elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: muziekbladen (Page 1 of 2)

lang Joni Mitchell-artikel op website ‘Uncut’

Op de website van het fameuze Engelse muziekblad ‘Uncut’ staat een lang artikel over singer-songwriter Joni Mitchell uit 2020.

De aanleiding van dit opnieuw plaatsen ervan is ongetwijfeld haar optreden verleden jaar op het Newport Jazz Festival en het uitkomen van het album waarop dat meezingoptreden staat, maar Uncut’s Rob Hughes schreef het ten tijde van het uitkomen van de ‘Joni Mitchell Archives Vol. 1: The Earley Years 1963-1967’.

Hughes maakt er een sfeerstuk van waarin hij vele groten citeert: onder anderen singer-songwriter David Crosby, filmregisseur, interviewer en vriend Cameron Crowe, folklegende Judy Collins, singer-songwriter Graham Nash en zangeres Brandi Carlile.

Het geeft een interessant inkijkje in het herstelproces van Mitchell na haar hersenbloeding in 2015 en in de rol die muziek ondanks haar beperkingen nog altijd speelt in haar leven:

Continue reading

Heaven-interview met Richard Shindell

Afgelopen dinsdag draaiden wij in Kippenvel 606 nog maar eens een song van singer-songwriter Richard Shindell en wat voor een.

We kozen voor het titelnummer van zijn recentste album, ‘Careless’.

Het is het even autobiografische als onthutsende relaas van een exalcoholist die daarin zijn spijt verwoordt, maar ook zonder medelijden met zijn oude ik afrekent.

We draaiden het naar aanleiding van de tournee die Shindell vanaf 26 november door ons land onderneemt, al draaiden we hem al vele malen eerder.

Popmagazine Heaven heeft precies dezelfde reden om een drie jaar oud interview uit het blad nu op de site te zetten.

Daarin vertelt Shindell over de totstandkoming van ‘Careless’, maar vooral ook over hoe het de tekst voor het titelnummer ontstond en hoe het opnameproces verliep: Continue reading

Heaven: misschien nog steeds het mooiste muziekblad van Nederland…

Heaven’s mei-juni-nummer heeft niet voor niets weer de bovenkop ‘liefde voor tijdloze muziek’.

Met artikelen over Chet Baker en Björk’s debuut, interviews met de nieuw leven ingeblazen Matthews Southern Comfort, producer Joe Henry, singer-songwriters VanWyck, Mary Gauthier en Joan as Police Woman, maar ook met rocker JD McPherson, zanger-pianist Ruben Hein, de band Johan, rhythm ‘n’ blues-zanger Nathaniel Rateliff en blazers Maceo Parker en Fred Wesley, plus columns en recensies van nieuwe albums van onder anderen Alela Diane, The LYNNeS, John Prine, Ciara Sidine, David Byrne, Buffalo Tom, Daniël Lohues, Simple Minds, Ben Harper & Charlie Musselwhite, Laurie Anderson & Kronos Quartet, Julia Sas en Ian Siegal plus de Top tien van songs over verslaving is Heaven de gang naar de beter gesorteerde tijdschriftenwinkel of boekhandel alweer meer dan waard.

Heaven kost daar nog steeds maar € 6,95, maar eena bonnement nemen kan natuurlijk ook: Continue reading

Britse NME voortaan alleen nog online

Het gerenommeerde Britse muziekblad NME Magazine houdt na 66 jaar op met bestaan als traditioneel, papieren blad.

Het nummer van komende week wordt het laatste dat je kunt openslaan.

Uitgever Time Inc. maakte bekend, dat het niet langer mogelijk is New Musical Express te drukken als gevolg van de toenemende productiekosten en de steeds verder afnemende advertentie-inkomsten.

Dat is een trieste teloorgang voor het blad  dat op 7 maart 1952 voor het eerst uitkwam en in de jaren zestig uitgroeide tot een van de bekendste muziektijdschriften ter wereld.

Het blad haalde ooit een betaalde oplage van 300.000 stuks, maar toen die gestaag ging dalen door de opkomst van het internet en de concurrentie van gratis sites, paradoxaal genoeg ook die van het eigen blad, werd in 2015 besloten het gratis te verspreiden en dat blijkt nu te duur.

NME haalt nu voor de allerlaatste keer ook internationaal alle kranten en tijdschriften, maar feit is wel dat dit overigens terechte geweeklaag niet nodig was geweest, als het blad nog steeds werd gelezen.

Bovendien kun je je de vraag stellen, hoe het verder gaat met www.nme.com. Die site is tot nu toe net zo gratis als het blad was, maar of daarop wél winst wordt gemaakt…..

 

 

 

Stevie Nicks: ‘We kunnen niets anders….’

In een interview met Rolling Stone heeft Stevie Nicks gezegd, dat ze Fleetwood Mac nooit opnieuw zou kunnen verlaten.

Dat geldt ook voor de andere groepsleden, want ze kunnen niets anders dan wat ze doen, zo zegt Nicks.

Ook zegt ze echter, dat de enige groep waarvoor ze Fleetwood Mac wel zou verlaten, Tom Petty and the Heartbreakers zou zijn. Als Tom Petty haar gebeld zou hebben met het aanbod lid te worden van zijn groep, had ze dat vermoedelijk wel gedaan, ook als hij alsnog zou bellen.

In totaal beslaat het vraaggesprek zo’n zevenduizend woorden in het nieuwe nummer, terwijl Nicks ook op de cover staat. Daardoor bevat de site slechts een aantal fragmenten, want het blad moet tenslotte ook nog worden verkocht.

Een andere min of meer gekruide uitspraak gaat over de nog altijd spelende animositeit tussen haar en Lindsey Buckingham: die zou nog precies hetzelfde zijn als toen de twee uit elkaar gingen en zal ook nooit veranderen, zo stelt Nicks, ook niet als ze tachtig zijn….: Continue reading

Popmagazine Heaven: misschien alweer het mooiste popblad van Nederland…

Het nummer van januari-februari 2015 van Heaven is inmiddels in de tijdschriftenwinkels te koop.

Prominent op de cover staat een foto van de nog altijd intrigerende Lucinda Williams. Zij krijgt dan ook een lang interview en duikt bovendien bij veel recensenten op in de jaarlijsten van beste albums over 2014 met haar dubbel-cd Where the spirit meets the bone.

In die 21 lijstjes komen nog andere albums meer dan een keer voor: David Crosby’s Croz, Sharon Jones & the Dap Kings’ Give the people what they want, John Fullbright’s Songs, Robert Plant’s Lullaby and… the ceaseless roar, Jackson Browne’s Standing in the breach, Chuck Prophet’s The night surfer, Rob Ellis’ The lights from the chemical plant, Pink Floyd’s The endless river, War on drugs’ An ocean in between the waves, Rob Jungklas’ The spirit and the spine, Henny Vrientens En toch…

De meeste moeten het echter doen met twee of drie vermeldingen, zodat het ontbreken van een gemeenschappelijke eindlijst verstandig lijkt: de verscheidenheid overheerst overduidelijk.

Ook zijn er interviews met zulke uiteenopende figuren als Thurston Moore, Jolie Holland, Chuck Prophet, Joep Pelt, Christian Scott, Lake Street Dive, King Creosote, Dave & Phil Alvin en Dhobet Gnahoré.

Spoon, Phil Spector en Supertramp komen aan de orde in artikelen over hen, terwijl er ook nog columns te lezen zijn en recensies van nieuwe albums van onder anderen Foo Fighters, Paulusma, Alt-J, Jonatha Brooke, Eric Bibb, Robert Wyatt, Justin Townes Earle, Richard van Bergen, Mirah, Michael De Jong, Hadewych Minis, Bebel Gilberto, Rory Block, Underworld, Queen, 16 Hirsepower, Bonnie ‘Prince’ Billy, Chip Taylor, Bill Frisell, Anaïs Mitchell en Sido Martens.

Popmagazine Heaven no. 1, januari-februari 2015 kost € 6,95 en is te koop bij de beter gesorteerde boekhandel en tijdschriftenzaak of via:

www.popmagazineheaven.nl

Popmagazine Heaven: misschien nog steeds het mooiste popblad van Nederland…

Het maart-aprilnunmer van Heaven is inmiddels in de tijdschriftenwinkels te koop.

Op de cover van deze  editie kijkt alleen de jonge Kate Bush ons aan, terwijl Stromae en Jacques Brel van ons wegkijken.

Brel lijkt zich af te vragen wie toch die artiesten zijn van wie de namen op de cover staan: Daryl-Ann, Rowwen Hèze, Suzanne Vega, Joris Linssen, Sharon Jones en Jonathan Wilson worden geïnterviewd, terwijl er overzichtsartikelen zijn over Pearl Jam, Kate Bush én het fenomeen Stromae.

Dat is weer een bonte stoet, van wie alleen de alom tegenwoordige Linssen ons zo langzamerhand de keel uithangt. Misschien beantwoordt hij echter zelf de vraag toch, of zijn band ook de moeite waard was geweest, als hij niet een zeer succesvol tv-programma had gepresenteerd.

Ook Liesbeth List haalde deze aflevering, net als Wild Beasts, A.J. Groce, Angel Olsen, Damien Durado, Bruut en Johny Lang.

Heaven laat zo maar weer eens zien, hoe breed en diep de popmuziek van vandaag is, met ruime aandacht voor rock, pop, country/roots, folk/singer-songwriter, wereldmuziek/reggae en blues/soul/jazz.

Verder zijn er columns te lezen en tientallen recensies van cd’s van onder anderen Bruce Springsteen, Cave, Throwing Muses, Vandenbergh’s Moonkings, Badfinger, Sophie Ellis Bextor, Neil Finn, Bottle Rockets, Rosanne Cash, Rob Jungklas, Krista Detor, Patty Larkin, Sido Martens, Dave Van Ronk, Anthony Joseph, Lee Perry, Tinariwen, Zara McFarlane, Donny Hathaway, My Baby en vele anderen.

Popmagazine Heaven no. 2 2014, maart-april € 6,95. Te koop bij de beter gesorteerde boekhandel en tijdschriftenzaak of via: Continue reading

Joni Mitchell veroordeelt vrije liefde jaren zeventig.

Joni Mitchell neemt in een interview in de nieuwe Uncut stelling tegen dé uitvinding van de jaren zestig: de vrije liefde.

Zij noemt het in dat vraaggesprek een list voor kerels die daarvoor ‘drooggelegd’ waren. Dat is een verwijzing naar de periode dat sterke drank in de VS vrijwel verboden was, maar er tegelijk een enorme smokkelindustrie ontstond, gerund door de maffia.

Voor vrouwen gold de vrije liefde niet, stelt Mitchell. Zij zegt door haar verhoudingen in de jaren zeventig een slechte reputatie te hebben overgehouden: in de Summer of love werd zij voor haar gevoel afgeschilderd als ‘love bandit’.

Voor de rest van het interview moet je het nieuwe nummer van Uncut kopen, of belusiteren natuurlijk.

De basis ervoor is een vraaggesprek dat Canadian Broadcasting Corporation’s Jian Ghomeshi met haar had.

Dat is nog altijd in zijn geheel te zien: Continue reading

Popmagazine Heaven: misschien nog steeds het mooiste popblad van Nederland…

Het november-decembernummer van Heaven zal inmiddels wel in de in de winkels liggen.

De cover van deze aflevering laat direct zowel de veelzijdigheid als de diepte zien van het ‘Popmagazine dat de oren spitst’: de namen van Anna Calvi, Agnes Obel, Alela Diane, Eefje de Visser, Tony Allen, Gov’t Mule en Venice sieren het omslag, terwijl ook een special wordt aangekondigd over de vijftig beste singer-songwriters van de wereld.

Daarnaast is er een artikel over Beck  en een uitgebreid interview met de voormalige straatmuzikant Willis Earl Beal.

Het blad besteedt daarmee dus weer als altijd aandacht aan rock, pop, country/roots, folk/singer-songwriter, wereldmuziek/reggae en blues/soul/jazz.

Verder zijn er columns te lezen en tientallen recensies van cd’s van onder anderen Arctic Monkeys, The Beach Boys, Frankie Miller, Mark Lanegan, Emiliana Torrini, The Polyphonic Spree, Gerry Griffin, JP den Tex, Bob Dylan, Maerten de Paepe, Grainne Duffy, Ry Cooder and Corridos Famosos, Laura Veirs, Dayna Kurtz, Sly and the Family Stone en Elvis Costello and The Roots.

Popmagazine Heaven no. 6 2013, november-december € 6,95. Te koop bij de beter gesorteerde boekhandel en tijdschriftenzaak of via: Continue reading

Popmagazine Heaven: misschien wel het mooiste popblad van Nederland…

Het juli-augustusnummer van Heaven ligt deze week in de winkels.

Zoals altijd zoekt het blad de breedte en de diepte, want in een poging de plotseling exploderende  populariteit van (feest)folk te verklaren, deed Heaven interviews met Mumford & Sons, Richard Thomson en John Fullbright, terwijl er ook en overzichtsartikel over The Pogues te lezen is.

Het ‘Popmagazine dat de oren spitst’ besteedt overigens zoals altijd aandacht aan rock, pop, country/roots, folk/singer-songwriter, wereldmuziek/reggae en blues/soul/jazz.

In het nieuwe nummer staan dan ook vraaggesprekken met Vampire Weekend, Wende, JJ Grey, Kurt Vile, Lucky Fonz III, Texas-zangeres Sharleen Spiteri, Mister and Mississippi, Teresa Salgueiro, Stevie Ann, Anaïs Mitchell, Bassekou Kouyate, Nynke Laverman, Meschiya Lake en Hans Theessink.

Verder zijn er columns te lezen en tientallen recensies van cd’s van onder anderen The Rhythm Junks, Iron and Wine, Van Dyke Parks, Kim Richey, Otis Taylor, Ethan Johns, Shane Alexander, Laura Marling, Sido Martens, Caetano Veloso, Samba Touré, James Cotton, Guy Davis, Mavis Staples en The James Hunter Six.

Popmagazine Heaven no. 3 2013, mei-juni, € 6,95. Te koop bij de beter gesorteerde boekhandel en tijdschriftenzaak of via: Continue reading

« Older posts