Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Rootsmuziek op radio, tv en internet’ Category

eerbetoon aan Paul Barrere

zaterdag, februari 1st, 2020

Op 30 december zond het lokale Amerikaanse radiostation KZFR een ongeveer tweeënhalf uur durend eerbetoon aan Little Feat’s zanger-slidegitarist Paul Barrere uit.

Daarbij concentreert ‘The kitchen sink’  zich op Barrere’s solowerk en bijdragen aan nummers van anderen.

Om het te horen, moet je wel de eerste vijf minuten doorstaan, waarin staccato allerlei sponsors worden genoemd en de lokale concertagenda wordt voorgelezen, waarna als toetje nogmaals allerlei sponsors worden genoemd, tot en met de telefoonnummers aan toe……

De luisteraars in Sacramento Valley zullen daaraan gewend zijn, maar wij hielden alleen maar vol doordat we Paul Barrere nog regelmatig missen: (more…)

David Crosby: meer dan één tipje van de sluier…..

donderdag, januari 2nd, 2020

David Crosby is niet alleen het onderwerp van de documentaire ‘Remember my name’, maar ook van een podcast die te horen is vanaf 6 januari a.s.

Crosby praat daarin uitgebreid met zijn vriend Steve Silberman, een Amerikaanse wetenschapsjournalist. De podcast is een samenvatting van een gesprek van twee dagen.

Onder de titel ‘Freak flag flying’ vat Crosby zijn hele muzikale carrière samen: (more…)

nieuwe single Malford Milligan & the Southern Aces

zaterdag, december 7th, 2019

Op vrijdag 6 december is ‘Until the rain’ uitgekomen, de nieuwe single van Malford Milligan & the Southern Aces.

De song staat niet op  de in 2018 cd-versie van ‘Life will humble you’, maar staat wel als extraatje op de vinylversie van dat album.

Het is een zinderende ballad, geschreven door zanger en labeleigenaar J.W. Roy en singer-songwriter Connor James Thuotte, maar het past Milligan en zijn band: vanaf het omfloerste en statige intro bouwen  drummer Fokke de Jong, bassist Roelof Klijn, toetsenist Roel Spanjers en gitaristen Jack Hustinx en Eric van Dijsseldonk de spanning op achter de doorleefde zang van Milligan, wiens vocalen worden ondersteund door bezielde koortjes van Spanjers, Hustinx en Dijsseldonk en van achtergrondzangeres Sheree Smith, die samen met Spanjers’ jankende orgel zorgt voor duidelijke gospelinvloeden.

‘Until the rain’ ligt daarmee in de lijn van ‘Yo yo’ en dat is geen geringe prestatie: (more…)

Gretchen Peters’ ‘Last day of the year’

zondag, december 1st, 2019

Singer-songwriter Gretchen Peters is er vroeg bij met haar download van december, want dat is een alternatieve versie van ‘On the last day of the year’.

Aan die song begon Peters al in 2004 en elk jaar rond Oud en Nieuw schaafde ze er weer aan tot het nummer zo’n tien jaar later uiteindelijk af was.

In haar nieuwsbrief verzucht ze: ‘Songs, I have found, happen on their own time.’

Het kwam uit als vinylsingle, maar deze versie is nog kaler.

Zoals zo vaak, gaat ‘Last day of the year’ eigenlijk over de spijt over het tekortschieten: (more…)

derde track coveralbum ‘Come on up to the house: women sing Waits’ uit’

zondag, november 24th, 2019

Inmiddels is een derde nummer Op YouTube gezet van ‘Come on up to the house: women sing Waits’.

Dat gaat gelijk op met het uitkomen van het album op 22 november jl.

Het is ‘Georgia Lee’, deze keer gezongen door Phoebe Bridgers.

Wij vinden het jammer, maar ook zij overtuigt ons niet, net zo min als Patti Griffin en Courtney Marie Andrews dat eerder deden: (more…)

documentaire over Leonard Cohen’s ‘Thanks for the dance’

zaterdag, november 23rd, 2019

Bij de release van Leonard Cohen’s postume album ‘Thanks for the dance’ is ook een documentaire van zo’n ten minuten uitgekomen met interviews met een aantal van de musici die meewerkten aan het completeren van Cohen’s schetsen.

Zoon en producer Adam, engineer/mixer Michael Caves, Daniel Lanois, Damien Rice, Zac Rae en Feist vertellen over hun soms inderdaad postume samenwerking met Leonard Cohen in een intrigerend portret: (more…)

Bonnie Raitt praat met Brandi Carlile of andersom natuurlijk….

zondag, november 10th, 2019

Brandi Carlile is een singer-songwriter met een enigszins dwarse reputatie die in de VS hoog staat aangeschreven. Niet alleen maakte ze sinds 2005 zeven albums, ook was ze een van degenen die zong op ‘Joni 75: a birthday celebration’, het album bij het concert uit november 2018.

Eerlijk gezegd snappen wij de ophef rond haar muziek niet zo direct, zeker niet afgaande op haar recente album ‘By the way, I forgive you’, want daarop zwalkt ze heen en weer tussen country, overtuigende ballads en in violen verdrinkende powerpop, maar toch kreeg het album drie Grammy’s: een voor Best Americana Album, terwijl het nummer  ‘ The Joke’ werd uitgeroepen tot Best American Roots Song en Best American Roots Performance. Wonderlijk, want in die song is een typisch voorbeeld van een galmende stadionrocker met overvloedig doorzagende violen violen, terwijl Carlile zichzelf overschreeuwt in een poging daar bovenuit te komen.

Die onderscheidingen zorgden ook voor een doorbraak naar een groot publiek, terwij zij op zijn minst al een vaste waarde is was. Vandaar ongetwijfeld dat Rolling Stome haar koppelde aan Bonnie Raitt voor een gesprek onder de noemer ‘Musicians on musicians’.

Daaruit blijkt vanzelfsprekend een hoop wederzijds respect, want Carlile rekent Raitt’s ‘If I can’t make you ove me’ tot haar favorieten en Raitt is spreekwoordelijk aardig over zo ongeveer alle andere artiesten over wie zij haar mening mag geven, dus ook in de video van ongeveer zes minuten die bij de transcriptie is gevoegd.

Wij zijn natuurlijk enorme Raitt-fans en kunnen er dus geen genoeg van krijgen, inclusief haar bekentenis dat ze ooit niet alleen John Hammond’s muziek prachtig vond, maar ook verliefd op hem was: (more…)

Stef Kamil Carlens legt zijn oneindigheid uit……

zaterdag, november 9th, 2019

Geïntrigeerd door Stef Kamil Carlens’ tweede soloalbum zochten we naar achtergrondinformatie over ‘Making sense of infinity’.

Zo stuitten wij op een interview met de gratis Belgische krant ‘Metrotime’, die Carlens positief tegemoet trad en hem de gelegenheid gaf wat achtergronden van zijn plaat te schetsen: (more…)

Nederlandse tournee 2020 Gretchen Peters plus haar download van de maand

vrijdag, november 1st, 2019

In mei volgend jaar komt Gretchen Peters voor vijf optredens naar Nederland.

Ze brengt niet alleen echtgenoot-toetsenist Barry Walsh mee, maar ook haar vaste Europese begeleiders: bassist Conor McCreanor en gitarist Colm McClean,

Peters is de laatste jaren zo ongeveer vaste gast op een aantal Nederlandse podia, zodat het gevaar dreigt dat haar komst voor lief wordt genomen.

Ze is echter een singer-songwriter van uitzonderlijke klasse en verdient dus opnieuw volle zalen op: (more…)

interview Allison Moorer over ‘Blood, a memoir’

woensdag, oktober 30th, 2019

Allison Moorer’s nieuwe album ‘Blood’ en haar memoires ‘Blood, a memoir’ gaan hand in hand.

Het boek baart in de VS opzien in brede kring, hoewel het verhaal van haar en haar zus Shelby Lynne al jaren bekend is en de zusters er op hun eerdere albums in sommige songs ook al over zongen.

‘Blood’ is echter een thematisch album, dat helemaal in het teken staat van Allison Moorer’s en Shelby Lynne’s jeugd en dus in dat van hun gewelddadige, getormenteerde vader.

Moorer stond één vraaggesprek toe aan een tv-zender over die memoires en dat was aan CBS This morning.

Het is een even kort als empathisch interview geworden: in net vijf minuten wordt de jeugd van de zusters samengevat, inclusief de moord die de vader pleegde op de moeder en zijn direct daarop volgende zelfmoord.

Dat gesprek is ondanks het nogal nadrukkelijke verbindende commentaar en de blijkbaar heftige samenvatting indrukwekkend, ook al is de interactie tussen Moorer en de interviewer soms wel heel erg onnatuurlijk geacteerd: (more…)