MHCD14

zoveelste jeugd.

Iain Matthews nam ooit met zijn Southern Comfort Joni Mitchell’s ‘Woodstock’ op in een wat gepolijster versie dan Crosby, Stills, Nash & Young en had daarmee een wereldwijde hit in 1970.

Met toetsenist Bart de Win en gitaristen Eric DeVries en BJ Baartmans, zijn vaste Nederlandse musici, nam Matthews voor dit album vijftien songs op die wél op dat legendarische festival 1969 werden gespeeld: Mitchell schreef haar nummer terwijl ze naar het tv-verslag ervan keek.

Dat betekent nummers uit optredens van onder anderen

Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Tim Hardin en The Who. Vaak werden die songs klassiekers en ze worden dus nog altijd gedraaid door de Saai Radio’s van tegenwoordig.

De vraag was dan ook of Matthews en de zijnen deze ‘gouwe ouwen’ naar hun hand zouden kunnen zetten, want de vergelijking met die originelen zou zich hoe dan ook opdringen.

De vier hebben dat natuurlijk ook beseft en ze kozen dus voor een open geluid dat wordt bepaald door akoestische instrumenten als gitaar en piano, met regelmatig Baarmans’ elektrische solo’s. Daarbij ligt veel nadruk op Matthews’ nog altijd haarzuivere en karakteristiek nasale zang, ondersteund door de koortjes van De Win, DeVries en Baartmans. Eric DeVries doet overigens de leadzang in ‘4 & 20’ en ‘High Time’ en de helft van ‘Fixin’ to Die Rag’ en ‘This Wheel’s on Fire’.

Zo bieden ze nieuwe invalshoeken in zowel elektrische songs als ‘Purle Haze’ en ‘Spinning Wheel’ als in akoestische als ‘4+20’ en ‘Darling Be Home Soon’. Soms veranderden ze ook het tempo en dat werkt bijvoorbeeld in ‘My Generation’ overtuigend, want het nummer wordt daarmee eerder een klaagzang dan een aanklacht.

Op deze manier kunnen Matthews Southern Comfort en deze afgestofte songs weer een hele tijd mee.

***1/2

Eerdere berichten over Iain Matthews vind je in de categorie Nieuws en de  recensies van ‘Like a radio’ ‘The New Mine’ vind je in de categorie Recensies roots.

De recensies van [distant chatter] en [close call] van The Matthews Baartmans Conspiracy vind je in de categorie recensies singer-songwriter.