Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 532 van 13 februari: Mardi gras in New Orleans

dinsdag, februari 13th, 2018

Met carnaval hebben wij nog steeds niets, maar het is tegelijkertijd Mari gras in New Orleans.

Nu kan het zijn, dat wij die variant van carnaval idealiseren, want we zijn er nog nooit bij geweest. Als we de kenmerkende Mardi gras-songs horen die nu vast ook in New Orleans te horen zijn, krijgen we er echter heel veel zin in.

Tenslotte kun je ook zo veel mogelijk wegblijven uit Bourbon Street, maar wel naar de parades gaan kijken van de praalwagen en de door de straten trekkende blaasorkesten.

Vanavond draaien we daarom een uur lang allerlei klassiekers en persoonlijke favorieten, variërend van Professor Longhair tot Trombone Shorty, van Chuck E. Weiss tot Tommy Malone en  van de Wild Tchoupitoulas tot Anders Osborne…….

De column ‘Hoe het was’ vind je in de categorie Columns.

De Rode Draad van Kippenvel 531 van 6 februari: While my guitar gently weeps: a tribute to George Harrison door Eric van Dijsseldonk c.s.

dinsdag, februari 6th, 2018

We brachten het nieuws al eerder en het eerste concert is inmiddels al geweest, maar je kunt While my guitar gently weeps: a tribute to George Harrison nog minstens elf keer in het land zien.

De losvaste aanleiding is het feit dat Harrison op 25 februari 75 zou zijn geworden, maar het is vooral de liefde van zanger-gitarist (én songwriter!) Eric van Dijsseldonk voor het werk van de Beatles waardoor dit idee vorm kreeg.

Dat komt niet alleen doordat hij in The Revolvers, een band die de muzikale jaren zestig eer bewees, maar ook doordat zijn eigen composities aanwijsbaar door The Beatles zijn beïnvloed.

Doordat Van Dijsseldonk met iedereen speelt of gespeeld heft, kostte het hem kennelijk weinig moeite een groep uiterst capabele muzikaten op te trommelen.

Zo komt het, dat Bram van den Berg – drums (Krezip, Jaqueline Govaert, Drive like Maria), Thijs Vermeulen – bas (Sjako!), Rob Geboers – toetsen (Freek de Jonge, Ricky Koole), Martijn van Agt – gitaar, zang (Anouk, Ilse Delange, Common Linnets), Theo Sieben – slide gitaar, pedal steel, zang (Douwe Bob, Henny Vrienten) en Van Dijsseldonk zelf (Erwin Nijhoff, JW Roy, Laura Vane and the Vipertones) zo’n beetje alle klassiekers van Harrison spelen in een avondvullend concert: songs uit de tijd van de Beatles, uit zijn solojaren en van zijn samenwerking met Jeff Lynne, Roy Orbison, Tom Petty en Bob Dylan als The Travelling Wilburys.

Dat is een mooi excuus om ‘While my guitar gently weeps’ maar weer eens te draaien, maar ook een song van Sjako!, Theo Sieben en een prachtnummer van Van Dijsseldonks eigen nieuwe ep ‘45’.

Heb je nu al heimwee naar Harrison? (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 526 van 19 december: gospel, gospel en andere rootsmuziek….

dinsdag, december 19th, 2017

Wij houden van echte gospel, die waarin vol overgave God wordt bezongen, of Jezus natuurlijk. Vooral van oude, soms wat krakende mannenstemmen kunnen wij geen genoeg krijgen, zoals bijvoorbeeld de Blind boys of Alabama die hebben.

Natuurlijk, wij weten ook wel dat die groep een soort muziekbedrijf is waarin af en toe vers bloed nodig is, want tenslotte bestaan ze al sinds op oprichting in 1939 in het Talladega Institute for the Deaf and Blind in Alabama, hoewel hun eigen website dat het Alabama Institute for the Negro Blind noemt.

Zij staan vanavond dan ook op onze playlist met een door Tom Waits geschreven songs over Jezus, net als onze geheime favorieten, the Space Spiritual Singers, een lokale groep uit Chicago die slechts een single maakte. Van die twee songs is ‘Let Jesus fix it’ een even  ontroerend als smachtend voorbeeld van geloven.

Ook wordt Jezus bezongen door uiteenlopende artiesten als Marc Cohn, Sam Cooke & the Soul Stirrers en Zijlstra, Mavis Staples, Candi Staton & the Jewel Gospel trio en Horace Sprott, maar ook nog door een handvol anderen.

Als tegenwicht zijn er ook nog wereldse songs van bijvoorbeeld Labelle, Richard Lindgren en Ellen Shae, Helge, Chris Whitley en Brian Cullman.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 525 van 12 december

dinsdag, december 12th, 2017

 

Met code rood als weersverwachting nog maar net achter de rug en langzaam smeltende sneeuwpakketten overal, is de keuze voor songs met sneeuw erin een misschien wel al te voor de hand liggende.

Dat je daarin niet die vermaledijde kerstbellen hoort en dat bovendien de kerstvreugde er niet in bezongen wordt is misschien een goedmakertje, maar de songs van Peter C. Johnson, Little Feat en Rebecca Pronsky moeten eigenlijk het werk zelf maar doen……

De Rode Draad van Kippenvel 524 van 5 december: Danni Nichols met Hidden Agenda Deluxe

dinsdag, december 5th, 2017

Danni Nichols deed in 2015 alles goed op haar tweede album Mockingbird Lane. De Engelse keek daarop over de VS uit en nam de elf songs ervoor dan ook op in Nashville. Toch maakt zij gelukkig geen traditionele of moderne country, maar americana.

Dat doen de Nederlandse veteranen van Hidden Agenda Deluxe ook, want Eric Devries en BJ Baartmans schrijven en spelen al heel lang hun eigen songs, terwijl drummer Sjoerd van Bommel, bassist Gerald van Beuningen en toetsenist Rob Geboers al heel lang dienend meedraaien.

Hun samenwerking op Pan Alley fever in 2016 is een al even geïnspireerd rootsalbum als dat van Nichols.

Zij treden een aantal keren op als Hidden Xmas Deluxe en spelen dan songs van Nichols, van zichzelf en ‘kerstgevoelige liedjes’.

Van die laatste categorie draaien we vanavond niets, maar wel songs van Eric Devries, BJ Baartmans, van Clemens van de Ven en Van Bommel én van Danni Nichols en Hidden Agenda Deluxe natuurlijk.

Die ‘kerstgevoelige liedjes’ en andere nummers kun je horen op: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 523 van 28 november: parken

dinsdag, november 28th, 2017

We vinden St. Eleanor’s Park van Rosemary’s Sons al heel lang een prachtige song, al is het lang niet het enige prijsnummer van deze  groep uit Breda.

Sinds Melleville Park van Smutfish’s prachtige comebackalbum Trouble loerden we op een kans een Rode Draad te maken, maar de derde song liet op zich wachten, hoe we ook door onze cd-verzameling heen vlooiden en ons het hoofd erover braken.

Natuurlijk was het al wel een een-tweetje, maar dat idee is zo ongeveer letterlijk uit nood geboren…..

Gelukkig bood Smutfish zelf uitkomst, al heet de band voor de gelegenheid Smetvis en het album De vis die niet kon zwemmen.

Daarop zingt Melle de Boer door allerlei schrijvers, dichters en cabaretiers gemaakte vertalingen van zijn eigen songs en inderdaad een van die songs is Melledorp Park.

Dat bezoeken we dus twee keer, maar toch zijn het heel verschillende songs: de Engelstalige versie is veel elektrischer dan de Nederlandse en ook een stuk langer.

Vanavond dus een bezoek aan twee parken, maar gelukkig hoef je er de deur niet voor uit…….

De Rode Draad van Kippenvel 522 van 21 november 2017: Ellen Shae en de Zeeuwse connectie

dinsdag, november 21st, 2017

Verleden week draaiden we al een eerste nummer van Clouds, de tweede ep van de Zeeuwse singer-songwriter Ellen Shae.

Zij verraste in 204 met negen songs op My window en doet dat opnieuw met haar tweede, al staan er deze keer helaas maar vijf songs op.

Shae is namelijk een even intieme, als volwassen singer-songwriter die het verdient gehoord te worden.

Onze met veel plezier geschreven recensies van My window én van Clouds zijn overigens te vinden in de rubriek Recensies singer-songwriter.

Op haar eerste speelden muzikale vrienden uit de Zeeuwse rootsscene als Gait Klein Kromhof, harmonicaspeler van Champagne Charlie, en op Clouds is Sera Smolen te horen, de celliste van het Amerikaanse folkduo Tom Mank and Sera Smolen.

Van Klein Kromhof draaien we dus van zijn soloalbum Gait het huiveringwekkende Sgt. Oliver, een song van Tom Mank and Sera Smolen’s Swimming in the dark inderdaad en van hun recente Unlock the sky het onverwachte swingende Harpers ferry.

De Rode Draad van Kippenvel 521 van 14 november: de merel

dinsdag, november 14th, 2017

Nee, dit is geen radioaflevering van het weer tot leven gewekte Monty Python’s Flying Circus, zoals Graham Chapman, John Cleese, Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle en Terry Gilliam zich oorspronkelijk noemden, al lijkt de aankondiging er misschien enigszins op.

Elk excuus is echter goed genoeg voor een verzameling songs met een onderling verband en hier is dat ondanks het onderwerp sterk, want de Beatles, Gretchen Peters en Rob Jungklas noemden alle drie een nummer naar deze uitbundig zingende vogel, terwijl Crosby, Stills & Nash zo onder de indruk waren van Paul mcCartney’s compositie dat ze die in hun glorietijd al graag coverden.

Daarmee creëerden we een sterk rijtje, hoewel de eer daarvoor uiteraard naar de artiesten gaat en niet naar ons. De rest van deze aflevering mag er overigens traditiegetrouw ook wezen…..

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 520 van 7 november: Steve Dawson’s Black Hen-label

dinsdag, november 7th, 2017

In 2011 wijdden we al eens een keer een Rode Draad aan de Canadese gitarist en producer Steve Dawson, die zo ongeveer in zijn eentje het label Black Hen bestiert, al vindt hij daarbij zijn vrouw aan zijn zijde.

Gek genoeg opereert Dawson inmiddels vanuit Nashville, waar hij ook een nieuwe versie van The Henhouse inrichtte, zijn studio in Vancouver.

Zijn bekendste artiest is de gelouterde Canadse zanger Jim Byrne, die een voorliefde voor de blues heeft, maar zeker niet alleen voor dat genre. Hij brak dan ook tot op zekere hoogte door met de eclectische album House of Refuge, waarop de gospelinvloeden van The Sojourners in hoge mate sfeerbepalend waren, net als Dawson’s gitaren.

Dawson produceerde sinds 2000 al het verbazingwekkende aantal van ongeveer tachtig albums, dus het hoeft eigenlijk niet te verbazen dat er ook dit najaar weer een aantal min of meer tegelijk uitkwamen.

Daaronder is Byrnes glorieuze Long hot summer days, maar ook interessant werk van Levi Cuss, Just below radio, en Matt Patershuk’s Same as I have ever been, hoewel dat album te veel op twee gedachten hinkt……

Alle reden dus om die kleine zelfstandige weer eens in de schijnwerpers te zetten, ook met een song van zijn eigen Nightshade, niet zijn recentste album, maar wel een waarop hij niet alleen gitaar speelt, maar ook zingt. (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 519 van 31 oktober: ansichtkaarten en andere….

dinsdag, oktober 31st, 2017

In De Rode Draad van vanavond sturen we ansichtkaarten, of misschien krijgen we ze wel. Het zijn er alleen weinig, net als in het echte leven…….

Daardoor duurde het samenstellen van dee Rode Draad dan ook heel lang. Natuurlijk, we hadden al heel lang Tom Waits’ Christmas card form a hooker in Minneapolis en Dayna Kurtz’ titelsong van Postcards from downtown in ons hoofd, maar een derde song ontbrak nog altijd.

Dat is frustrerend in een tijd waarin steeds meer wordt gewhatsappt en hoe al die snelle diensten verder ook mogen heten, want daarmee werd de kans op die zo noodzakelijke derde gestaag kleiner.

Gelukkig boden Martin Harley & Daniel Kimbro uitkomst op hun in eendracht gemaakte album Static in the wires: Postcard from Hamburg biedt soelaas, hoewel wij al tijdenlang rondlopen met het aan ons knagende gevoel dat we ergens in onze cd-verzameling een song over het hoofd zien….