Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

U2: invloed Trump op nieuw album

woensdag, februari 22nd, 2017

Hoewel U2 en de Amerikaanse president Trump water en vuur zijn, heeft de laatste toch invloed op de muziek van de Ierse band, of misschien wel juist daardoor.

Het nieuwe, nog naamloze album van U2 was al klaar, maar na de verkiezing van Trump tot president van Amerika veranderde de groep van een aantal nummers de tekst.

Ook overweegt de band nog een of twee nieuwe nummers te schrijven, waarvan de inhoud zich laat raden….

Wel moet je even zoeken naar de mededeling tussen neus en lippen door: (more…)

Amsterdamse North Sea Jazz Club failliet

dinsdag, februari 21st, 2017

Het nieuws overviel ons, want het faillissement van de Amsterdamse North Sea Jazz Club vinden wij een verlies.

In de club op het terrein van de Westergasfabriek traden immers heel wat rootsy artiesten op op wie wij dol zijn, terwijl andere op zijn minst gerenommeerd zijn in hun genre.

De precieze oorzaak blijft in nevelen gehuld.

Het is namelijk onduidelijk of het feit dat het North Sea Jazz Festival recent de licentieovereenkomst opzegde de oorzaak is van het faillissement, of slechts de druppel die de emmer deed overlopen.

Directeur Jan Willem Luyken legde in een toelichting aan Het Parool uit dat het al een tijd niet goed ging door financiële problemen, maar dat hij ook twijfels had over de programmering. Vermoedelijk doelt hijd aarbij op de concerten van artietsaen die te onbekend waren om op zijn festival op te treden.

De North Sea Jazz Club heeft blijkbaar geprobeerd onder een andere naam verder te gaan, iets wat volgens een woordvoerder werd verhinderd door de verhuurder van het gebouw.

Dat beschouwde de Westergasfabriek blijkbaar als contractbreuk en in dat geval dreigde het bedrijf de huurovereenkomst op te zeggen. Daardoor trokken de aandeelhouders zich een voor een terug en daarmee werd de neergang definitief.

De directeur van de Westergasfabriek zegt dan weer dat het geschil in de eerste plaats gaat om de enorme huurachterstand: er zou al vier maanden geen huur betaald zijn….

Yori Swart: carrière-impulsen?

donderdag, februari 16th, 2017

Het is onduidelijk hoe nieuw dit nieuws is, maar de singer-songwriter Yori Swart heeft volgens een persbericht ‘een meerjarige en wereldwijde publishingdeal gesloten met het in Amsterdam gevestigde Downtown Music Benelux’.

Volgens haar website stond zij echter al sinds september vorig jaar onder contract bij de Amerikaanse moeder, Downtown Music.

Swart is overigens ook in de laatste fase van de opnamen voor haar later dit jaar te verschijnen nieuwe album.

Het persbericht stelt verder dat ‘Downtown onder meer de songs van Yori Swart zal promoten voor gebruik in reclames, films en tv-programma’s. Daarnaast wordt de 27-jarige zangeres internationaal begeleid als songwriter voor en met andere artiesten.’

Dat is goed nieuws, want Swart maakte al in 2011 een goed naamloos debuut als winnares van de Grote Prijs van Nederland in 2011 en werd uitgekozen tot 3FM Serious Talent. Daarna maakte zij in de V.S. nog het uitstekende Golden ticket, een ep met vier songs. Die nam ze op met de hulp van  gerenommeerde muzikanten als toetsenist Mike Finnigan: (more…)

Tom Waits’ Blue Valentines:niet alleen in De Rode Draad, maar ook in NRC Handelsblad

dinsdag, februari 14th, 2017

Toeval bestaat, of misschien niet, daarover zijn geleerden en anderen het niet eens.

Over een onverwachte samenloop van omstandigheden schreef NRC Handelsblad-columnist Frits Abrahams wel eens eerder. Zijn column van dinsdag 14 februari is opnieuw een mooi voorbeeld van die zogenaamde ‘synchronicity’.

Daarin neemt hij behalve de commercie rond Valentijnsdag ook liefdevol opnieuw zijn eigen huwelijk op de hak, onderwijl diverse malen refererend aan Tom Waits’ Blue Valentines.

Daar komt dan het toeval om de hoek kijken, want laat die song nu juist deel uitmaken van De Rode Draad van vanavond.

Van de andere drie songs daarin had Abrahams er overigens makkelijk nog twee kunnen kennen…….

Nieuw album Kenny White: Long list of priors

woensdag, februari 8th, 2017

De New Yorkse zanger-pianist Kenny White is geen ster en dat zal hem vermoedelijk een zorg zijn.

Hij zingt en speelt zijn eigen songs sinds hij ooit genoeg kreeg van het componeren van reclamemuziekjes.

Aan zijn reeks goede albums voegde hij er recent weer een toe: Long list of priors verscheen nog maar kort geleden.

Wij hebben er nog geen noot van gehoord, maar hebben daar veel zin in: (more…)

Eric Clapton documentaire aangekondigd

woensdag, februari 8th, 2017

Het is nog niet zover, maar de plannen zijn er blijkbaar wel: de documentaire Eric Clapton: a life in 12 bars gaat er komen.

Producer Lili Fini Zanuck won eerder al een Oscar en een Emmy en zij gaat in zee met John Battsek, die de documentaire Searching for Sugarman produceerde.

In het persbericht wordt gesproken van een ‘dappere en diep persoonlijke reis naar het leven van een legende.’

Zanuck en Clapton werkten al eerder samen, want 1991 verzorgde Clapton al de soundtrack bij haar speelfilm Rush.

In de documentaire zullen ook veel beelden zitten uit Clapton’s persoonlijke archief: livebeelden, geluidsopnamen, foto’s, concertaffiches, tekeningen en dagboekaantekeningen maken er deel van uit, terwijl er ook beelden zullen zijn van B.B. King. Jimi Hendrix en George Harrison.

Speelfilm over John Lennon en Yoko Ono

woensdag, februari 8th, 2017

Er zijn vastomlijnde plannen voor een speelfilm over John Lennon en Yoko Ono.

Blijkbaar vindt producent Michael de Luca dat hij daarvoor een nieuwe invalshoek kan vinden. Misschien gaat die film dan over de jaren dat Lennon de publiciteit schuwde en als een soort monnik leefde in hun appartement in het Dakota Building in New York, of zijn ‘lost weekend’ in L.A. met collega-dronkaards als Harry Nilsson.

Dat Yoko Ono zelf meewerkt aan het scenario maakt dat laatste echter niet erg waarschijnlijk.

De film zou moeten gaan over ‘relevante thema’s zoals liefde, moed en activisme in Amerika’en heeft volgens het persbericht tot doel ‘jongeren te inspireren om voor hun eigen ideale wereldvisie op te komen’.

Wij wachten af, ook omdat de opnamen nog niet zijn begonnen…..

Klaus Voormann: speciale uitgave Revolver 50

woensdag, februari 1st, 2017

Hoewel Klaus Voormann nooit een echte beroemdheid werd, kennen vooral fans van de Beatles zijn naam. Hij was immers de bassist van John Lennon’s Plastic Ono Band na het uiteengaan van de Beatles, maar ontwierp ook de hoes voor Revolver.

Dat ontwerp werd in 1967 al beloond met een Grammy, terwijl lezers van het Amerikaanse blad Rolling Stone de cover in 2011 op de zevende plaats zetten in de lijst van de beste hoezen aller tijden.

Op 2 maart komt een speciale editie uit van Voormann’s boek Revolver 50, waarin het ontstaan van die platenhoes centraal staat: een box met boek en extra’s.

Die box verschijnt in een oplage van slechts vijfhonderd stuks, zodat je nog erg je best zult moeten doen er een op de kop te tikken.

In al die exemplaren zit een originele tekening van Voormann, die hij ook nog heeft gesigneerd. maar ook een boekje van twaalf pagina’s, een voorwoord van Paul McCartney, een brief van Ringo Starr.

Minder begrijpelijk lijkt de bijlage van Manfred Mann-lid Mike d’Abo, terwijl professor Lawrence Zeegen, hoofd van de School of Design in Ravensbourne de rij sluit.

Heel toepasselijk zullen 67 exemplaren van deze druk het originele artwork bevatten: (more…)

Divera nu Vera van der Poel

woensdag, februari 1st, 2017

In 2012 maakte Vera van der Poel een comeback onder de naam Divera.

Haar album Love and taboo maakte indruk en niet alleen op ons….

Na de bij een release horende optredens werd het opnieuw stil rond Beatrice van der Poels zus, maar inmiddels is haar nieuwe album klaar.

Inmiddels opereert ze weer onder haar eigen naam, al wordt je nog wel doorgestuurd als je www.diveramusic.com intikt.

Time versus time komt half februari uit en wordt gelanceerd op woensdag 15 februari in Club Winston Kingdom, warmoesstraat 129, 1012 JA Amsterdam om 21:00 uur.

Dat is iets om naar uit te kijken, want haar muzikanten mogen er zijn: niet alleen heeft ze Arthur Lijten op drums en Guus Bakker op bas, maar ook Andreas Subtrop speelde weer gitaar, net als op Love and taboo, terwijl Mark Tuinstra dat ook deed: (more…)

Stevie Nicks: geen nieuw materiaal

woensdag, januari 18th, 2017

In een interview met de Engelse krant Evening Standard zei Nicks, dat ze er weinig voor voelt nieuwe songs uit te brengen.

Ook zei ze lang niet zoveel nieuwe songs meer te schrijven als voorheen door het internet en de manier waarop ‘kids’ naar muziek luisteren: het streamen en door het gratis downloaden als ze slim zijn.

Daaraan voegde ze pessimistisch toe dat het tegen alles indruist waar haar generatie in gelooft, maar dat ze zich realiseert dat de wereld is veranderd: jongeren vinden niet langer dat ze muziek stelen, als ze er niet voor betalen.

Daardoor echter voelt Nicks niet langer de drang veel songs te schrijven, want je gaat volgens haar niet veel albums verkopen, behalve als je jonger bent dan twintig.

Als gevolg daarvan verwacht ze dat Fleetwood Mac eerder opnieuw een jaar op tournee gaat dan zo lang de studio induikt voor het opnemen van nieuw werk.

Intussen blijken de overige bandleden het niet helemaal met haar eens te zijn: Christine McVie werkt samen met Lyndsey Buckingham aan een duoplaat die pikant genoeg Buckingham McVie gaat heten.

In de tijd voor Buckingham en Nicks Fleetwood Mac nieuw leven inbliezen, maakten zij een gezamenlijk album onder de naam Buckingham Nicks, waarop de blauwdruk van het geluid van Fleetwood Mac al duidelijk te horen was.

Christine McVie nam voor dat album demo’s op, die zij vervolgens naar Buckingham stuurde. Hij maakte ze dan weer af in zijn studio, waarbij hij ook Mick Fleetwood en John McVie vroeg mee te doen.

Het lijkt er dus erg op die het oude elfje Nicks alleen staat, al zegt ze wel dat het wel een mooie plaat moet worden, doordat Christine McVie zeer geïnspireerd was… (more…)