elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies singer-songwriter (Page 1 of 19)

Alice Howe & Freebo – Live

Know Howe Music & Bassline Music

1 99066 17911 6

www.alicehowe.com

www.freebomusic.com

alive and kicking

De Amerikaanse singer-songwriter Alice Howe trok de aandacht van veteraan Freebo met de vijf songs van haar debuut-EP ‘You Have Been Away So Long’(2017).

De onder meer door zijn werk bij Bonnie Raitt beroemde bassist die zich transformeerde tot singer-songwriter nam haar onder zijn vleugels op haar debuut ‘Visions’ (2019) en de opvolger ‘Circumstance’(2023): hij schreef mee aan nummers, speelde bas, zong de koortjes mee en produceerde de albums. Ook gingen ze samen op tournee door Europa en de VS.

Inmiddels verscheen van een optreden tijdens zo’n Amerikaanse tournee een live-album met veertien songs die ze opnamen tijdens een concert in de Rainshadow Recording Studio in Port Townsend in de staat Washington.

Daarop speelden ze allebei akoestische gitaar én bas, waarbij de klank van Freebo’s fretloze onmiskenbaar is. Ook zingen ze afwisselend de lead en de koortjes zingen met evenveel enthousiasme als overtuiging.

De setlist is dan ook een combinatie van de drie albums van Howe en die van Freebo’s vier soloalbums sinds 1999, terwijl ze ook drie songs spelen die duidelijk maken dat de wortels van  Freebo én die van Howe in de jaren zeventig liggen:

Continue reading

Diaspora – Arlan Feiles

Not Pop Records

1 95269 35581 4

https://arlanfeilesmusic.com

tijdloze elegie

Arlan Feiles’ negende album bevat slechts negen songs: acht van hemzelf en een cover van Leonard Cohen’s ‘Story of Isaac’. Die past naadloos tussen de andere nummers, want op dit thematische album stelt Feiles grote vragen over zijn joodse afkomst, antisemitisme en de inval van Israel in de Gazastrook. Dat doet hij in een muzikale mix van singer-songwriter, roots, folk en klezmer, maar hij bouwt in zijn songs steeds veel ruimte in.

Feiles speelt zelf contrabas, akoestische en Weissenborn-gitaar, piano en orgel. Daarnaast speelt Brad Gunyon op twee nummers drums en David Mansfield in drie songs mandoline, die hij een keer combineert met viool en een keer met Weissenborn-gitaar. Carmen Sciafani speelt eenmaal slidegitaar en verder zijn er alleen in twee songs achtergrondzangers en achtergrondzangeressen te horen: in ‘Oh, St. Louis’ Layonne Holmes en in ‘Ceasefire’ Tessa, Layla en Noah Feiles.

Zijn nummers zijn door de combinatie van genres Europees getint en ademen de sfeer van klaagzangen met hun kale maar indringende geluid en vaak repetitieve muziek.

Die elementen zorgen voor veel nadruk op zijn teksten, ook door zijn naar voren gemixte zang. Nog meer dan op albums als ‘Blame Me’ en ‘What Kind of World’ verweeft Feiles in zijn teksten namelijk het persoonlijke met het politieke, want hij worstelt hoorbaar met de contradictie tussen zijn afkomst en de politieke realiteit van vandaag: zijn voorouders kwamen uit Europa naar de nieuwe wereld, maar die bestemming heeft hem in de steek gelaten.

In zijn songs lijkt hij de geschiedenis van zijn familie min of meer chronologisch te bezingen:

Continue reading

The Hammer and the Rose – Matt Andersen

Sonic Records 2 02494

www.stubbyfingers.ca

ingehouden emotie

Op zijn elfde studioalbum zette de Canadese zanger-gitarist Matt Andersen negen vaak door hem met anderen geschreven songs en een cover van JJ Cale’s klassieker ‘Magnolia’.

Hij nam ze op met drummer en producer Joshua Van Tassel, contrabassist Kyle Cunjak, akoestisch gitarist Afie Jurvanen, toetsenist Aaron Comeau en akoestisch en steelgitariste Christine Bougie, terwijl hij zelf ook akoestische gitaar speelde en zong. Cunjak, Comeau en Jurvanen zongen ook de achtergrondkoortjes.

Andersen wisselt op zijn albums al sinds zijn debuut akoestische nummers af met elektrische en deed dat ook zeer succesvol op voorganger ‘And the Big Bottle of Joy’, maar hij koos op aandringen van Van Tassel deze keer voor een consequent akoestische benadering.

Dat levert veel ballads op die singer-songwriter combineren met Andersen’s traditionele vleugje

Continue reading

I Only Need To Conquer This Mountain – Sarah Blasko

De Australische zangeres-pianiste Sarah Blasko bracht recent haar zevende album uit.

‘I Only Need To Conquer This Mountain’ bleek een klassiek singer-songwritersalbum, waarop Blasko zonder reserve haar ziel blootlegde.

Ik recenseerde het album voor Heaven magazine en plaats mijn bespreking dus niet direct op mijn eigen site, maar zou het zonde vinden als je die niet las:

Continue reading

The World Is Flat – Kim Richey

Van de Amerikaanse singer-songwriter besprak ik ooit ‘Wreck Your Wheels’, terwijl ik ook haar ‘Thorn in my Heart’ en ‘Rise’ in mijn cd-kasten heb staan.

Eind verleden jaar bracht zij haar tiende album uit en ik was nieuwsgierig naar hoe het met haar en haar songs was gesteld: Richey zingt vaak autobiografische teksten over relatief kleine gebeurtenissen die grote gevolgen hebben.

‘The World is Flat’ bleek een karakteristiek Kim Richey-album waarop meer ballads staan dan up-temposongs  en met teksten die spijt met hoop mengen.

Mijn recensie van haar nieuwe vind je op de site van Heaven magazine:

Continue reading

Lives Wisely – Silvie Lewis

Singer-songwriter Silvie Lewis kwam al op haar veertiende in contact met Beatles-producer George Martin. Hij zou niet alleen opnamen met haar hebben gemaakt, maar haar ook hebben gewezen op het belang van goede melodieën.

Via een studie aan het Amerikaanse Berklee College of Music ontmoette ze Richard Swift, die vier albums voor haar produceerde.

Daarna woonde ze een tijd in Italië, waar ze lid was van L’Orchestra di Piazza Vittorio.

Terug in Engeland kwam bij toeval in contact met haar Amerikaanse collega Jonah Tochin en via gitaarlessen die ze bij hem nam, kam ze ook terecht op zijn net door hem gestarte label, waarop niet alleen zijn eigen prachtige album ‘Dockside’ verscheen, maar waarop bijvoorbeeld ook Helen Rose zit.

De recensie van Lewis’ ‘Lives Wisely’ schreef ik voor Heaven magazine en die staat inmiddels online.

Dat is niet alleen een reden om Lewis te ontdekken, maar ook het misschien wel mooiste muziektijdschrift van Nederland:

Continue reading

Borderline – Jacob D. Edward

King Forward Records KFR 197

claustrofobisch dagboek

De Volendamse singer-songwriter Jack Deen debuteerde in 2023 als Jacob D. Edward met de ep ‘Threshold’ met daarop zes songs. In sommige daarvan liet hij zich begeleiden door een drummer, een bassist en een achtergrondzangeres, in andere begeleidde hij zichzelf op akoestische gitaar, terwijl slotnummer ‘American Spirits’ spoken word was.

Edwards thematiek en zijn stem hielden die zes uiteenlopende nummers bijeen door sterk weemoedige sfeer die ervanuit ging en dat geldt in nog sterker mate voor de muzikaal meer samenhangende tien songs die hij op de opvolger ervan zette.

Die scheef hij opnieuw zelf, terwijl hij ook de bepalende muzikant is. Weer speelde hij akoestische gitaar, terwijl slechts drie keer een andere muzikant te horen is: labeleigenaar en producer Frank Bond op mondharmonica in ‘Medusa’, Freek Schokker in met bepalende geluidseffecten in ‘En Route To The End’ en Noortje Schokker in ‘Sophie Take Me Dancing’.

Die opener heeft een soepele melodie, maar

Continue reading

Camino Wayside – AdVanderveen

SongSense 2025

www.advanderveen.com

muzikale monnik

De elf songs op het vermoedelijk 35e album van Ad Vanderveen overkwamen hem eerder dan hij ze schreef. Dat gebeurde vooral in Spanje, waar hij verbleef in een huis met uitzicht op de oceaan aan de ene kant en aan de andere kant op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, al schreef hij eerder die zomer al ‘Music of the Spheres’ op het Griekse eiland Samos.

Het kijken naar langtrekkende pelgrims terwijl hij gitaar speelde en het voeren van gesprekken tijdens het met ze oplopen inspireerden hem tot het schrijven van het nummer ‘Old Camino Road’, dat hij daar tijdens dat verblijf ook opnam. Die demo diende als voorbeeld voor het ingetogen, folky geluid van de meeste andere songs.

Hij vroeg Willie Ahrend partijen op een gitaar met nylon snaren in te spelen in zijn eigen SongSense-studio, Pete Fisher en Dan Shergold basten, Simon Moore speelde orgel en Per Hu weer cello, terwijl Kersten de Ligny samen met Shergold percussie speelde en de koortjes zong.

Zij vullen Vanderveens zang, gitaar, mandola, banjo, harmonica en piano aan, maar

Continue reading

Lutke Krub en zeven kerstliedjes – Spinvis

Excelsior Excel 96826

grijze kerst

Het achtste album van Spinvis is een dubbelalbum met Kerstmis als thema. Het bestaat uit zeven ‘kerstliedjes’ en een kerstverhaal van zeventien fragmenten én een voorwoord, geïllustreerd door striptekenaar Hanco Kolk. Met hem maakte Spinvis eerder ‘Tot ziens, Justine Keller’ (2011).

In de zeven songs becommentarieert Spinvis op de van hem bekende impressionistische manier de Nederlandse manier van Kerstmis vieren en wat dat zoal met ons doet.

In opener ‘Kerstrecept’ bezingt Spinvis met ironie en melancholie de verbondenheid van een eenzame figuur met de rest van de wereldbevolking. Dat doet hij op een mooie, maar voor zijn doen rechtstreekse melodie waarin strijkers en kerstbellen hoorbaar zijn. Die traditioneel zagende en aanzwellende strijkers komen terug in ‘Genoeg voor een sneeuwbal’. Ze versterken misschien de klassieke kerstsfeer, maar doen afbreuk aan Spinvis’ even terloopse als navrante tekst over het verstrijken van de tijd. Ook de muziek van ‘Alles is waar’ staat in scherp contrast met de radicaal met het kerstgeloof afrekenende tekst.

Daarin ontbreken de hem kenmerkende vervormde geluidslagen, net als in de andere nummers. In twee ervan combineert hij de van hem bekende originele invalshoeken met sterke, rootsy muziek:

Continue reading

How Much Is Enough – Iain Matthews

Continental/Must Have Music MHCD 121

ongebroken

In de aanloop naar de release van dit nieuwe album vroeg singer-songwriter Iain Matthews zich herhaaldelijk publiekelijk af hoeveel muziek hij nog in zich had en of deze tien songs dus niet zijn afscheidsalbum zouden vormen. Die gedachte is begrijpelijk, want hij maakt inmiddels al meer dan 55 jaar albums en hij is inmiddels dan ook 78 jaar.

De tekst van het titelnummer weerspiegelt die melancholie over een naderend afscheid, maar tegelijk voelt het of hij nog maar net zijn ‘groove’ heeft gevonden, net als in ‘I Walk’. Daarin bezingt hij zijn innerlijke drijfveer: ‘I Wanna shake them up/ I wanna take them by the hand/There are things I can’t explain/But still I gotta make a stand ‘.

Matthews’ teksten zijn overigens niet alleen weemoedig, maar ook betrokken en soms ironisch:

Continue reading
« Older posts