Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘New Orleans’ Category

Nieuwe documentaire over begrafenissen in New Orleans zoekt 20.000 dollar

donderdag, mei 24th, 2018

De documentaire ‘City of a million dreams’ vertelt het verhaal van de traditie en betekenis van de typische New Orleans –begrafenis met blazers vooruit, die heen treurmuziek spelen en terug feestelijk uithalen, omdat het daarboven beter is dan hier beneden.

Hij wordt gemaakt door onderzoeksjournalist, schrijver en regisseur Jason Berry, die al sinds de jaren negentig materiaal verzamelt, onder meer door die begrafenissen te filmen.

Ook eigentijdser thema’s als de schade aangericht door orkaan Katrina in 2005 en de vele dodelijke schietpartijen in New Orleans komen in de film aan de orde.

Nu heeft Berry nog 20.ooo dolaar nodig voor het maken van de laatste opnamen en voor het afkopen van rechten voor foto’s die hij in de film wil gebruiken.

Dat is een schijntje vergeleken met het al bestede bedrag van zo’n 280.000 dollar, behalve als je het tekort komt natuurlijk.

Als je de trailer ziet, wil je misschien wel op zoek naar die oude sok: (more…)

Allen Toussaint-documentaire mooiste necrologie

woensdag, november 11th, 2015

Van alle necrologieën over Allen Toussaint is de documentaire uit 2006 die op YouTube te zien zonder twijfel de mooiste. Daarin steken niet alleen collega’s als Dr. John, Bonnie Raitt, Elvis Costello, Jools Holland en Paul Simon de loftrompet, maar wordt Toussaint zelf ook uitgebreid geïnterviewd.

In een uur wordt zo ongeveer zijn hele muzikale loopbaan samengevat van de jaren vijftig tot en met zeventig, inderdaad zijn beste tijd,terwijl aansluitend een concert van de Southern gentleman te zien is van ongeveer vijf kwartier: (more…)

Dr. John over New Orleans tien jaar na Katrina

zaterdag, september 5th, 2015

In een kort interview met Rolling Stone gaat Dr. John in op de muziekscene in New Orleans vandaag de dag, tien jaar nadat orkaan Katrina de stad zwaar trof.

Mac Rebennack is gematigd positief over de wederopstanding van de musici, maar klaagt ook over sommige nieuwe bewoners van de stad. Die klagen over geluidsoverlast als er een second line parade langskomt en leven daarmee niet in de realiteit van New Orleans.

Ook het stadsbestuur werkt de street parades tegen en dat was voor Katrina niet het geval.

Als ook maar een politicus zich de waarde van de second line parades zou realiseren, zou dat al een hoop verschil maken, vindt Dr. John: (more…)

Harold Battiste overleden

maandag, juni 22nd, 2015

Op vrijdag 19 juni is in New Orleans Harold Battiste overleden op 83-jarige leeftijd.

Battiste was niet zo bekend, maar was als muzikant en arrangeur zo’n vijftig jaar actief. In de jaren zestig werkte hij mee aan Sam Cooke’s You send me en A change is gonna come, terwijl hij tijdens zijn tijd n de studio’s an Loas Angeles eind jaren zestig ook altsax speelde op Sonny & Cher’s I got you babe.

Ongetwijfeld belangrijker is zijn medewerking aan de eerste albums van Mac Rebennak, die in 1968 als Dr. John the Night tripper het door Battiste geproduceerde Gris-gris uitbracht.

Ook richtte hij met muzikanten uit New Orleans het label A.F. O. (All For One) op in een poging ervoor te zorgen dat artiesten ook inderdaad betaald kregen voor hun muziek, al was ook dat label geen lang leven beschoren:

http://www.nola.com/music/index.ssf/2015/06/harold_battiste_dies.html

Big Chief Bo Dollis van de Wild Magnolias overleden

zondag, januari 25th, 2015

Big Chief Bo Dollis, de leider van de New Orleans Mardi gras-indians Wld Magnolias is overleden, 71 jaar oud.

Bo Dollis was een van de bepalende figuren in de wereld van de Mardi gras-indian tribes, want hij introduceerde andere percussie-instrumenten dan de tamboerijn en organiseerde in 1970 samen met Big Chief Monk Boudreaux van de Golden Eagles een Mardi Gras Indian second line festival als onderdeel van het New Orleans Jazz and Heritage Festival.

In datzelfde jaar nam hij met zijn Wild Magnolias ook als eerste een single op: Handa Wanda (Part 1 and Part 2).

In 1974 volgde de lp Wild Magnolias op het Franse label Barclay: (more…)

Programma New Orleans Jazz and Heritage Festival: eerste bekendmaking

dinsdag, januari 13th, 2015

Het New Orleans Jazz and Heritage Festival heeft de eerste aankondiging gedaan van het programma van de omende editie.

Van 24 tot en met 26 april en van 30 april tot en met 3 mei treden weer meer dan vijfhonderd acts op, van wie zo’n tachtig proent uit New Orleans zelf of uit Louisiana komen.

Het aantal grote namen van daarbuiten lijkt overigens elk jaar weer wat groter te worden, want onder de belangrijkste acts van dit jaar zijn The Who, Elton John, No Doubt, Ed Sheeran, Lady Gaga samen met Tony Bennett, Wilco, Ryan Adams, Jerry Lee Lewis, Steve Winwood, Jimmy Cliff, Alison Krauss and Union Station en John Legend.

Alsof dat nog niet genoeg is, zal de organisatie in de nabije toekomst nog een grote naam bekendmaken…..

Gelukkig zijn Allen Toussaint, the Preservation Hall Jazz Band, the Meters, Trombone Shorty and New Orleans Avenue, the Blind Boys of Alabama, Ivan Neville’s Dumpstaphunk, MArcia Ball, Anders Osborne, Big Chief Bo Dollis & the Wild Magnolias, Irma Thomas Aaron Neville en Taj Mahal er bijvoorbeeld ook.

New Orleans: de schoolband van de Edna Karr High School

vrijdag, mei 16th, 2014

New Orleans heeft een traditie van marching bands: de fanfares die over straat trekken bij allerlei gelegenheden.

Dat dat geen bezigheid is voor oude mensen, bewijst de National Public Radio (NPR) met en reportage over de schoolband van de Edna Karr High School.

Daar is de schoolband niet alleen een middel om gezamenlijk muziek te maken, maar ook nog altijd een manier om toegelaten te worden op een universiteit: (more…)

Eerbetoon voor Dr. John in New Orleans

donderdag, maart 6th, 2014

Tot onze verrassing ontbreekt Dr. John dit jaar op het New Orleans Jazz and Heritage Festival.

De reden daarvan is onduidelijk, maar tijdens Jazz Fest wordt hij wel geëerd in New Orleans.

Op 3 mei vindt namelijk The musical mojo of Dr. John: a celebration of Mac & his music plaats. Dat is een concert waar niet alleen hij optreedt, maar ook onder anderen Gregg Allman, Lucinda Williams, Widespread Panic, The Blind Boys of Alabama, Ryan Bingham, en Jimmie Vaughan. Ook Allen Toussaint en Mavis Staples geven acte de présence.

De muzikale leiding is in handen van Don Was, producer en hoofd van Blue Note Records.

Was zei in een toelichting dat Dr. John de genres overstijgt met een echt kenmerkend geluid dat de rijke muzikale erfenis van New Orleans belichaamt en dat hij de ontwikkeling van de muziek geweldig heeft beïnvloed.

Het concert wordt opgenomen en later op dvd en cd uitgebracht.

New Orleans Jazz Fest 2014: Bruce Springsteen grootste buitenstaander

woensdag, januari 15th, 2014

De programmering van het New Orleans Jazz and Heritage Festival 2014 is vandaag bekendgemaakt.

Belangrijkste buitenstaander is Bruce Springsteen met zijn E Street Band, hoewel Eric Clapton, Christina Aguilera en Arcade Fire ook fans zullen trekken van 25 tot 27 april en van 1 tot en met 4 mei..

Anderen zullen komen voor Santana, Robert Plant, Public Enemy, The Avett Brothers,  Alabama Shakes, John Fogerty, Lyle Lovett, Ruben Blades, Johnny Winter, de blijkbaar onverwijdelijke Al Jarreau, John Hiatt en Chris Smither.

Wie toch meer houdt van muziek uit New Orleans en Louisiana vindt ongetwijfeld troost bij  onder anderen Trombone Shorty, Allen Toussaint, Aaron Neville, Ivan Neville’s Dumpstaphunk, Irma Thomas, Anders Osborne, Jon Cleary, Keb Mo en Preservation Hall Jazz Band.

Wij krijgen onmiddellijk last van een ongezond grote hoeveelheid heimwee naar die stad als we de programmering lezen: (more…)

New Orleans Jazz and Heritage Festival 2013: de cubes!

woensdag, maart 27th, 2013

Wij waren de eerste keer al verslaafd aan het New Orleans Jazz and Heritage Festival, kortweg: JazzFest en dat terwijl we eigenlijk allergisch zijn voor popfestivals….

JazzFest is echter meer dan dat en daardoor zouden wij er dan ook wel elk jaar naartoe willen, maar dat gaat uiteraard niet.

Dat  op dinsdag 26 maart de traditionele ‘cubes’ dan ook weer zijn gepubliceerd, doet ons pijn, want als we daarnaar kijken, komt die heimwee wel heel makkelijk bovendrijven.

Wij zijn helaas gewoon thuis in het laatste weekeinde van april en het eerste van mei en van 26 tot en met 28 april en van 2 tot en met 5 mei missen we dus weer al die optredens op het festival zelf, maar ook ’s avonds in de vele clubs en in de Louisiana Music Store overdag.

Natuurlijk zouden we niet gaan naar de grote popsterren die er helaas ook steeds optreden, maar naar de vele acts uit de stad New Orleans en uit de staat Louisiana: Allen Toussaint, Dr. John, the Nevilles, Rebirth Brass Band,  Anders Osborne, Jon Cleary en Trombone Shorty & New Orleans Avenue bijvoorbeeld.

Ook watertanden? (more…)