elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Nieuwe recensies (Page 1 of 3)

Joni Mitchell – Archives Volume 3 the Asylum Years (1972-1975)

Rhino R2 7177547/603497834303

intieme transformatie

Het derde deel van Joni Mitchell’s Archives beslaat de jaren 1971 tot en met 1975 en daarmee de albums ‘For The Roses’ (1972), ‘Court and Spark’ (1974) en ‘The Hissing Of Summer Lawns’ (1975). Dat zijn de jaren waarin Mitchell van bijna solo opgenomen songs toegroeide naar een voller en duidelijker door jazz beïnvloed geluid.

Dat  ze ook daarvoor al jazzinvloeden verwerkte in haar spaarzaam op muziek gezette ballads, blijkt bijvoorbeeld uit de oudste demo op de eerste cd, een versie van ‘Cold Blue Steel and Sweet Fire’ voor ‘For The Roses’. Die heeft door akkoorden en melodie een duidelijke jazzinslag, terwijl de demo van het titelnummer van dat album muzikaal dan weer sterk doet denken aan de Engelse folky singer-songwriter Nick Drake.

Die ontwikkeling

Continue reading

Jodymoon – The Best of Live 2013-2023

bovenste beste

Op dit dubbelalbum kijkt Jodymoon terug op de zeven albums en op tien jaar optreden in binnen- en buitenland. Hoewel zangeres-pianiste Digna Janssen en gitarist-zanger Johan Smeets al sinds 2006 een duo vormen, begonnen ze hun optredens namelijk pas op te nemen in 2013.

Opener ‘I’m Here’ dateert uit dat jaar, maar heeft al het geluid dat de groep kenmerkt tot op de dag van vandaag:

Continue reading

Sarah McCoy – High Priestess

5051083184618

www.sarahmccoy.com

eredienst

Hoewel Sarah McCoy’s tweede album al uitkwam in januari van dit jaar, werd het blijkbaar alleen in Frankrijk opgepikt, terwijl haar debuut ‘Blood Siren’ in 2019 internationaal goede recensies kreeg.

Toch zijn de tien songs en het gedicht die McCoy op haar tweede album zette een logisch vervolg op dat debuut, al zijn er accentverschillen tussen de twee.

In meeste de songs op ‘Blood Siren’ bestond de begeleiding

Continue reading

Blind Boys of Alabama – Echoes of the South

Single Lock Records SL071

www.blindboys.com

levendige traditie

Het in 2020 verschenen album ‘Almost Home’ leek het allerlaatste van de Blind Boys of Alabama door de titel, de bezonken sfeer én de leeftijd van leadzanger Jimmy Carter toen: hij was destijds 88. Hij zat net als de andere oorspronkelijke leden op het Alabama Institute for the Negro Deaf and Blind toen de groep in 1939 ontstond, maar was destijds te jong om mee te gaan op tournee.

Ondanks dat leden door de jaren heen overleden, handhaafden het in 2018 overleden oerlid Clarence Fountain en Carter het groepsgeluid en dat betaalt zich ook dit keer uit in de elf nummers van dit album, dat deze afgelopen zomer vrij ongemerkt uitkwam.

Het is een mix van recente songs, klassieke gospels en covers van Stevie Wonder’s ‘Heaven Help Us All’, de Staple Singers’ ‘The Last Time’, Roscoe ‘Pops’ Staples’ ‘Friendship’ en Curtis Mayfield’s ‘Keep On Pushin’, een nog altijd actuele oproep voor burgerrechten voor zwarte Amerikanen uit de vroege jaren zestig.

Dat Carter’s stem

Continue reading

Flip Noorman – Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands)

Hans Kusters Music HKM72053

op het slappe koord

Dat Flip Noorman naast Leonard Cohen ook Tom Waits tot zijn helden rekent, bleek bijvoorbeeld op zijn album ‘De Big One’, dat zowel qua muziek als teksten door Waits beïnvloed was.

Noorman kreeg toestemming van Waits voor zijn ambitieuze plan een Nederlandstalige voorstelling van diens songs te maken, maar zijn wens die door hem hertaalde nummers ook als dubbelalbum uit te brengen leverde hem een weigering op.

Noorman liet zich daardoor niet van de wijs brengen, nam in de Amsterdamse Kleine Komedie een show op en liet die horen aan Waits’ Europese agent. Die bleek geïmponeerd, deed een goed woordje voor Noorman en Waits liet zich onverwacht overtuigen met dit dubbelalbum als gevolg.

Waits zal vermoedelijk

Continue reading

Gentilly Road – Gentilly Road

www.gentillyroad.com

tweeslachtig liefdewerk

Toetsenist Dennis Cavalier en gitarist-bassist Vic Saladino noemden hun duo-album ‘Gentilly Road’: ze groeiden dan ook op in de buurt Gentilly in New Orleans en maakten hun eerste muziek in het op de hoes afgebeelde huis onder de I-10, de verhoogde snelweg die dwars door de stad loopt.

In twaalf samen geschreven nummers roepen ze liefdevol herinneringen op aan die muzikale volwassenwording en aan hun geboortestad: Cavalier woont en speelt in Texas en Saladino in Las Vegas.

De eerste maakte rond 2010 indruk met zijn verstilde, solo opgenomen ‘Blue Orleans’, waarop zijn piano een prominente plaats innam, terwijl hij in zijn verhalende songs zijn geboortestad centraal stelde.

Dat doen hij en Saladino in deze songs ook: ze bezingen hun buurt, Fats Domino, de soulmuziek van toen en het leven voor en na orkaan Katrina.

Ze gebruiken daarvoor een groot aantal muzikale stijlen: funk, rhythm ‘n’ blues, zydeco en door rock beïnvloede nummers. De twee zijn vaardige en veelzijdige componisten en muzikanten,

Continue reading

Ruud Houweling – Accidental Pictures

Arland Records ARLD2355

www.ruudhouweling.com

doelbewuste voltreffer

Singer-songwriter Ruud Houweling nam de elf songs voor zijn derde soloalbum op met vaste krachten als drummer Rob Wijtman, contrabassist Egon Kracht, accordeonist Rik Cornelissen, klarinettist Michiel van Dijk en violist Ro Krauss.

Houwelings nieuwe songs staan dan ook in de traditie van ‘Erasing Mountains’, het album waarmee hij in 2017 als ex-voorman van Cloudmachine zijn solodebuut maakte, en de daarna verschenen, even mooie ep ‘The Day Just Blew A Day Away’.

Hij kristalliseert in deze songs dan ook opnieuw de mix uit van

Continue reading

Bas Beenackers – Bas Beenackers

www.basbeenackersmusic.com

wonderschone weemoed

In 2021 maakte My Blue Van-zanger Bas Beenackers zijn solodebuut met de ep Man: daarop stonden vier eigen nummers en ‘Polly’, een nummer van de vroege countryrock-formatie Dillard & Clark dat Gene Clark schreef, een van de oer-Byrds.

Beenackers maakte zich Clark’s song eigen door die net zo kaal te spelen als zijn eigen composities: zichzelf begeleidend op akoestische gitaar zingt hij meer voor zichzelf dan voor wie het album opzet.

In zijn teksten stelde hij zichzelf dan ook de wezenlijke vraag wat een man een man maakt zonder daarop direct pasklare antwoorden te hebben.

Dat leverde een muzikaal en thematisch samenhangende, zeer introverte ep op, maar Beenackers was nog niet klaar met die songs: hij combineerde ze op dit album met vijf nieuwe. Die nam hij op met

Continue reading

In the Throes – Buddy and Julie Miller

New West 6552

slechte tijden, goede tijden

Buddy en Julie Miller maakten sinds 2001 al drie duo-albums, terwijl ze al sinds 1991 ook voortdurend op elkaar soloalbums meespelen.

Op hun vierde gezamenlijke zetten ze elf door Julie geschreven songs en een song die achtergrondzangeres Regina McCrary begon en uitwerkte met Bob Dylan, maar die Julie afmaakte, terwijl Buddy er de muziek voor schreef.

Buddy componeerde ook de muziek voor de andere en speelde die met een kleine groep getrouwen: drummer Fred Eltringham, bassisten Viktor Krauss en Byron House, toetsenist Tim Lauer en achtergrondzangers als Emmylou Harris, Larry Campbell, Teresa Williams, McCrary en Gurf Morlix.

Het resulteerde in een album vol

Continue reading

Claudia Robbens – Make a Difference

www.claudiarobbens.com

klassieke roots.

Het titelnummer van ‘Make a Difference’ gaat loom en onafwendbaar groovend van start, waardoor zangeres Claudia Robbens veel ruimte krijgt voor haar geïnspireerde zang: tegen de sfeerbepalende gitaar en Hammond in zingt ze soepel, haar woorden rekkend en buigend, terwijl haar drummer en bassist de song voortstuwen.

Dat geldt in nog sterker mate voor ‘Be the Change’, waarin Robbens nog vrijer fraseert en haar toonhoogte even expressief als emotioneel varieert, terwijl haar ritmesectie haar opnieuw draagt en gitaar en Hammond weer puntig tegenspel bieden. Haar zang komt zo optimaal tot zijn recht, maar ook in uptempo-songs als ‘She Grooves’ en ‘Dante’s Blues’ bewijst Robbens haar kunnen.

Haar twaalf nieuwe nummers zijn

Continue reading
« Older posts