Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

Bont scala aan opnamen in de Grammy Hall of Fame 2020

zondag, januari 19th, 2020

De American Recording Academy heeft de selectie songs en albums bekend gemaakt die zijn opgenomen in de Grammy Hall of Fame voor dit jaar. Dat zijn er deze keer 26.

Het zo’n uiteenlopende verzameling dat je die ook wel een bont allegaartje zou kunnen noemen, maar misschien is dat onvermijdelijk als je de ontwikkeling van de popmuziek overziet.

De criteria zijn tenslotte dat de opname minstens 25 jaar oud moet zijn en ‘kwalitatief en historisch belang’ moeten hebben.

Dat leidde deze keer tot een immense lijst waarop bijvoorbeeld ‘How can a poor man stand such times and live?’ van Blind Alfred Reed uit 1929 en Skip James’ ‘Devil got my woman’uit 1931 staan, maar ook bijvoorbeeld zulk divers volk als Elton John met ‘Tiny dancer’ en Public Enemy met ‘It takes a nation of millions to hold us back’, terwijl ook Neil Diamond’s ‘Sweet Caroline (Good times never seemed so good)’, Joni Mitchell’s album ‘Clouds’ uit 1969, ‘Every breath You take’ van The Police (1983) en ‘Eat a peach’ van de Allman Brothers uit 1972 er ook deel van uitmaken.

Sinds het begin van deze jaarlijkse uitverkiezing, 47 jaar geleden, zijn 1114 opnamen geselecteerd: (more…)

debuutalbum Mike Campbell’s The Dirty Knobs aangekondigd

dinsdag, januari 14th, 2020

Heartbreakers-gitarist Mike Campbell is net klaar met zijn eerste tournee als nieuwbakken lid van Fleetwood Mac, maar gaat binnen afzienbare tijd weer optreden. Dat doet hij dan met The Dirty Knobs, zijn eigen groep.

Hij speelt al zo’n vijftien jaar samen met singer-gitarist Jason Sinay, bassist Lance Morrison en drummer Matt Laug, maar deed dat altijd tussen opnamen en tournees van Tom Petty and the Heartbreakers in.

In de praktijk bleven die optreden dus beperkt tot Los Angeles en in die vijftien jaar brachten de vier ook nooit een album uit, maar daarin komt nu verandering.

‘Wreckless abandon’ staat gepland voor 20 maart en het titelnummer is inmiddels te zien en te horen op YouTube. Die song lijkt naadloos te passen in het werk van Tom Petty en zijn band. Dat is niet zo vreemd, doordat Campbell vaak samen met Petty schreef en als sologitarist ook een bepalende rol had.

Op het album spelen ook Chris Stapleton en Heartbreakers-toetsenist Benmont Tench mee, terwijl het geproduceerd werd door  George Drakoulias (o.a. The Jayhawks). Het artwork is van de veelzijdige veteraan Klaus Voormann.

The Dirty Knobs spelen op 24 en 25 januari in Santa Barbara, Californië en gaan dan vanaf 10 maart twintig keer optreden tot en met 28 april: (more…)

vijf albums Bruce Springsteen uit op vinyl

dinsdag, januari 14th, 2020

Op 21 februari a.s. komen vijf albums van Bruce Springsteen uit op vinyl.

Het gaat om ’18 tracks’ (1999), ‘Live in New York City’ (2001), ‘The rising’ (2002), ‘Devils & dust’ (2005) en ‘Live in Dublin’ (2007).

Voor deze versies werden de oorspronkelijke masters gebruikt.

De studioalbums komen uit als dubbel-lp en de twee livealbums tellen uiteraard ieder drie lp’s.

‘Live in Dublin’ werd in tegenstelling tot de andere opgenomen met de Sessions Band, waarmee Springsteen ook zijn Pete Seeger-tribute ‘We shall overcome’ opnam. Dit album komt voor de eerste keer op vinyl uit.

 

Eerdere berichten over Bruce Springsteen vind je in de categorie Nieuws.

David Bowie en George Michael toegevoegd aan lijst invloedrijkste mensen in het Verenigd Koninkrijk

dinsdag, januari 14th, 2020

Hier publiceert de Volkrant jaarlijks een lijst met daarop de honderd invloedrijkste Nederlands, maar in het Verenigd Koninkrijk verschijnt ‘The Oxford Dictionary of National Biography’.

Daarvan is net een nieuwe editie uit en daarin zijn 228 nieuwe namen opgenomen.

David Bowie en George Michael horen tot de meest prominente nieuwkomers, hoewel Beatles-producer George Martin ook geen kleine jongen was. Opvallende overeenkomst tussen deze drie is dat ze alle drie dood zijn, want dat is een voorwaarde om te worden opgenomen.

Alle nieuwelingen overleden dan ook in 2016, want uit de overledenen van dat jaar werd geput. Ze maken nu deel uit van een totaal van 63.693 officieel invloedrijke Britten: (more…)

Jeroen Kant: ep en single ‘Diesel’ uit

woensdag, januari 8th, 2020

Van Jeroen Kant is inmiddels een nieuwe ep verschenen.

‘Diesel’ bevat vijf nieuwe ‘liedjes’, zoals hij zijn nummers zelf noemt.

Die zijn uiteraard te streamen, maar ook te koop op een cd.

Die kost tien euro en is te bestellen via kantjeroen@gmail.com

Het titelnummer is inmiddels ook uit als single en Jeroen Kant en zijn begeleiders treden binnenkort ook op : (more…)

film over Bob Dylan op komst

woensdag, januari 8th, 2020

Regisseur James Mangold bereidt een film voor over Bob Dylan, en dan met name over de cruciale fase waarin Dylan van een akoestische folkie transformeerde naar een elektrische gitaar spelende onheilsprofeet. Die ontwikkeling werd destijds door veel van zijn fans als verraad gezien, maar stelde Dylan in staat om aan het keurslijf van de verwachtingen te ontsnappen.

Mangold heeft inmiddels al een hoofdrolspeler op het oog en inderdaad, Timothée Chalamet heeft wel wat weg van de jonge Dylan van destijds.

Naar verluidt wil Chalamet bovendien zelfs gitaarles namen om zijn rol overtuigend te kunnen spelen.

Een naam voor de film is er nog niet, maar op het internet wordt hij voorlopig ‘Going electric’ genoemd. Mangold heeft voor zijn film namelijk de rechten Elijah Wald’s boek ‘Dylan goes electric’ uit 2015 gekocht en ook de rechten op Dylan’s songs, zodat hij die ook kan gebruiken.

Bovendien zou Dylan zelf bij de film betrokken zijn alsexecutive producer’, wat volgens ons  betekent dat hij het laatste woord heeft bij de verfilming. Dat is op zijn minst opvallend, want de barse bard is nogal wars van publiciteit. Ook het feit dat Dylan’s manager Jeff Rosen een van de producers is, duidt op steun

Mangold weet trouwens hoe het is om een biopic over een muzikant te maken, want in 2005 maakte hij al ‘Walk the line’ over Johnny Cash.

Dat zal zeker hebben geholpen, gezien de vriendschap die Dylan en Cash ontwikkelden in de tweede helft van de jaren zestig.

 

Eerdere berichten over Bob Dylan en Johnny Cash vind je in de categorie Nieuws.

 

golfkarretje Elvis Presley te koop

woensdag, januari 8th, 2020

Wie een golfkarretje van Elvis Presley wil hebben, moet snel een bod uitbrengen.

De Elvis Presley Foundation veilt namelijk honderden bezittingen van Presley en het bieden op een van zijn golfkarretjes kan nog een uur of negen,

Het is meer dan vijftig jaar oud en werd door Presley gebruikt om over Graceland heen en weer te rijden, want een golfer was hij niet.

Het is van het befaamde motormerk Harley-Davidson, maar of het ook het daarbij horende, kenmerkende geluid maakt vermeldt de omschrijving niet.

Daarin staat wel, dat het eerder onderdeel was van de Presley-tentoonstelling in het MGM Grand Hotel & Casino in Las Vegas en dat het nummerbord 1-ELVIS is: (more…)

Neil Young: goede voornemens…

vrijdag, januari 3rd, 2020

Neil Young heeft 2020 aangegrepen om zijn goede voornemens te delen met zijn fans.

In een bericht op de Neil Young Archives schrijft hij over twee projecten waaraan hij op dit moment het meest aan zou werken.

Het gaat daarbij om een concert uit Toronto van de ‘Greendale live’-tournee in 2003 en om ‘Way down in the dust bucket’, een concert uit Santa Cruz. Dat concert dateert uit 1990 en heette eerder nog ‘Catalyst’.

Beide concerten zouden als album en als concertfilm worden uitgebracht.

Dat is dan weer in tegenspraak met Young’s mededeling van begin december om de abonnees op zijn website te laten stemmen over welk project als eerste zou moeten worden uitgebracht. Ook noemt hij nu ‘Homegrown’ niet meer, het onuitgebrachte album uit 1975 waarover hij eind november schreef dat dat dit jaar zou uitkomen.

 

Eerdere berichten over de door Neil Young aangekondigde releases vind je in de categorie Nieuws. De recensie van ‘Colorado’ vind je in Recensies rock.

 

 

 

nieuw album en concerten Iain Matthews en band

donderdag, januari 2nd, 2020

Op dinsdag 7 januari speelt singer-songwriter Iain Matthews om 20:30 uur met zijn uit Nederlandse muzikanten bestaande band in de Blue Room Sessions in de Verkadefebriek in Den Bosch.

Deze nieuwe versie van Matthews Southern Comfort bestaat behalve uit Iain Matthews uit toetsenist Bart de Win en gitaristen Eric DeVries en BJ Baartmans, drie van Nederlands beste musici.

Op 7 januari zou hij volgens het bericht op Facebook alleen worden begeleid door DeVries en Baartmans.

Medio februari verschijnt dan een nieuw album van Matthews Southern Comfort en eind januari en vanaf half maart toert de band dan door Duitsland: (more…)

top tien 2019

woensdag, januari 1st, 2020

1 Skin in the game – Nostoc

1 Killed for kings – Rich DePaolo

1 A brand new love – Jodymoon

1 West towards South – Jeffrey Halford and the Healers

1 Blood siren – Sarah McCoy

1 Richville – Richville

1 Gravel & dust – Ilse DeLange

1 Colorado – Neil Young and the Crazy Horse

1 Making sense of infinity – Stef Kamil Carlens

1 Nu of nou – De Dijk