‘Kippenvel’ wordt gemaakt door technicus/webmaster Gerhard Kraaijenoord en Ruud Heijjer.

‘Kippenvel’ wordt sinds mei 2007 elke dinsdagavond uitgezonden van 20:00 tot 22:00 via RTV Katwijk op FM 106.8 MHz en via de kabel op 88.1 MHz. Buiten de gemeente is het programma te horen via de websites www.rtvkatwijk.nl en www.kippenvel.net.

In dit programma staat muziek centraal die het verdient gehoord te worden. Alle gedraaide muziek is daarom ‘voorgrondmuziek’. Singer-songwriter, Americana, roots, funk, rootsrock, folk, jazz, soul, gospel of blues, ze zijn bedoeld om je te raken, niets meer en niets minder. Als dat lukt, is de aflevering geslaagd.

Daarom halen Heijjer en Kraaijenoord met onregelmatige tussenpozen artiesten naar de studio om live op te treden en hún favorieten te draaien. Dat leidt iedere keer tot onvoorspelbare radio.

Voor Heijjer en Kraaijenoord is popmuziek geen mausoleum van gestolde herinneringen aan een of andere goede oude tijd, die bovendien ook niet heeft plaatsgevonden zoals die wordt herinnert. De popmuziek heeft de laatste jaren juist meer mooi nieuw werk opgeleverd dan ooit.

Wie dat zich al realiseert, moet zeker luisteren. Wie dat niet gelooft, moet het risico maar nemen daarvan overtuigd te raken door ook wekelijks af te stemmen. Het enige gevaar is, dat je (weer) aan popmuziek verslaafd raakt.

www.kippenvel is meer dan een site bij een rootsprogramma: de playlists, de recensies, de kort besproken interessante nieuwe releases, de columns, de korte stukjes, de concerttips, de eigentijdse klassiekers, de jaarlijstjes, de jaarlijkse Kippenvel Top Zoveel, de artiesten in Onterecht Onbekend én de nieuwtjes moeten het een plek maken om je een tijdje in rootsmuziek te verliezen.

Via www.kippenvel.net kunnen bovendien twee afleveringen worden teruggeluisterd onder het kopje ‘Uitzending’

Kippenvel op RTV Katwijk

dinsdag van 20:00 tot 22:00

Ook live en als stream via

www.rtvkatwijk.nl en www.kippenvel.net

contact: ruudheijjer@kippenvel.net

Gerhard is pas een paar jaar achttien, maar al heel lang onder meer gek van computers en radiotechniek. Dat uit zich bijvoorbeeld in de geheimtaal die hij onmiddellijk begint uit te slaan als hij gelijkgestemde zielen om zich heen heeft tijdens het bouwen van websites, maar ook in en rond de studio’s van RTV Katwijk.

Hij verzint het liefst zo mooi mogelijke oplossingen voor technische problemen en bouwt thuis dan ook bij vlagen fanatiek aan zijn gedroomde radiostudio.

Voorbeelden daarbij zijn onder meer foto’s van zijn technische ideaal, de studio’s van Radio 538.

Tijdens de wekelijkse uitzendingen van ‘Kippenvel’ stelt hij zich tevreden met het schuiven en draaien aan de knoppen, hoewel hij stiekem wel vaker een altijd onverwacht opduikend probleem zou willen oplossen.

Ruud is al heel lang achttien, maar gelukkig nooit groot geworden: popmuziek is nog altijd even belangrijk voor hem als 40(!?) jaar geleden en hij hoopt nog elke keer geraakt te worden door wat hij hoort.

Tijdens logeerpartijen bij zijn oom en tante sloeg de popmuziek hard toe, gepersonifieerd door de Beatles, via de lp’s die zijn neef van hen had, hoewel hij er geen woord van kon verstaan.  Please, Please Me, With The Beatles, A Hard Day’s Night, Help, Rubber Soul en alles wat daarna kwam mocht hij daar zelf telkens opnieuw opzetten, zo jong als hij was.

Daardoor kende hij de nummers snel uit het hoofd en daar zitten ze nog altijd. Oom Leo en tante Ank waren trouwens de enige volwassenen die popmuziek goed vonden en ook uitlegden waarom: the Beatles, the Doors, Joe Cocker, the Moody Blues en  José Feliciano werden in de huiskamer gedraaid en hun teksten werden voor hem vertaald en met hem besproken, herinnert hij zich met weemoed. Daarna is de besmetting gelukkig nooit meer overgegaan.

Sindsdien cirkelt zijn voorkeur altijd rond muziek die wordt gemaakt om een gevoel uit  te drukken en niet als resultaat van marktonderzoeken.

 

 

Geworteld in de jaren zeventig was en is hij onder de indruk van voor hem bepalende lp’s als Neil Young’s Zuma, Joni Mitchell’s Hejira en Steely Dan’s Aja, maar net zo van Tom Waits’ Raindogs, Chris Whitley’s Livin’ With The Law, Ashley Maher’s Pomegranate, Moondog Jr’s Every Day I Wear A Greasy Black Feather On My Hat, Ani DiFranco’s Little Plastic Castle, Marc Cohn’s The Rainy Season, Anders Osborne’s Living Room, Mark Hollis’ titelloze solo-cd, CPR’s titelloze debuut, Bruce Cockburn’s Breakfast in New Orleans, Dinner in Timbuktu, El Fish’s Wisteria, Little Feat’s Waiting For Columbus 2CD, Jim White’s No Such Place, Randall Bramblett’s No More Mr Lucky en Wendy MaHarry’s Released 2CD.

Daarnaast houdt hij van de muziek van Anders Osborne, Janis Ian, Hans Theesink, Willy DeVille, Daniel Lanois, Lyle Lovett, Dr. John, J.J. Cale, Arno, Paolo Conte, Allen Toussaint, Emmylou Harris, the Meters, Hayden, Bonnie Raitt, Larry John McNally, Lee Dorsey, Rickie Lee Jones, Bram Vermeulen, David Sylvian, Ray Charles, Tori Amos, Vandeven, Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen, etc.

 

Door Anders Osborne’s Living Room en Little Feat schrijft hij sinds december 2000 recensies en een column voor popmagazine Heaven, terwijl hij vanaf mei 2007 Kippenvel samenstelt en presenteert voor RTV Katwijk.

Hij luistert het liefst naar muziek  zonder anderen om zich heen en vindt radio daarom prachtig. Zelfs dan kan het moeilijk blijven het gevoel te benaderen dat hij had toen de muziek echt indruk maakte, de eerste keer dat hij haar hoorde.