elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Tom Waits (Page 1 of 6)

Keith Richards: boekje open over Tom Waits

In het nieuwe nummer van het Engelse muziekblad ‘Uncut’ doet Rolling Stone Keith Richards niet een, maar meerdere boekjes open over Tom Waits, de man die hij zijn vriend noemt.

Dat je met Waits bevriend knt zijn, is op zich al een bevreemdende gedacht: Waits gedraagt zich als een kluizenaar en schermt zijn privéleven af als geen ander.

Of hij dus vindt dat Keith Richards ook zijn vriend is, blijft onbeantwoordbaar, maar feit is dat de twee elkaar lang geleden regelmatig opzochten: Richards speelde op meerdere albums van Waits mee op verschillende nummers, beginnend bij ‘Rain Dogs’ tot en met zijn recentste ‘Bad As Me’, en ze schreven ook een enkele song samen.

Daardoor is het interview met Richards op zich al interessant, want hoe minder je van iemand weet, hoe groter je nieuwsgierigheid. Bovendien is Waits natuurlijk een meer dan kleurrijk figuur, een eenzaat die een eigenzinnig oeuvre bij elkaar schreef, speelde en zong in een keur van stijlen, maar hield die toch bij elkaar door zijn onvermijdelijk onverwachte onderwerpskeuze en zijn steeds rauwer klinkende zang.

Richards legt uit waarom ritme de heilige graal is en waarom Waits die bezit, hoe hun samenwerking verliep tijdens het schrijven en tot welke muziekgenres hij Waits verrassend genoeg rekent.

Besef dat die nog maar een lokkertje is, want ‘Uncut’ zette uiteraard niet et hele interview online:

Continue reading

alle Island-albums Tom Waits opnieuw uit

Op 1 september komt een geremasterde versie van Tom Waits ‘Swordfishtrombones’ uit. Dat gebeurd ter gelegenheid van het feit dat het dn dertig jaar geleden is dat het inderdaad baanbrekende album werd uitgebracht.

Tegelijkertijd komen ook zijn twee album daarna in een geremasterde versie uit: ‘Rain Dogs’ (1985) en ‘Franks Wild Years’ (1987).

Vervolgens komen op 6 oktober alle andere albums uit die hij voor het Island-label maakte, zodat de Waits-fans even tijd hebben om te sparen: ‘Bone Machine’ (1992) en ‘The Black Rider’ (1993).

Al deze albums werden gemasterd vanaf de mastertapes bij Bernie Grundman Mastering. Daarbij hield Waits’ eigen geluidstechnicus Karl Derfler vast niet een, maar twee oogjes in het zeil.

De albums worden zowel op cd als op lp uitgebracht, maar de lp-versies gaan degebruikelijke extraatjes bevatten: labels waarop foto’s van Waits van destijds, terwijl artwork en verpakking zoveel mogleijk doriginele lp’s zullen benaderen.

Ook komt er een limited edition van de lp’s. Die zal alleen verkrijgbaar zijn via

Continue reading

Tom Waits schrijft weer songs, zeggen ze…

Tom Waits zou weer songs aan het schrijven zijn. Dat schrijft althans zijn Ierse boeker, Paul Charles.

Die is groot genoeg om zijn memoires te publiceren, dus dat heeft hij ook gedaan.

In ‘Adventures in Wonderland’ beschrijft hij zijn werk voor acts als Dire Straits, The Police, John Lee Hooker, Van Morrison, The Kinks, Emmylou Harris, The Undertones, U2 en anderen.

Over Waits schrijft hij ook: dat Waits in 2008 drie avonden optrad in The Rat Cellar, een speciaal voor die gebeurtenis opgetrokken circustent in Dublin, en daarna terugreisde naar huis om te gaan schrijven.

Volgens Charles heeft hij toen zelfs wat nummers opgenomen,  maar werd hij daarna in principe ‘een tijdje’ afgeleid door de filmwereld.

Zo speelde hij rollen in ‘The Book of Eli’ (2010), ‘The Ballad of Buster Scruggs’ (2018) en ‘Licorice Pizza’ (2021), terwijl hij ook een aantal keren een stem insprak voor films of tv-programma’s.

Nu zou Waits weer aan het componeren geslagen zijn en Charles hoopt ook op optredens:

Continue reading

‘Tom Waits by Matt Mahurin’

Abrams

ISBN 9781419 739095

Het is een ongewone titel voor een boek, ‘Tom Waits by Matt Mahurin’, maar de kaft maakt al duidelijk dat die die goed gekozen is.

Daarop zie je Waits’ karakteristieke kop: die heeft als nek een boomstam waarin muzieknoten zijn uitgehakt met een bijl met een hartvormig blad, terwijl uit zijn mond een cirkelzaag, een pump, een schedel, een vestzakhorloge én twee dobbelstenen met daarop het alziend oog komen.

Het voor Waits al even kenmerkende hoedje is veranderd in een helse fabriek, opgestookt door een duivel. Die gooit rozen in een oven, terwijl acht schoorstenen zwarte rook uitbraken.

Aan de voet van die fabriek liggen onder meer toetsenborden, een gitaar, een wiel van een auto, het toetsenbord van een typemachine en een gasmasker, terwijl een onbestemde vogel met een hoge hoed in de verte staart.

Dat aan Waits’ boomstamnek een hond is vastgeketend die naar vlinders bijt en dat er takken aan zijn hoofd ontspruiten waarop blaadjes met teksten zijn geprikt is in deze allegorie net zo vanzelfsprekend als de vaag onheilspellende schuur op de achtergrond, de gehavende nok van een circustent die wegdrijft in de lucht aan een tros ballonnen met daaraan een heen en weer slingerende trapezewerker en hoog daarboven de maansikkel met daarop een staande microfoon.

Het is een interpretatie van Matt Mahurin, maar dat is dan ook de man die samen met Tom Waits verantwoordelijk is voor het beeld dat we van hem kennen, al is Anton Corbijn de andere architect ervan.

Mahurin is een fotograaf en illustrator die af en aan al zo’n 35 jaar voor Waits werkt, maar ‘met hem samenwerken’ vindt Mahurin daarvoor een betere term.

Hij fotografeerde als beginnend fotograaf Waits voor het eerst voor diens ‘Anthology’, het album dat Asylum in 1984 uitbracht aan het einde van hun samenwerking, hoewel hij toen nog nooit een song van Waits had gehoord. Daarna deed hij dat ook voor tijdschriften en de albumhoezen van ‘Alice’, ‘Mule variations’ en ‘Bad as me’. Bovendien regisseerde hij de video’s voor ‘Hold on’, ‘What’s he building’ en ‘Hell broke luce’.

Tijdens het reorganiseren van zijn archief vroeg en kreeg hij Waits’ toestemming voor dit boek en hij selecteerde daarvoor zo’n honderd foto’s als uitgangspunt. Ook maakte hij illustraties die geïnspireerd zijn op songs van Waits.

Hij beschouwt het boek dan ook niet als een collectie portretten, maar als het portret van een creatieve samenwerking, zo schrijft hij in zijn voorwoord. Ze waren vanaf de eerste fotosessie immers ook altijd met zijn tweeën: nooit waren er assistenten bij.

Veel foto’s zijn in zwart-wit, maar ook de kleurenfoto’s zijn stemmig en mysterieus met hun sepiatinten. Daardoor en door de Continue reading

Tom Waits: acteur pur sang

Dat Tom Waits een zijn songs een acteur is, weten wij al heel lang. Dat is hij natuurlijk ook tijdens zijn optredens, net als in de tv-interviews in talkshows en tijdens de zeldzame vraaggesprekken met de schrijvende pers.

Sinds zijn rol in Sylvester Stallone’s ‘Paradise alley’ uit 1978 heeft hij echter ook nog een groot aantal filmrollen en -rolletjes gespeeld, waarbij hij met groot kennelijk plezier in de huid van alweer andere personages kroop.

De Amerikaanse filmjournalist Leigh Singer maakte ter ere van Waits’ verjaardag, alweer enige tijd geleden, een video-essay waarin hij verband legt tussen die filmrollen en zijn songs, anekdotes en publieke optredens. 

Singer kondigt dat essay zo aan: ‘Not every great artist is a great performer. But whether he’s playing, among many others, the pleading hooker sending a ‘Christmas card from Minneapolis’ on ‘Blue Valentine’, or the weak-willed limo driver in Robert Altman’s ‘Short Cuts’; or simply ‘Tom Waits’, the supremely entertaining talk show guest or arcane trivia-laden interviewee who rarely lets anything truly personal slip, Tom Waits has never lost that feel for either. His performances, on film and in music, are a key part of his art.’

Dat is een interessante introductie: Continue reading

nieuw fotoboek van of met Tom Waits……

Van Tom Waits komt een nieuw fotoboek uit, al hij is niet de schrijver.

Eigenlijk komt er dan ook een nieuw fotoboek uit van Matt Mahurin, maar ondanks dat die fotograaf en illustrator met tussenpozen al zo’n dertig jaar voor Waits werkt, zullen weinigen zijn naam onthouden hebben.

Toch fotografeerde Mahurin Waits voor tijdschriften en een aantal van zijn albumhoezen, terwijl hij ook de regisseur was van een aantal video’s van Waits-songs.

Zo maakte Mahurin de foto’s voor de hoes van ‘Alice’, ‘Mule variations’ en ‘Bad as me’, terwijl hij ook de video’s maakte voor ‘Hold on’, ‘What’s he building’ en ‘Hell broke luce’.

Voor dit boek nam Mahurin zo’n honderd foto’s van waits als uitgangspunt  ‘to explore his own surreal, poetic, and occasion­ally dark vision’.

Die variëren van concertfoto’s tot ‘richly imagined scenes in which Waits is more muse than musician’. Ook staan er twintig afbeeldingen in die geïnspireerd zijn op songtitels van Waits.

Waits schreef er een voorwoord voor en Mahurin schreef over hun samenwerking door de jaren heen.

De voorbeelden van het werk van Mahunin op zijn site laten zowel zijn grimmige als zijn poëtische kant zien: Continue reading

‘The old man and the gun’: film met Robert Redford en Tom Waits

Volgende maand gaat tijdens het Toronto International Film Festival ‘The old man and the gun’ in première.

In die film speelt Robert Redford de hoofdrol in een verhaal dat op zijn minst schatplichtig is aan ‘Butch Cassidy and the Sundance Kind’, want ook hier speelt Redford een bankrover. Het scenario is overigens gebaseerd op de levensloop van bankrover en ontsnappingskunstenaar Forest Tucker.

Bijzonder is niet alleen dat het vermoedelijk de laatste film is van de in middels 81 jaar oude,  voor die leeftijd nog patent ogende Redford, maar ook dat Tom Waits er een rol in heeft. De namen van Sissy Spaceck en Danny Glover staan overigens vermoedelijk groter op de affiches.

Jammer genoeg schreef Waits niet de filmmuziek, want die is van Daniel Hart. Afgaande op de trailer is Waits’ rol ook niet meer da een klein rolletje, want hij is er alleen in een flard in te zien. Opvallend genoeg heeft Waits in die close-up een kloeke snor, maar even later is zijn sonore rasp onmiskenbaar: Continue reading

Boek Waits en Corbijn op punt van uitkomen

Er was al jaren geleden sprake van en vervolgens gebeurde er dan steeds niets, maar de laatste weken werd het steeds duidelijker: het boek Waits – Corbijn ‘77-‘11 gaat er echt komen.

Het boek laat de samenwerking zien tussen de eigenzinnige Anton Corbijn, zo ongeveer de huisfotograaf van de nog eigenzinniger zanger en muzikant Tom Waits.

Het boek is 272 pagina’s dik, bevat meer dan 220 foto’s in kleur en zwart-wit en is 25,5 bij 36 centimeter groot.

Dat mag ook wel, want het kost in Nederland een kleine 160 euro.

Waits-Corbijn ’77-’11 verschijnt op 8 mei.

Een eerste impressie? Continue reading

Fotoboek Anton Corbijn en Tom Waits toch uit!

In 2010 berichtten ook wij er al enthousiast over en we hebben zelfs geprobeerd het te bestellen, maar  dat mislukte elke keer. Dat was geen wonder, want hoewel het was aangekondigd, kwam het niet uit.

Toen al was het boek een jaar vertraagd, want oorspronkelijk stond het gepland voor 2009. Dat het 2013 werd voordat het uitkomt, zal Corbijn noch Waits boeien, vermoeden wij…

’77-’11 is een fotoboek met foto’s van Tom Waits gemaakt door Anton Corbijn, een van de eigenzinnigste  popfotografen.

Corbijn selecteerde foto’s die de hele loopbaan van de dwarse zanger/songschrijver dekken. Het boek gaat volgens sommige berichten 160 pagina’s tellen, maar volgens andere 220 en bevat ongeveer 75 kleurenfoto’s.

Daarin staan niet alleen meer dan 200 portretten van Waits door Corbijn, maar ook zo’n vijftig pagina’s met overdenkingen en foto’s van Waits. De introductie wordt dan weer geschreven door filmregisseur Jim Jarmusch, die Waits ook enkele keren tot een rol in een van zijn films wist te verleiden.

De oplage blijft volgens de berichten beperkt tot 6600 exemplaren. Het boek komt uit op 8 mei bij de Duitse uitgeverij Schirmer-Mosel.

Informatie over het boek  is te vinden op: Continue reading

« Older posts