Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

Britse popwereld: Brexit-bedreiging

woensdag, december 12th, 2018

Terwijl Theresa May op visite ging bij Mark Rutte en Angela Merkel in een wanhoopspoging steun te krijgen voor een betere Brexit-deal, lopen andere beroemde vrouwen (en mannen) juist te hoop op zoek naar steun voor een compleet andere oplossing, maar dan via andere kanalen.

Annie Lennox en Chrissie Hynde zijn de beroemdste Britse boegbeelden die een open brief ondertekenden aan May en aan parlementsleden, maar ook de weer helemaal terug-van-weggeweest-zijnde Pink Floyd-drummer Nick Mason, de idealistische singer-songwriter Billy Bragg, Jamie Cullum en Marillion horen tot de ondertekenaars.

De brief is het initiatief van Music4EU en stelt dat ‘de huidige koers van de voorgenomen uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU’ een grote bedreiging vormt voor de Britse muziekindustrie. Daarom roepen de ondertekenaars dan ook op daarvoor een alternatief te zoeken.

De brief onderstreept de positieve effecten van de export van muziek en van optredens. Daarbij is de vrijheid van reizen voor artiesten van het allergrootste belang om op tournee te kunnen gaan om zo hun kunst te kunnen promoten.

In de brief wordt de zorg geuit dat het na de Brexit duurder zal worden fans te bereiken en moeilijker om internationale markten te betreden en dat optredens het gevaar lopen te worden uitgesteld of geannuleerd: (more…)

Neil Young: Barclays Bank niet langer sponsor

woensdag, december 12th, 2018

In een post op zijn Neil Young Archives heeft Neil Young bekend gemaakt dat Barclays Bank zich heeft teruggetrokken als sponsor van het dubbelconcert dat Bob Dylan en hij geven concert op 12 juli tijdens het Hyde Park Festival.

Doordat het meerdaagse festival de onmogelijke naam ‘Barclaycard Presents British Summer Time Hyde Park’ droeg, vragen wij ons wel af, of Barclays zich voor één dag heeft teruggetrokken of de handen heeft afgetrokken van het geheel.

Behalve op NYA-site is daarover echter nog geen informatie te vinden.

Lindsey Buckingham over de toekomst van Fleetwood Mac… en de zijne

woensdag, december 12th, 2018

Lindsey Buckingham is in trek bij de interviewers. Dat is natuurlijk vanwege zijn inmiddels begonnen tournee door de VS en zijn recent uitgekomen ‘Solo anthology’, maar daarbij gaat het ook vaak over zijn gedwongen afscheid van de band waarmee hij nog altijd wordt vereenzelvigd.

In een interview met Stereogum zegt hij allerlei tegenstrijdige dingen die zijn hereniging met Fleetwood Mac onzes inziens nu niet direct zullen bespoedigen.

Zo zegt hij dat hij in is voor een terugkeer bij de groep, die hij tegelijkertijd in de huidige bezetting met gitarist Mike Campbell en zanger-gitarist Neil Finn een ‘coverband’ noemt en heeft hij ook nog oordelen over Mick Fleetwood en Stevie Nicks, de twee die zijn vertrek zouden hebben geëist.

Die opmerkingen en andere stekeligheden zitten weliswaar een beetje verstopt in het vraaggesprek, dat voor een belangrijk deel gaat over die solosongs, maar ze zullen hun effect niet missen: (more…)

Elvis Presley helpt bij oversteken.

dinsdag, december 11th, 2018

Hoewel Elvis Presley niet in Friedberg woonde toe hij van als soldaat gelegerd was in Duitsland maar in het nabijgelegen Bad Nauheim, houdt Friedberg de herinnering aan Presley wel levend.

Zo was er al een Elvis Presley Platz, maar nu zijn er ook drie Elvis Presley-stoplichten.

Het rode licht laat het silhouet van de King achter een microfoon zien en het groene een nog karakteristieker pose van de man die de rock ‘n’ roll een schop gaf, maar dat vervolgens zelf vergat: hij danst met alleen zijn voorvoeten op de grond en een naar voren geklapt bekken. Daaraan ontleende hij destijds de bijnaam Elvis ‘the pelvis’ Presley: (more…)

Neil Young in wiek geschoten over concert Hyde Park

maandag, december 10th, 2018

We wisten natuurlijk al dat bij Neil Young het ideële vuur nog niet gedoofd is, maar nu lijkt het in ieder geval opeens meer op een uitslaande brand.

Young was blijkbaar niet op de hoogte van de details van het dubbelconcert met Bob Dylan in Hyde Park, maar inmiddels is hij dat wel en die bevallen hem helemaal niet.

Zo is hij op zijn minst misnoegd over het feit dat abonnees op de Neil Young Archives geen kaartjes konden kopen in een voorverkoop, maar hij richt zijn pijlen vooral op concertsponsor Barclays. Die bank heeft in Young’s ogen een bedenkelijke reputatie als het gaat om get milieubeleid. Zo verstrekte bank leningen waarmee oliepijpleidingen konden worden aangelegd die olie uit Canadese teergronden transporteerde. Die winning werd vergeefs aangevochten door native Americans die Young aan hun zijde vonden bij hun vergeefse protesten tegen de Dakota Access Pipeline in het najaar van 2016.

Young schrijft over de verplichting dat een ander bedrijf het concert in Hyde Park gaat sponsoren. Dat Barclays Bank in twee illustraties wordt afgebeeld onder druipende oliedruppels en ‘The Dirty Bank’ wordt genoemd, zal het enthousiasme voor Young in ieder geval niet doen toenemen, al zullen de concertcontracten wel in beton gegoten zijn: (more…)

Bono: One is de National Rifle Association voor de armen

zondag, december 9th, 2018

U2-zanger Bono zit zelden verlegen om een sweeping statement, dus dat hij zijn liefdadigheidsorganisatie One vergeleek met de National Rifle Association, de Amerikaanse belangenorganisatie voor particulier wapenbezit, tijdens een besloten diner bij de Economic Club of Chicago zou niet hoeven verbazen.

Nu doet dat het natuurlijk wel, want het bestrijden van extreme armoede in de ontwikkelingslanden met nadruk op de positie van vrouwen en meisjes of lobbyen voor het grondwettelijk recht wapens te bezitten en die te gebruiken zijn nogal verschillend.

Hij noemt de NRA goed georganiseerd en zegt dat hij wil dat zijn organisatie de NRA van de armen wordt: (more…)

Lynsey Buckingham en Fleetwood Mac schikken rechtszaak.

zondag, december 9th, 2018

Volgens zanger-gitarist Lyndsey Buckingham hebben Fleetwood Mac en hij hun zakelijk geschil over zijn ‘ontslag’ uit de band geschikt. Er zou dan dus geen proces meer komen. Dat zei Buckingham in een interview met CBS This Morning Saturday Sessions.

Op zich is dat een nieuwtje, hoewel het vaker voorkomt dat artiesten opeens bereid blijken te schikken om op die manier de deksel op de doofpot te kunnen houden. In dit geval lijkt het erop, dat Fleetwood Mac er belang bij heeft, de details van wat zich binnen de groep heeft afgespeeld binnenskamers te houden. Dat wordt nog versterkt door het feit, dat die overeenkomst pas recent tot stand gekomen is.

Buckingham zei dat hij nog steeds vindt, dat het ontslag niet door hem is veroorzaakt, maar dat Mick Fleetwood en vooral Stevie Nicks een stok zochten om een hond te slaan. Hij had dan ook een paar maanden een sterke gevoelsmatige reactie op de gebeurtenissen, maar is er inmiddels overheen.

Buckingham zei trouwens nog meer en dat zou in dit licht interessanter kunnen zijn voor Fleetwood Mac-watchers. Het zou namelijk de verhoudingen binnen de groep op scherp kunnen zetten, dat hij zijn relatie met Nicks omschrijft als ‘fragmented’, een woord dat je natuurlijk kunt vertalen als ‘gefragmenteerd’, maar ook als ‘kapot’.

Zijn uitleg daarbij is pikant: (more…)

Aretha Franklin-documentaire in Amerikaanse bioscopen

zondag, december 9th, 2018

De documentaire ‘Amazing grace’ zal begin 2019 in de Amerikaanse bioscopen in première gaan.

Dat is een concertfilm van de toen 29 jaar oude Aretha Franklin die gospels zingt met het koor van de New Temple Missionary Baptist Church in die kerk in Los Angeles, bedoeld als documentaire bij Franklin’s gelijknamige gospelalbum: (more…)

Rob Lutes ‘Walk in the dark’ wint Canadese verkiezing.

vrijdag, december 7th, 2018

De Canadese folky singer-songwriter Rob Lutes vinden wij nog altijd onderschat.

Dat veranderde ook niet na het uitkomen van zijn zesde studioalbum ‘Walk in the dark’ eerder dit jaar.

In Canada is zijn naam gelukkig groter dan hier en het winnen van de verkiezing van de categorie Contemporary Singer of the Year in de Canadian Folk Music Awards helpt daarbij ook weer.

De uitreiking in Calgary miste hij overigens, doordat hij die avond een optreden had in de buurt van Meaford, Ontario….. (more…)

Steven Van Zandt: Boycot de Marriotts

vrijdag, december 7th, 2018

Bruce Springsteen heeft er niet direct mee te maken, maar is misschien uiteindelijk toch verantwoordelijk voor de oproep van E Street Band-gitarist Steven Van Zandt om de hotels van keten Marriott te boycotten.

Van Zandt heeft namelijk vrij doordat zijn baas al heel lang solo op Broadway staat en ging dus op Soulfire-tournee met zijn Disciples of Soul.

Tijdens een van hun overnachtingen tijdens die tournee in een Mariott-hotel kreeg VanZandt elk onderdeel van zijn ontbijt geserveerd in een aparte plastic verpakking.

Dat schoot hem in het verkeerde keelgat om allerlei redenen, waarvab zijn zorgen om het milieu en het verdwijnen van banen de belangrijkste waren.

Dus roept hij inmiddels op tot een boycot van alle Marriott-hotels, doordat die keten dit concept uitprobeert en het overweegt in te voeren uit concurrentieoverwegingen.

Inmiddels heeft Van Zandt Jackson Brown aan zijn zijde en de Plastic Polution Coalition: (more…)