Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Nieuws’ Category

Documentaire ‘The Beatles in India’: zestien leuke weetjes

zondag, februari 18th, 2018

Voor wie niet kan wachten tot dit najaar de documentaire ‘The Beatles in India’ uitkomt, heeft Rolling Stone een heleboel ‘nieuwtjes’ op een rij gezet in een voor Beatles-fans onmisbaar artikel. Die komen overigens niet uit die film, maar uit de enorme hoeveelheid boeken die door de jaren over de Beatles zijn gepubliceerd.

Zo zouden de Beatles er 48 songs geschreven hebben, waarvan de meeste op de inderdaad zeer verbrokkelde ‘dubbele witte’ terecht zouden komen, maar andere op ‘Abbey Road’.

Ook op solo-albums stonden songs die in India ontstonden. De bekendste daarvan is Lennon’s ‘Jealous guy’, al heette dat nummer aanvankelijk eerst anders.

Verder at Ringo Starr geen Indiaas eten, maar had hij blikken bonen in tomatensaus meegenomen. Dat was overigens niet vanwege zijn spreekwoordelijke nuchterheid, maar vanwege zijn voedselallergie.

Ook overwogen de Beatles de verfilming van ‘In de ban van de ring’, waarbij John Lennon ter voorbereiding ‘De broederschap van de ring’ las, Paul McCartney ‘De twee torens’ en Harrison ‘De terugkeer van de koning’.

In de plannen zou Lennon Gollum spelen, McCartney Frodo, Harrsion Gandalf en Ringo Starr Sam.

Verder zou Lennon’s ‘Bungalow Bill’ geïnspireerd zijn op de belevenissen van de Amerikaanse stdent Richard A. Cooke III, die samen met zijn moeder op een olifant rondreisde en inderdaad een tijger doodschoot. Ook is in het artikel inspiratie voor ‘Dear Prudence’ en ‘Back in the U.S.S.R’ te lezen.

Tenslotte braken de vier hun verblijf in de ashram van Maharishi Mahesh Yogi af nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van een aantal volgelingen.

Alles weten? (more…)

Johan Derksen: opnieuw live-podium voor de blues

zaterdag, februari 17th, 2018

Johan Derksen, de man bij wie minstens twee zielen in zijn borst huizen, kwam na een hoop commotie afgelopen week ook weer eens positief in het nieuws.

Hij wil namelijk binnen nu en twee jaar een club beginnen voor wat hij ‘de betere bluesmuziek’ noemt, zo vertelde hij aan het AD. Die moet in tegenstelling tot de North Sea Jazz Club in Rotterdam komen en dan het liefst op Katendrecht, zoals ze daar zeggen.

Derksen heeft een club in gedachten met een capaciteit van 500 tot 800 bezoekers, maar zijn plannen zijn nog pas in het beginstadium.

Bij de realisatie werkt hij samen met dezelfde partners als in de Amsterdamse North Sea Jazz Club. Voor dat podium stelde hij het bluesprogramma samen, maar die club ging failliet in 2017: (more…)

‘Yellow fingers’ van Desi Ducrot ter ere van de women’s marches

donderdag, februari 15th, 2018

In januari 2017 vond de massale Women’s march on Washington plaats. Ook op andere plaatsen protesteerden mensen voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Wereldwijd gingen naar schatting 4,8 miljoen mensen voor dat doel de straat op.

Op 20 en 21 januari van dit jaar werden opnieuw verschillende Women’s marches georganiseerd. In het weekend dat de vrouwenmarsen plaatsvonden, heeft Dési Ducrot haar nieuwe video ‘Yellow Fingers’ opgenomen als een ode aan vrouwen en de verbondenheid tussen vrouwen, aan vrijheid en aan alle mannen en vrouwen die de straat op gaan.

Ducrot wil naar eigen zeggen laten zien dat waar je ook gaat er altijd een leger vrouwen achter je staat: (more…)

Mavis Staples: nieuwe standbeeld…..

woensdag, februari 14th, 2018

Gospelicoon en mensenrechtenactiviste Mavis Staples laat in de video voor de titeltrack van haar recente album ‘If all I was was black’ alternatieven zien voor de standbeelden in het Amerikaanse Zuiden die de helden van de de Zuidelijke staten eren.

Die video is sowieso de eerste sinds jaren waarin zij ook te zien is, maar terwijl zij zingt in zo’n typisch Amerikaanse diner zijn er beelden te zien van lege sokkels en een jonge zwarte vrouw die afloopt op een menigte die wacht op de onthulling van een nieuw monument.

Als dan uiteindelijk het doek van dat beeld wordt getrokken, ziet die vrouw iemand die sterk op haar lijkt: (more…)

Rob Lutes volop plannen

dinsdag, februari 13th, 2018

De winterstop van de Canadese singer-songwriter Rob Lutes zit er blijkbaar op, want hij heeft duidelijk zin in optreden en opnemen.

Hoewel zijn zesde studio-album ‘Walk in the dark’ nog maar kort uit is, is hij volop aan het schrijven voor een tweede Sussex-album, de groep waarvan hij misschien zijns ondanks toch ook de voorman is, maar ook aan nieuwe songs voor zijn volgende eigen plaat.

Dat kan komen door de twee nominaties die hij voor ‘Walk in the dark’ kreeg voor de Maple Blues Award, namelijk die voor Acoustic Act en Songwriter of the Year, al won hij uiteindelijk geen van beide, of door het feit dat de eerste oplage van dat album uitverkocht is en hij net een nieuwe partij heeft besteld.

Misschien is het ook de videoclip voor het titelnummer die hij recent heeft laten opnemen. Qua beeld is het verre van bijzonder, al zit Lutes’ zoon Cormac erin, maar het geeft ons een kans een nummer van die nieuwe te horen, al is het voor zijn doen wel een erg makkelijk lopend, optimistisch liedje.

Lutes’ zang verraadt wel die inherente melancholie, maar tempo en muziek ondersteunen die nu niet bepaald: (more…)

Lucinda Williams schrijft memoires.

maandag, februari 12th, 2018

Southern songstress pur sang Lucinda Williams werkt aan haar memoires.

De autobiografie heeft nog geen titel en dat hoeft ook nog even niet, want de uitgave staat gepland voor 2020 bij de Amerikaanse uitgever Henry Holt and Company.

Williams kondigde aan, dat ze daarin ieder geval haar hele leven zal beschrijven tot en met de Grammy voor ‘Car wheels on a gravel road’ en haar ervaringen met de in haar ogen onvriendelijke muziekindustrie, maar in dat geval laat ze nog twintig jaar onbesproken…..

Williams legde ook nog uit, dat ze veel te vertellen heeft.

Dat is veelbelovend, doordat ze op haar laatste twee dubbel-cd’s, ‘Down where the spirts meet the bone’ en ‘The ghosts of Highway 20’, haar toch altijd al autobiografische teksten naar een nog prangender niveau tilt: (more…)

Matthews Southern Comfort: ‘Like a radio’ voor 75 procent Nederlands

zondag, februari 11th, 2018

De naam Matthews Southern Comfort is gebeiteld in de muziekgeschiedenis vanwege hun cover van Joni Mitchell’s ‘Woodstock’, dat in die min of meer gelijktijdig gemaakte versie ween stuk met zijn fluwelen samenzang en omfloerste steelgitaar een stuk lieflijker klonk dan in de uitvoering van Crosby, Stills, Nash & Young.

Voorman Iain Matthews woonde na het ontbinden van de groep bijna drie decennia in de Verenigde Staten, maar kwam daarna in Limburg terecht, waar hij een nieuwe liefde vond.

Hij trad solo op, maar nam in 2008 ook een album op met de Nederlandse jazzband Searing Quartet, ‘Joy mining’. Het relatieve succes van die plaat leidde in 2010 tot ‘Afterwords’ in een 2012 tot ‘In the now’, duo-albums met de voorman van die groep, Egbert Derix.

Terwijl hij ook solo-albums opnam, formeerde Matthews in 2010 formeerde een nieuw editie van zijn band met ‘Kind of new’ als resultaat. In die bezetting deden toetsenist Bart de Win en zanger-gitarist BJ Baartmans al mee, aangevuld met de Nederlandse singer-songwriter Elly Kellner. Dat album werd gevolgd door een uitgebreide tournee, waarbij Matthews Southern Comfort zowel oude songs als nieuwe speelde.

Dat recept volgde Iain Matthews deze keer opnieuw: hij recruteerde toetsenist Bart de Win, zanger-gitarist BJ Baartmans en nieuwkomer zanger-gitarist Eric Devries en en nam met hen ‘Like a radio’ op.

Dat album komt uit op 23 februari. Kort daarna gaat Matthews met de drie gelouterde muzikanten op wereldtournee.

Die tournee brengt hen voorlopig in ieder geval in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Dat Matthews daarbij niet gemakzuchtig wil binnenlopen, bewijst ‘Bits and pieces’ alleen al.

In die song is niet alleen zijn soepele en prettig hese zang opvallend, maar ook de stuwende inbreng van De Win, Devries en Baartmans als muzikanten én achtergrondzangers. Bovendien zijn er vanaf de eerste maat ook mooie rollen voor Sjoerd van Bommel op swingende drums én Baartmans’ al even swingend klinkende bas. Dat geeft de song diepte door het mooie contrast en doet uitkijken naar het album: (more…)

nieuw album Johnny Cash: ‘Forever words’

zondag, februari 11th, 2018

Nee, de zestien songs die op ‘Forever words’ komen te staan, zijn geen oude opnamen die zijn opgepoetst of ingespeeld na de dood van Johnnny Cash en gelukkig al helemaal geen ‘postume duetten’.

Het is een seeletie van de enorme hoeveelheid brieven, teksten, gedichten en andere documenten die na Cash’ dood werden gevonden. Daarbij zitten liefdesbrieven als ‘To June this morning’, maar ook wat zijn laatste gedicht zou zijn: ‘Forever/I still miss someone’. De verzameling teksten beslaat dan ook zijn hele leven.

De opnamen vonden de afgelopen jaar plaats onder supervisie van zoon John Carter Cash en Steve Berkowitz, die de sessies meestal organiseerden in de Cash Cabin Studio in Hendersonville, Tennessee.

Daar kwamen onder anderen T Bone Burnett, Kris Kristofferson en Willie Nelson, Carlene Carter, the Jayhawks, Elvis Costello, Rosanne Cash, Chris Cornell, John Mellencamp en Alison Krauss & Union Station langs om een door John Carter Cash geselecteerde tekst op muziek te zetten en op te nemen.

Niet alleen zijn het zo nieuwe Johnny Cash-songs, ook is het album een soort muzikale variant van ‘Forever words: the unknown poems’, boek met niet eerder door Johnny Cash gepubliceerde teksten. Ook dat werd samengesteld door John Carter Cash en Steve Berkowitz.

‘Forever words’ komt uit op 6 april als cd, lp en als download.

De songlist: (more…)

Meer concertbezoekers dan ooit én veel meer drankomzet……

zondag, februari 11th, 2018

In 2016 hebben meer dan  8.700.000 mensen een concert bezocht en dat is een record. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft uit onderzoek geconcludeerd dat dat drie procent meer dan is dan in 2015 en ook een procent meer dan in het vorige recordjaar. Dat was 2009, dus dat was toen alweer zeven jaar geleden.

Het aantal concerten is ook alweer een aantal jaren aan het stijgen: in 2016 werden bijna 20.000 concerten georganiseerd en dat was ruim een derde van alle voorstellingen. In 2015 waren er bijvoorbeeld ongeveer achttienduizend concerten.

In het recordjaar 2009 was echter ook het aantal concerten hoger, namelijk 21.000.

Hoewel er meer bezoekers waren in 2016, werden er in 2009 meer concerten gegeven, namelijk eenentwintigduizend.

Vanaf 2014 gaat dat aantal weer langzaam omhoog, maar het aantal overige podiumvoorstellingen neemt sinds dat jaar heel langzaam af; 34.000 in 2014 en 33.000 in 2016. Met een daling van drie procent is dat misschien nog geen teken aan de wand, maar misschien ook wel

Het jaar 2012 was het dieptepunt in het aantal bezoekers van voorstellingen en concerten en dus in de inkomsten. In 2016 was het aantal bezoekers zeven procent hoger dan in dat jaar

Ook financieel was 2016 het recordjaar, want sinds 2012 nam het aantal bezoeken met twaalf procent toe en de inkomsten zelfs met 22 procent. Dat had overigens voor een groot deel te maken met hogere inkomsten in de horeca: maar liefst 26 procent.

Hoewel niet elk concert een popconcert is, lijkt dat gegeven ons dan weer haaks te staan op het streven bezoekers hun mond te laten houden tijdens popconcerten: er zullen met deze cijfers in het achterhoofd nog heel wat lul-niet-lolly’s moeten worden uitgedeeld……

 

Ilse DeLange in tv-serie Nashville

zondag, februari 11th, 2018

Blijkbaar konden we dit al weten sinds begin december verleden jaar, maar het was ons geheel ontgaan: Ilse DeLange heeft een rol in het zesde en laatste seizoen van de Amerikaanse cultserie Nashville.

In de serie heet zij Ilse de Wit en is zij een jurylid in een talentenshow. Dat is niet heel verrassend, maar ook zingt zij enkele songs, zichzelf begeleidend op gitaar.

Ze heeft voor die rol gelobbyd, al lijkt het erop dat zij zich daarvan op dat moment niet bewust was.

Tijdens een lunch met muzikant-producer T Bone Burnett zei DeLange dat ze graag in Nashville zou willen spelen. Ze wist toen naar eigen zeggen niet dat Burnett’s vrouw Callie Khouri de serie produceert.

Burnett regelde vervolgens een gesprek, daarop volgde een auditie en het resultaat is, dat DeLange in een aantal afleveringen van de serie te zien zal zijn. Dat kan nog variëren van tussen de vier en zeven afleveringen.

Of dat een verlate doorbraak van DeLange in Amerikaanse countrykringen betekent, is niet te voorspellen. Nashville is massaal populair bij Amerikaanse countryliefhebbers: toen ABC na vier seizoenen wilde stoppen met de serie, kwamen er zoveel protesten dat countryzender CMT Nashville overnam.

DeLange sluit aan in een mooi rijtje: JD Souther en Michelle Obama speelden eerder gastrollen in de serie, terwijl Elvis Costello, The Civil Wars en Gillian Welch er songs voor schreven.

Eerdere berichten over Nashville vind je in de categorie Nieuws.