Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 541 van 17 april: Abel de Lange, Ricky Koole en de Bayou Mosquitos

dinsdag, april 17th, 2018

Bayou Mosquito’s-voorman Abel de Lange blijkt elke maand een rootsy muziekavond te organiseren in het Amsterdamse Bety Asfalt Complex.

Op woensdag 18 april is Ricky Koole daar vanaf 20:30 uur te gast, een zangeres die de rootsmuziek de rootsmuziek promoot op haar albums en in muzikale theatervoorstellingen, al dan niet met echtgenoot en verklaard popprofessor Leo Blokhuis.

Zij komt daar om songs te zingen van haar recente ‘Ricky Koole with Ocobar’, al nemen de Bayou Mosquitos de uitdaging aan haar begeleiders te zijn.

Haar nieuwe hebben wij (nog) niet, maar wel een paar van haar eerdere albums, terwijl we ook de twee albums van de Bayou Mosquitos hebben.

Daarmee is De Rode Draad van vanavond dus verzekerd, want Koole is ook bij ons de frontvrouw met twee songs. Net als de Bayou Mosquitos reist zij graag af naar New Orleans, maar we draaien ook een van haar mooie, gelaagde ballads.

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 540 van 10 april: Martin Luther King

dinsdag, april 10th, 2018

Natuurlijk, de datum waarop Martin Luther King in 1968 werd vermoord was 4 april en ook de herdenkingen en documentaires waren dus verleden week.

Of we daarmee achter de feiten aanlopen? Gezien de vele raciale incidenten van de laatste tijd in de VS helaas niet….

Daarom vanavond songs van Fanny Lou Hamer, Ben Harper en Carl Carlton & the Songdogs en om in de stemming te komen een in ieder geval qua thematiek verwante song van Marc Cohn, die ook qua titel goed aansluit bij het thema….

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 539 van 3 april: albums die ook in NPR’s top honderdvijftig van beste door vrouwen gemaakte albums moeten staan

dinsdag, april 3rd, 2018

Verleden week draaiden we in De Rode Draad songs van de albums uit de top hondervijftig van de NPR, waarin de beste albums staan die door vrouwen zijn gemaakt. Die lijst is samengesteld door vrouwen die werken voor de publieke Amerikaanse radio.

Vanavond draaien we in De Rode Draad als antwoord daarop songs van albums die níet in die Top honderdvijftig staan, maar daar wél in thuishoren.

We hebben namelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid suggesties te doen voor een lijst die door het publiek wordt samengesteld en selecteerden daarvoor vrouwen die wij hoogachtend en in sommige gevallen zelfs liefhebben.

 

Toen we NPR’s formulier gingen invullen bleken het er niet het maximale aantal van tien te zijn, maar elf. Met bloedend hart moesten we er toen een laten afvallen, maar van dat album draaien we vanavond uiteraard ook een songs.

Dat betekent aan het eind van het eerste uur al twee tracks en het hele tweede uur ook met onder anderen Shawn Colvin en Jude Johnstone, Kris Delmhorst en Krista Detor, Louise Taylor en Gretchen Peters. Dat is toch weer twee uur muziek voor wie wil luisteren!

 

De Rode Draad van Kippenvel 538 van 27 maart: een selectie uit de tophonderdvijftig van beste albums van vrouwen

dinsdag, maart 27th, 2018

Meestal is De Rode Draad drie, vier of vijf nummers lang, maar vanavond spannen we in het tweede uur een uur lang De Rode Draad met songs uit de tophonderdvijftig van de beste albums gemaakt vrouwelijke artiesten die vrouwelijke werknemers van de Amerikaanse publieke omroep, de National Public Radio, samenstelden.

Wij hebben die albums lang niet allemaal, want we vinden ze zelf ook niet allemaal even goed, maar wij lichtten er dus uit wat we zelf ook prachtig vinden. Dat betekent dus Joni Mitchell, maar ook Ani DiFranco en Labelle, maar ook Tori Amos en nog vijf andere grote vrouwen uit de popmuziek en omstreken. Dat is dus zoals altijd weer twee uur muziek voor wie wil luisteren……. (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 537 van 20 maart: JP den Tex onrafelt Lou Reed….

dinsdag, maart 20th, 2018

Singer-songwriter JP den Tex staat twee avonden in het Amsterdamse Betty Asfalt Theater met ‘Lou Reed ontrafeld’.

Op dat podium gaat Den Tex samen met muzikale gasten op het podium ‘de controversiële rafelranden van het enfant terrible’ onderzoeken.

Daarbij staan de volgende vragen centraal: Was Reed werkelijk zo’n onaardige persoonlijkheid? Speelde hij vooral ‘Lou Reed’, of was hij het ook echt?

Den Tex gaat met behulp van Reed’s liedjes, mooie Nederlandse vertalingen, relevante achtergronden en sappige anekdotes op zoek naar antwoorden. Hij doet dat samen met  Edo Donkers, Jim de Groot, Vera van der Poel, Kees Prins en violist Diederik van Wassenaer.

Alle reden dus om van Den Tex, Donkers, Van der Poel en Prins songs te draaien. Van De Groot en Reed draaien we niets, want zij ontbreken in onze verzameling en Van wassenaer is een side man die bijvoorbeeld meespeelt op songs van ‘Wolf!’.

Van de eerste is dat nog wel voorstelbaar, maar Reed is vanavond opeens een gapend gat in onze cd-kasten….

Songs dus van Den Tex’ ‘Wolf!’, van Donkers ‘fortress’, Van der Poels ‘Time versus time’ en van Prins een song uit de tijd dat hij een van de voormannen was van Moondogs, een groep met onder anderen Vincent van Warmerdam en Hein Offermans, én een uit 2007. Toen toerden Prins en Den Tex in 2007 samen met Paul de Munnik door het land met de voorstelling ‘Op weg naar huis’, waarvan de liedjes ook op het album van die naam stonden.

Meer info voor ‘Lou reed ontrafeld’: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 536 van 13 maart: de melkboer!

dinsdag, maart 13th, 2018

In De Rode Draad van vanavond draaien we drie songs waarin de melkboer voorkomt en inderdaad, dat hadden we zelf ook nooit durven dromen, want  is dat inmiddels een uitgestorven beroep. Toch komt hij prominent voor in songs van Eric Clapton en De Dijk, terwijl hij in het nummer van Donald Fagen een toch belangrijke bijrol vervult.

Ook eren we zo Huub van der Lubbe, die voor zijn teksten de Lennaert Nijgh Prijs kreeg van BUMA (en daarmee bedoelen we de organisatie…..).

De Rode Draad van Kippenvel 535 van 6 maart: de Matthews Southern Comfort herboren

dinsdag, maart 6th, 2018

In De Rode Draad stellen we de nieuwe bezetting van Matthews Southern Comfort centraal: die band opereert in een voor driekwart Nederlandse bezetting van geïnspireerde veteranen.

Kern is natuurlijk nog altijd Iain Matthews, ooit lid van Fairport Convention en oprichter van de band die naar hem was vernoemd en naar een vermoedelijk fictieve Amerikaanse bourbon.

Mattthews schreef voor zijn nieuwe ‘Like a radio’ elf songs, nam twee van zijn oudjes opnieuw op en voegde er een nummer van James Taylor aan toe en een van Carole King.

Hij vroeg opnieuw toetsenist Bart de Win en gitarist-producer BJ Baartmans, maar deze keer ook singer-songwriter Eric Devries.

De vier maakten met steun van drummer Sjoerd van Bommel een dijk van een album, dus vanavond daarvan een song en nummers van Bart de Wim, Eric Devries en BJ Baartmans, maar ook van de band waarin de laatste drie dan weer samenspelen met Van Bommel: Hidden Agenda Deluxe.

De Rode Draad van Kippenvel 534 van 27 februari: Paul Simon’s Homeward Bound Farewell Tour plus

dinsdag, februari 27th, 2018

In De Rode Draad lopen we vooruit op de tournee van Paul Simon met James Taylor en Bonnie Raitt in het voorprogramma, zoals zij bijvoorbeeld in Londen te zien en te horen zullen zijn.

Bonnie Raitt knoopt daar meteen een Europese tournee aan vast en komt dan naar Tilburgs 013 met toetsenist Jon Cleary in haar band en misschien ook in haar voorprogramma.

Alle reden dus om van alle vier acts een live-nummer te draaien, hoewel dat bij Paul Simon nog enige moeite kostte. Live-uitvoeringen van zijn songs voegen weinig tot niets toe aan de originelen, dus daar hadden we weinig keus in onze cd-collectie…..

De Rode Draad van Kippenvel 533 van 20 februari

dinsdag, februari 20th, 2018

In De Rode Draad van vanavond staan Mr en Mrs Jones centraal als symbool van nog niet in vervulling gegane dromen, uiterlijke schijn, afgunst en ondergang, maar vooral van mooie songs van Little Feat, Talking Heads, Counting Crows, Gerry Spehar en Rickie Lee Jones zelf, natuurlijk. Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 532 van 13 februari: Mardi gras in New Orleans

dinsdag, februari 13th, 2018

Met carnaval hebben wij nog steeds niets, maar het is tegelijkertijd Mari gras in New Orleans.

Nu kan het zijn, dat wij die variant van carnaval idealiseren, want we zijn er nog nooit bij geweest. Als we de kenmerkende Mardi gras-songs horen die nu vast ook in New Orleans te horen zijn, krijgen we er echter heel veel zin in.

Tenslotte kun je ook zo veel mogelijk wegblijven uit Bourbon Street, maar wel naar de parades gaan kijken van de praalwagen en de door de straten trekkende blaasorkesten.

Vanavond draaien we daarom een uur lang allerlei klassiekers en persoonlijke favorieten, variërend van Professor Longhair tot Trombone Shorty, van Chuck E. Weiss tot Tommy Malone en  van de Wild Tchoupitoulas tot Anders Osborne…….

De column ‘Hoe het was’ vind je in de categorie Columns.