Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Rootsmuziek op radio, tv en internet’ Category

nieuwe single Gretchen Peters

woensdag, april 1st, 2020

Singer-songwriter Gretchen Peters kondigde al eerder de release aan van haar album vol covers van Mickey Newbury-covers. Die zou uitkomen op 15 mei a.s.

Hoewel ze nu overweegt die release uit te stellen vanwege het coronavirus, heeft ze inmiddels wel een single van ‘The night you wrote that song – the songs of Mickey Newbury’ uitgebracht.

Wij mogen onszelf toch overtuigde Gretchen Peters-fans noemen, maar snappen op basis van dit straighte, uptempo countrynummer haar fascinatie voor Newbury niet.

Wel horen we, dat ze muzikaal en tekstueel teruggrijpt op haar countrygetinte debuut ‘The secret of life’, precies het enige album dat wij niet goed vinden: (more…)

Neil Young’s Fireside sessions no. 2 online

woensdag, april 1st, 2020

Neil Young heeft zijn tweede Fireside session online gezet.

Toch zit hij tijdens openingsnummer ‘Four strong winds’ niet lekker warm naast zijn open haard, maar staat hij in een sneeuwbui te spelen en te zingen met op de rug van zijn jas de erop genaaide leus ‘Water is life’.

Tijdens de in de sneeuw spartelende Darryl Hannah, die zo het silhouet van een engel creëert, zingt Young mijmerend ‘angel baby’, maar daarna verplaatst het beeld zich naar binnen, waar Young in t-shirt, maar nog steeds met pet, aan de piano ‘Birds’ inzet.

Bijkomend voordeel tijdens deze verstilde versie is dat we hem vanaf de zijkant zien spelen en zingen en niet op zijn rug, zoals in zijn Fireside session no. 1

Daarna geeft Young een lesje handen wassen, hoewel hij daarbij de twintig seconden bij lange na niet haalt.

Na een reclamespotje voor water en wat gruizige beelden waarin een op gitaar en mondharmonica improviserende Young te zien, is, speelt hij voor een gezellig brandende open haard een gedeelte van het nog altijd desolate ‘On the beach’.

Het nog altijd niet officieel uitgebrachte ‘Homefires’ is daarna wel heel toepasselijk en het in de originele versie zwaar elektrische ‘Words’(between the lines of age)’ blijkt akoestisch ook mooi met zijn koppige, hortende melodie.

Waar al die songs in kleur waren opgenomen, al moet je je van de stemmige bruintinten van Young’s interieur en het halfdonker niet te veel van voorstellen, is het afsluitende ‘Love and only love’ in zwartwit geschoten voor de voorraad hakhout.

In die sterke song slaagt Hannah er zo consequent in, Young’s hoofd maar voor de onderste helft in beeld te brengen, dat het leidt tot de conclusie die zij de nouvelle vague opnieuw definieert.

Toch staat als regisseur dhovelife (sic) vermeld: (more…)

nieuwe song Bob Dylan over moord op John F. Kennedy

vrijdag, maart 27th, 2020

Bob Dylan heeft voor het eerst in acht jaar een nieuwe song uitgebracht.

‘Murder most foul’ gaat over de moord op John F. Kennedy in Dallas op 22 november 1963, maar in de tekst komen ook onder anderen de Beatles, Nat King Cole, The Who, Patse Kline, Wilfman Jack, Woodstock en Altamont voor.

Bovendien zingt Dylan op de enigszins stuurloze pianomelodie vanuit het perspectief van zowel Lee Harvey Oswald als John F. Kennedy.

Hij kondigde het zeventien minuten durende nummer aan op twitter: (more…)

Randall Bramblett streamt huisconcert

dinsdag, maart 24th, 2020

Zanger, toetsenist, saxofonist en songschrijver Randall Bramblett zit ook thuis in Athens, Georga en mist het optreden.

Dat zal hem extra slecht uitkomen nu net zijn goederospectieve album ‘The meantime’ opnieuw is uitgebracht met twee extra songs.

Vandaar misschien dat hij een huisconcert streamt om acht uur Eastern Time, een tijdstip dat bij ons midden in de nacht valt, want je moet er vijf uur bij optellen.

Vannacht om een uur kun je daarvoor terecht op: (more…)

Gretchen Peters’ download van de maand: ‘Love and Texaco’

zondag, maart 1st, 2020

Singer-songwriter Gretchen Peters zette deze maand een liveversie van haar ‘Love and Texaco’ op haar website als download van de maand.

Die song stond op haar naamloze tweede album uit 2001.

Op die plaat bleek ze opeens veel meer een singer-songwriter dan op haar sterk door destijds eigentijdse country geïnspireerde debuut ‘The secret of life’.

Die persoonlijker toon leverde een sterk album op, al bleek later dat dat de voorbode was van nog veel sterker werk.

Opvallend was, dat drie titels op zijn minst geïnspireerd leken door klassiekers van anderen: ‘Love and Texaco’ roept direct Rickie Lee Jones’ ‘Last chance Texaco’ in herinnering van haar naamloze debuut, ook door de zelfde troosteloze sfeer, terwijl ‘Love is a drug’ wat betreft de titel dan weer verwant is aan Roxy Music’s ‘Love is the drug’ en ‘Waiting for Amelia’ aan Joni Mitchell’s ‘Amelia’.

Of we daar gelijk in hebben, of dat het toeval was? Alleen Peters weet het antwoord en wij vinden ‘Love and Texaco’ nog altijd mooi: (more…)

eerbetoon aan Paul Barrere

zaterdag, februari 1st, 2020

Op 30 december zond het lokale Amerikaanse radiostation KZFR een ongeveer tweeënhalf uur durend eerbetoon aan Little Feat’s zanger-slidegitarist Paul Barrere uit.

Daarbij concentreert ‘The kitchen sink’  zich op Barrere’s solowerk en bijdragen aan nummers van anderen.

Om het te horen, moet je wel de eerste vijf minuten doorstaan, waarin staccato allerlei sponsors worden genoemd en de lokale concertagenda wordt voorgelezen, waarna als toetje nogmaals allerlei sponsors worden genoemd, tot en met de telefoonnummers aan toe……

De luisteraars in Sacramento Valley zullen daaraan gewend zijn, maar wij hielden alleen maar vol doordat we Paul Barrere nog regelmatig missen: (more…)

David Crosby: meer dan één tipje van de sluier…..

donderdag, januari 2nd, 2020

David Crosby is niet alleen het onderwerp van de documentaire ‘Remember my name’, maar ook van een podcast die te horen is vanaf 6 januari a.s.

Crosby praat daarin uitgebreid met zijn vriend Steve Silberman, een Amerikaanse wetenschapsjournalist. De podcast is een samenvatting van een gesprek van twee dagen.

Onder de titel ‘Freak flag flying’ vat Crosby zijn hele muzikale carrière samen: (more…)

nieuwe single Malford Milligan & the Southern Aces

zaterdag, december 7th, 2019

Op vrijdag 6 december is ‘Until the rain’ uitgekomen, de nieuwe single van Malford Milligan & the Southern Aces.

De song staat niet op  de in 2018 cd-versie van ‘Life will humble you’, maar staat wel als extraatje op de vinylversie van dat album.

Het is een zinderende ballad, geschreven door zanger en labeleigenaar J.W. Roy en singer-songwriter Connor James Thuotte, maar het past Milligan en zijn band: vanaf het omfloerste en statige intro bouwen  drummer Fokke de Jong, bassist Roelof Klijn, toetsenist Roel Spanjers en gitaristen Jack Hustinx en Eric van Dijsseldonk de spanning op achter de doorleefde zang van Milligan, wiens vocalen worden ondersteund door bezielde koortjes van Spanjers, Hustinx en Dijsseldonk en van achtergrondzangeres Sheree Smith, die samen met Spanjers’ jankende orgel zorgt voor duidelijke gospelinvloeden.

‘Until the rain’ ligt daarmee in de lijn van ‘Yo yo’ en dat is geen geringe prestatie: (more…)

Gretchen Peters’ ‘Last day of the year’

zondag, december 1st, 2019

Singer-songwriter Gretchen Peters is er vroeg bij met haar download van december, want dat is een alternatieve versie van ‘On the last day of the year’.

Aan die song begon Peters al in 2004 en elk jaar rond Oud en Nieuw schaafde ze er weer aan tot het nummer zo’n tien jaar later uiteindelijk af was.

In haar nieuwsbrief verzucht ze: ‘Songs, I have found, happen on their own time.’

Het kwam uit als vinylsingle, maar deze versie is nog kaler.

Zoals zo vaak, gaat ‘Last day of the year’ eigenlijk over de spijt over het tekortschieten: (more…)

derde track coveralbum ‘Come on up to the house: women sing Waits’ uit’

zondag, november 24th, 2019

Inmiddels is een derde nummer Op YouTube gezet van ‘Come on up to the house: women sing Waits’.

Dat gaat gelijk op met het uitkomen van het album op 22 november jl.

Het is ‘Georgia Lee’, deze keer gezongen door Phoebe Bridgers.

Wij vinden het jammer, maar ook zij overtuigt ons niet, net zo min als Patti Griffin en Courtney Marie Andrews dat eerder deden: (more…)