Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 548 van 12 juni: The road 1

dinsdag, juni 12th, 2018

‘the road’ is een mythisch begrip: vrijheid en een nieuwe begin, eindeloos worden voorgejaagd door niet te temmen omstandigheden zonder ooit ergens thuis te zijn of een metafoor voor het leven, waarbij de reis belangrijker is dan het doel?

Geen groep kent ‘the road’ zo goed als popmuzikanten met hun soms eindeloze tournees, al kunnen acteurs er ook wat van. Toch gaan die vaak elke avond terug naar huis, terwijl popmusici dooreizen van het ene podium naar het andere over alweer een weg.

Natuurlijk zijn er ook allerlei andere wegen: vanavond doen de Beatles, Sheryl Crow, Dabbi Nichols en Frédérique Spigt & Roel Spanjers verslag in deel 1, maar volgende week zetten we onze reis voor met anderen.

 

De Rode Draad van Kippenvel 547 van 5 juni: ‘Jersey girl’ of ‘Jordanese schat’?

dinsdag, juni 5th, 2018

Dat JP den Tex in oktober in het Betty Asfalt Complex twee avonden lang Tom Waits onder de loep neemt onder de titel ‘Tom Waits ontnuchterd’ doet ons deugd. Wij zijn namelijk al jaren fan van beiden.

Of Den Tex erin zal slagen Waits te ontleden is de vraag, want de dwarse grommer houdt zijn lippen stijf op elkaar als het om zijn eigen leven gaat en de werelden die hij oproept in zijn songs zijn lang niet altijd autobiografisch. Dat hopen we althans voor hem, Kathleen Brennan en hun kinderen…

Den Tex deed ooit trouwens al eerder een song van Waits in een eigen bewerking, al scoorde hij er niet zo’n hit mee als Springsteen met zijn cover van hetzelfde nummer.

Toen Den Tex met Kees Prins en Paul de Munnik door Nederland reisde en het album ‘Op weg naar huis’ opnam, was er plaats voor een naar Amsterdamse maat getransformeerde ‘Jersey girl’, dat herschreven werd  en herdoopt tot ‘Jordanese schat’.

Een mooie reden om Waits’ origineel daaraan te koppelen en die versie van de jazzy zangeres Holly Cole ertussen te plakken. Zij maakte in 1995 al ‘Temptation’, vol stemmige Waits-covers

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 546 van 29 mei: diamanten 2

dinsdag, mei 29th, 2018

Verleden week hadden we de eerste aflevering van De Rode Draad over diamenten met songs van Shawn Colvin, de Nederlandse Moondogs, een formatie die maar een album maakte en waarin Kees Prins de zanger was, en van David Crosby.

Dat was al een heel mooi rijtje, maar vanavond breiden we onze diamantencollectie nog uit met klassieke songs van Leonard Cohen en Tom Waits, een recente oldie van Eric Clapton en een recente song van ‘Devil in the yard’, alweer het derde album van de hier totaal onbekende, Californische band Achilles Wheel.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 455 van 22 mei: diamanten 1

dinsdag, mei 22nd, 2018

‘Diamonds are a girl’s best friends’, zong Marilyn Monroe al en die kon het weten, want mannen en drank brachten haar ook weinig voldoening.

Bij het samenstellen van de wekelijkse playlist kom je dan wel eens een song tegen met een diamant in de songtitel en dat prikkelt toch de nieuwsgierigheid: zou ik er genoeg hebben voor een Rode Draad?

Voorlopig staat de teller op zes, al sluit ik niet uit dat ik er nog een vergeten ben, maar voorlopig is dat dus genoeg voor twee afeleveringen.

 

Vanavond dus de eerste met een doodgedraaide klassieker van Shawn Colvin, die nog altijd mooi is als je bewust luistert. Ook draaien we een vergeten pareltje van de Nederlandse Moondogs, waarin Kees Prins een popzanger speelde, en een recente song van alweer zo’n goed album van David Crosby. Die lijkt aan zijn zoveelste jeugd bezig te zijn, maar heft eigenlijk haast.

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 544 van 15 mei: de metamorfoses van Eric van Dijsseldonk

dinsdag, mei 15th, 2018

De Eindhovense gitarist en songschrijver Eric van Dijsseldonk doet al heel lang mee in de Nederlandse popmuziek, al is hij volgens ons nog altijd een te goed bewaard geheim.

Van Dijsseldonk is namelijk niet alleen een zeldzaam goede singer-songwriter, hij is ook nog eens een uitstekende, emotioneel solerende gitarist met een grote kennis van de popgeschiedenis en een voorkeur voor de Beatles, iets waarmee je bij ons bonuspunten scoort.

Wij maakten pas kennis met hem toen hij in het Nederlands zong, maar hebbend e schade inmiddels ingehaald.

Vanavond vatten we dus zijn hele loopbaan samen in zes songs, al maken we daarbij ook uitstapjes naar de achtergrondzangeressen op zijn prachtige, dit jaar uitgekomen ep ‘45’. Dat vinden wij net als Van Dijsseldonks ‘Bijna Lente’ en “In mijn eigen koninkrijk’ een plaat die in geen enkele collectie mag ontbreken.

We draaien dus een song van de Smalltown Romeos, de band waar zijn kompaan Gabriël Peeters ook al in zat, van zijn Engelstalige soloalbum 33 1/3, laten horen hoe hij de tv als hoogaltaar kritisch tegen het licht houdt, inclusief een fijn ontsporende gitaarsolo, en draaien zo’n schitterende, kleine song van ’45.

Met een song van Pennyleens recente ‘Still waters savage waves’ en van Maaike Hermans’ ‘Home, naked en winged’ completeren we deze Rode Draad, want zij zongen ieder mee op een van de vijf songs van ‘45’.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 543: een uur lang het New Orleans Jazz and Heritage Festival 2018

dinsdag, mei 1st, 2018

Inderdaad, wij zitten ook vanavond ik de studio van RTV Katwijk en niet in New Orleans voor het New Orleans Jazz and Heritage Festival.

Daarom draaien we een uur lang heimweemuziek: songs van artiesten en groepen naar wie we zeker zouden zijn gaan kijken en luisteren op het terrein van de Fairgrounds, waar in het dagelijks leven paardenrennen worden gehouden.

Daarbij slaan we grote acts over die als publiekstrekkers bedoeld zijn: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 542 van 24 april: Claudia Robbens, Eric Kerns en BJ Baartmans

dinsdag, april 24th, 2018

De onbekende veterane Claudia Robbens bracht verleden jaar dan toch eindelijk het album uit dat ze zelf wilde maken.

‘Who you want to be’ staat vol met rootsrock en americana met een vleugje pop. Onze recensie kun je trouwens lezen in de categorie Recensies roots.

Robens zingt vooral haar ballads sterk en kreeg incidenteel hulp van de Utrechtse Amerikaan Eric Kerns, die zelf ook vorig jaar een soloalbum uitbracht. Zijn ‘Pearl’ is een folky levensteken lang nadat hij de voorman was van de onderschatte formatie Swamp Chicken.

Wij werden te laat fan van de enige plaat van die zeer groede groep, “Chicken madness’, maar draaien daar nog altijd af en toe een track van.

Robbens kreeg ook nog steun van de alom tegenwoordige gitarist en BJ Baartmans, die mooi slide speelt op Robbens ‘Orange County’.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 541 van 17 april: Abel de Lange, Ricky Koole en de Bayou Mosquitos

dinsdag, april 17th, 2018

Bayou Mosquito’s-voorman Abel de Lange blijkt elke maand een rootsy muziekavond te organiseren in het Amsterdamse Bety Asfalt Complex.

Op woensdag 18 april is Ricky Koole daar vanaf 20:30 uur te gast, een zangeres die de rootsmuziek de rootsmuziek promoot op haar albums en in muzikale theatervoorstellingen, al dan niet met echtgenoot en verklaard popprofessor Leo Blokhuis.

Zij komt daar om songs te zingen van haar recente ‘Ricky Koole with Ocobar’, al nemen de Bayou Mosquitos de uitdaging aan haar begeleiders te zijn.

Haar nieuwe hebben wij (nog) niet, maar wel een paar van haar eerdere albums, terwijl we ook de twee albums van de Bayou Mosquitos hebben.

Daarmee is De Rode Draad van vanavond dus verzekerd, want Koole is ook bij ons de frontvrouw met twee songs. Net als de Bayou Mosquitos reist zij graag af naar New Orleans, maar we draaien ook een van haar mooie, gelaagde ballads.

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 540 van 10 april: Martin Luther King

dinsdag, april 10th, 2018

Natuurlijk, de datum waarop Martin Luther King in 1968 werd vermoord was 4 april en ook de herdenkingen en documentaires waren dus verleden week.

Of we daarmee achter de feiten aanlopen? Gezien de vele raciale incidenten van de laatste tijd in de VS helaas niet….

Daarom vanavond songs van Fanny Lou Hamer, Ben Harper en Carl Carlton & the Songdogs en om in de stemming te komen een in ieder geval qua thematiek verwante song van Marc Cohn, die ook qua titel goed aansluit bij het thema….

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 539 van 3 april: albums die ook in NPR’s top honderdvijftig van beste door vrouwen gemaakte albums moeten staan

dinsdag, april 3rd, 2018

Verleden week draaiden we in De Rode Draad songs van de albums uit de top hondervijftig van de NPR, waarin de beste albums staan die door vrouwen zijn gemaakt. Die lijst is samengesteld door vrouwen die werken voor de publieke Amerikaanse radio.

Vanavond draaien we in De Rode Draad als antwoord daarop songs van albums die níet in die Top honderdvijftig staan, maar daar wél in thuishoren.

We hebben namelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid suggesties te doen voor een lijst die door het publiek wordt samengesteld en selecteerden daarvoor vrouwen die wij hoogachtend en in sommige gevallen zelfs liefhebben.

 

Toen we NPR’s formulier gingen invullen bleken het er niet het maximale aantal van tien te zijn, maar elf. Met bloedend hart moesten we er toen een laten afvallen, maar van dat album draaien we vanavond uiteraard ook een songs.

Dat betekent aan het eind van het eerste uur al twee tracks en het hele tweede uur ook met onder anderen Shawn Colvin en Jude Johnstone, Kris Delmhorst en Krista Detor, Louise Taylor en Gretchen Peters. Dat is toch weer twee uur muziek voor wie wil luisteren!