Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Politiek en popmuziek’ Category

‘Rocket man’ cadeautje voor Kim Jong-un

vrijdag, juli 6th, 2018

Of het humor is, laten we graag aan jou over, maar Donald Trump heeft een cd met Elton John’s ‘Rocket man’ meegegeven aan zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Het is een cadeau voor de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Daarbij zou ook een brief zitten, die Pompeo ook moet overhandigen bij het uitwerken van de plannen die de leiders bij hun topontmoeting in Zuid-Korea op een A4’tje zetten.

Dat meldt althans een Zuid-Koreaanse krant, die dat dan weer in Washington zou hebben vernomen.

Kim Jong-un zou Elton John’s inmiddels doodgedraaide klassieker nog nooit hebben gehoord, hoewel hij toch in Zwitserland heeft gestudeerd….

Wat het verhaal in ieder geval niet vertelt, is of Donald Trump in die brief uitlegt, dat hij termen als het beledigende ‘litlle rocket man’ helemaal niet zo bedoelde.

 

 

Bruce Springsteen: twijfels aan Trump

woensdag, januari 4th, 2017

Bruce Springsteen heeft zich in een interview bezorgd afgevraagd of Donald Trump wel competent genoeg is om de VS de komende vier jaar te leiden.

Hij zegt daarin onder meer, dat hij wel eens eerder walging heeft gevoeld, maar niet de angst die hij nu heeft. Hij heeft het daarbij niet over Trump’s ideologie, maar over zijn bekwaamheid.

Ook is Springsteen er bezorgd over dat als de geesten van vooringenomenheid, racisme en intolerantie uit de fles zijn, die daarin niet zo makkelijk teruggaan, als ze dat al doen.

mensen voelen zich daardoor gerechtigd dingeh te zeggen en zich te gedragen op een manier die daarvoor als on-Amerikaans werd beschouwd én dat ook inderdaad zijn.

Springsteen zegt dat Trump daarop een beroep doet en er bang voor te zijn dat dergelijk gedrag gewoon zal worden in de Amerikaanse samenleving, waardoor het land onherkenbaar zal veranderen en de burgers van elkaar zullen vervreemden.

Toch houdt Springsteen vertrouwen: ‘Amerika is tenslotte Amerika’, zegt hij. ‘Ik geloof in de idealen en ik ga mijn best doen mij kleine rol in het voortbestaan van die dingen te spelen.’

Beach Boys: zingen voor Trump?

vrijdag, december 23rd, 2016

De Beach Boys zouden overwegen op te treden op de inhuldiging van president elect Donald Trump.

Dat deelde de groep mee via een persvoorlichter aan het Amerikaanse blad Billboard.

Wat de Beach Boys doorvoor voor reden hebben, staat dan weer niet in die verklaring, net zo min als het feit dat uiteenlopende acts als Celine Dion en Kiss eerdere verzoeken van Trump om mee te werken hebben afgeslagen.

De Beach Boys zijn trouwens niet speciaal slechts een partij toegedaan, want in verleden traden zij op voor Ronald reagen, george Bush én Bill Clinton.

Dat is sowieso al een verschil met de twee inhuldigingen van Barack Obama, want toen boden allerlei popgroten zichzelf aan….

Donald Trump: You’re so vain

woensdag, oktober 12th, 2016

Uiteraard zijn politici niet de enigen die muziek van anderen gebruiken om hun boodschap uit te dragen.

Een dsag voor het tweede debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump kwam een nieuwe versie van Carly Simon’s You’re so vain uit.

Die werd gemaakt door de The Patriotic Artists & Creatives PAC, op zichzelf al een knipoog naar die manier om een presidentskandidaat financieel te ondersteunen.

Daarin wordt Trump door een groot aantal bekende Amerikanen onder meer uitgemaakt voor narcist voordat de muziek van het nummer zelfs maar begint.

Ook met Simon’s tekst wordt creatief omgegaan: ‘Your scarf, it was apricot’ wordt uiteraard: ‘Your face, it was apricot.’

Om twijfelaars over de streep te trekken verwerkten de makers ook wat citaten van Trump in het filmpje en uiteraard een serie niet zo flatteuze foto’s en overduidelijke fotomontages van de man…. (more…)

Mike Huckabee: 25.000 dollar schadevergoeding aan Survivor-gitarist

woensdag, juni 29th, 2016

Een Amerikaanse rechter heeft ex-presidentskandidaat Mike Huckabee veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding va 25.000 dollar aan Survivor-gitarist Frankie Sullivan.

Huckabee moet dat bedrag betalen, doordat hij het mede door Sullivan geschreven nummer Eye of the tiger gebruikte bij een bijeenkomst om de vrijlating van een ambtenaar uit Kentucky te vieren.

Deze Kim Davis had geweigerd een trouwvergunning af te geven voor een homoseksueel stel dat wilde trouwen, ondanks dat de wet van Kentucky hem daartoe verplichtte.

Sullivan wilde door het door hem aangespannen overigens niet alleen zijn copyright beschermen, maar ook stelling nemen tegen Huckabee’s politieke standpunt inzake de rechten van homoseksuelen.

Neil Young: niet Trump, maar Sanders

woensdag, juni 15th, 2016

Neil Young heeft op Facebook nog maar eens uitgelegd hoe het zit met zijn geschil met Donald Trump.

Young vindt namelijk dat de pers zijn mening verkeerd heeft weergegeven. Vooral persbureau Reuters moet het daarbij ontgelden.

Om die reden heeft Young zijn eigen kop maar verzonnen: ‘Young blijft Trump toestemming weigeren zijn muziek te gebruiken.’

Daarbij gaat een video van een live-opname waarin Young ‘Fuck you Donald Trump’ schreeuwt.

Misschien ten overvloede schrijft Young dat zijn management Trump onmiddellijk aanschreef, toen bleek dat hij Young’s Rockin’ in the free world gebruikte tijdens verkiezingsbijeenkomsten.

Aanvankelijk dacht Young dat Trump het nummer niet meer gebruikte, maar hij kwam erachter dat dat toch het geval was.

Nadat Trump gevraagd was daarmee te stoppen, begon hij beledigingen te uiten en verspreidde hij een volgens Young misleidende foto zonder toestemming van de laatste.

Yoyng benadrukt dat hij echter nog altijd de op problemen gerichte, oprechte Bernie Sanders, die in zijn ogen verreweg de beste kandidaat is voor het presidentschap: (more…)

Donald Trump en Steven Tyler toch geen vrienden…

maandag, oktober 12th, 2015

Een tijd geleden leek het erop, dat de opzien barende Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en Aerosmith-zanger Steven Tyler vrienen waren, of in ieder geval goede kennissen.

Zo was Trump in een tweet enthousiast over een concert van Aerosmith, terwijl Tyler niet alleen een van de juryleden was in in de tv-talentenjacht Miss USA, maar in augustus van dit jaar ook een tv-debat tussen Republikeinse presidentskandidaten zou hebben bijgewoond als de persoonlijke gast van Trump.

Die vriendschap lijkt echter in diezelfde maand al te zijn bekoeld, want de advocaat van Tyler maande Trump toen al te stoppen met het draaien van Dream on tijdens verkiezingsbijeenkomsten en deed dat op zondag 10 oktober opnieuw.

De brief stelt dat Trump daarvoor geen toestemming heeft en dat het gebruik de schijn wekt dat Tyler en Aerosmith verbonden zijn met Trump’s champagne of die steunen.

Ook schrijft Tyler’s advocaat dat hij niet op de hoogte is van een vergunning het nummer in het openbaar te draaien, maar dat hij die graag wil zien, als Trump hem heeft.

Trump krijgt 24 uur om de ontvangst van de brief te bevestigen en te voldoen aan e eisen die erin worden gesteld. Doet hij dat niet, dan dwingt hij Tyler tot het zetten van juridische stappen.

Een reactie van Trump laat op zich wachten, maar vast niet lang….

PVV: niet Het Goede Doel…..

maandag, oktober 12th, 2015

De twee overgebleven leden van Het Goede Doel zijn ongelukkig met het draaien van hun hit België (Is er leven op Pluto?) tijdens bijeenkomsten van de PVV.

De Henken Westbroek en Temming zoeken inmiddels dan ook uit of ze kunnen voorkomen dat dat nummer nog wordt gebruikt tijdens politieke bijeenkomsten.

Westbroek, die zelf nog een tijd een enigszins populistisch Utrechts politicus was, zegt dat zij hen nummers niet hebben geschreven voor partijen, of at nu de PVV is, de VVD of de PvdA.

Westbroek wendt zich voor advies tot Buma-Stemra, waar hij overigens zelf bestuurslid van is. Dat wekt althans de schijn van belangenverstrengeling, een politieke doodzonde, al snappen wij ook wel, dat die rechtenorganisatie toch de eerst aangewezen partij is.

Overigens spreekt de romantisch-escapistische tekst ook aan de PVV verwante partijen aan, want in het verleden was er ‘een vevelende Vlaamse partij’ die ook interesse had in het gebruik van het nummer en daarvoor veel geld bood.

Op dat aanbod gingen Westbroek en Temming destijds niet in.

Don Henley: Donald Trump op de korrel

woensdag, september 23rd, 2015

Don Henley had in ieder geval een groot publiek voor zijn kritiek op Donald Trump, een van de conservatieve presidentskandidaten voor 2016 en verreweg de populairste van hen.

Hij trad op in de Stephen Colbert Show en paste voor zijn optreden de tekst aan van zijn nieuwe song Too much pride van zijn juist uitgekomen album Cass County.

Daarin leverde hij namelijk gepeperd commentaar op de man die zegt alle problemen op geheel eigen wijze op te zullen lossen.

Zo zong hij: ‘You don’t have to be right, Donald, all the time. You can’t go on with all these axes to grind. So why don’t you lighten up and let it ride. Too much pride,’ en: ‘Now listen Mr. Trump, empires rise, and empires fall, you stick around here long enough you’ll see it all. Now it looks like it’s gone nationwide, too much pride.’

Van Henley was al wél bekend, dat hij als een leeuw waakt over de rechten van zijn solowerk én van dat van Eagles. Hij deinst er daarbij niet voor terug te dreigen met juridische stappen als iemand zonder toestemming gebruik maakt van een song.

Zo pakte hij in 2009 de inmiddels geheel vergeten republikeinse politicus Charles DeVore aan, die Henley’s All she wants to do is dance en The boys of summer had gebruikt zonder zijn toestemming. Ook pakte hij de Duluth Trading Company aan. Dat bedrijf prees overhemden aan met een aanbeveling waarin Henley’s naam voorkwam en de songtitel is Take it easy…

Jon Bon Jovi zwevende kiezer

woensdag, juli 1st, 2015

Vaak komen popacts in het nieuws die protesteren tegen het gebruik van hun songs in verkiezingscampagnes. Het recentste voorbeeld is Neil Young, die gekant was tegen het gebruik van Rockin’ in the free world door Donald Trump.

Rocker Jon Bon Jovi heeft daar minder moeite mee: hij is een overtuigd fan van de Democratische kandidaat Hillary Clinton, maar steunt op zijn manier ook de Republikeinse kandidaat Chris Christie.

De avond nadat Bon Jovi en zijn vrouw een inzamelingsavond voor Clinton hadden georganiseerd, werd zijn muziek namelijk alweer gebruikt bij de lancering van de kandidaat van Christie. Tijdens die bijeenkomst werden minstens drie Bon Jovi-nummers gedraaid.

Bon Jovi haastte zich vervolgens te zeggen, dat dat was gebeurd mét zijn toestemming.

Het is weliswaar uitzonderlijk dat een muzikant politici van beide grote Amerikaanse partijen steunt, maar Christie is de gouverneur van New Jersey en dat is ook de staat waar Bon Jovi werd geboren en nog altijd woont….

Meer berichten over dit onderwerp vind je in Dossier Politiek en popmuziek.