Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 522 van 21 november 2017: Ellen Shae en de Zeeuwse connectie

dinsdag, november 21st, 2017

Verleden week draaiden we al een eerste nummer van Clouds, de tweede ep van de Zeeuwse singer-songwriter Ellen Shae.

Zij verraste in 204 met negen songs op My window en doet dat opnieuw met haar tweede, al staan er deze keer helaas maar vijf songs op.

Shae is namelijk een even intieme, als volwassen singer-songwriter die het verdient gehoord te worden.

Onze met veel plezier geschreven recensies van My window én van Clouds zijn overigens te vinden in de rubriek Recensies singer-songwriter.

Op haar eerste speelden muzikale vrienden uit de Zeeuwse rootsscene als Gait Klein Kromhof, harmonicaspeler van Champagne Charlie, en op Clouds is Sera Smolen te horen, de celliste van het Amerikaanse folkduo Tom Mank and Sera Smolen.

Van Klein Kromhof draaien we dus van zijn soloalbum Gait het huiveringwekkende Sgt. Oliver, een song van Tom Mank and Sera Smolen’s Swimming in the dark inderdaad en van hun recente Unlock the sky het onverwachte swingende Harpers ferry.

De Rode Draad van Kippenvel 521 van 14 november: de merel

dinsdag, november 14th, 2017

Nee, dit is geen radioaflevering van het weer tot leven gewekte Monty Python’s Flying Circus, zoals Graham Chapman, John Cleese, Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle en Terry Gilliam zich oorspronkelijk noemden, al lijkt de aankondiging er misschien enigszins op.

Elk excuus is echter goed genoeg voor een verzameling songs met een onderling verband en hier is dat ondanks het onderwerp sterk, want de Beatles, Gretchen Peters en Rob Jungklas noemden alle drie een nummer naar deze uitbundig zingende vogel, terwijl Crosby, Stills & Nash zo onder de indruk waren van Paul mcCartney’s compositie dat ze die in hun glorietijd al graag coverden.

Daarmee creëerden we een sterk rijtje, hoewel de eer daarvoor uiteraard naar de artiesten gaat en niet naar ons. De rest van deze aflevering mag er overigens traditiegetrouw ook wezen…..

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 520 van 7 november: Steve Dawson’s Black Hen-label

dinsdag, november 7th, 2017

In 2011 wijdden we al eens een keer een Rode Draad aan de Canadese gitarist en producer Steve Dawson, die zo ongeveer in zijn eentje het label Black Hen bestiert, al vindt hij daarbij zijn vrouw aan zijn zijde.

Gek genoeg opereert Dawson inmiddels vanuit Nashville, waar hij ook een nieuwe versie van The Henhouse inrichtte, zijn studio in Vancouver.

Zijn bekendste artiest is de gelouterde Canadse zanger Jim Byrne, die een voorliefde voor de blues heeft, maar zeker niet alleen voor dat genre. Hij brak dan ook tot op zekere hoogte door met de eclectische album House of Refuge, waarop de gospelinvloeden van The Sojourners in hoge mate sfeerbepalend waren, net als Dawson’s gitaren.

Dawson produceerde sinds 2000 al het verbazingwekkende aantal van ongeveer tachtig albums, dus het hoeft eigenlijk niet te verbazen dat er ook dit najaar weer een aantal min of meer tegelijk uitkwamen.

Daaronder is Byrnes glorieuze Long hot summer days, maar ook interessant werk van Levi Cuss, Just below radio, en Matt Patershuk’s Same as I have ever been, hoewel dat album te veel op twee gedachten hinkt……

Alle reden dus om die kleine zelfstandige weer eens in de schijnwerpers te zetten, ook met een song van zijn eigen Nightshade, niet zijn recentste album, maar wel een waarop hij niet alleen gitaar speelt, maar ook zingt. (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 519 van 31 oktober: ansichtkaarten en andere….

dinsdag, oktober 31st, 2017

In De Rode Draad van vanavond sturen we ansichtkaarten, of misschien krijgen we ze wel. Het zijn er alleen weinig, net als in het echte leven…….

Daardoor duurde het samenstellen van dee Rode Draad dan ook heel lang. Natuurlijk, we hadden al heel lang Tom Waits’ Christmas card form a hooker in Minneapolis en Dayna Kurtz’ titelsong van Postcards from downtown in ons hoofd, maar een derde song ontbrak nog altijd.

Dat is frustrerend in een tijd waarin steeds meer wordt gewhatsappt en hoe al die snelle diensten verder ook mogen heten, want daarmee werd de kans op die zo noodzakelijke derde gestaag kleiner.

Gelukkig boden Martin Harley & Daniel Kimbro uitkomst op hun in eendracht gemaakte album Static in the wires: Postcard from Hamburg biedt soelaas, hoewel wij al tijdenlang rondlopen met het aan ons knagende gevoel dat we ergens in onze cd-verzameling een song over het hoofd zien….

De Rode Draad van Kippenvel 518 van 17 oktober: Hustinx, Spanjers en Klijn in Eindhovense Rozenknop

dinsdag, oktober 17th, 2017

Jack Hustinx, Roel Spanjers en Roelof Klijn zijn drie gerenommeerde namen in de Nederlandse rootsscene.

Hustinx was immers een van de voormannen van de onvolprezen, na drie ongewoon sterke albums ter ziele gegane Shiner Twins, Spanjers maakte als Birdcatcher een soloalbum, maar verrijkte met zijn toetsen en productiekennis vooral de muziek van veel bands (Ja, inderdaad: ook die van de Shiner Twins) en Klijn was de stuwende bassist en veel bands, onder wie …. de Shiner Twins.

Zij kennen elkaar dus al jaren en hun nieuwe samenwerking is dan ook even verrassend als logisch: zij treden in ieder geval vier keer samen op in de Eindhovense kroeg De Rozenknop, maar misschien wel vaker.

Tijdens die avonden spelen zij eigen nummers, maar ook covers. Bovendien vertellen ze verhalen en anekdotes, zodat het een rijke avond wordt:

donderdag 19 oktober
dinsdag 12 december
dinsdag 23 januari 2018 (met special guest Eric van Dijsseldonk)
donderdag 8 maart 2018
theaterzaal De Rozenknop – Hoogstraat 59 – 5615 PA Eindhoven
aanvang 20.30 uur, toegang € 5,00 (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 517 van 10 oktober: echte én gedroomde pleinen

dinsdag, oktober 10th, 2017

Vanavond gaan we in De Rode Draad op stedentrip, hoewel de vijf pleinen van vanavond in ieder geval niet in New Orleans liggen.

Daar bezoeken we twee keer Congo Square, het plein waar de zwarte slaven ooit op zondag muziek mochten maken van hun eigenaren in songs van de Neville Brothers, de supergroep die zijn belofte nooit inloste door broedertwisten en andere onderlinge spanningen, en de onbekend gebleven zanger-acteur Jesse Moore.

Van de twee drie andere pleinen zijn er twee in Amsterdam, al is Robert Longs melancholiek getinte Thorbeckeplein makkelijker te traceren dan het zowel muzikaal als tekstueel magistrale Allemansplein van De Dijk. Waar het Dageraadsplein van Spinvis is? Wie het weet, mag het zeggen……

De Rode Draad van Kippenvel 516 van 3 oktober: David Crosby en Joni Mitchell

dinsdag, oktober 3rd, 2017

Dat Joni Mitchell ooit een verhouding had met David Crosby, is inmiddels oude geschiedenis.

Dat hij haar carrière een zetje gaf door haar debuut te produceren is een aspect dat we ons wellicht nog veel minder herinneren.

Toch zorgde hij er zo in ieder geval indirect voor dat Judy Collins een grote hit had met ‘Both sides now’ (Wie herinnert zich trouwens de versie nog die Euson ervan maakte?), waardoor Mitchell de wind wat meer in de zeilen kreeg.

Toch is de directe reden voor De Rode Draad van vanavond de versie van Mitchell’s Amelia die Crosby op zijn nieuwe album Sky trails zette, een cd die wij overigens (nog) niet hebben.

Toch zijn er songs zat waarop de twee op een of andere manier samenwerkten: Laughing van Crosby’s If I could only remember my name, het door Crosby onder meer voor Mitchell geschreven Guinnevere, het door haar geschreven en door Crosby, Stills, Nash & Young opgenomen Carry on, Mitchell’s eigen versie van Amelia én een song van Crosby’s Croz om de brug alvast klaar te leggen voor zijn nieuwe.

Daarop verbindt hij Croz muzikaal met Lighthouse, wat leidt tot even vertrouwde als verrassende resultaten. Zo lijkt openere She’s got to be somewhere wel een nooit uitgebrachte outtake van Steely Dan ten tijde van Gaucho.

Dat is niet toevallig, want recent sprak hij zijn lof uit voor de songs van de onlangs overleden Walter Becker en Donald Fagen: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 514: The Richmond sessions, het soloalbum van Sherman Holmes

dinsdag, september 12th, 2017

Sherman Holmes is de enige overlevende van de Holmes Brothers, want zijn broer Wendell en ‘Popsy’ Dixon overleden allebei in 2015.

Hoewel Sherman ook al bejaard is, rustte hij niet op zijn lauweren, maar nam hij The Richmond sessions op met een keur van muzikanten uit Virginia.

Daarop staan veel klassiekers op die Sherman in een uiterst levendig jasje stak met invloeden uit gospel, blues en country. Daarbij zingt hij ook nog eens soulvoller dan ooit, zodat zijn album die van de Holmes Brothers naar de kroon steekt.

Daarom draaien we vanavond drie songs van die plaat en telkens een andere versie van datzelfde nummer: zo kwamen Kara Grainger, Ry Cooder en Ben Harper ook in De Rode Draad van vanavond terecht….

De Rode Draad van Kippenvel 513 van 5 september: Steely Dan’s Walter Becker

zondag, september 3rd, 2017

Van sommige nieuws wil je niet dat het waar is. Het telefoontje van mijn zoon vervulde mij dan ook met ongeloof: teletekst meldde de dood van Walter Becker op zondagnamiddag 3 september.

Het stond er overigens echt, op pagina 126, en ook de website van Rolling Stone meldde het, compleet met een even korte als liefdevolle boodschap van Becker’s partner in crime Donald Fagen: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 509 van 11 juli

dinsdag, juli 11th, 2017

Ooit zat de Amerikaan Eric Kerns in de Nederlandse rootsband Swamp Chicken, die vooral in en rond Utrecht bekend werd. Dat was geheel ten onrechte, want hun enige album, Chicken Madness uit 2011, was een kei van een plaat met invloeden van onder meer Little Feat.

Zelf kwamen we er ook pas een paar jaar later achter dat dat album er was, maar toen hebben we het alsnog met veel plezier gerecenseerd en er vanaf dat moment regelmatig een nummer van gedraaid.

De groep leek echter van de aardboden verdwenen, al traden de mannen heel incidenteel nog wel eens op in het Utrechtse ’t Oude Pothuys, maar dan als tributeband voor Little Feat en the Band.

Geen slechte keus als je op zoek band naar iconen, maar het zou toch mooi zijn als ze hun eigen muziek centraal zouden stellen.

Recent kwam vrij onverwacht het eerste soloalbum van Eric Kerns uit. Hoewel daarop ook regelmatig zachtjes wordt geswingd, is het een veel introspectievere plaat met invloeden uit folk en country.

Alle reden dus om deze veteraan centraal te stellen in De Rode Draad. Dan kunnen we behalve Swamp Chicken en een nieuwe song van Kerns tenslotte ook die twee invloeden weer eens draaien……