Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Dossier Brexit en popmuziek’ Category

toegang buitenlandse musici in Verenigd Koninkrijk beperkt

vrijdag, december 28th, 2018

Buitenlandse muzikanten zouden een uitzondering vormen op de regel dat buitenlandse arbeidskrachten meer dan 30.000 pond per jaar moeten verdienen om na de Brexit het VK binnen te mogen, zo staat in artikel 23 een beleidsstuk.

Dat adviseert de Government Immigraion Advisory Commission voor buitenlandse arbeidskrachten, die een visum voor vijf jaar aanvragen dus ook voor muzikanten. Die maatregel zou overigens pas ingaan in december 2020.

Muzikanten op tournee zouden vallen onder de regel dat (more…)

Britse popwereld: Brexit-bedreiging

woensdag, december 12th, 2018

Terwijl Theresa May op visite ging bij Mark Rutte en Angela Merkel in een wanhoopspoging steun te krijgen voor een betere Brexit-deal, lopen andere beroemde vrouwen (en mannen) juist te hoop op zoek naar steun voor een compleet andere oplossing, maar dan via andere kanalen.

Annie Lennox en Chrissie Hynde zijn de beroemdste Britse boegbeelden die een open brief ondertekenden aan May en aan parlementsleden, maar ook de weer helemaal terug-van-weggeweest-zijnde Pink Floyd-drummer Nick Mason, de idealistische singer-songwriter Billy Bragg, Jamie Cullum en Marillion horen tot de ondertekenaars.

De brief is het initiatief van Music4EU en stelt dat ‘de huidige koers van de voorgenomen uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU’ een grote bedreiging vormt voor de Britse muziekindustrie. Daarom roepen de ondertekenaars dan ook op daarvoor een alternatief te zoeken.

De brief onderstreept de positieve effecten van de export van muziek en van optredens. Daarbij is de vrijheid van reizen voor artiesten van het allergrootste belang om op tournee te kunnen gaan om zo hun kunst te kunnen promoten.

In de brief wordt de zorg geuit dat het na de Brexit duurder zal worden fans te bereiken en moeilijker om internationale markten te betreden en dat optredens het gevaar lopen te worden uitgesteld of geannuleerd: (more…)

Roger Daltrey optimistisch over Europese optredens na Brexit

vrijdag, oktober 19th, 2018

Roger Daltrey heeft zich al eerder uitgesproken voor Brexit.

In een interview in BBC’s Radio 4 ‘Today’ voegt hij daar nog iets aan toe: optreden op het Europese continent zal voor Britse groepen niet een groot probleem worden na Breit.

Het zal wat meer papierwerk opleveren, zo zei hij, maar voor het Verenigd Koninkrijk in het verenigde Europa zat, beleefden Britse groepen een hoogtepunt.

Hij doelt daarmee op de jaren zestig en de vroege jaren zeventig, maar stelt dat de EU nog helemaal niet bestond en dat die zelfs nog niet was bedacht.

Dat geldt weliswaar voor de naam, maar de EEG was er natuurlijk wel degelijk: die werd tenslotte al opgericht op 1 januari 1958.

Het Verenigd Koninkrijk werd lid op 1 januari 1973, al bedong dat land allerlei uitzonderingen.

Verder hekelt Daltrey nog maar eens het democratisch tekort van de EU en de door hem als verspilling betitelde uitgaven aan degenen die van de EU profiteren.

 

Eerdere berichten over Roger Daltrey vind je in de categorie Nieuws.

Spotify en Netflix geblokkeerd voor Britten in Europa na Brexit?

zaterdag, oktober 13th, 2018

Nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is getreden kunnen Spotify en Netflix geblokkeerd zijn voor Britten in Europa.

Als er geen akkoord komt tussen de EU en het VK, zijn de regels namelijk niet meer van kracht die er nu voor zorgen dat streamingdiensten geen onderscheid mogen maken tussen een Britse gebruiker thuis of op reis door het vasteland van Europa.

In dat geval zijn streamingdienstendan niet langer verplicht Britten op het vasteland van Europa toegang te verlenen tot hun diensten, zoals ze dat nu wel moeten volgens Europese wetgeving.

Een woordvoerder van Netflix zegt dat Britste toeristen nog altijd toegang zullen hebben tot de zender, maar alleen tot de programma’s die worden gestreamd in het land waar ze zich bevinden. Impliciet geeft het bedrijf “The Independent’ dus gelijk: (more…)

British Phonographic Industry waarschuwt tegen Brexit.

vrijdag, september 7th, 2018

De British Phonographic Institute heft in het jaarverslag over de positie van de Brotse popmuziek gewaarschuwd voor de gevolgen van Brexit.

CEO Geoff Taylor zei dat een sterke Brexit-deal nodig is om te voorkomen dat de import en export van muziek in het Verenigd Koninkrijk wordt geraakt doordat het land de EU verlaat.

Met dat kenmerkende, Britse chauvinisme stelde Taylor eerst dat de Britse muziek weer overal ter wereld een hoofdrol speelt door het talent van ‘onze artiesten en songwriters en de innovatie en investeringen van platenlabels.’ Hij vervolgde met: ‘Onze muziek verrijkt niet alleen de levens van fans over de hele wereld, zij draagt ook in belangrijke mate bij aan de economie van het VK door de buitenlandse omzet en door het aantrekken van aanzienlijke hoeveelheden bezoekers aan het VK.

Dan constateert hij echter: ‘Nu Brexit nadert, kan muziek helpen te laten zien wat opwindend is aan het VK terwijl we nieuwe handelsbanden smeden, maar alleen als de regering ons steunt door voor een sterke Brexit-overeenkomst te zorgen die artiesten in staat stelt vrijelijk op tournee te gaan, die muziekrechten goed beschermt en voorkomt dat het transport van fysieke muziekdragers wordt belemmerd.’ (more…)

Peter Gabriel hekelt buitenlands beleid Verenigd Koninkrijk

donderdag, augustus 2nd, 2018

Peter Gabriel heeft fel stelling genomen tegen het beleid van de Britse regering met betrekking tot het verstrekken van visa aan artiesten.

Dit deed hij naar aanleiding van het feit dat een aantal voor het Womad-festival geboekte artiesten het Verenigd Koninkrijk niet in mocht: hen werd een visum geweigerd. Zo werd  Sabry Mosbah uit Tunesië, Wazimbo uit Mozambique en leden van Tal National uit Niger de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd, terwijl de Indiase zusters van Hashmat Sultana pas 24 uur na hun optreden toestemming kregen het VK binnen te reizen.

Gabriel was een van de oprichters van dat festival in 1980 en heeft zich langdurig ingespannen voor het onder de aandacht brengen van wat we ‘wereldmuziek’ zijn gaan noemen.

Hij veroordeelde het Britse beleid in niet mis te verstane bewoordingen in The Guardian. Hij zei onder meer dat het recht om te reizen voor je werk, voor een opleiding en zelfs voor ontspanning steeds meer wordt ingeperkt en dat dat vaak gebeurt langs raciale en religieuze lijnen.

Ook vroeg hij zich of de Engelsen nu werkelijk een ‘a white-breaded Brexited flatland’ willen: (more…)

Roger Daltrey maait nog maar eens wild om zich heen.

zaterdag, juni 2nd, 2018

Zo hoor je tijden niets van Roger Daltrey, zo is hij overal te zien en te horen, althans in het Verenigd Koninkrijk.

Recent legde hij in een lang vraaggesprek uit waarom hij zijn geloof in de Labour Party had verloren, kwalificeerde hij leider Jermey Corbyn als een communist en sprak hij zich uit voor de Brexit.

Misschien heeft dit alles ook te maken met het uitkomen van Daltrey’s eerste solo-album in 25 jaar tijd, ‘As long as I have you’.

Die plaat lijkt een ode aan zijn vrouw Heather, met wie hij ondanks zijn populariteit tijdens de vele tournees van The Who al getrouwd is sinds 1971.

‘As long as I have you’ en het uitkomen in oktober van zijn autobiografie ‘Thanks a lot, Mr Kibblewhite’ leveren in ieder geval een vermakelijk interview op, waarin het opgewonde standjeDaltrey zich ook van een genuanceerdere kant laat zien, maar zich ook uitroept tot soulzanger en Keith Moon, Pete Townsend, het Engelse gevangeniswezen, de #MeToo-beweging en zijn ambassadeurschap voor de Teenage Cancer Trust ter sprake brengt: (more…)

Jeremy Corbyn: geen optreden op Glastonbury

vrijdag, juni 24th, 2016

Jeremy Corbyn heeft zijn optreden op Glastonbury afgelast.

De Labour-leider zou deelnemen aan een gesprek op zondag 26 juni oner de title ‘Jez we can: Jeremy Corbyn in conversation’.

Een woordvoerder heeft bevestigd dat Corbyn niet komt, doorat hij zich wil concentreren op de consequenties van de uitslag van het Brexit-referendum.

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk verkeert namelijk in verwarring, ook de Labour-partij is dat: twee leden van het House of Commons hebben een motie van wantrouwen tegen Coryn opgesteld, omdat hij te vaag zou zijn geweest over het standpunt van Labour in dezen…..

Intussen heeft het festival zelf een gedicht het licht doen zien waarin weemoed over de uitslag doorklinkt: (more…)

Paul McCartney over Lennon, Brexit, Beatles en Wings, zijn racisme, Kanye West, diens n-woord en nog zo wat

woensdag, juni 8th, 2016

De aanleiding is de door McCartney zelf samengestelde compilatie Pure McCartney, maar het kan ons helemaal niets schelen: wij zijn nog altijd weg van de Beatles en dus ook van McCartney solo.

De éminence grise is veel te gehaaid om het achterste van zijn tong te laten zien en dat hoeft ook niet, want Adrian Deevoy eet uit zijn hand, al is McCartney gul met het toedienen van kruimels.

Dus passeert zijn vriendschap met John Lennon de revue, zijn eigen drankmisbruik na het uiteenvallen van de Beatles, de rol van Linda om hem weer op het rechte pad te krijgen, zijn nog vage mening over een Brexit, maar ook vertelt hij hoe alledaags en onbedoeld racisme in zijn jeugd was, komt hij op voor Kanye West, die het n-woord gebruikte, en filosofeert hij over de James Bond-films: (more…)

Mick Jagger: apolitical blues

vrijdag, april 8th, 2016

Natuurlijk werd Mick Jagger eigenlijk geïnterviewd over de grote Stones-expositie Exhibitionism in Londen, maar op een of andere manier kwam toch een Brexit ter sprake, een eventuele Britse uittreding uit de EU na het aangekondigde referendum van 23 juni a.s.

Jagger begon met te zeggen, dat het voor hem persoonlijk niet veel zou uitmaken. Dat geloven wij graag, maar Jagger waagde zich ook aan een voorspelling  voor heel Groot-Brittannië: op de korte termijn zou het de uittreding uit de EU nadelig voor het hele land zijn, maar op de lange termijn zou het misschien wel eens voordelig kunnen zijn, bijvoorbeeld over twintig jaar.

Ook zei hij, dat premier Cameron weleens spijt zou kunnen hebben van zijn belofte een referendum over dit onderwerp te organiseren en zo de Britten de economische toekomst van het land te laten bepalen.

Onduidelijk is waar Jagger dit economische inzicht vandaan haalde, maar misschien had hij vlak voor het interview nog Allen Toussaint’s Fortune teller gedraaid….