hall of Fame.

De promo staat inmiddels uiteraard online:

Continue reading

Neil Young and Crazy Horse: beelden langere versie ‘Cortez the Killer’ tijdens eerste Amerikaanse optreden

Neil Young heeft de daad bij het woord gevoegd en tijdens het eerste optreden zijn Amerikaanse Loove Earth-tournee met Crazy Horse in San Diego de door hem aangekondigde langere versie van ‘Cortrez the Killer’ gespeeld, sterker nog: hij opende er zijn optreden mee.

Hij had daarbij dus het recent door hem teruggevonden couplet ingevoegd, maar dat was niet de enige reden dat hij er met zijn groep een klein kwartier over deed.

Het nummer kent immers ook in de studioversie een lange instrumentale opbouw en die duurde deze keer maar liefst zes-en-een-halve minuut, die Young en de zijnen traditiegetrouw besteedden aan het zoekend soleren, waarbij drummer Ralph Molina er overigens een paar keer tamelijk naast zat.

Dat maakt voor de magie die Young, Molina, bassist Billy Talbot en gitarist Micah Nelson, de vaste vervanger van Nils Lofgren, gezamenlijk oproepen helemaal niets uit: ze gaan volkomen op in de muziek en spelen meditatief voor zichzelf, zich schijnbaar onbewust van de aanwezigheid van het publiek.

Na dat nieuwe, oude couplet bereikte die collectieve trance op het podium een hoogtepunt.

Hoewel de beelden blijkbaar zijn gemaakt vanuit de zaal, is het geluid boven verwachting goed en dus slaat bij de fans de ontroering ook ongetwijfeld toe, al idealiseert Young de Inca-samenleving behoorlijk:

Continue reading

jazzy eerbetoon Randall Bramblett en de Big Band of Brothers aan de Allman Brothers

De eigenzinnige componist, zanger, toetsenist en saxofonist Randall Bramblett bracht al in 2021 een jazzy eerbetoon aan de Allman Brothers met een concert in Birmingham, Alabama met de Big Band of Brothers.

Die achttien man tellende groep bracht in 2019 immers ‘A Jazz Celebration of the Allman Brothers Band’ uit en dit was hun eerste concert met dat repertoire.

Ook onder anderen Marc Broussard en Ruthie Foster deden een vocale duit in het zakje, al zijn er ook instrumentale stukken bij

Dat ruim anderhalf uur durende concert werd uitgezonden door Alabama Television, maar is inmiddels ook te streamen.

Behalve uitbundige jazz is er ook een hoop enthousiaste rock te horen:

Continue reading

liveversie Jef Plankenhorn’s ‘Alone at Sea’

Jeff Plankenhorn’s album ‘Alone at Sea’ maakte niet voor niets deel uit van Kippenvel’s Top Zoveel 2023 en was zelfs het eerste album van het eerste uur: een onderscheiding die de zanger-gitarist volledig verdiende.

Het is namelijk zowel muzikaal als tekstueel een hoogtepunt: rootsy en autobiografisch, maar helaas te laat onder mijn aandacht gebracht voor de top tien die ik als recensent op van muziekmagazine Heaven ook dit jaar weer aanleverde. Anders had het er beslist ingestaan, zoals de recensie op deze website ook aantoont.

Ook solo gespeeld blijft de song meer dan overeind: de magnetiserende gitaarriff van het intro, de hypnotiserende wijs, de weemoedige tekst en Plankenhorn’s emotionele zangzorgen daarvoor.

Hoewel het album ook in Nederland uit is, wordt het niet gepromoot. Laat deze clip dan de reden zijn dat jij besluit er niet zonder te kunnen:

Continue reading

Blind Boys of Alabama-documentaire over opnames ‘Echoes from the South’

Op YouTube is een meer dan twintig minuten durende documentaire te zien over de opnames van het nieuwe album van de Blind Boys of Alabama, ‘Echoes from the South’.

Daarin zijn de zes leden te zien in de studio, terwijl ze het titelnummer live opnemen met drummer Chad Gamble, bassist Dennis Crouch en pianist Phil Cook en Joey Williams op gitaar. Ook zingen ze ‘The Last Time’ en ‘Heaven Help Us All’.

Te zien is hoe Jimmy Carter aanwijzingen geeft over hoe de anderen dat moeten zingen, maar later geeft ook de relatief jonge Joey Williams ‘the elders’ aanwijzingen.

Interessant is, hoe Paul Beasley zijn geëxalteerde uitroepen in ‘Jesus You Have Been Good To Me’ inzingt, heel gewoontjes zittend op iets wat nog het meest lijkt op een klapstoeltje.

Hoewel een duidelijke lijn ontbreekt, zijn er interviewfragmenten met Jimmy Carter, de in mei overleden Ben Moore en de niet alleen jonge, maar ook ziende Joey Williams. Carter mijmert daarbij over zijn ‘oude’ stembanden en zegt bijvoorbeeld te hopen dat hij nog een paar jaar heeft, al is dat inmiddels ingehaald door de realiteit: Carter is inmiddels met muzikaal pensioen.

Ook aan de lunch blijken de Blind Boys gewoon door te zingen en gaat groepslid Reverend Julius Love zingend voor in gebed, compleet met call and response van de andere Blind Boys:

Continue reading

Blokhuis Extra: Poco vs. de Eagles op dinsdag 3 oktober op NPO 2 extra

Op dinsdag 3 oktober besteedt Leo Blokhuis in Blokhuis Extra. Dit keer aandacht aan de countryrockbands Poco en de Eagles.

De aanleiding is alsnog het overlijden van Randy Meisner op 26 juli jl., heel even de bassist en een van de  zangers van Poco, maar bekender als een van de oprichters en als de eerste bassist van de Eagles.

Blokhuis legt ook verbanden met allerlei andere West Coast-groepen en -artiesten uit die tijd; Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young, Loggins & Messina, Linda Ronstadt, Emmylou Harris en The Flying Burrito Brothers.

Het persbericht rept dan ook over ‘een aflevering vol meerstemmigheid’.

Het precieze tijdstip van het uitzenden van deze special is onduidelijk, maar Kippenvel is in ieder geval van acht tot tien vanavond!

De trailer van Blokhuis’ special is hier te zien:

Continue reading

Wendy MaHarry weer muzikaal actief als Abigail Cartright

Na de release van haar dubbelalbum ‘Released’ in 2003 werd het stil rond singer-songwriter Wendy MaHarry, al bleef haar facebookpagina bestaan.

Wie die opzoekt, wordt doorverwezen naar die van Abigail Cartright, zoals ze zich inmiddels al meer dan tien jaar noemt. Gebleven is haar intrigerende beeldende werk, waarin ze een heel eigen, samenhangende wereld oproept.

Tussen de berichten op haar facebookpagina zitten regelmatig periodes van enkele jaren, maar het lijkt er nu op dat Cartright een nieuw album aan het voorbereiden is samen met Ana Mirabilis, een door haar opgericht muzikantencollectief.

Op YouTube kan je een aantal songs terugvinden die duidelijk de signatuur hebben die ook de songs op het introspectieve ‘Released’ hadden: die uit duizenden herkenbare stem, de kenmerkende akkoordenprogressies en de bepalende piano.

Tegelijkertijd zijn ‘Icicles’, ‘The Shore’ en ‘You Are Not Alone’ rauwer en donkerder dan de songs op dat album en door hun onheilspellende sfeer ook meer gelaagd. Daardoor zijn ze veelbelovend:

Continue reading

tweede nummer Peter Gabriel’s album’ i/o’ uit

Van Peter Gabriel’s voor later dit jaar aangekondigde album ‘i/o’ is een tweede nummer uitgekomen. Opnieuw was het afgelopen weekeinde namelijk volle maan, het moment waarop Gabriel de nummers van nieuwe album uitbrengt.

Net als ‘Panopticom’ is dit even klassiek als nieuw Gabriel-werk: een even origineel als onweerstaanbaar ritme dat wordt onderbroken door trage, soms zwaar georkestreerde gedeelten.

Een touw vastknopen aan de tekst is nogal een klus, maar Gabriel zegt erover die gaat over de rechtspraak, een systeem dat volgens hem vaak verkeerd wordt toegepast maar tegelijkertijd essentieel is voor de samenleving:

Continue reading

nieuwe single Loes Swinkels

Na ‘Alles is goed’, haar Nederlandstalige ep met rootsy nummers, en de twee albums intieme, rootsy ‘Nothing As I Know’ en ‘Ocean Heart’ brengt singer-songwriter Loes Swinkels op 3 februari een nieuwe single uit.

‘Free Spirit’ is een eerste nummer van haar volgende album, al neemt ze dat de komende maanden pas op. Het wordt later dit jaar uitgebracht.

‘Free Spirit’ is een open en sfeervol gespeelde en gezongen ballad waarin invloeden te horen zijn van de Noord-Amerikaanse inheemse bevolking, al zou je het met een beetje verbeelding ook gospelinvloeden kunnen noemen.

Door het trage ritme, het dragende en dreigende achtergrondkoor staat Swinkels’ emotionele zang centraal en ligt de nadruk ook haar tekst.

Als dit een voorbode is van haar komende album, staat ons nog veel moois te wachten…

Een verslag van haar optreden in Café Boeijen in 2015 vind je uiteraard in de categorie Kippenvels liveoptredens.

Dat verslag bevatte eigenlijk ook een lovende recensie van ‘Nothing As I Know, terwijl ‘Ocean Heart’ nog beter is.

Uiteraard is ‘Free Spirit’ inmiddels te beluisteren:

Continue reading
« Older posts