Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 563 van 9 oktober: The Road 7

dinsdag, oktober 9th, 2018

Het is alweer een tijdje geleden dat we onderweg waren naar ik-weet-niet-waartoe. Toch maakten we op 31 juli de laatste aflevering in die reeks, want vijf Rode Draden over kinderen en hun ouders, een over Little Feat op tournee én een over de zomer kwamen tussendoor.

De aanstormende herfst maakt ons onrustig: wij willen langzaam verkleurende bossen zien vol rood wordende loofbomen, langzaam steeds minder helder wordend, omfloerst zonlicht en een weg die al slingerend in de verte verdwijnt.

Daarover zongen al de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt, het duo Verbraak/Van Bijnen, Talking Heads, Marcia Ball en John Lester, maar vanavond bezingen Wilson & Moore, Deanna Cartea, Big Daddy Wilson en Ciara Sidine hun verlangens, terwijl wij aan onze ketenen rukken….

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 562 van 2 oktober: Love and…..

dinsdag, oktober 2nd, 2018

Titels met ‘love’ in de titel zijn er genoeg te vinden, waardoor een Rode Draad met dat onderwerp makkelijk samen te stellen is.

‘love’ in combinatie met een ander woord in de titel is echter een intrigerender opdracht: na veel zoeken kwam ik tot vier songs in mijn cd-collectie. Daarvan viel er een af: Gerry Rafferty’s ‘Love and affection’ vinden we te veel een smartlap om die te draaien.

De drie die overblijven, vormen een mooi rijtje: Joan Armatrading’s ‘Love and affection’ is een klassieker die je misschien ook in andere programma’s nog wel eens hoort, Eric Lindell’s ‘Love and compassion’ verdient dat ook, maar daarvoor is de Amerikaanse zanger-gitarist jammer genoeg te onbekend. Datzelfde geldt helaas voor ‘Love and taboo’ van Vera van der Poel, al noemde zij zich ten tijde van haar gelijknamige eerste soloalbum in 2012 Divera.

Voor zover wij weten, zijn wij de enigen die die laatste twee artiesten draaien….

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 561 van 18 september: de zomer nabeschouwd

dinsdag, september 18th, 2018

In De Rode Draad beschouwen we vanavond de zomer na, de zomer die vandaag in ieder geval weer volop terug was.

Eigenlijk hebben we het dan vooral over juli, want augustus viel zoals zo vaak weer behoorlijk tegen.

Ook september was tot nu toe niet veel soeps, maar vandaag leek er een ‘oudewijvenzomer’ begonnen, hoewel het nog niet het einde van de maand is.

Wij nemen daarop alvast graag een voorschotje met songs van Jim Byrnes, Ciara Sindine en Sam Baker. Als het mooie weer aanhoudt, hebben we er volgende week nog drie…..

De Rode Draad van Kippenvel 560 van11 september

dinsdag, september 11th, 2018

Deze week is het vijf weken geleden dat we begonnen te weven aan een Rode Draad met songs over kinderen en hun ouders. Crosby, Stills, Nash en Young, Marc Cohn, Joni Mitchell en  Eric van Dijsseldonk, Rickie Lee Jones, JJ Cale samen met Eric Clapton en Ani DiFranco, de Beatles, Michelle White en Lenny Kravetz, James Taylor, de Talking Heads, Eric Clapton en alweer Ani DiFranco zongen daarover vanuit allerlei invalshoeken. Vanavond laten we opnieuw Rickie Lee Jones en Ani DiFranco zingen met als derde en laatste het met enig spektakel ontbonden Nederlandse superduo Acda en De Munnik.

Die twee sluiten deze lange Rode Draad af met het nummer ‘Eva’ en dat is heel toepasselijk, want natuurlijk zijn ook deze drie songs weer voor iedereen die ernaar luistert, maar opnieuw speciaal voor haar.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 559 van 4 september

dinsdag, september 4th, 2018

Inmiddels is het al vier weken geleden dat we begonnen we aan een Rode Draad met songs over kinderen en hun ouders van Crosby, Stills, Nash en Young, Marc Cohn, Joni Mitchell,  Eric van Dijsseldonk, Rickie Lee Jones, JJ Cale samen met Eric Clapton, Ani DiFranco, de Beatles, Michelle White en Lenny Kravetz.

Vanavond dus aflevering vier in die reeks met De Rode Draad met James Taylor, de Talking Heads, Eric Clapton en Ani DiFranco.

Net als de afgelopen weken zijn ook deze songs weer voor iedereen die ernaar luistert, maar alweer ook voor Eva.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 558 van 28 augustus: geen kindernummers, maar nummers over kinderen III

dinsdag, augustus 28th, 2018

Twee weken geleden begonnen we aan een Rode Draad met songs over kinderen en hun ouders met songs van Crosby, Stills, Nash en Young, Marc Cohn, Joni Mitchell en Eric van Dijsseldonk, terwijl verleden week Rickie Lee Jones, JJ Cale samen met Eric Clapton, Ani DiFranco en de Beatles zongen over wat kinderen bij ouders teweeg brengen of andersom

Vanavond is het dus alweer aflevering drie van dat universele thema met songs van opnieuw de Bealtes, maar ook van de inmiddels al jaren totaal van de radar verdwenen Michelle White (inderdaad de dochter van Tony Joe….) en Lenny Kravitz, die wij goed vonden voordat hij stadionrock ging maken.

Ook deze drie songs zijn weer voor wie er ook maar luistert, maar alweer ook voor Eva.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 557 van 21 augustus

dinsdag, augustus 21st, 2018

Verleden week begonnen we aan een een Rode Draad met songs over kinderen en hun ouders met songs van Crosby, Stills, Nash en Young, Marc Cohn, Joni Mitchell en Eric van Dijsseldonk.

Vanavond blijkt dat thema nog lang niet uitgeput met songs van Rickie Lee jones, JJ Cale samen met Eric Clapton, Ani DiFranco en de Beatles.

Die zijn zoals altijd voor jou, luisteraar, maar opnieuw ook voor Eva.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 556 van 14 augustus

dinsdag, augustus 14th, 2018

In De Rode Draad rusten we uit van onze reis over de road in een naamloos provinciestadje. Dat doen we vanavond met songs over kinderen én hun ouders natuurlijk. Die zijn voor jou, luisteraar, maar ook voor Eva. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 555 van 31 juli: the road 6

dinsdag, juli 31st, 2018

Zo langzamerhand weten we ook niet meer waar we uitkomen met De Rode Draad over ‘the road’, noch waar we precies zijn.

Dat de snelweg verslavend is, blijkt wel uit onze Rode Draden van de afgelopen weken. Vijf keer reisen we al met in totaal negentien songs langs de wegen die werden bezongen door de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt Ann en het duo Verbraak/Van Bijnen, maar vanavond zorgen Jackson Browne, Talking Heads, John Lester en Marcia Ball voor nieuwe avonturen.

Wij parafraseren het gedicht ‘Ithaka’ van de ooit erg in de mode zijnde Griekse dichter Kavafis maar even door te zeggen dat je bestemming uiteindelijk wel je doel is, maar dat de reis zelf maar beter boeiend kan zijn….

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 554 van 24 juli: de innige band tussen Bonnie Raitt en Jon Cleary

dinsdag, juli 24th, 2018

In De Rode Draad van vanavond onderbreken we onze schijnbaar eindeloze reis langs wegen die nog nergens naartoe gaan voor de innige band tussen Bonnie Raitt en toetsenist Jon Cleary.

Cleary speelde van 1999 tot 2009 in Raitt’s band, zowel in de studio als live, terwijl ze ook drie songs van hem opnam. Ook noemde ze hem het negende wereldwonder.

Nu is hij weer met Raitt  op tournee als haar toetsenist, terwijl hij toch ook net ‘Dyna-Mite’ heeft uitgebracht, zijn eigen achtste soloalbum.

Reden genoeg om de band tussen die twee nog maar eens te belichten in vier songs.

 

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.