Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 556 van 14 augustus

dinsdag, augustus 14th, 2018

In De Rode Draad rusten we uit van onze reis over de road in een naamloos provinciestadje. Dat doen we vanavond met songs over kinderen én hun ouders natuurlijk. Die zijn voor jou, luisteraar, maar ook voor Eva. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 555 van 31 juli: the road 6

dinsdag, juli 31st, 2018

Zo langzamerhand weten we ook niet meer waar we uitkomen met De Rode Draad over ‘the road’, noch waar we precies zijn.

Dat de snelweg verslavend is, blijkt wel uit onze Rode Draden van de afgelopen weken. Vijf keer reisen we al met in totaal negentien songs langs de wegen die werden bezongen door de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt Ann en het duo Verbraak/Van Bijnen, maar vanavond zorgen Jackson Browne, Talking Heads, John Lester en Marcia Ball voor nieuwe avonturen.

Wij parafraseren het gedicht ‘Ithaka’ van de ooit erg in de mode zijnde Griekse dichter Kavafis maar even door te zeggen dat je bestemming uiteindelijk wel je doel is, maar dat de reis zelf maar beter boeiend kan zijn….

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 554 van 24 juli: de innige band tussen Bonnie Raitt en Jon Cleary

dinsdag, juli 24th, 2018

In De Rode Draad van vanavond onderbreken we onze schijnbaar eindeloze reis langs wegen die nog nergens naartoe gaan voor de innige band tussen Bonnie Raitt en toetsenist Jon Cleary.

Cleary speelde van 1999 tot 2009 in Raitt’s band, zowel in de studio als live, terwijl ze ook drie songs van hem opnam. Ook noemde ze hem het negende wereldwonder.

Nu is hij weer met Raitt  op tournee als haar toetsenist, terwijl hij toch ook net ‘Dyna-Mite’ heeft uitgebracht, zijn eigen achtste soloalbum.

Reden genoeg om de band tussen die twee nog maar eens te belichten in vier songs.

 

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 553 van 17 juli: The road 5

dinsdag, juli 17th, 2018

Dat de snelweg verslavend is, blijkt wel uit onze Rode Draden van de afgelopen weken. Inmiddels hebben we namelijk al vier afleveringen van ‘The road’ achter de rug en we hebben er inclusief die van vanavond nog zeker twee klaar.

De Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby solo, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell en Kenny White namen ons tijdens die vier afleveringen bij de hand.

Dat is prachtig gezelschap en vanavond komen deze en volgende week nog wat klinkende namen hij.Vanavond laten wij ons namelijk leiden door Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt Ann en het duo Verbraak/Van Bijnen, dat een gloednieuwe duit in ons zakje doet van hun zojuist verschenen tweede album Endless road…. What’s in a name, inderdaad.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 552: Little Feat on the road

dinsdag, juli 10th, 2018

Het was lang stil rond Little Feat, angstwekkend lang.

Verontrustend was niet, dat hun recentste album alweer dateert uit 2012, maar dat ze ook niet meer optraden.

Het legendarische Little Feat onderging allerlei bezettingswisselingen, hoewel de kern altijd dezelfde bleef en een andere constante was het feit dat ze zeer regelmatig door de VS trokken voor series optredens.

Daaraan kwam een einde toen zanger/slidegitarist Paul Barrere te kampen kreeg met ernstige gezondheidsproblemen. Dat inmiddels Funky Feat regelmatig optredens deed, maakte de zaak er ook niet begrijpelijker op.

Die satelliet bestaat namelijk uit gitarist/trompettist Fred Tackett, bassist Kenney Gradney en drummer Gabe Ford, aangevuld met Paul Barrere inderdaad…..

Toetsenist Bill Payne en percussionist Sam Clayton ontbreken in die bezetting en dat deed ons de wenkbrauwen fronsen: was het uiteenvallen van Little Feat aanstaande? Dat zou een roemloos einde zijn voor de groep zo’n vijftig jaar had bestaan (met een onderbreking tussen 1979 en 1988, inderdaad).

Nu zijn echter weer acht optredens aangekondigd tussen 15 juli en 11 augustus: Little Feat is weer tot leven gewekt!

Dat is een mooie gelegenheid eens uitgebreid stil te staan bij die verschillende incarnaties: die met Lowell George als boegbeeld, componist, slidegitarist en onbetwist leider, die met Bill Payne als zanger, die met krachtzanger Craig Fuller als vervanger van de overleden Lowell George, die met de verrassende keuze voor achtergrondzangeres Shaun Murphy én die met de natuurlijke, ironisch zingende en prachtig slide spelende Paul Barrere als voorman.

Hun loopbaan overziend, begrijpen we er helemaal niets van dat Little Feat nog altijd niet is opgenomen in de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame.

Doordat we al vier afleveringen van De Rode Draad aan ‘the road’ wijdden, kozen we voor liveopnamen van 1973 tot 2005, afkomstig van een enkele bootleg en van albums die de band zelf uitbracht.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 551 van 3 juli: The road 4

dinsdag, juli 3rd, 2018

Zelf vinden we drie afleveringen van De Rode Draad over hetzelfde thema al een heleboel, maar aan songs met ‘road’ in de titel lijkt voorlopig maar geen einde te komen.

De Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby solo, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor en David Philips zongen er de afgelopen weken al over, maar vanavond is de beurt aan Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell en Kenny White.

Er zitten dus bog meer klassieke songs in De Rode Draad, terwijl die van Kenny White dat verdient te worden en dan niet doordat David Crosby de achtergrondkoortjes zingt…

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 550 van 26 juni: The road 3

dinsdag, juni 26th, 2018

We zijn inmiddels al twee weken onderweg met de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby solo en Rachel Garlin, maar nog altijd zijn we niet aangekomen.

Vanavond vervolgen we onze tocht met Ray Chrles, James Taylor en David Philips, al weten we slechts zeker dat we volgende week uitkomen bij deel vier van De Rode Draad over The Road.

Of dat alles tot iets leidt behalve mooie muziek…..

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 548 van 12 juni: The road 2

dinsdag, juni 19th, 2018

Verleden week gingen we de weg op met de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols en Frédérique Spigt & Roel Spanjers. Zij probeerden het mysterie te vangen van onderweg zijn: letterlijk van het ene optreden naar het andere of de figuurlijke levensreis.

Teleurgesteld of  nieuwsgierig, verloren of verliefd zongen zij over ‘the road’ en vanavond doen Crosby, Stills, Nash en Young dat, maar ook de Texaanse soulzanger Malford Milligan, David Crosby solo en Rachel Garlin.

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 548 van 12 juni: The road 1

dinsdag, juni 12th, 2018

‘the road’ is een mythisch begrip: vrijheid en een nieuwe begin, eindeloos worden voorgejaagd door niet te temmen omstandigheden zonder ooit ergens thuis te zijn of een metafoor voor het leven, waarbij de reis belangrijker is dan het doel?

Geen groep kent ‘the road’ zo goed als popmuzikanten met hun soms eindeloze tournees, al kunnen acteurs er ook wat van. Toch gaan die vaak elke avond terug naar huis, terwijl popmusici dooreizen van het ene podium naar het andere over alweer een weg.

Natuurlijk zijn er ook allerlei andere wegen: vanavond doen de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols en Frédérique Spigt & Roel Spanjers verslag in deel 1, maar volgende week zetten we onze reis voor met anderen.

 

De Rode Draad van Kippenvel 547 van 5 juni: ‘Jersey girl’ of ‘Jordanese schat’?

dinsdag, juni 5th, 2018

Dat JP den Tex in oktober in het Betty Asfalt Complex twee avonden lang Tom Waits onder de loep neemt onder de titel ‘Tom Waits ontnuchterd’ doet ons deugd. Wij zijn namelijk al jaren fan van beiden.

Of Den Tex erin zal slagen Waits te ontleden is de vraag, want de dwarse grommer houdt zijn lippen stijf op elkaar als het om zijn eigen leven gaat en de werelden die hij oproept in zijn songs zijn lang niet altijd autobiografisch. Dat hopen we althans voor hem, Kathleen Brennan en hun kinderen…

Den Tex deed ooit trouwens al eerder een song van Waits in een eigen bewerking, al scoorde hij er niet zo’n hit mee als Springsteen met zijn cover van hetzelfde nummer.

Toen Den Tex met Kees Prins en Paul de Munnik door Nederland reisde en het album ‘Op weg naar huis’ opnam, was er plaats voor een naar Amsterdamse maat getransformeerde ‘Jersey girl’, dat herschreven werd  en herdoopt tot ‘Jordanese schat’.

Een mooie reden om Waits’ origineel daaraan te koppelen en die versie van de jazzy zangeres Holly Cole ertussen te plakken. Zij maakte in 1995 al ‘Temptation’, vol stemmige Waits-covers

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!