Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Pop op radio, tv en internet’ Category

nieuw album Keb Mo: ‘Oklahoma’

maandag, juni 17th, 2019

Blueszanger-gitarist Keb Mo heeft een nieuw album uitgebracht.

‘Oklahoma’ is Mo’s dertiende studioalbum sinds 1994 en is geproduceerd door collega-gitarist Colin Linden, terwijl zangeres Rosanna Cash en bluesgrootheid Taj Mahal erop meedoen.

Cash zingt mee op ‘Put a woman in charge’, dat eerst alleen als single was bedoeld, maar zo goed uitpakte dat Mo het op zijn album zette.

Verder doet steelgitarist Robert Randalph in een song mee en zingt de ons helemaal onbekende christelijke latinster Jaci Velasques een keer mee.

Of dat een sterrenparade wordt, staat te bezien, want tegelijkertijd blijft Mo een familieman: hij zingt niet alleen een duet met zijn vrouw Robbie Brooks Moore, maar droeg het album op aan zijn in september 2018 overleden moeder Lavella Cole.

In een interview legt hij uit hoe de plaat tot stand kwam en níét het akoestische soloalbum werd dat hij in gedachten had: (more…)

Keb Mo tegen eenmalig plastic in ‘Don’t throw it away’

maandag, juni 17th, 2019

 

Keb Mo spreekt zich op zijn nieuwe album ‘Oklahoma’ uit tegen het gebruik van eenmalig plastic.

Dat doet hij in een uptemposong met sterkte bluesinvloeden, ook door de spookachtige achtergrondzang van Taj Mahal. Die is overigens in het uit zeer overtuigende beelden bestaande filmpje niet te zien.

Keb Mo toont zich een praktische idealist, want hij zingt: ‘I use it all the time, Í must confess/but if I care, I’ll use it a little less.’

Op die manier heft hij niet het vingertje en is het voor zijn fans misschien makkelijker het met hem eens te zijn.

Dat laatste kost overigens niet zoveel moeite, maar het in de praktijk brengen ervan misschien wél….. (more…)

Jaaps Boots in De Roode Bioscoop

zondag, juni 16th, 2019

Jaap Boots treedt met enige regelmaat op, al zou dat wat ons betreft vaker mogen.

Wie zijn optredens uit de Terug naar zee-tournee heeft gemist, kan zien hoe jammer dat is, want Boots zette een net iets meer dan vier minuten durende compilatie daarvan op zijn facbookpagina: (more…)

vierde single Bruce Springsteen’s ‘Western stars’ uit

zondag, juni 16th, 2019

Bruce Springsteen houdt de druk behoorlijk op de ketel met het uitbrengen van alweer de vierde video in de reeks songs van ‘Western stars’.

Dit keer is het het titelnummer, dat nog wel lekker kaal en open begint, zodat er veel ruimte is voor Springsteen’s melancholieke handelsmerk, maar ook deze song wordt helaas een epos vol aanzwellende strijkers na een minuut en 53 seconden, terwijl daarvoor een echoënde steelgitaar die blijkbaar onafwendbare ontwikkeling al heeft aangekondigd: (more…)

Bruce Springsteen: ‘Tucson train’

vrijdag, mei 31st, 2019

Bruce Springsteen genereert in een hoog tempo aandacht voor zijn vijfde soloalbum ‘Western skies’.

Het filmpje voor ‘Tucson train’ is opgenomen met een band, die net als Springsteen ijverig doet of het nummer live wordt gespeeld.

Waar de overvloedige strijkers dan vandaan komen, blijft de vraag want er zijn er maar een paar te zien en het dicht geplamuurde geluid klinkt alsof een hele strijkerssectie werd ingehuurd.

Op die manier versterkt de song zowel het persbericht als ons beeld op basis van de twee eerdere filmpjes: glad geproduceerde pop, helaas.

Prominent op de achtergrond is Patti Scialfa, die dienstig akoestische gitaar speelt en weemoedig glimlacht, maar wat een glimlach is dat…… (more…)

Mavis Staples in haar eigen woorden en in die van Ben Harper

vrijdag, mei 31st, 2019

Zo ongeveer iedereen in en rond de muziekindustrie draagt Mavis Staples een goed hart toe en dat is terecht: zij is niet alleen een icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en van de gospel, maar ook nog altijd actief met zeer regelmatige nieuw albums en lange tournees.

Het interview dat de NPR met haar had na het uitkomen van ‘We get by’ is dan ook in de eerste plaats respectvol, zo niet liefhebbend.

Staples legt nog maar eens uit dat Amerika er niet zo heel anders meer voorstaat dan in de jaren zestig, hoe de samenwerking met Ben Harper vorm kreeg en waarom ze juist voor een foto van Gordon Parks uit het Alabama van 1956, ‘Outside looking in, Mobile, Alabama’: (more…)

Sheryl Crow strikt Bonnie Raitt én Mavis Staples

zaterdag, mei 25th, 2019

Sheryl Crow lijkt bezig aan een artistieke comeback. Het feit dat zij Bonnie Raitt én Mavis Staples strikte voor de eerste single van haar album ‘Threads’ wijst daar althans op.

‘Live wire’ is een soulvolle ballad, waarin Crow vrij timend zingt over een koppige geliefde, terwijl Raitt en Staples ook een gedeelte van de zang voor hun rekening nemen, die door Staples’ stem flink richting de gospel wordt getrokken. Voeg daarbij dan nog de zuigende, altijd emotionele slide van Raitt en je hebt een uiterst rootsy song: (more…)

duet Elton John met filmpersonage

vrijdag, mei 17th, 2019

Elton John gaat geen zee te hoog bij het promoten van zijn biopic. Daarbij heeft het inderdaad makkelijker dan Freddie Mercury, maar dit geheel ter zijde.

Hij heeft namelijk een duet opgenomen met de man die hem speelt in ‘Rocket man’, Taron Egerton.

Het nummer zal te horen zijn tijdens de aftiteling van de film, maar of het behalve daar ook vaak zal worden gedraaid, is de vraag: (I’m gonna to) Love me again’ is nu niet direct een klassieker in de dop.

Verder lijkt het ons geen toeval, dat John het eerste couplet voor zijn rekening neemt en dat Egerton pas daarna te horen is: first things first, tenslotte…. (more…)

derde song Mavis Staples ‘We get by’ uit

donderdag, mei 16th, 2019

Van Mavis Staples’ ‘We get by’ is inmiddels het derde nummer uit.

Na ‘Change’ en ‘Anytime’ is nu het titelnummer op Youtube te zien en te beluisteren.

Het bevestigt dat Ben Harper zijn productie beperkte tot het hoogst noodzakelijke en veel ruimte laat voor Staples’ emotionele, enigszins schorre gospelstem, begeleid door niet veel meer dan bas, drums en gitaar en laat ons handenwrijvend wachten op 24 mei, de datum van de release.

Behoefde aan een eigen indruk? We zetten de drie song nog even voor je op een rijtje: (more…)

Tim Knol definieert americana op geheel eigen wijze in vpro’s ‘Vrije geluiden’

zaterdag, mei 11th, 2019

Op zondag 12 mei krijgt de Nederlandse singer-songwriter Tim Knol van de vpro uitgebreid de kans americana te definiëren in een aflevering van ‘Vrije geluiden’ op NPO 1.

Helaas maakt hij daarbij de fout dat genre gelijk te schakelen aan bluegrass en cpuntry en dat is een veel te nauwe uitleg van die overigens vaker misbruikte term.

Bovendien schaart hij de exceptioneel goede singer-songwriter Gretchen Peters ook onder country en dat in het bijzonder als vertegenwoordiger van de stijl ‘die sinds de jaren zeventig in ons land bekend is geworden’.

Wij zijn al jaren overtuigde Peters-fans en zijn dus blij met haar zeldzame tv-optreden, maar vinden dit een onbegrijpelijke definitie, die haar bovendien ernstig te kort doet: Peters songs hebben net zoveel invloeden uit folk als uit singer-songwriter, terwijl hier en daar ook elementen opduiken van wat ooit ‘popmuziek’ heette. Country-invloeden moet je daarin juist met een lampje zoeken, terwijl haar teksten veel persoonlijker zijn dan in dat genre de jammerlijke gewoonte is.

Dat de vpro hem dan ook ‘onze gids in de wereld van Americana’ noemt, inclusief hoofdletter, laten wij voor rekening van de PR-afdeling van die eerbiedwaardige omroep: (more…)