Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 649: laat en later…

dinsdag, september 15th, 2020

In De Rode Draad van vanavond stellen we het laat worden centraal, al is dat tussen negen en toen. We draaien echter toch songs rond dat thema van Stealers Wheel, Jackson Browne, Paul Simon, de Subdudes en John Lee Stannard. Dat is dus zoals altijd weer twee uur muziek voor wie wil luisteren.

Tot vanavond tussen acht en tien, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 647 van 8 september: JD Souther, de man in de (zelfgekozen) schaduw

dinsdag, september 8th, 2020

In De Rode Draad van vanavond draaien we veel songs waarin JD Souther de hand heeft gehad. Deze singer-songwriter opereert al zo’n vijftig in de marge van de muziek, maar was medeverantwoordelijk voor grote hits van zijn vrienden in de Eagles.

Ook maakte hij in de jaren zeventig en tachtig een aantal soloalbums en zat hij in de mislukte supergroep Souther Hillman Furay Band.

Daarna was hij 25 jaar stil, voor hij in 2008 een come back maakte met het jazzy ‘If the world was you’.

Alle reden dus om een aantal van zijn meest zoetgevooisde, maar onweerstaanbare songs op een rijtje te zetten…

De Rode Draad van Kippenvel 646: volle maan VI

dinsdag, september 1st, 2020

Ja inderdaad, officieel is het morgen pas volle maan, maar gisteravond stond zij al schitterend aan de hemel, dus…

Vanavond draaien we songs over de maan van de Frank Boeien Groep, Hans Theessink, Rain Tree Crow, Ciara Sidine en Helen Rose.

Zo vaak komt het tenslotte ook weer niet voor dat volle maan op dinsdag of daar vlak voor of vlak na valt.

Overigens is  De Rode Draad elke week weer een excuus om mooie muziek te draaien, niet meer en niet minder.

 

Tot vanavond tussen acht en tien dus, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 646 van 25 augustus: songs over gisteren

dinsdag, augustus 25th, 2020

In De Rode Draad van vanavond draaien we songs die losjes gegroepeerd zijn rond ‘gisteren’ van uiteraard de Beatles, maar ook van Tom Waits, CPR, Patti Scialfa en Bettye LaVette. Dat is dus zoals altijd weer twee uur muziek voor wie wil luisteren.

 

De Rode Draad van Kippenvel 645 van 18 juli: Spanjers, Dijsseldonk & Planteijdt: ‘The Band, friends & neighbours’

dinsdag, augustus 18th, 2020

Je kunt op vrijdag 21 augustus in de Verkadefabriek in Eindhoven en op zondag 23 augustus in de Cacaofabriek in Helmond The Band bijna aanraken.

Daar wordt de nieuwe documentaire ‘Once were brothers’ vertoond en Spanjers, Dijsseldonk & Planteijdt spelen songs uit hun hun programma “The Band, Friends & Neighbours”.

Op vrijdag zijn zij het voorprogramma bij de film, maar op zondag spelen zij erna en doen dan hun hele voorstelling.

Wij zijn zowel dol op de scheurende Hammond van Roel Spanjers als op zijn klagelijke, wat hoge stem, we houden van de prachtige gitaren van Eric van Dijsseldonk én van zijn schitterende rootsy popsongs en we zijn dol op de schurende gitaarsolo’s van Wouter Planteijd en zijn weemoediger solowerk.

Dat is dus een uitgelezen kans om in De Rode Draad van ieder van hen een solonummer te draaien en een van het ep’tje  dat zij samen maakten in 2015.

 

Eerder speelden zij met Leo Blokhuis trouwens al in de theatervoorstelling “The Band: Music from Big Pink to The Last Waltz”.

Berichten daarover en over hun andere activiteiten vind je in de ctegorie Nieuws.

 

Recensies van Eric van Dijsseldonks ep ’45’ en van ‘Bijna lente’ vind je in de categorie Recensies pop.

 

De zaal is open vanaf 16.15 uur en de show start om 16.30 uur. De kaarten kosten 14 euro: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 644: hitte, hitte, hitte….

dinsdag, augustus 11th, 2020

Voor vanavond hadden we het eerste deel van een drieluik over heiligen gepland, althans: songs met een heilige in de titel.

Dat dat een drieluik was, is dan weer een even mooie, als betekenisvolle bijkomstigheid.

De hitte wierp echter roet in het eten. Niet dat heiligen zich ook maar iets van aantrekken van zoiets futiels, maar de aanhoudende hittegolf dwong ons er bijna toe te proberen songs over hitte op een rijtje te zetten.

Dat bleek nog niet mee te vallen: er zijn er wel veel, maar het woord wordt toch vooral gebruikt door acts die wij niet tot onze favorieten rekenen.

Misschien blijkt daaruit dat het een te expliciet woord is, een woord dat de verbeelding doodslaat…

Toch hebben we vanavond drie songs waar de hitte vanaf druipt: een van de vergeten soulqueen Betty Harris, die in 2007 terugkwam van lang weggeweest met haar album ‘Intuition’, maar daarna nooit een opvolger uitbracht, en maar liefst twee songs van de Canadese bluesman Jim Byrnes, die wij in ieder geval tot onze favorieten rekenen.

Spelen we daarmee vals, doordat we nog nooit eerder meer songs van dezelfde act in De Rode Draad stopten? Het is ons te warm om ons daarover druk te maken….

Tot vanavond tussen acht en tien, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 643 van 4 augustus: volle maan V

dinsdag, augustus 4th, 2020

De laatste keer dat we een Rode Draad weidden aan de volle maan, was alweer 7 april.

Dat was de vierde aflevering aan een serie waaraan we alleen een nieuw deel toevoegen als het volle maan is op dinsdag, of op maandag of woensdag natuurlijk…

Gisteren was het weer eens zover, al was de maan beter zichtbaar op zaterdag- en zondagavond.

We grijpen dan ook onze kans met songs van Van Morrison, Paul Simon, David Sylvian en de geheel in het niets opgeloste Nederlandse singer-songwriter Jess.

In vorige afleveringen van De Rode Draad net de maan als thema draaiden we als songs van Joan Osborne, JJ Cale, Jeffrey Halford and the Healers, Wendy MaHarry, Little Feat, Tom Waits, Ilse DeLange en Krista Detor, Joni Mitchell, Michelle White, Kenny White en Theo Sieben. Dat is dus weer twee uur muziek voor wie wil luisteren tussen acht en tien!

De Rode Draad van Kippenvel 642 van 28 juli: de canyon

dinsdag, juli 28th, 2020

Laurel Canyon was in eind jaren zestig de verzamelplaats van de hippe generatie van toen: Joni Mitchell, Graham Nash, Neil Young, Carole King, Brian Wilson, James Taylor, leden van de Byrds, de Eagles en Buffalo Springfield, Jackson Browne, Linda Ronstadt en Harry Nilsson, terwijl ook relatieve lichtgewichten als Peter Tork en Mickey Dolenz van de Monkees er resideerden.

Over Laurel Canyon verschenen recent twee documentaires: het gelijknamige ‘Laurel Canyon’ inderdaad en ‘Echo in the canyon’.

Toch is De Rode Draad van vanavond slechts met een heel dun knoopje verbonden met die fameuze woonplaats van de sterren: Joni Mitchell zingt er weliswaar over, maar welke canyon Marc Cohn precies bedoelt, blijft onduidelijk, terwijl Greg Copeland Coldwater Canyon bezingt, een gebied dat net om de hoek zou liggen…..

Of die drie canyons nu op een oude, stoffige landkaart zijn terug te vinden of niet: het levert drie mooie songs op te midden van al die andere prachtnummers tussen acht en tien.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 641 van 14 juli: het gat II

dinsdag, juli 14th, 2020

Nadat we het verleden week al zeer naar ons zin hadden in het door onszelf gegraven gat met de Beatles, Steely Dan, Paul Simon en de Blind Boys of Alabama, vallen we daar ook vanavond weer met volle overtuiging in.

We vinden daar vanavond namelijk gezelschap van de eerste orde: Tom Waits, de Weight Band en Matthews Southern Comfort bezingen op hun eigen manier dat thema.

Opvallende voetnoot is dat we verleden week inderdaad een zinderende cover draaiden van Tom Waits’  ‘Way down in the hole’, afkomstig van zijn ‘Frank’s wild years’.

Die zongen de Blind Boys of Alabama op hun comebackalbum ‘Spirit of the century’ misschien nog wel bezielder dan Waits zelf.

 

Wil je je je eigen mening vormen? Tot vanavond tussen acht en tien, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 640 van 7 juli: vallen in een spreekwoordelijk gat I

dinsdag, juli 7th, 2020

Vanavond vallen we in een gat, maar dat doen we dan wel vol overgave.

Daar vinden we namelijk erg goed gezelschap: de Beatles, Steely Dan, Paul Simon en de Blind Boys of Alabama zongen allemaal over een gat, zij het dat de teksten verder weinig verband vertonen.

Dat hoeft ook niet, want De Rode Draad is zoals altijd slechts een excuus om goede songs te draaien.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!