Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

carrièreoverzicht Pete Seeger aangekondigd

donderdag, februari 14th, 2019

Van folklegende Pete Seeger verschijnt op 3 mei een groot carrièreoverzicht. Dat is niet toevallig, want op die dag werd hij geboren in 1919.

‘Pete Seeger: the Smithsonian Folkways collection’ wordt een box met vijf cd’s en een boek van tweehonderd pagina’s.

Het geheel wordt geproduceerd door Jeff Place en Robert Santelli, die eerder al vergelijkbare boxen produceerden met de muziek van Lead Belly en Woody Guthrie.

De box zal bestaan uit een mix van de van Seeger bekende traditionele folksongs en door hem geschreven nummers als ‘Turn turn turn’, ‘We shall overcome’ en ‘One grain of sand’, live-opnamen en twintig niet eerder uitgebrachte songs.

 

Keith Richards: stoppen met roken erger dan stoppen met heroïne

donderdag, februari 14th, 2019

Rolling Stone Keith Richards is zo langzamerhand bezig al zijn slechte gewoontes af te zweren.

Eerder bracht hij zijn drankgebruik al rigoureus terug en stopte hij met het nemen van drugs, maar nu probeert hij ook te stoppen met roken.

Dat valt nog niet mee, zo heeft Richards gezegd in een interview met Mojo, want stoppen met heroïne is makkelijker. Volgens Richards vond Lou Reed dat ook al.

Heroïne afzweren is weliswaar te vergelijken met de hel, maar dat duurt maar kort, terwijl sigaretten altijd en overal aanwezig zijn en Richards ze gedachteloos zegt op te steken.

Wel is het hem gelukt, het aantal sigaretten te verminderen.

Behalve dat het bijna wonderlijk is dat deze bekentenis van de inmiddels 75 jaar jonge rockrebel in alle Engelse kranten staat, pleit zijn relaas toch ook voor een verbod op een van populairste verslavingen van deze tijd.

documentaire John Prine op komst

woensdag, februari 13th, 2019

Over de iconische, maar toch relatief onbekende singer-songwriter John Prine is een documentaire op komst.

Hij is vooral bekend als schrijver van ‘Angel of Montgomery’, dat hij in 1971 op zijn naamloze debuut zette, maar dat een klassieker werd in de uitvoering van Bonnie Raitt, die hem een van haar helden noemt.

‘John Prine: Hello in there’ is al bijna af, want regisseur Zachary Fuhrer (flauw, maar toch: What’s in a name….) filmde Prine tijdens de voorbereiding van zijn nieuwe album ‘Tree of forgiveness’ na dertien jaar stilte én tijdens de opnamen, terwijl hij ook interviews deed met Prine’s familieleden en met door hem beïnvloede jonge singer-songwriters als Jason Isbell en Margo Price.

Het persbericht belooft zowel scènes van een thuis ontbijt makende Prine als van optredens en alles wat daar tussenin zit.

Het zegt iets over de status van Prine, dat de documentaire gaat draaien in geselecteerde Amerikaanse bioscopen.

oeuvre-Edison Ilse DeLange: vinger op zere pols

dinsdag, februari 12th, 2019

De oeuvre-Edison die Ilse DeLange gisterenavond kreeg legt gezien het juryrapport precies de vinger op de zere pols.

Terecht schrijft de jury dat DeLange als twintig jaar aan de top staat, maar is de volgende kwalificatie nu een compliment? Ze heeft ‘een uit duizenden herkenbare stem, de randen zoekend van haar heldere spectrum.’

Ook het feit dat zij ‘haar talenten op talloze manier inzet’ kun je makkelijk uitleggen als een bewijs van haar door de jaren heen constante switchen van muzikale stijl, waardoor zij ‘steeds weer nieuw momentum weet te vinden’.

Dat laatste is zeker waar: (more…)

popfotograaf Guy Webster overleden

maandag, februari 11th, 2019

Popfotograaf Guy Webster is op 5 februari j.l. overleden aan leverkanker. Ook had hij diabetes. Hij was 79 jaar oud.

Webster was de man van talloze lp-hoezen en foto’s van beroemdheden van 1964 tot 1971, toen hij de VS verliet uit protest tegen het beleid van president Richard Nixon.

Webster maakte de foto’s voor het debuut van The Doors met daarop prominent Jim Morrison, die Robbie Krieger, Jim Densmore en Ray Manzarek in ieder geval letterlijk in de schaduw stelt, maar ook voor opvolger ‘Waiting for the sun’, voor ‘Turn, turn, turn!’ en ‘The notorious Byrds brothers’ van The Byrds, Simon & Garfunkel’s ‘Sounds of silence’ , ‘Big hits (High tide and green grass)’ van de Rolling Stones, Tim Buckley’s ‘Goodbye and hello’, Captain Beefheart’s ‘Safe as milk’ en Nico’s ‘The marble index’.

Ook fotografeerde hij beroemdheden als Jack Nicholson, Dennis Hopper, Jane Fonda en Barbra Steisand, Raquel Welch, Jimi Hendrix, Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones.

Webster was een van de bepalende popfotografen van de jaren zestig, doordat hij een eigen, steeds losser wordende invulling gaf aan de voorheen stijve publiciteitsfoto’s die werden gemaakt volgens de strikte instructies van de platenmaatschappijen: (more…)

popmuziek steeds somberder en agressiever

zondag, februari 10th, 2019

Nieuw universitair onderzoek toont aan dat popmuziek door de jaren heen steeds somberder en agressiever is geworden.

Dat blijkt uit de studie ‘Quantitative Sentiment Analysis of Lyrics in Popular Music’, geschreven door Kathleen Napier en Lior Shamir van de Lawrence Technical University in Michigan.

Zij onderzochten meer dan zesduizend songs uit de periode 1951 tot 2016 met als criterium dat ze alle in de Billboard Hot 100 moesten hebben gestaan.

Met een softwareprogramma analyseerden de onderzoekers de sfeer van de teksten van die songs door te zoeken naar woorden en zinnetjes die gevoelens uitdrukken. Op basis daarvan kreeg elke song een cijfer van 0 tot 1, maar wel met decimalen achter de komma.

De gemiddelde scores voor angst, afkeer, boosheid en verdriet bleek langzaam maar zeker te stijgen, terwijl de factor ‘vreugde’ steeds lager werd.

Fats Domino’s ‘Blueberry Hill’ uit 1956 scoorde bijvoorbeeld 0,89 voor vreugde, maar Sam Smith’s hit ‘Stay with me’ uit 2015 haalde daarvoor maar 0,15. Ook gevoelens van vertrouwen en extrovertie daalden sterk: (more…)

Lyndsey Buckingham: acute openhartoperatie én stembandschade

zondag, februari 10th, 2019

Lyndsey Buckingham, sinds kort prominent ex-lid van Fleetwood Mac, heeft in de week van 28 januari een acute openhartoperatie ondergaan, zo bleek uit een verklaring van zijn vrouw Kirsten.

Buckingham heeft daarbij ook schade opgelopen aan zijn stembanden, maar in hoeverre die blijvend is, is op dit moment onduidelijk.

Hij herstelt thuis en zijn toestand verbetert met de dag, zo liet zijn vrouw in een verklaring weten.

Daarin staat ook dat onder meer dat het afgelopen jaar ‘op zijn minst een emotioneel heel zwaar en moeilijk jaar is geweest’, maar dat Buckingham ernaar uitkijkt de hele zaak achter zich te laten.

 

Uiteraard zijn alle optredens van Buckingham afgelast.

BBC Radio Solent: When George met Michael

vrijdag, februari 8th, 2019

Op zaterdag 9 februari wordt “When George met Michael’ uitgezonden door BBC Radio Solent.

Dat is dan op de kop af veertig jaar na de opname ervan en toch is dit 56 minuten durende interview met George Harrison en Michael Jackson nooit eerder uitgezonden.

Hoe de BBC de band met het interview niet uitzond en daarna wiste, maar ook hoe BBC Radio Solent’ Richard Latto erin slaagde weer een kopie terug te krijgen en te restaureren tot een kwaliteit die verstaanbaar was, lees je via deze link. Ook is daar een fragment te horen: (more…)

eindelijk release Marvin Gaye’s ‘You’re the man’

vrijdag, februari 8th, 2019

Op 29 maart a.s. komt eindelijk Marvin Gaye’s album ‘You’re the man’ uit.

Dat moest de opvolger worden van “what’s going on’ van het jaar daarvoor, maar het werd nooit uitgebracht. Alleen het titelnummer verscheen op single.

Als extraatje staat ook ‘My last chance’ op het album, een nummer dat Gaye rond 1972 opnam en dat eerder alleen op een compilatiealbum uit 2001 te vinden was. Het is voor deze rerelease onherstelbaar verbeterd door producer de ongetwijfeld hippe producer Salaam Remi.

Salaam stortte zich ook ongetwijfeld entousiast op twee  songs van het album, ‘Symphony’ en ‘I’d give my life for you’.

Goed nieuws is dan weer, dat op het album ook de zeldzame, lange versie zal staan van ‘I want to come home for Christmas’, waarin Gaye zich inleeft in een Amerikaanse soldaat die gevangen genomen is in Vietnam.

Hoewel de meeste nummers van ‘You’re the man’ inmiddels op allerlei compilaties zijn uitgebracht, komen vijftien van de zeventien songs voor het eerst op vinyl en in digitale vorm uit.

 

Rolling Stones: opnieuw Rock and roll-circus

vrijdag, februari 8th, 2019

Het Rolling Stones-album ‘Rock and roll circus’ wordt in mei of juni opnieuw uitgebracht als driedubbel-lp. Die derde lp staat vol met niet eerder uitgebrachte nummers uit de tv-special uit 1968, die trouwens toen helemaal niet werd uitgezonden.

Uiteindelijk kwam een volledig gerestaureerde versie uit in 1996, samen met de soundtrack ervan.

Voor de rerelease zijn alle nummers opnieuw gemasterd.