elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies pop (Page 1 of 5)

Rise in Love – Ad Vanderveen

Coast To Coast/Songsense 20242

www.advanderveen.com

had ik de liefde niet….

Op zijn bij benadering 34e studio-album slaat singer-songwriter Ad Vanderveen een andere toon aan dan op een aantal vorige. In zijn tien traditioneel zelfgeschreven songs spelen invloeden uit de klassieke pop onverwacht een grote rol: Vanderveen refereert in muziek en zang opnieuw aan die van invloed Neil Young, maar dat ‘Why Wonder Why’ in zijn gejaagde melodie en binnenrijm naar Young’s met Buffalo Springfield opgenomen ‘Mr. Soul’ knipoogt is toch onverwacht, net als het begin van ‘Where Does Love Belong’ met de Beatles-mellotron uit ‘I Am The Walrus’.

Het grootste verschil tussen deze door gitaar, piano, mandola en harmonica spelende Vanderveen met drummer Michael Kay, bassist Pete Fisher, mellotron-speler Rene Kaay, pedal steel-gitarist Jan Erik Hoeve en zangeres-percussioniste Kersten de Ligny opgenomen songs zijn echter de strijkersarrangementen van Per Hu in zes nummers, al blijft de vraag bij wie die naam hoort.

De strijkers zorgen er niet alleen voor sterke popinvloeden, ze geven die songs ook een voor Vanderveen ongekende romigheid. Zijn weemoedige teksten worden erdoor ingebed en verzoet, waardoor je er beter naar moet luisteren. hoewel zijn zang adequaat naar voren is gemixt.

Misschien koos hij dat geluid doordat hij in alle songs een vorm van liefde bezingt, inclusief een indirecte verwijzing in ‘The Good Life’ naar

Continue reading

The Opposite of Never – Rick Treffers

RTM 013

https://ricktreffers.bandcamp.com/album/the-opposite-of-never

perfect ongelukkig

Op zijn dertiende album doet zanger-gitarist Rick Treffers in tien songs verslag van de teloorgang van zijn relatie. Daarbij gebruikt hij op dat tweede Engelstalige soloalbum muzikale middelen om zijn luisteraars te misleiden: hij verpakt zijn melancholieke, soms bittere teksten in lieflijke lagen muziek die vaak verwijzen naar de synthpop van de jaren tachtig. Daardoor lijken zijn songs eerder optimisme te ademen dan weemoed.

Opener ‘Showdown’ kent bijvoorbeeld een huppelend, duidelijk Zuid-Amerikaans ritme met een mooi daartegenin spelende bassiste Lourdes Casany. Treffers’ tekst staat daar echter diametraal tegenover, want de balans die hij opmaakt is bitter.

Zo dwingt hij in bijna iedere song tot zorgvuldig luisteren, want hij

Continue reading

mam – Marlijn

6097157988910

hinken

Marlijn Weerdenburg was ooit de helft van Miss Molly & Me, een duo dat ze vormde met Helge Slikker en dat drie albums vol luchtige, maar knappe popliedjes maakte.

Daarna maakte ze in 2020 een eerste, even veelzijdig als stuurloos soloalbum en groeide ze uit tot actrice, musicalster en tv-presentatrice, met de presentatie van ‘Wie is de mol?’-spinoff ‘Moltalk’ en ‘DNA onbekend’ als meest prestigieuze publiekstrekkers.

Nu is de muziek terug, want ze maakte een tweede soloalbum na het overlijden van haar moeder met tien songs en een korte instrumental. Ze schreef ze met mensen met wie ze ook op die vorige samengewerkte als jazzzangeres Izaline Callister en Bertolf, maar ook met singer-songwriter Stephanie Struijk, tekstschrijver Jan Tekstra en rapper Glen Faria samen met Elfsha Amonoo-Neizer.

Dat levert zoals haar website meldt inderdaad opnieuw een mix op van

Continue reading

i/o – Peter Gabriel

Real World PGCDBR21

ongelooflijk overtraind

De verwachtingen over Peter Gabriel’s nieuwe album waren minstens zo hoog als die over die nieuwe van de Rolling Stones, maar waar de Stones na achttien jaar heel toepasselijk kozen voor de lancering ervan via  a bigger bang, koos Gabriel na 21 jaar de weg van de  geleidelijke exposure. Hij bracht in 2023 elke maand een nummer uit bij volle maan, zij het dan ook in een bright mix, een dark mix én een Dolby Atmos-mix. Ook speelde hij de songs al tijdens zijn wereldtournee van 2024.

Zo ebde de opwinding rond zijn album snel weg, want gaandeweg ontstond een beeld van wat we konden verwachten, al was de vraag hoe de twaalf nummers achter elkaar zouden klinken en of er zulke duidelijke verschillen waren tussen de drie mixen dat het uitbrengen ervan gerechtvaardigd is.

Wie Gabriel’s ‘So’, ‘Us’ en ‘Up’ kent, herkent veel in zijn nieuwe songs, hoewel dat woord er nauwelijks op van toepassing is: de lengte ervan (gemiddeld zo’n zes minuten), de onontkoombare brille van vaste muzikanten als drummer Manu Katché, bassist Tony Levin, gitarist David Rhodes en ook op dit album weer alom aanwezige Brian Eno als gitarist, ukelelespeler, toetsenist en ritmeprogrammeur, de zorgvuldige, meer dan voorheen vaak door strijkers gespeelde arrangementen en de gelaagde productie van Gabriel zelf, zijn karakteristieke, nog net zo intens emotioneel klinkende zang en zijn vermogen om aanstekelijke riffs en melodieën te schrijven, waarin hij zijn eigen oeuvre trouw blijft óf daar schaamteloos uit citeert:

Continue reading

Ghostwriter- BJ Baartmans

Continental Europe CECD100

www.bjbaartmans.nl

speeltuin

Dat zanger, gitarist en producer BJ Baartmans zijn vijftiende album ‘Ghostwriter’ noemde, moet een knipoog zijn naar zijn eigen loopbaan: 25 jaar geleden bracht hij zijn eerste soloalbum ‘The Pawnshop Guitar Chase’ uit, terwijl hij in de jaren erna ook op allerlei Europese podia stond als begeleider van Amerikaanse en Nederlandse rootsacts. Van de laatsten produceerde hij de albums vaak, terwijl hij daarop dan ook nog meespeelde.

In deze dertien nummers staan Bartmans zelf en zijn vroegste muzikale invloeden centraal: hij kijkt muzikaal liefdevol om naar roemruchte Engelse acts als The Kinks, Elvis Costello, Rockpile en The Clash, maar ook naar Amerikaanse als Big Star, Wilco en The Black Keys. Voor zijn opvallend biografische teksten liet hij zich dan weer inspireren door Loudon Wainwright III, John Hiatt, Nick Lowe, Lucinda Williams en Jeff Tweedy.

Meer dan op andere soloalbums zijn de songs

Continue reading

Matthews Southern Comfort – The Woodstock Album

MHCD14

zoveelste jeugd.

Iain Matthews nam ooit met zijn Southern Comfort Joni Mitchell’s ‘Woodstock’ op in een wat gepolijster versie dan Crosby, Stills, Nash & Young en had daarmee een wereldwijde hit in 1970.

Met toetsenist Bart de Win en gitaristen Eric DeVries en BJ Baartmans, zijn vaste Nederlandse musici, nam Matthews voor dit album vijftien songs op die wél op dat legendarische festival 1969 werden gespeeld: Mitchell schreef haar nummer terwijl ze naar het tv-verslag ervan keek.

Dat betekent nummers uit optredens van onder anderen

Continue reading

Esther Groenenberg – Rennen voor de Boot

www.esthergroenenberg.nl

8720844000326

bewijs

Op haar vierde album in twaalf jaar tijd etaleert zangeres Esther Groenenberg nog maar eens haar talent voor het componeren van verzorgde rootsy popsongs met persoonlijke maar universele teksten.

Ze krijgt erkenning door het meeschrijven aan haar twaalf nieuwe door Daniël Lohues, Stephanie Struijk en Bertolf Lentink, die ook meespeelt, net als onder anderen drummer Dave Menkenhorst.

Groenenberg verdient echter ook brede publieke erkenning voor deze opnieuw overtuigende, zorgvuldig geïnstrumenteerde en mooi gezongen songs.

***1/2

gepubliceerd in Heaven 142, januari-februari 2023

Prins, De Munnik & Den Tex – ‘De vertalingen, 11 iconische popsongs’

Cavalier Recordings CR255630

tweede jeugd.

In 2007 maakten Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex ‘Op weg naar huis’, waarop zij hertalingen van een aantal van hun favoriete popklassiekers combineerden met eigen werk.

Dit live in een tot studio gepromoveerde Grand Café De Bolder op Vlieland opgenomen album is daarop een vervolg, maar ook van de thematische voorstellingen die Den Tex met gasten speelde over Robbie Robertson, Neil Young, Lou Reed, Bob Dylan, Tom Waits en Joni Mitchell.

De twaalf nummers op de cd-versie zijn namelijk vertalingen van ’11 iconische popsongs’ van deze groten en concentreren zich dus op hun oude werk: Waits’ ‘In The Neighborhood’ uit 1983 is het recentste nummer, al staat dat alleen op de cd.

Muzikaal én tekstueel blijven de drie dicht bij de originelen, wat de herkenning én het respect voor de hun inventiviteit vergroot:

Continue reading

Your Mind Is Like Mine – Poor Man Richie

melodieuze comeback.

 

Zanger-toetsenist Derrick van Schie schreef de twaalf songs voor Poor Man Richie’s debuut en werkte ze uit met bassist Niels Verweij. De nummers van deze Wealthy Beggar-veteranen combineren behendig pop, jazz, blue-eyed soul en singer-songwriter, een op papier wonderlijk mengsel. Op een stijlvaste maar eendimensionale rocker na resulteert die mix echter in rijke, vaak gelaagde melodieën en melancholieke zang, waarin Van Schie een persoonlijke balans opmaakt van de afgelopen tien jaar.

 

***1/2

 

Fragmenten van deze recensie werden gepubliceerd in Heaven 2, maart-april 2021.

 

 

 

 

Rick Treffers – Looking for a Place to Stay

Skipping Records SKIPCD 761

egodocument.

Rick Treffers’ eerste Engelstalige soloalbum is zijn elfde in totaal. De parttime in Spanje wonende zanger-gitarist zette er twaalf songs op, al telt de versie op de muziekstreamers er maar tien in een lovenswaardige poging álbums te verkopen.

Die nummers zijn in feite een logisch muzikaal vervolg op de songs die hij met zijn groep Mist opnam. Dat komt niet alleen door het meespelen van toetsenist-gitarist Ivar Vermeulen en bassist Jeroen Luttikhuis, maar ook door de manier waarop Treffers zijn songs opbouwt: hij stapelt lagen weemoedige toetsen op tokkelende gitaren en zingt daar melancholiek overheen.

Het geluid is daardoor ingetogen en verstild, terwijl hij bovendien Continue reading

« Older posts