Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

Geen Kippenvel op 28 maart

dinsdag, maart 28th, 2017

Vanavond is het een van die zelfzame keren dat er geen aflevering van Kippenvel te horen is tussen negen en elf.

Natuurlijk zitten we het liefst op die tijd in de studio om mooie muziek te draaien, een beetje zoals Donald Fagen in zijn mooie The nightfly: invallende duisternis, rijen studiolampjes en een microfoon voor je neus……

Dat lukt ons echter vanavond niet en de aflevering opnemen, wat dan de standaard ontsnappingsroute is, kwam er door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ook al niet van.

Wij vinden dat zelf ook jammer, maar toch…..

Tot volgende week, tot Kippenvel!

Flip Noormans ‘Als tijd niet bestaat’ genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs

dinsdag, maart 7th, 2017

Verleden week werden de zes nummers bekendgemaakt voor de Annie M. G. Schmidt-prijs 2015-2016, d eprijs voor het beste theaterlied van dat seizoen.

Tot de genomineerden hoort Flip Noorman, die vorig jaar zijn tweede album uitbracht, MAke up.

Andere genomineerden zijn  Solidariteit van Jan Rot, Moeder van Alex Roeka, Wonderlijk van Frans Mulder (tekst) en Bernd van den Bos (muziek), maar gezongen door Simone Kleinsma, Er spoelen mensen aan van Rolf Verbaant en zangeres Kiki Schippers en SM-lied van Maarten Ebbers.

Van Flip Noormans Make up draaien wij met onregelmatige regelmaat een song, net als van zijn debuut Bellse parese, maar Alex Roeka’s recente album Voort hebben wij nog altijd niet, bedachten wij met enige spijt….

Alleen Kippenvel van tien tot elf….

dinsdag, maart 7th, 2017

Verleden week was er al helemaal geen Kippenvel vanwege een extra uitzending van RTV Sport en vanavond is weer iets dergelijks aan de hand.

Groot verschil met verleden week is echter, dat FC Lisse – FC Rijnvogels om acht uur begint, zodat die wedstrijd om tien uur vanavond écht afgelopen kan zijn. Daardoor kunnen wij in ieder geval rekenen op een uur zendtijd.

Verleden week schreven we, dat je onze muziekkeus vanavond des te meer zou waarderen na aan de grillen van de muziekcomputer overgeleverd te zijn geweest gedurende die tijd die na Quick Boys-Odin ’59 overschoot tussen tien en elf.

Dat het vanavond slechts om een uur zou gaan, wisten wij toen ook nog niet, maar de tweede helft is dan in ieder geval voor ons, om maar eens voetbalbeeldspraak te hanteren.

Toegegeven: die grap is te flauw voor woorden, maar op die manier maskeren wij onze teleurstelling over de voorrang die de zoveelste voetbalwedstrijd krijgt boven ons programma.

In de verlenging tussen elf en twaalf uur vanavond is er echter nog Purple Haze, met daarin onder meer werk van zangeres Shaun Murphy, de vrouw die van 1993 tot 2009 leadzangeres was bij Little Feat……. (more…)

Bregje Sanne Lacourt: tweede album Hurricane?

donderdag, maart 2nd, 2017

Bregje Sanne Lacourt debuteerde twee jaar geleden sterk met ‘The Keeper of Changing Winds’, een album dat ons raakte en waarvan we dus nog altijd songs draaien:

http://www.kippenvel.net/?s=lacourt

Momenteel is Lacourt bezig met de crowdfunding van haar nieuwe album ‘Hurricane’. Ze noemt dat zelf ‘het meest depressieve album van 2017’, al is het jaar nog jong en zal daar een knipoog bij horen.

De looptijd voor het doneren is inmiddels nog maar zestien dagen en Lacourts gestelde doel, elfduizend euro, is nog lang niet binnen bereik.

Dat zou zonde zijn, want de eerste single, Letter to romance, is een wel zeer melancholieke pianoballad met raakvlakken met grote chanteuses als bijvoorbeeld Dayna Kurtz: (more…)

Geen Kippenvel op op dinsdag 28 februari: Mardi gras……..

maandag, februari 27th, 2017

Het is een bijzondere paradox, maar toch: er is geen uitzending van Kippenvel op dinsdag 28 februari.

Het is de dinsdag van carnaval en in plaats van twee uur zou Kippenvel morgenavond maar een uur duren.

Dat heeft niets met carnaval te maken, maar met de inhaalwedstrijd tussen voetbalvereniging Quick Boys en Odin ’59, die vanaf acht uur zou worden uitgezonden.

Die twee clubs zouden om acht uur aftrappen, zodat er een uur Kippenvel verloren zou gaan, maar er zou desondanks tijd zijn om aandacht te besteden aan het enige carnaval waar wij wél naartoe zouden willen: Mardi gras in New Orleans. En dat ondanks het incident waarbij een auto inreed op feestvierende second-liners…..

Dat gevoel wordt veroorzaakt door superieur swingende feestmuziek uit de Crescent City, waarmee wij dan toch in ieder geval makkelijk een uur konden vullen.

Quick Boys – Odin ‘59 begint door een beslissing van de KNVB echter pas om 20:15 uur en dat betekent dat die wedstrijd niet eerder afgelopen is dan dik na tienen, want vooral in het amateurvoetbal duren wedstrijden nog wel eens veel langer dan de reguliere speeltijd…..

Voor het vullen van een willekeurig aantal restminuten voelen wij echter helemaal niets, want we willen in ieder geval een soort samenhangend geheel laten horen: ook Kippenvel heeft een spanningsboog.

We verbijten dus onze teleurstelling zo goed we kunnen en laten de computer in die resttijd op je los. Misschien zetten we zelfs wel een muziekje op, maar dan alleen voor onszelf.

We weten in ieder geval zeker, dat je Kippenvel volgende week opeens weer erg waardeert, als je in de armen van de muziekcomputer verstrikt raakt…..

Tot volgende week, tot Kippenvel!

U2: invloed Trump op nieuw album

woensdag, februari 22nd, 2017

Hoewel U2 en de Amerikaanse president Trump water en vuur zijn, heeft de laatste toch invloed op de muziek van de Ierse band, of misschien wel juist daardoor.

Het nieuwe, nog naamloze album van U2 was al klaar, maar na de verkiezing van Trump tot president van Amerika veranderde de groep van een aantal nummers de tekst.

Ook overweegt de band nog een of twee nieuwe nummers te schrijven, waarvan de inhoud zich laat raden….

Wel moet je even zoeken naar de mededeling tussen neus en lippen door: (more…)

Amsterdamse North Sea Jazz Club failliet

dinsdag, februari 21st, 2017

Het nieuws overviel ons, want het faillissement van de Amsterdamse North Sea Jazz Club vinden wij een verlies.

In de club op het terrein van de Westergasfabriek traden immers heel wat rootsy artiesten op op wie wij dol zijn, terwijl andere op zijn minst gerenommeerd zijn in hun genre.

De precieze oorzaak blijft in nevelen gehuld.

Het is namelijk onduidelijk of het feit dat het North Sea Jazz Festival recent de licentieovereenkomst opzegde de oorzaak is van het faillissement, of slechts de druppel die de emmer deed overlopen.

Directeur Jan Willem Luyken legde in een toelichting aan Het Parool uit dat het al een tijd niet goed ging door financiële problemen, maar dat hij ook twijfels had over de programmering. Vermoedelijk doelt hijd aarbij op de concerten van artietsaen die te onbekend waren om op zijn festival op te treden.

De North Sea Jazz Club heeft blijkbaar geprobeerd onder een andere naam verder te gaan, iets wat volgens een woordvoerder werd verhinderd door de verhuurder van het gebouw.

Dat beschouwde de Westergasfabriek blijkbaar als contractbreuk en in dat geval dreigde het bedrijf de huurovereenkomst op te zeggen. Daardoor trokken de aandeelhouders zich een voor een terug en daarmee werd de neergang definitief.

De directeur van de Westergasfabriek zegt dan weer dat het geschil in de eerste plaats gaat om de enorme huurachterstand: er zou al vier maanden geen huur betaald zijn….

Yori Swart: carrière-impulsen?

donderdag, februari 16th, 2017

Het is onduidelijk hoe nieuw dit nieuws is, maar de singer-songwriter Yori Swart heeft volgens een persbericht ‘een meerjarige en wereldwijde publishingdeal gesloten met het in Amsterdam gevestigde Downtown Music Benelux’.

Volgens haar website stond zij echter al sinds september vorig jaar onder contract bij de Amerikaanse moeder, Downtown Music.

Swart is overigens ook in de laatste fase van de opnamen voor haar later dit jaar te verschijnen nieuwe album.

Het persbericht stelt verder dat ‘Downtown onder meer de songs van Yori Swart zal promoten voor gebruik in reclames, films en tv-programma’s. Daarnaast wordt de 27-jarige zangeres internationaal begeleid als songwriter voor en met andere artiesten.’

Dat is goed nieuws, want Swart maakte al in 2011 een goed naamloos debuut als winnares van de Grote Prijs van Nederland in 2011 en werd uitgekozen tot 3FM Serious Talent. Daarna maakte zij in de V.S. nog het uitstekende Golden ticket, een ep met vier songs. Die nam ze op met de hulp van  gerenommeerde muzikanten als toetsenist Mike Finnigan: (more…)

Tom Waits’ Blue Valentines:niet alleen in De Rode Draad, maar ook in NRC Handelsblad

dinsdag, februari 14th, 2017

Toeval bestaat, of misschien niet, daarover zijn geleerden en anderen het niet eens.

Over een onverwachte samenloop van omstandigheden schreef NRC Handelsblad-columnist Frits Abrahams wel eens eerder. Zijn column van dinsdag 14 februari is opnieuw een mooi voorbeeld van die zogenaamde ‘synchronicity’.

Daarin neemt hij behalve de commercie rond Valentijnsdag ook liefdevol opnieuw zijn eigen huwelijk op de hak, onderwijl diverse malen refererend aan Tom Waits’ Blue Valentines.

Daar komt dan het toeval om de hoek kijken, want laat die song nu juist deel uitmaken van De Rode Draad van vanavond.

Van de andere drie songs daarin had Abrahams er overigens makkelijk nog twee kunnen kennen…….

Nieuw album Kenny White: Long list of priors

woensdag, februari 8th, 2017

De New Yorkse zanger-pianist Kenny White is geen ster en dat zal hem vermoedelijk een zorg zijn.

Hij zingt en speelt zijn eigen songs sinds hij ooit genoeg kreeg van het componeren van reclamemuziekjes.

Aan zijn reeks goede albums voegde hij er recent weer een toe: Long list of priors verscheen nog maar kort geleden.

Wij hebben er nog geen noot van gehoord, maar hebben daar veel zin in: (more…)