Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

geen Kippenvel op 12 november

dinsdag, november 12th, 2019

Helaas is er vanavond geen aflevering van Kippenvel te horen tussen acht en tien.

Dat vinden wij ook jammer, maar er valt niets aan te doen.

Tot en met maandag 18 november kun je nog wel de aflevering van 5 november terugluisteren met daarin onder meer De Rode Draad met zeven songs van Paul Barrere, de op zaterdag 26 oktober aan de gevolgen van leverkanker overleden gitarist-zanger van Little Feat.

Wij zijn op 19 november terug met twee uur goeder rootsradio en hebben daar eigenlijk nu al zin in!

Tot volgende week tot Kippenvel!

 

 

Neil Young: haast hebben in september

dinsdag, november 12th, 2019

Neil Young heeft nog een schat aan onuitgebrachte muziek, dat is algemeen bekend.

Hij brengt dan ook regelmatig albums uit in zijn ‘Archive series’, zoals recent nog ‘Tuscaloosa’, ‘Songs for Judy’ en ‘Roxy: Tonight’s the night live’, maar heeft er nog veel meer op de plank liggen.

Op zijn website schrijft hij nu over een plan al die nog niet uitgebrachte muziek in 2020 toegankelijk te maken voor abonnees op zijn website: die moeten dan wel bereid zijn meer te betalen dan het standaardtarief, maar in ruil daarvoor zouden ze dan exclusieve toegang krijgen tot al die albums.

Zo zouden echte fans tegen meerprijs alvast kunnen luisteren naar onder meer de nooit eerder uitgebrachte, maar vaak wel aangekondigde en vervolgens weer teruggetrokken studioalbums als ‘Homegrown’ (1975), ‘Chrome Dreams’ (1976), ‘Oceanside-Countryside’(1977), ‘Island in the sun’ (1982) en ‘Toast’(2000). Bovendien heeft Young een compilatie gemaakt van opnamen van Crazy Horse met DannyWhitten: ‘Early daze’.

Bovendien is er nog een hele serie live-abums, ‘Odeon Budokan’(1976), ‘Boarding House’(1978), ‘Live in a rusted out garage’(1986) en ‘Alchemy’(2012).

Young noemt het overigens een race tegen de tijd…… (more…)

Mick Fleetwood: tribute-concert Peter Green

dinsdag, november 12th, 2019

Fleetwood Mac’s drummer Mick Fleetwood heeft een tribute-concert voor Peter Green aangekondigd.

Peter Green was de gitarist van de oereditie van de band, maar verdween wegens verslaving en geestelijke problemen uit de band en uit beeld.

Op 25 februari 2020 verzamelt zich een keur aan beroemdheden in de London Palladium om Green te eren: behalve Fleetwood zelf maken bassist Dave Bronze, gitarist Andy Fairweather Low en toetsenist Ricky Peterson deel uit van de band.

De gasten zijn ZZ Top’s Billy Gibbons, Pink Floyd’s David Gilmour, John Mayall, Christine McVie, bluesgitarist Jonny Lang, drummer en zoon Zak Starkey, Aerosmith-zanger Steven Tyler en de ooit-Stone Bill Wyman, terwijl de tamelijk legendarische producer Glyn Johns verantwoordelijk is voor het geluid. Ook wordt het concert gefilmd.

Wij horen dus een album en een dvd aankomen…..

 

Een gedeelte van de opbrengst zal worden geschonken aan de Teenage Cancer Trust.

‘Western stars’ van Bruce Springsteen een dag in de bioscoop, of toch langer?

dinsdag, november 12th, 2019

Op zondag 17 november a.s. is ‘Western stars’, de documentaireachtige concertfilm bij het gelijknamige soloalbum van Bruce Springsteen, slechts een dag lang in een aantal Nederlandse bioscopen te zien.

Dat is volgens de zegsman van Warner Brothers Pictures Theatrical Benelux om er een gebeurtenis (een ‘event’) van te maken voor de fans.

De voorverkoop voor deze speciale voorstelling loopt volgens hem heel erg goed: ‘Er zijn al theaters die zalen hebben bijgeboekt op dinsdag 19 november.’

Horen wij daar nu onze klomp breken?

 

Eerdere berichten over ‘Western stars’ vind je in decategorie Nieuws.

Neil Young: Amerikaanse nationaliteit vertraagd door marihuanagebruik

maandag, november 11th, 2019

Neil Young wil blijkbaar eindelijk heel graag ook Amerikaans worden, al geeft hij zijn Canadese nationaliteit dan iet op.

Daarvoor heeft hij al de nodige stappen gezet, maar er is vooralsnog een kink in de kabel gekomen: hoewel hij het gesprek met goed gevolg heeft gevoerd dat nodig is voor het verkrijgen van het Amerikaans staatsburgerschap, zal hij niet de bijbehorende eed mogen afleggen op dinsdag 12 november.

Dat maakte hij zelf bekend op zijn website: er is een probleem ontstaan doordat hij heeft verteld dat hij marihuana gebruikt.

Dat zou volgens de Amerikaanse wet kunnen betekenen dat het hem ontbreekt aan ‘GMC’ (Good Moral Character) als dat gebruik illegaal is op basis van federale wetten, terwijl het tegelijkertijd toegestaan is volgens wetten die gelden in afzonderlijke Amerikaanse staten of in het buitenland.

Doordat sommige andere marihuanarokers voor ‘problemen’ hebben gezorgd, moet hij een tweede grsprek voeren om voor de Amerikaanse nationaliteit in aanmerking te komen.

Opvallend is, dat die aanvulling pas bestaat sinds april 2019 en volgens Young afkomstig is uit de koker van Jeff Sessions, die van februari 2017 tot november 2018 minister van justitie was: (more…)

Arno krijgt Vlaamse lifetime achievement award

zaterdag, november 9th, 2019

De Belgsiche rockzanger Arno krijgt in februari 2020 een Lifetime Achievement Award tijdens de MIA’s. Dat is een mooi moment, want Arno Huntjens is inmiddels zeventig jaar.

MIA is in dit verband geen enigszins ouderwetse meisjesnaam, maar de benaming van de prijzen van de Vlaamse muziekindustrie: de Music Industry Awards.

Dat de Vlamingen daarvoor geen Nederlands equivalent hebben gevonden, is gezien hun vaak gebleken gevoeligheid voor buitenlandse taalinvloeden merkwaardig, maar allà: (more…)

‘Ob-la-di, ob-la-da’ meest perfecte popsong ooit

zaterdag, november 9th, 2019

Uit een onderzoek van Max Planck-instituut blijkt dat wij onze mening over ‘Ob-la-di, ob-la-da’ drastisch moeten herzien.

Onderzoekers van dat gerenommeerde Duitse instituut constateerden namelijk dat het de meest perfecte popsong ooit geschreven is.

Daarvoor gingen ze niet over een nacht ijs: ze analyseerden 80.000 verschillende opeenvolgingen van akkoorden uit zevenhonderd songs van 1958 tot 1991.

Daarbij kreeg elk akkoord een cijfer dat uitdrukte hoe verrassend het was ten opzichte van het vorige akkoord.

Daarna werden de akkoorden van dertig songs afgespeeld voor 39 vrijwilligers, maar dan ontdaan van tekst en melodie, zodat het oorspronkelijke nummer onherkenbaar was. Die vrijwilligers moesten dan aangeven hoe prettig elk akkoord voor ze was.

Daaruit bleek dat ze als ze relatief zeker waren welk akkoord het volgende zou zijn, ze het prettig vonden verrast te worden.

In lijn daarvan vonden ze het ook prettig als ze niet zeker wisten welke akkoorden zouden volgen. Dat veroorzaakte namelijk hersenactiviteit waar muziekplezier kan worden gemeten.

Songs die prettig worden gevonden bevatten een goede combinatie van voorspelbaarheid en verrassing.

Op basis daarvan was het niemendalletje van de dubbele witte van de Beatles de beste song, terwijl wij het toch altijd hebben beschouwd als een voorbeeld van de onbeschrijflijke lichtheid van het bestaan. We bevonden ons tot nu toe in het goede gezelschap van John Lennon, die het de Paul McCartney-compositie eens omschreef als ‘granny shit music’.

Lennon kan op basis van dit wetenschappelijk inzicht zijn mening natuurlijk iet meer bijstellen, maar misschien komen we nog te weten wat McCartney ervan vindt dat Genesis’ ‘Invisible touch’ als tweede uit de bus kwam en de lichtvoetige klassieker ‘Hooked on a feeling’ van B.J. Thomas als derde.

Ook hoog scoorden ‘I want you back’ van de Jackson 5, ‘There she goes’ van The La’s, Van Halen’s ‘When it’s love’ en ‘Red Red wine’ van UB40, toch ook geen nummers die tot onze favorieten behoren……

tweede soloalbum VanWyck aanstaande

vrijdag, november 8th, 2019

Singer-songwriter VanWyck baarde opzien met haar debuut ‘An average woman’, al was dat niet haar allereerste plaat.

Daarvoor had ze al een aantal ep’s uitgebracht als aan haarzelf gestelde opdracht om wekelijks een  nieuwe song te schrijven en op te nemen. De beste daarvan wilde ze op haar debuut zetten

Op vijftien november verschijnt haar nieuwe album. Op ‘Molten Rock’ komen twaalf songs te staan.

In het persbericht zegt ze dat ‘An average woman’ de plaat was die ze moest maken en ‘Molten rock’ de plaat die ze wilde maken.

Ook rept het persbericht over het laveren tussen ‘donkere folk, weidse Americana en alternative rock’ en over het zoeken naar de ruimte die ze ontdekte toen ze besefte dat we voor altijd gedoemd zijn te balanceren.

‘Molten rock’ werd net als ‘An average woman’ geproduceerd door Reyer Zwart, maar deze keer deed hij dat samen met Frans Hagenaars. Meer dan op haar debuut vond VanWyck namelijk tijdens de opnamen de definitieve vorm voor haar songs.Voor deze songs heeft ze naar eigen zeggen ‘de magie van het moment’ opgezocht.

Zwart speelde ook weer veel van de instrumenten, maar dat deden gitarist en zangeres Marjolein van der Klauw, gitarist Sander Donkers en drummer Rowin Tettero ook.

De presentatie van het album is op 15 november in de Vondelkerk in Amsterdam via Paradiso. Daarna gaat VanWyck op tournee door Nederland: (more…)

David Crosby herinnert zich…

woensdag, november 6th, 2019

David Crosby’s documentaire ‘Remember my name’ gooit hoge ogen in de pers, doordat hij door regisseur Cameron Crowe werd uitgedaagd het achterste van zijn tong te laten zien en zichzelf onder ogen te komen.

Dat doet Crosby ook in een wat ouder interview met de AARP, de American Association for Retired Persons.

Dat is dan tenminste nog iets dat hij gemeen heeft met zijn ex-boezzemvriend Neil Young, die zich zeer recent ook door de Amerikaanse ouderenbond liet interviewen over zijn nieuwe album ‘Colorado’. Een tweede en laatste overeenkomst is dat Crosby het net als Young in zijn vraaggesprek met de AARP heeft over de positieve gevolgen voor zijn gezondheid van afvallen.

In dat interview gaat hij in op zijn verleden én zijn heden. Over dat verleden velt hij ook heldere oordelen, want aan oppervlakkige interviews heeft niemand iets, zo stelt hij.

Zo zegt hij krasse dingen over zijn verslaving, over zijn volgens hem voorbije samenwerking met Stills, Nash en Young, wiens vriendin Daryl Hannah hij eens een ‘purely poisonous predator’ noemde, waarom hij geen zeilboot meer heeft, zijn zoon en schrijfpartner James Raymond, de noodzaak om op te treden en over de helende werking van muziek maken: (more…)

Pete Townsend: gemengde gevoelens…

dinsdag, november 5th, 2019

Who-gitarist Pete Townsend kijkt met gemengde gevoelens terug op de jaren zestig en zeventig.

Zo heeft hij er spijt van, dat hij zijn gitaren pleegde stuk te slaan tijdens of na de optreden van de groep. Hij vindt dat nu een verspilling van tijd en wonderlijk genoeg niet van geld.

Niet alleen vond hij Who-drummer Keith Moon een ‘eikel’ als die weer eens een tv door het raam van zijn hotelkamer naar buiten gooide, dat vond hij zichzelf ook als hij een van zijn gitaren aan stukken hakte.

Overigens zegt hij ook, dat deze vorm van zelfdestructie rechtstreeks afkomstig wassen uit zijn lessen op de kunstacademie en dat het ervoor zorgde dat de groep werd opgemerkt en dat mensen daardoor naar hun muziek gingen luisteren.

Over wat hij de ‘hippiegeneratie’ noemt is hij niet erg positief: die heeft de macht verkeerd gebruikt, stelt hij.

Eerst leefden ze ‘losjes’, doordat ze het gevoel hadden geen doel in het leven te hebben. Door de drugs en de pil konden ze doen wat ze wilden, maar toen ze de macht kregen hebben ze die verkeerd gebruikt: het hippietijdperk had volgens Townsend iets veel mooiers kunnen opleveren dan het deed. Ook trekt hij die lijn door naar vandaag.

Voor het hele interview moet je overigens het nieuwe nummer van ‘The big issue’ kopen, de Engelse daklozenkrant: (more…)