In het nieuwe nummer van het Engelse muziekblad ‘Uncut’ doet Rolling Stone Keith Richards niet een, maar meerdere boekjes open over Tom Waits, de man die hij zijn vriend noemt.

Dat je met Waits bevriend knt zijn, is op zich al een bevreemdende gedacht: Waits gedraagt zich als een kluizenaar en schermt zijn privéleven af als geen ander.

Of hij dus vindt dat Keith Richards ook zijn vriend is, blijft onbeantwoordbaar, maar feit is dat de twee elkaar lang geleden regelmatig opzochten: Richards speelde op meerdere albums van Waits mee op verschillende nummers, beginnend bij ‘Rain Dogs’ tot en met zijn recentste ‘Bad As Me’, en ze schreven ook een enkele song samen.

Daardoor is het interview met Richards op zich al interessant, want hoe minder je van iemand weet, hoe groter je nieuwsgierigheid. Bovendien is Waits natuurlijk een meer dan kleurrijk figuur, een eenzaat die een eigenzinnig oeuvre bij elkaar schreef, speelde en zong in een keur van stijlen, maar hield die toch bij elkaar door zijn onvermijdelijk onverwachte onderwerpskeuze en zijn steeds rauwer klinkende zang.

Richards legt uit waarom ritme de heilige graal is en waarom Waits die bezit, hoe hun samenwerking verliep tijdens het schrijven en tot welke muziekgenres hij Waits verrassend genoeg rekent.

Besef dat die nog maar een lokkertje is, want ‘Uncut’ zette uiteraard niet et hele interview online:

www.uncut.co.uk/features/keith-richards-on-tom-waits-hes-a-great-bunch-of-guys-143428

Eerdere stukken over Tom Waits vind je in de categorieën Nieuws, Muziekboeken, Luisterpalen, Concerttips, Columns, Concerttips, Muziekbladen en Dossier Tom Waits.

De recensie van ‘Bad As Me’ vind je in de categorieën Recensies roots en Dossier Tom Waits.