Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 600 van 20 augustus

dinsdag, augustus 20th, 2019

Vanavond is het een speciale Kippenvel: niet alleen zijn we na drie weken vakantie eindelijk terug van weggeweest, het i ook nog de zeshonderdste uitzending van Kippenvel.

Daar hebben we dan wel twaalf jaar, drie maanden en drie weken over gedaan en dat is iets langer dan nodig: tenslotte gingen wel eens enkele keer vaker op vakantie en ook was er met onregelmatige regelmaat een uitzending van RTV Sport vanwege een uitermate belangrijke voetbalwedstrijd waarvan niemand zich inmiddels nog de uitslag herinnert….

Dat alles mag overigens onze pret niet drukken, want wij staan al een week te trappelen en hebben een playlist gemaakt die ons gelukkig maakt, al konden uiteraard niet alle songs erin waarmee we dit jubileum luister wilden bijzetten.

De Rode Draad staat vanavond natuurlijk in het teken van geluk met songs van Allen Toussaint, Talk Talk, David Sylvian en Paul McCartney en de rest van de twee uren tussen acht en tien ademen die geest toch zeker ook, al is er traditiegetrouw een hoop weemoed te horen.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De twee Rode Draden van Kippenvel 599 van 23 juli: Art Neville én wanderlust

dinsdag, juli 23rd, 2019

Vanavond hebben we bij wijze van uitzondering een Rode Draad in het eerste én in het tweede uur, al is de reden niet leuk: Art Neville is overleden en hem willen we toch ook in de schijnwerpers zetten vanavond. In het tweede uur gaan we zwerven met Joni Mitchell, David Sylvian en Bonnie Raitt: zij hebben last van wanderlust.

 

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 598 van 16 juli: volle maan

dinsdag, juli 16th, 2019

Het is vanavond weer eens volle maan. Precies op tijd dus voor een Rode Draad waarin songs over de maan centraal staan, of die daarin nu vol is of niet: deze keer zijn het songs van JJ Cale, Joan Osborne, Ilse DeLange, Jeffrey Halford and the Healers, Wendy MaHarry en Little Feat.

Tot vanavond om acht uur dus, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 596 van 2 juli: zomer in Kippenvel

dinsdag, juli 2nd, 2019

Vanavond is het zomer in Kippenvel, net zo goed als het zomer is in het land.

Dat vieren we in onze overigens koele studio met songs van James Taylor, Anders Osborne samen met Big Chief Monk Boudreaux, Thomas Lina en Jim Byrnes.

Kippenvel laat zich overigens ook goed beluisteren in de tuin of op het balkon: dan horen de buren ook weer eens goede muziek….

Tot vanavond om acht uur dus, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 595 van 25 juni: Elliott Roberts, manager van de seventies, overleden

dinsdag, juni 25th, 2019

Als niemand anders waren Elliott Roberts en David Geffen bepalend voor de muziek vanaf de Amerikaanse westkust in de jaren zeventig.

Elliott Robers was niet alleen vanaf de eerste dag de manager van Neil Young toen die solo ging, maar ook Joni Mitchell, Crosby, Stills Nash & Young, de Eagles, Jackson Browne en later bovendien Talking Heads en Tom Petty and the Heartbreakers hoorden tot zijn stal, net als Tracey Chapman en eighties-helden The Cars trouwens.

Roberts was daarbij veel zichtbaarder dan Geffen, al heette hun firma de Geffen-Robers Company en stichtte Geffen bovendien platenlabel Asylum.

Roberts’ naam stond namelijk steevast op de hoezen van Young’s albums, vaak met de vermelding: ‘Direction: Elliott Roberts, Look Out Management’.

In een in memoriam prees Young Roberts ook als een vriend die hij dagelijks belde, vaak meerdere keren per dag: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 594 van 11 juni

dinsdag, juni 11th, 2019

Verleden week vrijdag overleed een van onze allergrootste muzikale helden: Dr. John.

Hij was al een tijd uit beeld: hij trad niet meer op, zijn recentste album dateert alweer uit 2012 en hij werd ook niets gezien bij andere gelegenheden, dus wij hielden ons hart vast.

Dat probeerden we te verwoorden in ‘Waar ben je, Mac?’, dat we bij wijze van uitzondering drie keer plaatsten, al wisten we ook wel dat we geen antwoord zouden krijgen.

Vanavond gaan we in het tweede uur van Kippenvel proberen de man recht te doen in een uur, al is dat ook nog te kort. Daarom smokkelen we in het eerste uur ook nog wat van hem, maar ook songs over New Orleans van Dayna Kurtz, Sarah McCoy en van Irma Thomas en Rickie Lee Jones, die ook al weer lang in die stad woont.

Dat is zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 593: Why am I treated so bad?

dinsdag, juni 4th, 2019

In De Rode Draad van vanavond draaien we vier songs met als thema de zwarte burgerrechtenbeweging in de VS met songs van de Staple Singers, Carl Carlton and the Songdogs, Pops Staples en Mavis Staples. De directe aanleiding is Mavis Staples nieuwe album ‘We get by’ en het feit dat we eindelijk begonnen zijn met het leven van haar memoires: ‘I’ll take you there – Mavis Staples, the Staples Singers and the march up Freedom’s Highway’ van Greg Kot.

Die hebben als boodschap dat er weliswaar van alles is veranderd sinds haar jeugd, maar dat er toch meer hetzelfde is gebleven dan zij wil.

Tot vanavond om negen uur dus, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 592 van 28 mei

dinsdag, mei 28th, 2019

Neil Young’s ‘Cortez the killer’ op ‘Zuma’ geeft natuurlijk een zwaar geromantiseerd van de vredig samenlevende Zuid-Amerikaanse indianen voor de komst van de Spaanse veroveraars, maar het is wel een prachtig meanderende song die een zwaar romantische lading heeft.

Alle reden om die met enige regelmaat te draaien, maar te weinig voor een Rode Draad, want zo populair is dit onderwerp nu ook weer niet.

Op Iain Matthews’ ‘Like a radio’ (2018) stond zowaar een tweede song over Cortez, want daarover gaat ‘been down so long’ in ieder geval ook. Nog steeds niet genoeg voor het minimale aantal van drie nummers die een Rode Draad nu eenmaal lang moet zijn.

En toen verscheen ‘West towards South’, het tiende album van Jeffrey and the Healers. Je kunt vinden dat ‘Sea of Cortez’ er door ons met de haren is bijgesleept, maar daar geven wij dan weer niet om….

Vanavond staat Cortez in De Rode Draad dus in ieder geval centraal.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

Recensies van Iain Mattews ‘Like a radio’ en Jeffrey Halford and the Healers’ ‘West towards South’ vind je trouwens in de categorie Recensies roots.

De Rode Draad van Kippenvel 591 van 21 mei 2019

dinsdag, mei 21st, 2019

Na de uitzending van verleden week wisten wij het nog zeker: ook vanavond zou onze Rode Draad over de trein gaan, want we hebben nog interessante songs zat. Het zijn er zeker nog een stuk of achttien, terwijl we onze cd-verzameling nog even een keer kritisch moeten doorvlooien.

Toen kochten we het nieuwe, postume album van JJ Cale en de vijftien songs van ‘Stay around’ deden ons onmiddellijk van gedachten veranderen.

Natuurlijk hielp het wel, dat we al een lijstje hadden gemaakt met songs die de titel ‘Anyway the wind blows’ hebben, of in ieder geval een titel die daar erg op lijkt.

Dat is een interessant rijtje: Michelle White, inderdaad de dochter van Tony Joe, coverde op ‘Wandering road’ juist die JJ Cale-song, de superieure Canadese rhythm ‘n’ blues-zanger Jim Byrnes zette ‘Anywhere the wind blows’ op ‘Long hot summer days’, ‘The way the wind blows’ staat dan weer op het recente ‘Small world’ van de Ripoff Raskolnikov Band, terwijl JJ Cale en Eric Clapton ‘Anywhere the wind blows’ coverden op hun gezamenlijke ‘The road to Escondido’.

De van oorsprong Australische zangeres-gitariste Kara Grainger lijkt een vreemde eend in deze bijt, maar op haar recente ‘Living with your ghost’ staat ‘Love will get you through the door’, een song die stilistisch zeer door Cale’s riffjes is geïnspireerd en daarmee niet onderdoet voor die andere vier songs…

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 590 van 14 mei: treinen III

dinsdag, mei 14th, 2019

In De Rode Draad gaan we vanavond oor de derde keer met de trein, al gingen we na 26 maart en 16 april ook allerlei andere kanten op.

Nostoc, de Counting Crows en Marc Cohn reden ghost trains voor ons, terwijl de treinen van Little Feat , BJ Baartmans, Rich DePaolo, Allen Toussaint en Delouise daar niet voor onder deden.

Darom kopen wij voor vanavond vol vertrouwen kaartjes voor de treinen van de Eagles, opnieuw Little Feat, The Bridge en Beatrice van der Poel.

Dat is dus zoals altijd weer twee uur muziek voor wie wil luisteren.

 

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!