Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Tom Waits’ Category

‘The old man and the gun’: film met Robert Redford en Tom Waits

dinsdag, augustus 7th, 2018

Volgende maand gaat tijdens het Toronto International Film Festival ‘The old man and the gun’ in première.

In die film speelt Robert Redford de hoofdrol in een verhaal dat op zijn minst schatplichtig is aan ‘Butch Cassidy and the Sundance Kind’, want ook hier speelt Redford een bankrover. Het scenario is overigens gebaseerd op de levensloop van bankrover en ontsnappingskunstenaar Forest Tucker.

Bijzonder is niet alleen dat het vermoedelijk de laatste film is van de in middels 81 jaar oude,  voor die leeftijd nog patent ogende Redford, maar ook dat Tom Waits er een rol in heeft. De namen van Sissy Spaceck en Danny Glover staan overigens vermoedelijk groter op de affiches.

Jammer genoeg schreef Waits niet de filmmuziek, want die is van Daniel Hart. Afgaande op de trailer is Waits’ rol ook niet meer da een klein rolletje, want hij is er alleen in een flard in te zien. Opvallend genoeg heeft Waits in die close-up een kloeke snor, maar even later is zijn sonore rasp onmiskenbaar: (more…)

Video Tom Waits’ Hell broke luce goed excuus…

woensdag, augustus 8th, 2012

Tom Waits is een ster in een parallel universum, ver verwijderd van hitparades. Dat vinden wij al jaren en the Guardian vindt dat ook.

Dat is trouwens ook een beetje Waits’ probleem: journalisten en recensenten lopen met hem weg, maar ‘het’ publiek niet. Aan de andere kant zijn er misschien wel genoeg trouwe fans om de kachel bij Waits thuis te laten roken en zo kan hij natuurlijk een mooi evenwicht hebben gevonden tussen artistieke vrijheid en het betalen van de rekeningen.

Hoe het ook zij, the Guardian vond het filmpje bij Waits’ Hell broke luce voldoende reden om een oud interview met hem op hun site te zetten.

Het gaat om een vraaggesprek uit 1976, toen Waits nog de burgemeester van het nachtleven was, of hem speelde: (more…)

Tom Waits lost raadsel op….

dinsdag, augustus 7th, 2012

Vandaag zou Tom Waits het door hem gecreëerde raadsel oplossen en dat deed hij ook.

Na zijn drie mysterieuze e-mails kwam vandaag nog een vierde, die het antwoord op die voorgaande zou moeten inhouden.

Strikt genomen was dat inderdaad zo, hoewel ook dat antwoord zonder enige toelichting werd gegeven en dus weer vragen oproept.

Die zijn bij ons gemengd met enige teleurstelling, want begrijpen wij nu goed dat  Tom Waits alleen maar wilde aankondigen dat Hell broke luce zijn nieuwe single is, of zit er nog een verborgen betekenis achter de onderwerpsregel: Tom delivers us from suspense?

NPR legt het uit, compleet met een citaat van Waits zelf: (more…)

Tom Waits: derde en laatste aankondiging

dinsdag, augustus 7th, 2012

Tom Waits was een paar dagen stil na zijn twee raadselachtige aankondigingen begin augustus, maar op 6 augustus was daar dan de derde en laatste in de reeks.

Alle abonnees op zijn nieuwsbrief ontvingen opnieuw een foto die hooguit vragen oproept, maar er geen beantwoordt.

Waits, voorzien van koksmuts, trekt aan een touw over zijn rechterschouder, terwijl het met een reusachtige lepel een vuur opstookt. Deze keer luide de onderwerpsregel: “Never bring a gun to a spoonfight’. Opnieuw was er de toevoeging ‘Coming August 7’.

Hij vormt een mooie serie met die waarin Waits een kaperkapitein was met ooglap en kromzwaard met de tekst ‘Permission to come aboard?’ en die waarop  Waits zich duidelijk onder water bevond met links en rechts achter zich een kruising tussen een haai en een onderzeeër, plus ‘I breathe better under water’.

Ook de derde foto is weer op zijn site te zien.

Onze vragen zijn nog niet beantwoord, maar dat zal later vandaag ongetwijfeld gebeuren: (more…)

Tom Waits: alweer raadselachtige boodschap

donderdag, augustus 2nd, 2012

Ongeveer 24 uur na Tom Waits’ e-mail van 1 augustus, was het alweer raak.

Opnieuw kreeg alle abonnees op de nieuwsbrief een boodschap in dezelfde mysterieuze stijl als die waarin Waits succesvol een kaperkapitein was met ooglap en kromzwaard.

Deze keer was ‘Permission to come aboard?’ vervangen door: ‘I breathe better under water’  met de toevoeging ‘Coming August 7’.

Op de foto bevindt Waits zich duidleijk onderwater met links en rechts achter zich een kruising tussen een haai en een onderzeeër. Ook deze foto is weer op zijn site te zien.

Wij zitten ondertussen met dezelfde vragen als gisteren: Gaat Waits dan toch op tournee, brengt hij een single uit, een dvd of een ep misschien?

Wat ons betreft lijkt het nu toch meer op een nieuwe release, maar we kijken nu alweer uit naar morgen: (more…)

Tom Waits vraagt toestemming aan boord te mogen

woensdag, augustus 1st, 2012

Wij kregen een e-mailtje van Tom Waits, maar dat kreeg iedereen die geabonneerd is op zijn e-mails.

Geheel in stijl roept die e-mail meer vragen op dan hij beantwoordt, want er is alleen een foto te zien waarop Waits met ooglap en kromzwaard een archetypische zeerover is met daarbij de in de onderwerpsregel de kreet Tom Waits: Permission to come aboard? en de datum 7 augustus. Dezelfde foto is ook op zijn site te zien.

Gaat Waits dan toch op tournee, een bezigheid waaraan hij een verklaarde hekel heeft? Gaat hij een single uitbrengen misschien, een dvd of een ep misschien?

Nog een week wachten dan maar: (more…)

Tom Waits stelt optredens in Amerikaanse talkshows uit

dinsdag, april 24th, 2012

Twee weken geleden werden twee optredens van Tom Waits in Amerikaanse tv-shows aangekondigd.

Op zijn website staat als laatste mededeling nog steeds de aankondiging van 9 april dat hij gaat optreden in de talkshows van David Letterman en Jimmy Fallon.

Op de rest van het internet is te lezen dat Waits die optredens van 24 en 25 april uitstelt.

Waits zou voor het eerst live-versies spelen van songs van Bad as me.

Dat zorgde voor opwinding, al was het simpele feit dat Waits live te zien zou zijn al nieuws: Waits haat toeren en zijn muziek is ook niet direct tv-vriendelijk…

Het was dus een buitenkansje voor Amerikaanse fans, want die shows worden hier niet uitgezonden.

Tom Waits live in Amerikaanse talkshows

dinsdag, april 10th, 2012

Tom Waits speelde na de release van Bad as me nog niet live. Hij heeft dan ook een verklaarde hekel aan toeren.

Dat gaat hij dan (nog) niet doen, maar met tv-optredens bereik je in een keer nog veel meer mensen.

Dat zal de reden dan ook wel zijn dat hij gaat optreden in de talkshows van David Letterman en Jimmy Fallon. Dat hij dat doet op twee avonden achtereen, betekent misschien dat hij snel weer thuis weer zijn…

Wordt de David Letterman Show nog ergens op een Nederlandse zender uitgezonden? Wij denken van niet, helaas:

(more…)

Nog een uitgebreid interview met Tom Waits

dinsdag, november 1st, 2011

NPR’s Fresh Air slaagde erin Tom Waits voor de microfoon te krijgen.

Waits praat uitgebreid en serieus over het schrijfproces, opnemen in zijn eigen studio en de samenwerking met zijn vrouw Kathleen Brennan.

Dat is smullen, ook doordat de uitzending drie kwartier duurt: (more…)

Tom Waits vertelt.

zondag, oktober 23rd, 2011

De hekel die Tom Waits heeft aan interviews is bekend. Hij gebruikt de meeste interviewers om een stel verhalen en anekdotes te vertellen, die vaker niet het antwoord zijn op de gestelde vraag dan wel.

Daarvan getuigen ook de twee boeken met Tom Waits-interviews die inmiddels op de markt zijn: Innocent When You dream – Tom Waits: the collected interviews, verzamenld door Mac Montandon en het zeer recente Tom Waits on Tom Waits: Interviews and Encounters, samengesteld door Paul Maher Jr.

Waar het eerste interviews bevat tot en met 2004, heeft de tweede veelal andere interviews tot en met 2008. Dat is dus tot na de release van Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards.

Toch heeft ook Waits de pers nodig om zijn Bad As Me onder de aandacht van de wereld te brengen, al was hij op vrijdag 21 oktober een van de Trending Topics op Twitter en dus wereldwijd een van de meestbekletste onderwerpen.

Door zijn status heeft hij de kranten en tijdschriften voor het uitzoeken en dat doet hij ook. Zo wilde hij voor Nederland alleen aan de Volkskrant een interview geven.

Inmiddels is er al een ruime keuze aan interviews te lezen op internet. Dat hij zichzelf daarin soms tegenspreekt, is gezien zijn drang tot mystificeren niet meer dan logisch: (more…)