Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 6585 van 9 april: ontsluiert JP den Tex Joni Mitchell?

dinsdag, april 9th, 2019

In De Rode Draad geven we ruim baan aan JP den Tex en het gezelschap waarmee hij Joni Mitchell gaat proberen te ontsluieren: Edo Donkers, Vera van der Poel, Paul de Munnik, Marijn Weerdenburg en JP den Tex zingen haar songs in vertaling en vertellen relevante verhalen en smeuïge anekdotes, die haar van relief voorzien. Dat is zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 584 van 2 april: gitaren op Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival of blazers?

dinsdag, april 2nd, 2019

Natuurlijk, wij zijn grote fans van een fijne gitaarsolo, mits met gevoel gespeeld.

Toch zijn er veel songs waarin de gitaar alleen het mooie weer niet maakt en aan de klassieke, vingervlugge gitaarbeul hebben wij helemaal een broertje dood.

Of we dan ook naar Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival zouden gaan als we er om de hoek woonden, blijft dan ook de vraag. Hoewel: met fijne acts als Bonnie Raitt, Los Lobos, Keb Mo en de Tedeschi Trucks Band zou dat best eens kunnen, helemaal als die allemáál voor blazers zouden willen zorgen.

Daarom doen we vanavond vijf keer alsof, want ook Clapton gebruikte op zijn gelijknamige album uit 2010 regelmatig blazers…..

De Rode Draad van Kippenvel 583 van 26 maart

dinsdag, maart 26th, 2019

Hoewel de trein in de VS traditioneel een slechte naam heeft, is het ook bij uitstek een romantisch symbool: met één centrale koplamp aan razend door de nacht op weg naar een verre bestemming met aan boord verloren zielen op zoek naar ….. ja, naar wat eigenlijk?

Nog mysterieuzer is de ghost train en laat die vanavond nu het onderwerp van De Rode Draad zijn: we stappen in bij de Counting Crows, Nostoc en Marc Cohn.

Waar ze ons mee naartoe nemen, weten we niet helemaal zeker, maar Kippenvel is in ieder geval zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

De Rode Draad van Kippenvel 582 van 19 maart

dinsdag, maart 19th, 2019

Eigenlijk is singer-songwriter Rick treffers vanavond de Rode Draad, want hij staat central in onze twee uur durende Kippenvel.

Vanavond draaien we ongetwijfeld songs van zijn groep Mist, van zijn twee Nederlandstalige soloalbums en van zijn favorieten als Midlake en Grandaddy, Leonard Cohen en Talk Talk, al kan dat ook solowerk van Mark Hollis worden, terwijl Treffers ook nog live gaat splelen en zingen en misschien een stukje voorleest uit zijn roman ‘Ik wou dat ik jouw leven had’.

Toch is het ook weer bijna volle maan: a.s. donderdag is het zover. Het liefst zouden we dus ook nog songs over de maan willen draaien van Joni Mitchell, Donald Fagen, de Neville Brothers en Krista Detor. Of dat lukt?

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 581 van 12 maart

dinsdag, maart 12th, 2019

In de Rode Draad van vanavond draaien we vier songs die in ieder geval een woord gemeen, hebben, al is het niet veel meer dan dat.

Elk verband met een bestaand land berust dan ook louter op toeval, maar in de vier songtitels komt steeds ‘China’, ‘Chinese’ of ‘china’ voor.

Lowell George, Joni Mitchell, Tori Amos en Little Feat zingen dan ook over een breed scala aan onderwerpen: de drug van die naam, het verloren gaan van jeugdjaren en de Chinese muur én Chinees porselein, terwijl Little Feat het persoonlijke en het politieke impressionistisch verenigt…..

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 580 van 5 maart

dinsdag, maart 5th, 2019

In De Rode Draad brengen we vanavond een lang bezoek aan New Orleans, althans in gedachten, want ook daar is het carnaval, al heet het Mardi gras: carnavalskrakers dus van de Hawkettes, Professor Longhair en de Wild Magnolia , maar ook songs van de Subdudes én voorman Tommy Malone solo, de in ieder gezelschap vreemde eend Chuck E. Weiss en Dennis Cavalier en nog een paar anderen. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

 

De Rode Draad van Kippenvel 579 van 26 februari: vijftig jaar Little Feat

dinsdag, februari 26th, 2019

In De Rode Draad vieren we dat Little Feat vijftig jaar bestaat, nou ja: vijftig jaar geleden werd opgericht, in vijf nummers, want de band kende vijf bezettingen: de oerbezetting van Richie Hayward, bassist Roy Estrada, toetsenist Bill Payne en zanger-gitarist Lowell George, de bezetting vanaf ‘Dixie Chicken’, waarin Kenney Gradney bas gaat spelen en percussionist Sam Clayton en gitarist-zanger Paul Barrére er ook bij komen.

Na het uiteenvallen door Lowell George’s dood komt de groep in 1988 weer bijeen met nieuwe zanger Craig Fuller én vriend Fred Tackett, daarna wordt Shaun Murphy de zangeres en nadat zij uit de groep is verdwenen wordt Gabe Ford de nieuwe drummer na Hayward’s overlijden.

De Rode Draad van Kippenvel 579 van 19 februari: de supersneeuwmaan?

dinsdag, februari 19th, 2019

Helemaal zeker weten we het nog niet, want vanavond zijn Jaap Boots en Ruud Houweling twee uur te gast in Kippenvel en natuurlijk staan zij centraal, maar eigenlijk willen we vanavond een aantal songs draaien met de maan als onderwerp.

Boots en Houweling brengen hun eigen favoriete tracks mee en doen ieder ook een aantal livenummers, maar tegelijkertijd is het vanavond volle maan en bovendien is het de tweede van het jaar.

Die wordt de supersneeuwmaan genoemd: een supermaan doordat de afstand tussen de aarde en de maan zo klein is als hij maar kan zijn, want iets na acht uur vanavond is die met 356.763 kilometer de kleinste afstand van dit hele jaar.

De naam ‘sneeuwmaan’ ontstond dan weer toen een Amerikaanse indianenstam die gaf aan de tweede volle maan van het jaar. Rond de tijd van die volle maan viel er immers vaak sneeuw.

Fans van ‘In de ban van de ring’ van Tolkien zijn misschien teleurgesteld dat het verschijnsel niet is vernoemd naar het paard van koning Théoden van het stoere ruitervolk van Rohan, maar het is niet anders.

Al met al een mooie gelegenheid om songs van Tom Waits, Van Morrison, Joni Mitchell, Donald Fagen, Michelle White, Ciara Sidine en Helen Rose te draaien, maar of ze de uitzending van vanavond allemaal halen, betwijfelen we: het wordt dringen vanavond……

De Rode Draad van Kippenvel 577 van 12 februari

dinsdag, februari 12th, 2019

Het nieuws dat Lyndsey Buckingham niet alleen acute openhartchirurgie onderging, maar daardoor ook nog schade aan zijn stembanden overhield, kwam als een schok.

Dat laatste is vermoedelijk het gevoel van een fout bij het incuberen, maar met die constatering is dat probleem nog niet opgelost.

Het is wel de acute aanleiding om Stevie Nicks en Buckingham nog maar eens bij elkaar te brengen, al is dat in het echte leven onwaarschijnlijk: tenslotte lijken zij en Mick Fleetwood de kwade genieën die de Buckingham’s verwijdering uit de groep in gang hebben gezet.

Dan nemen we meteen maar nieuwe leden Neil Finn en Mike Campbell mee: dat kan namelijk alles bij elkaar toch in slechts drie songs: een van Crowded House, Finn’s voertuig, dan Stevie Nicks samen met het door Tom Petty en schaduw Mike Campbell geschreven en door de Heartbrekaers gespeelde ‘Stop dragging my heart around’ van haar soloalbum ‘Bella donna’ uit 1981 en een Buckingham’s songs van ‘Tusk’, waarin je muzikale verwijdering al duidelijk hoort doorklinken.

 

De Rode Draad van Kippenvel 576 van 5 februari : The Road 11

dinsdag, februari 5th, 2019

Sinds 12 juni vorig jaar zijn we met onderbrekingen in De Rode Draad aan het zwerven over allerlei wegen vanwege het thema The Road.

Toegegeven, we bleven regelmatig een weekje op dezelfde plek, doordat we een interessante en soms ook actuele zijweg insloegen, maar in tien eerdere afleveringen regen we een ook voor ons onverwacht lange, indrukwekkende reeks songs aaneen: van Little Feat, de Beatles, Sheryl Crow, Danni Nichols, Frédérique Spigt & Roel Spanjers, Crosby, Stills, Nash & Young, Malford Milligan, David Crosby, Rachel Garlin, Ray Charles, James Taylor, David Philips, Bonnie Raitt, Jackson Browne, Joni Mitchell, Kenny White, Neil Young, De Dijk, Bonnie Raitt, het duo Verbraak/Van Bijnen, Talking Heads, Marcia Ball, John Lester, Wilson & Moore, Deanna Cartea, Big Daddy Wilson, Ciara Sidine, Shawn Colvin, Tom Waits, Michelle White en Achilles Wheel, Chris Rea, StevieAnn, The Numbers Band en Frédérique Spigt samen met Roel Spanjer, Tom Petty, Ciara Sidine en de Johnny Max Band.

Daarbij zijn veel namen die je alleen bij ons op de radio hoort en daar zijn we tegelijk een beetje treurig van en trots op.

In De Rode Draad zwerven we vanavond vermoedelijk voor de laatste keer nog maar eens met songs van James Taylor, Amelia White en Big Daddy Wilson in aflevering elf van The Road. Dat is dus zoals altijd twee uur muziek voor wie wil luisteren.

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!