elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Nieuws (Page 1 of 578)

ABBA opnieuw in de kersttruien…

Net als verleden jaar wil ABBA blijkbaar iets bijverdienen: de Zweedse veteranen hebben zich opnieuw gestort op de verkoop van kersttruien.

Om die te promoten hebben ze een filmpje online gezet waarin Björn Ulvaeus zoet aan het breien is. Net als in 2021 zit Sir Ian McKellen naast hem hetzelfde edele handwerk te verrichten en zijn aanwezigheid legt zeker gewicht in de schaal, want als je hem in gedachten voorziet van een lange witte baard en een grote hoed, doemt als vanzelf het beeld van Gandalf op uit Peter Jackson’s ‘Lord of the Rings’-trilogie.

Ze praten ten overvloede ook nog over de ABBA-poster die zichtbaar is op de achtergrond, waarop McKellen centraal is afgebeeld. Die poster heet ‘Voyage’ tot onderwerp, de virtuele voorstelling waarin ABBA’s muziek centraal staat, ooit de ‘core business’ van deze onderneming.

ABBA verkoopt trouwens behalve die truien ook nog gezellige kerstmutsen, kerstshawls, kerstballen en kerstkaarten.

Tijdens het filmpje is bovendien ook nog een kerstversie te horen van Chiquitita, zodat ik onmiddellijk moest uitrekenen hoeveel dagen nog duurt voordat die steeds langer durende kerstellende weer voorbij is:

Continue reading

Rolling Stones geslagen

De Rolling Stones hebben hun eigen munt gekregen ter gelegenheid van hun zestigjarig bestaan.

Het wordt een munt van vijf pond met daarop aan de ene kant het silhouet van de band tijdens een optreden met daarbij hun naam in de opmaak van rond 1973, die en op de andere kant de beeltenis van de recent overleden koningin Elizabeth II.

Niet alleen is dat silhouet bijna vijftig jaar oud en stamt het dus uit de tijd dat de Stones er muzikaal toe deden, ook is Bill Wyman al niet of nauwelijks te zien: een fraai staaltje geschiedvervalsing.

De door de Royal Mint uit te geven munt is overigens de vijfde in een serie met muzikale groten Queen, Elton John, David Bowie en The Who gingen de Stones voor.

De groep gaf een verklaring uit waarin staat: ‘We are delighted to be honoured by way of an official UK coin. Even more significant that the release coincides with our 60th anniversary.’ , maar binnenskamers zal het feit dat ze pas de vijfde in rij zijn, bijna zeker tot gemor leiden bij Mick Jagger:

Continue reading

Neil Young: alleen nog milieuvriendelijk toeren

\Neil Young heeft besloten alleen nog te toeren als dat volledig milieuvriendelijk kan.

In een interview met de New Yorker heeft hij gezegd nog niet zeker te weten of hij wel op tournee wil, maar dat hij dat alleen onder die voorwaarde zou doen.

Met een stel vrienden is Yong al langer dan een half jaar aan het uitzoeken hoe je een zelfvoorzienende, milieuvriendelijke tournee kunt doen.

Alles moet daarbij ‘clean’ zijn: het geluid, het podium, het geluid, het eten en de merchandise en wat er verder maar bij komt kijken.

In het interview beschrijft hij trouwens ook uitgebreid hoe zijn nieuwe album ‘World Record’ tot stand kwam, van het spontane fluiten van de melodieën tijdens wandelingen tot de rol van producer Rick Rubin en kijkt hij terug op het net opnieuw verschenen ‘Harvest’:

Continue reading

tv-serie Leonard Cohen

Van Leonard Cohen’s bezoek aan Israël tijdens de Jom Kipoer-oorlog in 1973 wordt een tv-serie gemaakt: ‘Who By Fire: Leonard Cohen in the Sinai’.

Die serie wordt gebaseerd op het boek met dezelfde titel van Matti Friedman. Dat verscheen eerder dit jaar.

Daarin nam Friedman gedeeltes op uit een niet eerder gepubliceerd dagboek van Cohen.

In die fragmenten beschrijft de singer-songwriter zijn besluit naar de frontlijn te gaan ten tijde van een emotionele en creatieve crisis.

Dat bezoek mondde uit in eens serie optredens voor Israëlische soldaten in oktober 1973.

De titel van het boek en de serie zijn afgeleid van

Continue reading

Larry Mullen jr: U2-tournee 2023 zonder mij

Larry Mullen jr., de drummer van U2, heeft in een lang profiel van de groep in The Washington Post gezegd dat hij volgend jaar niet op tournee kan.

Als U2 dat wel doet, zo zei hij, dan is het zonder mij: hij vertelde geopereerd te moeten worden om te kunnen blijven drummen. Hij gaf echter geen details over wat hem mankeert.

Dat is op zich natuurlijk al nieuws, al wordt Mullen jr. niet geciteerd maar geparafraseerd: Mullen jr. is immers de meest onzichtbare van de vier leden van de groep.

In dat profiel staat echter veel meer interessants en het is daarmee de moeite waard alles te lezen, hoewel er geen sprake is van spreekwoordelijke kleine lettertjes.

Bono, The Edge, Adam Clayton en Mullen jr. werden geïnterviewd voor een lang stuk vanwege de toekenning van een Lifetime Achievement Award door het Kennedy Center.

Niet alleen duiken in het artikel de titels op van de twee albums die de groep plant: ‘Songs of Ascent’ en ‘Surrender’.

Het eerste zou bijna af zijn, het tweede zou

Continue reading

Kippenvel 738 van 29 november

In Kippenvel 738 draai ik songs van onder anderen Ciara Sidine en Tim Hardin, Shawn Colvin en Allen Toussaint en nieuw of recent werk van de Dieter van der Westen Band en Theo Sieben, Duffhues en Giulia Millanta, Mavis Staples samen met Levon Helm en Joe Edwards. In ons Een-tweetje zit in ieder geval twee keer love en understanding en over De rode draad hangt de schaduw van Danny Whitten, de eerste tweede gitarist van Neil Young’s Crazy Horse. Dat is dus weer twee uur muziek voor wie wil luisteren!

tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

tekst Bob Dylan’s ‘Desolation Row’ te koop

Van Bob Dylan komt de handgeschreven tekst van ‘Desolation Row’ te koop.

De tekst van die song uit 1965 moet minimaal 425.000 dollar (410.000 euro) opbrengen.

In de tekst zijn niet alleen verbeteringen aangebracht, het is ook de enig bekende versie van de uitgeschreven tekst: er is nooit een andere versie van opgedoken en ook het Dylan-museum in Tulsa heeft er geen exemplaar van.

Dat maakt deze tekst waardevoller dan teksten van  ‘The Times They Are A-Changin’, ‘Hard Rain’ en ‘Blowin’ in the Wind’, zo stelt veilinghuis Moments in Time: daarvan zijn immers meerdere versies.

Dat doet de verwachtingen oplopen, want voor de teksten van ‘The Times They Are A-Changin’, ‘Lay Lady Lay’ en ‘Subterranean Homesick Blues’ werden kapitale bedragen neergeteld. Voor de eerste werd in 2020 bijvoorbeeld 2.200.000 dollar (2.122.000 euro) gevraagd.

Naar verluidt wordt hij verkocht door een vriend van Dylan, die de tekst lang geleden van hem kreeg.

Die zal zich in die wetenschap vermoedelijk in zijn handen wrijven:

Eerdere berichten over Bob Dylan en over de koopwoede rond zijn teksten vind je in de categorie Nieuws.

Ringo Starr: peace and love te koop

Ringo Starr gaat zijn streven naar ‘peace and love’ te koop aanbieden.

Voor die idealen moet je wel diep in de buidel tasten, want de beeldjes van zijn hand met het wereldberoemde V-teken gaat in roestvrij staal 4200 pond (4900 euro) kosten en in brons 1600 (1900 euro).

Daarvoor krijg je in beide gevallen wel een hebbeding in gelimiteerde oplage, want van de roestvrijstalen handen worden er maar 250 gemaakt, net als overigens van de bronzen variant.

Starr gaat de beeldjes verkopen via Julien’s Auctions, die er de loftrompet over steekt, want each life-sized artwork features Ringo Starr’s hand forming his iconic peace symbol, mounted upon a square black base that reads ‘Peace & Love.’ Each hand artwork is housed in a Ringo Peace & Love box and accompanied by a Certificate of Authenticity hand signed by Ringo Star.’:

Continue reading

persoonlijke excuses Bob Dylan voor valse handtekeningen

Na uitgever Simon & Schuster heeft ook Bob Dylan zijn excuses aangeboden voor de niet door hem gezette handtekeningen in negenhonderd exemplaren van zijn ‘The Philosophy of Modern Song’, die te koop waren voor 599 dollar per stuk, zo’n 575 euro.

Dylan wijdt er een persoonlijk excuus aan, dat dan weer niet uitblinkt in logica en dus niet in  duidelijkheid.

Dylan begint zijn verklaring met de bevreemdende distantie tot de echte wereld die ook zijn optredens kenmerkt, als hij schrijft:

‘I’ve been made aware that there’s some cotroversy about signatures on some of my recent artwork prints and on a limited-edition of Philosophy Of Modern Song. I’ve hand-signed each and every art print over the years, and there’s never been a problem.

Zonder zijn verklaringen nu puntsgewijs te willen ontleden, komt die opmerking over het al jarenlang  persoonlijk signeren van zijn grafische werk toch behoorlijk uit de lucht vallen: het lijkt een poging verdere schade te beperken.

Hij wijt het gebruik van de ‘handtekingenmachine’ aan aanvallen van ‘Benigne recidiverende vertigo’ in 2019, ofwel aanvallen van draaiduizeligheid, en de coronamaatregelen die daarop toevalligerwijs op volgden:

‘However, in 2019 I had a bad case of vertigo and it continued into the pandemic years.’

Vervolgens stelt Dylan, dat er vijf man in zijn onmiddellijke nabijheid nodig zijn om zijn persoonlijke handtekeningensessies mogelijk te maken:

Continue reading

nieuw livealbum Tom Petty and the Heartbreakers

Van Tom Petty and the Heartbreakers komt op vrijdag 25 november een nieuwe livealbum uit.

Op ‘Live at he Fillmore (1997)’ staan naast eigen werk van Petty en zijn band  als ‘Mary Jane’s Last Dance’en  ‘It’s Good To Be King’ ook heel veel covers van songs: Bob Dylan’s ‘Knockin’ On Heaven’s Door’, J.J. Cale’s ‘Crazy Mama’, The Rolling Stones’ ‘Time is on My Side’, mar ook nummers van The Kinks, de Everly Brothers, Bill Withers, The Byrds, Chuck Berry en Booker T. & the M.G.’s.

Bovendien spelen ex-Byrds-voorman Roger McGuinn en blueslegende John Lee Hooker ook mee.

Er was materiaal genoeg om uit te kiezen, want de groep gaf er een serie van twintig concerten waarvan de laatste zes integraal werden opgenomen.

Die serie was niet alleen het gevolg van de populariteit van deze Amerikaanse iconen, maar ook een manier om te putten uit de traditie van de popmuziek én inspiratie op te doen voor een volgend studioalbum.

‘Live at the Fillmore (1997)’ verschijnt in allerlei verschillende versies: een dubbel-cd van twee uur met 33 nummers, waarvan achttien covers en een zestien pagina’s tellend fotoboekje, een box met vier cd’s van meer dan vier uur met 58 nummers, waarvan 35 covers, een fotoboekje van 32 pagina’s, drie plectrums, een gelamineerd ‘All Acces’- pasje en een patch met als opschrift ‘The Fillmore House Band’.

De versies van drie en zes lp’s zijn muzikaal identiek aan de dubbel-cd en de cd-box van vier cd’s, al verschillende extraatjes iets van elkaar.

Inmiddels is er een geanimeerd filmpje van ‘Listen to her Heart’ slechts af en toe doorsneden door livebeelden:

Continue reading
« Older posts