Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘De Rode Draad’ Category

De Rode Draad van Kippenvel 616 van 21 januari

dinsdag, januari 21st, 2020

Nadat we in het eerste deel van Kippenvel 616 voor het laatst albums uit de Kippenvel Top Zoveel 2019 hebben gedraaid, heeft het tweede uur de gewone, onvoorspelbare inhoud compleet met de eerste Rode Draad van het jaar met de even idealistische als pretentieuze titel: Komt ‘ie nog, die liefdesrevolutie? Daarover zingen de Rutles, Stephen Stills, Lenny Kravitz en Bonnie Bishop. Zij doet dat met een song van haar recente album ‘The walk’, een erg goede plaat, maar of dat dat ideaal dichterbij brengt…

De Rode Draad van Kippenvel 612 van 3 december: In wat voor wereld leven we nu eigenlijk? aflevering I

dinsdag, december 3rd, 2019

Het is een cliché natuurlijk, maar tegelijkertijd is de vraag juist daardoor ook weer enorm actueel: In wat voor wereld leven we nu toch eigenlijk?

Uiteraard is de boel nog niet wereldwijd aan kant, maar het lijkt of we nu verder dan ooit verwijderd zijn op een evenwichtige toekomst: niet alleen de natuur, maar ook het politieke milieu wordt meer dan ooit vergiftigd.

Nu zijn wij geen duiders van het nieuws achter het nieuws en daarom laten wij vanavond Arlan Feiles, Gretchen Peters, JJ Grey & Mofro en JMF de vragen maar stellen….

De Rode Draad van Kippenvel 610 van 19 november: Jesse Winchester, singer-songwriter

dinsdag, november 19th, 2019

In De Rode Draad van Kippenvel 610 draaien we drie songs van singer-songwriter Jesse Winchester. Deze Amerikaan ontvluchtte de VS vanwege de dienstplicht die hem vermoedelijk naar Vietnam zou hebben gebracht en woonde als gevolg daarvan decennialang in Canada voordat hij uiteindelijk toch terugkeerde naar de VS.

Hij schreef een groot aantal songs die vooral klassiekers werden in versies van anderen, al maakte hijz elf ook een groot aantal albums.

Dat zijn werk nog steeds door andere acts op waarde wordt geschat, blijkt wel uit de covers die Lyle Lovett en Jim Byrnes van zijn songs maakten. Die draaien we dus, plus een song van Winchester’s ‘A gentleman of leisure’, een album dat hij zelf tot zijn favorieten rekende: (more…)

De Rode Draad van Kippenvel 609 van 5 november: Paul Barrere, de onmisbare schakel in Little Feat

dinsdag, november 5th, 2019

Inmiddels beseffen we het, maar we zijn er nog altijd niet aan gewend: het overlijden van Little Feat’s slidegitarist en zanger Paul Barrere op zaterdag 26 oktober a.s. aan de gevolgen van leverkanker.

Hoewel hij aanvankelijk gitaar speelde in de schaduw van van het even geniale als grillige genie Lowell George, ontworstelde hij zich daaraan van het album ‘Time loves a hero’, ook door George’s steeds grotere verslaving aan allerlei moderne genotmiddelen en zijn daaruit voortvloeiende onberekenbaarheid.

Nadat Little Feat zich zo’n negen jaar na George’s dood hergroepeerde in 1988, werd hij in feite de belangrijkste zanger van de groep ondanks dat Craig Fuller en daarna Shaun Murphy ook jarenlang lid waren van de groep.

Ook werd hij een van de belangrijkste componisten van de groep, al schreef hij vaak met zijn vriend en tweede gitarist Fred Tackett, toetsenist Bill Payne en Fuller en Murphy.

Toch kiezen wij ervoor, vanavond alleen songs te draaien die hij solo schreef.

Daarbij zijn songs die klassiekers werden, maar ook die dat hadden moeten worden: ‘All that you dream’, ‘Hi roller’ en ‘Old folks boogie’ en ‘Down on the farm’ zijn voor elke Feat-fan onomstreden, maar ook ‘Boom box car’, ‘Home ground’ en het ongelooflijk mooie ‘Missin’ you’ zouden dat moeten zijn.

Dat levert vanavond iets meer dan een half uur weemoedradio op, hoewel ook de rest van Kippenvel er maar wezen……

 

Tot vanavond tussen acht en tien, tot Kippenvel!

De Rode Draad van Kippenvel 608: Paul Barrere, de hoeksteen van Little Feat

dinsdag, oktober 22nd, 2019

Hoewel Paul Barrere niet vanaf het begin lid was van Little Feat, beschouwen wij hem toch als het gezicht van die iconische groep.

Hij auditeerde weliswaar als bassist bij de oprichting van de groep, maar werd drie jaar later alsnog ingelijfd toen Roy Estrada Captain Beefheart’s besloot te versterken, maar niet als bassist. Hij werd de tweede gitarist naast Lowell George, of eigenlijk: achter Lowell George, doordat hij niet goed genoeg baste.

Tegelijkertijd werden bassist Kenny Gradney en percussionist Sam Clayton aan de groep toegevoegd met  de revolutionair andere sound van ‘Dixie chicken’ als resultaat.

Na het vierde album ‘Feats don’t fail me now’ werd Barrere’s rol als componist belangrijker, net als die van Bill Payne trouwens, doordat George steeds onberekenbaarder werd door zijn drugsgebruik.

Daarnaast ging Barrere ook vaker de leadzang doen en nadat Little Feat in 1988 weer bijeen kwam, nam hij ook de rol van de slidegitarist van de groep over van de in 1979 overleden George.

Met zijn solo’s en knauwende en vaak ironisch aandoende zang werd hij daarmee het gezicht van Little Feat.

Het nieuws dat hij niet meeging op het derde deel van de jubileumtournee van oktober is, viel ons dan ook rauw op ons dak, temeer daar hij schijnt te worden behandeld voor leverkanker.

Vanavond zetten we hem in vier songs centraal, al hadden we er meer kunnen selecteren.

De Rode Draad van Kippenvel 607 van 15 oktober

dinsdag, oktober 15th, 2019

In De Rode Draad van vanavond gaan we om voor de hand liggende redenen op zoek naar Amerika. We worden daarbij aan de hand genomen door de Simon and Garfunkel uit hun glorietijd, de zelf altijd al uitgesproken Janis Ian, die samen met Ani DiFranco de VS even fel als lang de maat neemt en de zwarte Amerikaanse Demi Evans, die nog altijd in Frankrijk woont en misschien daardoor heftig naar haar Amerika verlangt.

Tot vanavond, tot Kippenvel!

 

De Rode Draad van Kippenvel 606 van 8 oktober: Jon Cleary en Dr. John

dinsdag, oktober 8th, 2019

In de Rode Draad van vanavond staat Jon Cleary centraal: de ideale sideman van Bonnie Raitt is zelf een getalenteerd songschrijver, pianist en zanger, maar breekt nu al zo’n 25 jaar niet door en dat zal dan dus vermoedelijk ook niet meer gebeuren.

Behalve een lang dienstverband bij la Raitt, die hem trouwnes het achtstewereldwonder heeft genoemd, speelde hij ook her end er mee, bijvoorbeeld op ‘Suitcase’ van Keb’ Mo’ en vormde hij tien jaar geleden een duo met jazzgitarist John Scofield op ‘Piety Street’.

Tot zover weinig nieuws, maar in de necrologie van Dr. John die Rolling Stone op de site zette, stond dat Cleary Dr. John vlak voor zijn dood nog opzocht in het verzorgingshuis waar hij verbleef.

Hij bracht een platenspeler mee en een berg oude singles om die voor Dr. John te draaien.

Wat een lieve man is die Cleary toch….

Vanavond dus songs van Cleary zelf, Keb’ Mo’, Bonnie Raitt, Dr. John en Smiley Lewis, want naar verluidt draaide Cleary een ook nummer van hem voor Dr. John.

 

De Rode Draad van Kippenvel 605 van 1 oktober : David Crosby en Steely Dan

dinsdag, oktober 1st, 2019

Op 25 september zong David Crosby mee tijdens een optreden van Steely Dan in Santa Barbara.

Hij zong de koortjes van ‘Home at last’ en schijnt daarvan te hebben genoten, want Steely dan is een van zijn favoriete groepen.

Dat is minder verwonderlijk dan het misschien lijkt, want Crsoby is weliswaar een überhippie, maar mengde in zijn songs behalve folk ook vaak scheuten jazz.

Zijn ‘Déjà vu’ past nu niet speciaal in het stramien van een singer-songwriter, terwijl hij met ‘She’s got to be somewhere’ misschien wel een eerbetoon bracht aan Donald Fagen en Water Becker, want die song zou weer niet misstaan op een van de latere albums van Steely Dan.

Als toetje draaien we dan ook nog een nummer van Little Feat dat behalve door Bill Payne werd geschreven door Robert Hunter, die verleden week overleed.

Crosby rekent ook Little Feat namelijk tot zijn favorieten, al zal hij dan wellicht de bezetting met Lowell George en Richie Hayward op het oog hebben dan de huidige…

 

De Rode Draad van Kippenvel 604: hamers

dinsdag, september 17th, 2019

De Rode Draad is uiteindelijk niet meer dan een excuus voor het draaien van goede songs en wij zijn soms dus bewust op zoek naar een verband tussen songs, maar soms vindt dat verband ons.

Zo hadden wij al heel lang twee songs waarin een hamer voorkomt, nl. Peter Gabriel’s ‘Sledgehammer’ en ‘Pick up the hammer’ van de door ons vergeefs gepromote Canadese gitarist, zanger, bassist en songschrijver John Findlay, die met ‘Fairplay’ een genegeerd meesterwerk maakte.

Wij draaien daar al songs van zolang Kippenvel bestaat, maar zijn daarmee wel het enige programma dat dat doet, hoewel zijn songs toch invloeden hebben van Steely Dan, Little Feat en New Orleans-funk, zoals blijkt uit onze recensie van zijn album in de categorie Roots.

Vervolgens diende zich een derde song aan toen Rich DePaolo’s ‘Killed for kings’ ons werd toegespeeld door Gait Klein Kromhof van Champagne Charlie,

Het tweede album van die Amerikaanse singer-songwriter bleek van een zeldzame intensiteit en we recenseerden die plaat en zijn al even goede debuut ‘Loss of divinity’ dan ook met heel veel plezier. Daarop staat bovendien ‘Hammer Lee’, zodat de Rode Draad in principe compleet was en we die konden gebruiken.

De publiciteit rond het uitkomen van de jubileumeditie van de Beatles-klassieker ‘Abbey Road’ én het nieuws dat John Lennon tijdens een bespreking met Paul McCartney en George Harrison over nóg een plaat kritische noten kraakte over McCartney’s ‘Maxwell’s silver hammer’ deed ons de schellen van de ogen vallen. Daar was onverwacht nummer vier. hoewel ‘Abbey Road’ al heel lang tot onze absolute favorieten hoort. Tenslotte begon het ooit allemaal met de Beatles…..

Een geval van door de bomen het bos niet meer zien? Hoe het ook zij, vanavond is het zover!

Tot vanavond om acht uur, tot Kippenvel!

Kippenvel 603 van 10 september alleen van negen tot tien

dinsdag, september 10th, 2019

Vanavond zullen wij het moeten doen met maar een uur Kippenvel.

De oorzaak is de feestweek in Valkenburg, waarvan RTV Katwijk verslag doe tot negen uur.

Voor dat lokale feest wordt Kippenvel gekortwiekt, maar we zijn er alsnog tussen negen en toen, al laten we De Rode Draad vanavond achterwege: daarvoor vinden we de tijd dan weer een beetje te kort.

Wat we wél draaien? Die wekelijkse mix van gitaren, blazers, vrouwenstemmen, melancholie en misschien een snufje feestgedruis….

tot vanavond om negen uur, tot Kippenvel!