Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 577 van 12 februari

dinsdag, februari 12th, 2019

Het nieuws dat Lyndsey Buckingham niet alleen acute openhartchirurgie onderging, maar daardoor ook nog schade aan zijn stembanden overhield, kwam als een schok.

Dat laatste is vermoedelijk het gevoel van een fout bij het incuberen, maar met die constatering is dat probleem nog niet opgelost.

Het is wel de acute aanleiding om Stevie Nicks en Buckingham nog maar eens bij elkaar te brengen, al is dat in het echte leven onwaarschijnlijk: tenslotte lijken zij en Mick Fleetwood de kwade genieën die de Buckingham’s verwijdering uit de groep in gang hebben gezet.

Dan nemen we meteen maar nieuwe leden Neil Finn en Mike Campbell mee: dat kan namelijk alles bij elkaar toch in slechts drie songs: een van Crowded House, Finn’s voertuig, dan Stevie Nicks samen met het door Tom Petty en schaduw Mike Campbell geschreven en door de Heartbrekaers gespeelde ‘Stop dragging my heart around’ van haar soloalbum ‘Bella donna’ uit 1981 en een Buckingham’s songs van ‘Tusk’, waarin je muzikale verwijdering al duidelijk hoort doorklinken.

 

De Rode Draad van Kippenvel 576 van 5 februari : The Road 11

dinsdag, februari 5th, 2019

Sinds 12 juni vorig jaar zijn we met onderbrekingen in De Rode Draad aan het zwerven over allerlei wegen vanwege het thema The Road.

Toegegeven, we bleven regelmatig een weekje op dezelfde plek, doordat we een interessante en soms ook actuele zijweg insloegen, maar in tien eerdere afleveringen regen we een ook voor ons onverwacht lange, indrukwekkende reeks songs aaneen: van Little Feat, de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers, Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt, het duo Verbraak/Van Bijnen, Talking Heads, Marcia Ball, John Lester, Wilson & Moore, Deanna Cartea, Big Daddy Wilson, Ciara Sidine, Shawn Colvin, Tom Waits, Michelle White en Achilles Wheel, Chris Rea, StevieAnn, The Numbers Band en Frédérique Spigt samen met Roel Spanjer, Tom Petty, Ciara Sidine en de Johnny Max Band.

Daarbij zijn veel namen die je alleen bij ons op de radio hoort en daar zijn we tegelijk een beetje treurig van en trots op.

In De Rode Draad zwerven we vanavond vermoedelijk voor de laatste keer nog maar eens met songs van James Taylor, Amelia White en Big Daddy Wilson in aflevering elf van The Road. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 575 van 29 januari 2019: the road 10

dinsdag, januari 29th, 2019

Vanavond hebben we voor het eerst sinds 18 december weer een Rode Draad, want we waren de weg een beetje kwijt. De laatste keer dat we onderweg waren, was trouwens in Kippenvel 568 op 13 november, maar we zwerven rustig door.

In de vorige negen afleveringen draaiden we al songs van Little Feat, de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers, Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt, het duo Verbraak/Van Bijnen, Talking Heads, Marcia Ball, John Lester, Wilson & Moore, Deanna Cartea, Big Daddy Wilson, Ciara Sidine, Shawn Colvin, Tom Waits, Michelle White en Achilles Wheel, Chris Rea, StevieAnn, The Numbers Band en Frédérique Spigt samen met Roel Spanjers en vanavond is het de beurt aan Tom Petty, Ciara Sidine en de Johnny Max Band.

Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Kippenvel Top Zoveel 2018 deel 1

dinsdag, januari 8th, 2019

In Kippenvel 572 draaien we vanavond songs uit de Kippenvel Top Zoveel 2018, de lijst van onze persoonlijke favorieten van verleden jaar. Daarmee vormt de hele aflevering van vanavond een losse Rode Draad.

Dat is namelijk een even subjectieve als onvolledige lijst, want wie weet hebben we wel allerlei moois gemist.

Dat bleek bijvoorbeeld op het allerlaatst van het vorige jaar, toen uit het niets het tweede album van de Amerikaanse zanger-gitarist Rich DePaolo in onze brievenbus belandde door toedoen van Gait Klein Kromhof, de mondharmonicaspeler van het Zeeuwse Champagne Charlie.

DePaolo’s ‘Killed for kings’ bleek niet minder dan een revelatie, terwijl zijn erbij meegestuurde eerste, ‘For the loss of divinity’, er niet veel voor onderdeed.

Dat maakt het des te onbegrijpelijker dat die eerste uit 2003 stamt, maar goede muziek is inderdaad tijdloos.

We recenseerden beide albums dus met graagte, net als overigens het nieuwe album van Champagne Charlie zelf, ‘Sixpack’.

Daarop laten de zes blues- en folkveteranen nog maar weer eens horen waar ze goed in zijn.

Die twee albums stormden dus op het nippertje onze lijst met favorieten binnen, net als Nostoc’s ‘Skin in the game’.

Ook dat album dwong ons tot een recensie, die zich net als de twee andere min of meer vanzelf schreef.

Van die drie draaien we vanavond dus meer dan een song, want in zo’n overzicht hebben we nog minder haast dan normaal.

We nemen dus ook de tijd voor albums van VanWyck, Jaap Boots, Yori Swart, Nostoc, Dayna Kurtz with Robert Maché, Matthews Southern Comfort, Kara Grainger, Jon Cleary en Martin Korthuis & Eddo Pol, maar zullen nog een paar weken nodig hebben voor de rest van deze editie van de Kippenvel Top Zoveel.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

de Rode Draad van Kippenvel 571: ‘Angels in the snow – a Christmas album’ van Hidden Agenda Deluxe en Oh Susanna en meer…..

dinsdag, december 18th, 2018

In De Rode Draad van Kippenvel 571 lopen we vanavond vooruit op Kerstmis aan de hand van ‘Angels in the snow – a Christmas album’ van Hidden Agena Deluxe en Oh Susannah.

Daarvan draaien we een song plus een aantal van de originelen die zij op dat album soms mooier coveren, al draaien we ook nog andere kerstsongs zonder de afschuwelijke jingle bells, bijvoorbeeld van de Blind Boys of Alabama, Kenny White, Tom Waits en de Space Spiritual Singers. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 570 van 11 december: nogmaals doktoren

dinsdag, december 11th, 2018

Toegegeven: in 2010 deden we al eens een Rode Draad met de dokter als onderwerp en ja, daar zaten een paar van de songs van vanavond ook al in.

Toch draaien we die vanavond weer samen met een aantal andere. We zien tenslotte niet elke dag doktoren….

Daarom nemen we er vanavond dan ook uitgebreid de tijd voor: de Beatles over de geneugten van de door een dokter geleverde drugs, JJ Cale zingt over de zoete pijn van het verliefd zijn, Jackson Browne over zijn gewetensnood meer dan over zijn ogen, Steely Dan over een arts die helpt afkicken, Little Feat over de heelmeester die muziek kan zijn, Bonnie Raitt over het onmogelijke verlangen van de liefde te worden genezen en bij het gelegenheidsduo BJ Baartmans en Beatrice van der Poel bezingt Van der Poel juist uiterst sensueel haar verlangen naar de dokter zelf….

Dat zijn even zoveel recepten tegen najaarssomberte: tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

 

 

 

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 569 van 27 november: grenzeloos 2

dinsdag, november 27th, 2018

Vanavond stellen we voor de tweede keer de grens maar weer eens centraal, al zijn we nog altijd niet klaar zijn met onze oneindig lijkende zwerftocht langs highways and byways.

Op 7 november bezongen Chris Whitley, Little Feat, Bruce Springsteen en het Nederlandse rootsduo Verbraak/VanBijnen ieder op hun eigen manier de Mexicaans-Amerikaanse grens, hoewel dat bij Whitley nog maar de vraag is.

Toen speelden de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat een rol, maar ook de vluchtelingenstroom uit Midden-Amerika die optrok naar de VS via Mexico.

Vanavond zijn de afgelopen week uitgebroken rellen in de Mexicaanse grensplaats Tujiana de reden. Daar proberen duizenden economische vluchtelingen de VS binnen te dringen.

Dat het vluchtelingenprobleem niet van gisteren is, toont een song van Frank Boeien aan, terwijl ook Ry Cooder, Michelle White, De Dijk en JP den Tex de grens als uitgangspunt namen.

Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren. Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 568 van 13 november: the road 9

dinsdag, november 13th, 2018

In De Rode Daad zijn we vanavond na een pauze aan de Amerikaans-Mexicaanse grens maar weer eens onderweg naar nergens in de negende aflevering van the road met Chris Rea, StevieAnn, The Numbers Band en Frédérique Spigt samen met Roel Spanjers. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 567: grenzeloos I

dinsdag, november 6th, 2018

Hoewel we nog niet klaar zijn met onze eindeloze tocht langs highways and byways, lassen we even een pauze voor een ander thema: de grens.

Vermoedelijk is het de grens tussen de VS en Mexico met songs van Chris Whitley, Little Feat en Bruce Springsteen, maar ook met een song van het Nederlandse rootsduo Verbraak/VanBijnen.

Die twee brachten recent hun tweede album uit en “Endless road’ (inderdaad: What’s in a name?) staat vol met op Amerika geïnspireerde muziek.

Hoe dan ook: tegen de achtergrond van de Amerikaanse midterm-verkiezingen zingen en spelen de vier hun nummer over een grens…..

De Rode Draad van Kippenvel 566 van 30 oktober: the road 8

dinsdag, oktober 30th, 2018

‘The road goes on forever’ is een albumtitel van de Allman Brothers Band, een songtitel van Robert Earl Keen Jr. en de titel van dé supergroep van de country, bestaande uit Johnny Cash, Willy Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson.

Die drie acts hebben niet alleen dat gemeen, maar ook het feit dat wij van geen van drieën een cd hebben.

Wat we wél hebben is alweer de achtste Rode Draad over ‘the road’, want die gaat ook maar door, zo lijkt het, al komt er regelmatig een ander onderwerp tussendoor.

Zo dateert de aflevering 7 alweer van 9 oktober, doordat we daarna op 16 oktober die onverwacht aanhoudende zomer nabeschouwden en verleden week uitgebreid Malford Milligan’s nieuwe album ‘Life will humble you’ voorstelden met Jack Hustinx als gast. Aflevering 6 was op 31 juli, want daarna hadden we ook nog maar liefst  vijf weken

lang song over ouders, maar vooral over hun kinderen met Eva als uitgangspunt en vergezelden we in een lange Rode Draad, in gedachten althans, Little Feat, die ook weer eens en route waren.

Vanavond knopen we dan eindelijk weer een handvol songs vast aan de inmiddels toch indrukwekkende rij van de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt, het duo Verbraak/Van Bijnen, Talking Heads, Marcia Ball, John Lester, Wilson & Moore, Deanna Cartea, Big Daddy Wilson en Ciara Sidine.

In die rij zijn de Amerikanen duidelijk in de meerderheid, maar dat land is ook veel en veel groter dan het Verenigd Koninkrijk, om van Nederland maar niet te spreken.

Dat we vanavond opnieuw vier Amerikaanse acts draaien, is dan ook eerder logisch dan iets anders, al vormen Shawn Colvin, Tom Waits, Michelle White en Achilles Wheel op zich wél weer een bont rijtje. Luisteren dus van negen tot elf!

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!