Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuwe recensies’ Category

Paul Batto – Lonesome road

donderdag, april 3rd, 2014

Troubadour.

Paul Batto is een singer-songwriter die naar eigen zeggen beïnvloed is door John Lee Hooker, Mahalia Jackson en Frank Sinatra. Dat is al een onwaarschijnlijke combinatie voor iemand die op een persoonlijke manier de countryblues interpreteert, maar bovendien is deze door en door Amerikaans klinkende zanger-gitarist geboren in Ljubjana, Slovenië.

Dat hij zou uitgroeien tot een rondtrekkend bluesmuzikant, was niet zo logisch: (more…)

Ernest Troost – O love

maandag, februari 24th, 2014

Kleine meester.

Op zijn vierde cd bewijst  de Amerikaan Ernest Troost dertien keer weer precies waar hij staat: op het kruispunt van blues, folk, county en singer-songwriter.

De componist van muziek voor films en tv-series ruilde dat ambacht na zo’n 35 jaar toch weer voor het schrijven en spelen van eigen songs en is nog duidelijk verliefd op die jeugdliefde.

Troost start even gejaagd als overtuigend in het dreigende Old screen door, een song vol wraak met fatale afloop. Zijn bas en elektrische gitaar benadrukken de sfeer, maar die is vaak even effectief in semi-akoestische songs. Daarin speelt Troost akoestische gitaren, mandoline, harmonica, harmonium en soms bas, hoewel vrienden als bassist Mark Goldberg en percussioniste Debra Dobkin hem bijstaan.

In schijnbaar autobiografische songs zingt hij met veel empathie over mislukte relaties, al gelooft hij in het even mooie als weemoedige Close nog altijd in de liefde.

Dat zijn songs direct overtuigen komt ook door (more…)

Flat earth diary – Krista Detor

zondag, januari 19th, 2014

Klassieke persoonlijkheid.

Met Mudshow, Cover their eyes en Chocolate paper suites maakte de Amerikaanse Krista Detor indruk op liefhebbers van ingetogen én spannende popmuziek in de VS en Europa. Detor en haar partner/producer/gitarist David Weber trokken daarop een wereld op van weemoed en verlangen. Die wordt bepaald door haar piano en omfloerste stem, die net zo makkelijk een stemming oproept als beschrijft.

Detor’s twaalf nieuwe zijn een logisch vervolg op die van Chocolate paper suites, want ook hier (more…)

Lay low – Delouise

woensdag, december 25th, 2013

Eigen wijs.

Wies Peeters haalde bij haar debuut in 2007 de pers als de Utrechtse postbode die stevig en rootsy rockte op Delivery in a moment. Toch werd het na dat door velen positief besproken eerste album lang stil en leek ze van de aardbodem verdwenen.

Peeters duikt nu echter op in Rotterdam, waar ze niet alleen haar naam veranderde, maar ook haar muzikale identiteit. Op de meeste van de tien eigen songs en een cover van Eric Kaz is de elektrische gitaar ingeruild voor (more…)

Belse Parese – Flip Noorman

woensdag, december 25th, 2013

Eigen gezicht.

Dat het debuut van Flip Noorman uitkomt op het label van Jeroen Kant en Mathijs Leeuwis is uiterst logisch, want Noorman en de twee zelfbenoemde labelbazen zijn verwante zielen. Niet alleen zingen ze alle drie in het Nederlands, ze delen ook een voorkeur voor melancholie, gekte en sombere romantiek.

Bovendien hebben ze alle drie een voorkeur voor (more…)

Moonility -Elizabeth Simonian

woensdag, december 4th, 2013

Pijnlijk stralend.

Op haar tweede plaat zingt Elizabeth Simonian elf songs waarvan zij sommige alleen schreef, maar de meeste met toetsenist gitarist Andreas Suntrop of Thierry Castel, die beiden uit de jazz afkomstig zijn.

Met Simonian voelen de twee zich echter ook hoorbaar thuis in haar hoogstpersoonlijke mengsel van roots, singer-songwriter en popmuziek. Samen schreven ze melodieën die zich direct in je geheugen vasthaken.

Dat komt ook door Simonians slepende, expressieve zang: (more…)