Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 643 van 4 augustus: volle maan V

dinsdag, augustus 4th, 2020

De laatste keer dat we een Rode Draad weidden aan de volle maan, was alweer 7 april.

Dat was de vierde aflevering aan een serie waaraan we alleen een nieuw deel toevoegen als het volle maan is op dinsdag, of op maandag of woensdag natuurlijk…

Gisteren was het weer eens zover, al was de maan beter zichtbaar op zaterdag- en zondagavond.

We grijpen dan ook onze kans met songs van Van Morrison, Paul Simon, David Sylvian en de geheel in het niets opgeloste Nederlandse singer-songwriter Jess.

In vorige afleveringen van De Rode Draad net de maan als thema draaiden we als songs van Joan Osborne, JJ Cale, Jeffrey Halford and the Healers, Wendy MaHarry, Little Feat, Tom Waits, Ilse DeLange en Krista Detor, Joni Mitchell, Michelle White, Kenny White en Theo Sieben. Dat is dus weer twee uur muziek voor wie wil luisteren tussen acht en tien!

De Rode Draad van Kippenvel 642 van 28 juli: de canyon

dinsdag, juli 28th, 2020

Laurel Canyon was in eind jaren zestig de verzamelplaats van de hippe generatie van toen: Joni Mitchell, Graham Nash, Neil Young, Carole King, Brian Wilson, James Taylor, leden van de Byrds, de Eagles en Buffalo Springfield, Jackson Browne, Linda Ronstadt en Harry Nilsson, terwijl ook relatieve lichtgewichten als Peter Tork en Mickey Dolenz van de Monkees er resideerden.

Over Laurel Canyon verschenen recent twee documentaires: het gelijknamige ‘Laurel Canyon’ inderdaad en ‘Echo in the canyon’.

Toch is De Rode Draad van vanavond slechts met een heel dun knoopje verbonden met die fameuze woonplaats van de sterren: Joni Mitchell zingt er weliswaar over, maar welke canyon Marc Cohn precies bedoelt, blijft onduidelijk, terwijl Greg Copeland Coldwater Canyon bezingt, een gebied dat net om de hoek zou liggen…..

Of die drie canyons nu op een oude, stoffige landkaart zijn terug te vinden of niet: het levert drie mooie songs op te midden van al die andere prachtnummers tussen acht en tien.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 641 van 14 juli: het gat II

dinsdag, juli 14th, 2020

Nadat we het verleden week al zeer naar ons zin hadden in het door onszelf gegraven gat met de Beatles, Steely Dan, Paul Simon en de Blind Boys of Alabama, vallen we daar ook vanavond weer met volle overtuiging in.

We vinden daar vanavond namelijk gezelschap van de eerste orde: Tom Waits, de Weight Band en Matthews Southern Comfort bezingen op hun eigen manier dat thema.

Opvallende voetnoot is dat we verleden week inderdaad een zinderende cover draaiden van Tom Waits’  ‘Way down in the hole’, afkomstig van zijn ‘Frank’s wild years’.

Die zongen de Blind Boys of Alabama op hun comebackalbum ‘Spirit of the century’ misschien nog wel bezielder dan Waits zelf.

 

Wil je je je eigen mening vormen? Tot vanavond tussen acht en tien, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 640 van 7 juli: vallen in een spreekwoordelijk gat I

dinsdag, juli 7th, 2020

Vanavond vallen we in een gat, maar dat doen we dan wel vol overgave.

Daar vinden we namelijk erg goed gezelschap: de Beatles, Steely Dan, Paul Simon en de Blind Boys of Alabama zongen allemaal over een gat, zij het dat de teksten verder weinig verband vertonen.

Dat hoeft ook niet, want De Rode Draad is zoals altijd slechts een excuus om goede songs te draaien.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 639: de fourth of July, Independence Day

dinsdag, juni 30th, 2020

Vanavond lopen we uit op de fourth of Jyly, ofwel Independence Day.

Dat is uiteraard een van de belangrijkste Amerikaanse feestdagen, want op 4 juli 1776 werd de Declaration of Independence goedgekeurd door het Tweede Continentale Congres.

Toch zou die nationale feestdag net zo goed 2 juli kunnen zijn, want toen werd het besluit tot onafhankelijkheid genomen.

De dagen erna werd de tekst voor de onafhankelijkheidsverklaring opgesteld door onder anderen Thomas Jefferson, besproken en goedgekeurd op de vierde.

Vanavond lopen we op die dag vooruit met songs van Joni Mitchell, Ani DiFranco en Rich DePaolo, die daar ieder een eigen kijk op hebben.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 638 van 23 juni: ‘From my home to yours’, rock and roll radio en meer

dinsdag, juni 23rd, 2020

Vanavond wijden we de Rode Draad aan een van onze grote liefdes: de radio.

Die onvoorwaardelijke gevoelens belijden we weliswaar elke week twee uur, maar deze keer benadrukken we die nog maar eens extra met songs die op een of andere manier met het fenomeen radio te maken hebben en de zeggingskracht ervan.

De directe oorzaak is het vlammende begin van de zesde aflevering van Bruce Springsteen’s radioprogramma ‘From my home to yours’, waarin hij op niet mis te verstane wijze Donald Trump de mantel uitveegde.

Nu weten wij weliswaar allemaal dat Trump daarvan helemaal niet onder de indruk zal zijn en dat Springsteen dus voornamelijk voor eigen parochie preekte, maar misschien trok hij al doende twijfelende Amerikanen over de streep.

Eerlijk gezegd is deze Rode Draad een uitbreiding van een uit januari 2013, maar niet alleen hebben we er een nummer aan toegevoegd, dat is alweer een hele tijd geleden. Ook nemen we maar even aan dat je van goede muziek nooit genoeg krijgt en dat je dus met plezier zult luisteren naar Donald Fagen, Chris Whitley, Ray LaMontagne, Deanna Cartea en Matthews Southern Comfort.

 

 

De Rode Draad van Kippenvel 637 van dinsdag 16 juni: Flip Noorman en Leonard Cohen

dinsdag, juni 16th, 2020

Singer-songwriter Flip Noorman maakte veel indruk met zijn drie albums, maar ging na de tournee bij ‘De big one’ opnieuw optreden met hertalingen van songs van Leonard Cohen.

Dat is een van Noormans helden, want diens invloed is in sommige songs van zijn debuut ‘Bellse parese’ op een goede manier overduidelijk.

Noorman liet die voorstelling filmen en die wordt a.s vrijdag, zaterdag en zondag vertoond in een drive-inbioscoop in Amsterdam-Noord.

Daarom rijgen wij in de Rode Draad van vanavond vier songs aaneen met Leonard Cohen en Flip Noorman als verband, hoewel de door Christina Friis opgenomen song van Joni Mitchell en die van la Mitchell zelf wel over Cohen gaan, maar niet over Noorman.

 

Recensies van ‘Bellse parese’ en ‘De Big one’ vind je in de categorie singer-songwriter.

De Rode Draad van Kippenvel 636 van 9 juni: I will rise

dinsdag, juni 9th, 2020

Vanavond staan we voor de twee keer stil bij de droeve dood van George Floyd in Minneapolis en de daaropvolgende wereldwijde protesten.

Dat doen we met songs van Solomon Burke plus de Blind Boys of Alabama, Ben Harper’s ‘I will rise’, gebaseerd op een gedicht Maya Angelou, een kritische song van de Canadese Kat Danser over de VS en een van Mavis Staples van haar album ‘We get by’. Daarvan werden de songs niet alleen geschreven door Harper, maar ook geproduceerd.

De Rode Draad van Kippenvel 635 van 2 juni: Rodney King en daarna

dinsdag, juni 2nd, 2020

De tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd beheerst al dagen het nieuws en deed ons terugdenken aan de song die Ben Harper ooit op zijn debuut ‘Welcome to the cruel world’ zette: ‘Like a king’.

Het ging over hoe de zwarte Amerikaan Rodney King op een snelweg in Los Angeles op 3 maart 1991 door politieagenten werd geslagen met wapenstokken na een achtervolging.

Ook in de jaren daarna zijn er allerlei incidenten geweest waarbij zwarte Amerikanen met veel geweld werden aangehouden of werden neergeschoten zonder aanwijsbare noodzaak.

Dat overdreven geweld tegen Floyd leidt nu in de VS tot allerlei protesten en rellen en de steeds grilliger wordende reactie van Donald Trump daarop.

Omdat wij soms moeite hebben met de realiteit, zetten we vier songs met het woord ‘king’ in de titel op een rijtje, al heeft alleen Ben Harper’s song direct met die tragische actualiteit te maken.

Ook de songs ervoor en erna kun je overigens losjes op dit onderwerp betrekken, dus eigenlijk duurt deze Rode Draad zo’n 35 minuten……

 

Tot vanavond, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 634 van 26 mei: The Band en The Weight Band

dinsdag, mei 26th, 2020

Op 25 mei zou The Band-drummer Levon Helm tachtig jaar geworden zijn.

Dat is een mooi toeval bij deze Rode Draad, maar niet de reden. Dat is dat wij pas recent The Weight Band ontdekten en dan in het bijzonder hun eerste en tot nu toe enige album ‘World gone mad’.

The Weight Band is een groep muzikanten die in het verleden óf in The Band speelden of in Helm’s Midnight Ramble Band. Ze spelen tijdens hun optredens veel songs van die groep, maar hun eigen songs zijn daar direct op geënte en doen er niet erg veel voor onder.

Onze recensie van dat album volgt morgen een keer.

Voeg aan ‘The weight’ van ‘Music from Big pink’ en een dong van ‘World gone mad’  nog Marc Cohn’s hommage aan Helm aan toe en een song van een van zijn protegés waarop de zingende drummer een van de twee drummers was en hebben we weer een mooie Rode Draad.

Tot vanavond dus, tot Kippenvel!