Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Archive for the ‘Recensies singer-songwriter’ Category

Renske Taminiau – What stays when the lights go out

dinsdag, april 9th, 2019

‘Move on’, het tweede album van Renske Taminiau, verscheen al in 2012. Daarna bleef het stil, al bracht ze hetzelfde album een jaar laten nog een keer uit met enkele extra nummers.

De zangeres-songschrijver vult die lange leegte nu met twaalf nieuwe songs, die paradoxaal genoeg tegelijkertijd even veel overeenkomsten vertonen met die op haar voorganger als verschillen.

Gebleven zijn Taminiaus hese, melancholieke stem en de grote rol van de door jazz geïnspireerde saxofoon en basklarinet van Floris van der Vlugt als solo-instrument. Nieuw zijn de vervormde drums van Jasper Goedman en de deze keer prominent naar voren gemixte bas van oudgediende Lucas Dols.

Bovendien bespeelt Taminiau een dulcitone, (more…)

‘The wind just blew the day away’ – Ruud Houweling

vrijdag, maart 29th, 2019

te late ontdekking

Op zijn nieuwe ep zette Ruud Houweling vier nieuwe versies van songs van zijn groep Cloudmachine en ‘Dead again’, een song die Ricky Koole opnam op ‘No use crying’.

De vijf songs vormen stilistisch een logisch vervolg op zijn even verstilde als prachtige soloalbum ‘Erasing mountains’ uit 2017. Ook daarop maakte hij al popmuziek die eerder Europa echoot dan het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten: het is een weemoedig en statig mengsel van folk, filmmuziek en klassieke muziek.

Hoewel Houwelings geluid verschilt van dat van zijn groep Cloudmachine, is het er ook een logisch vervolg op: (more…)

For the loss of divinity – Rich DePaolo

zondag, december 30th, 2018

www.richdepaolo.com

onontdekte schat

Doordat de Amerikaanse zanger-gitarist Rich DePaolo zijn elf songs tellende debuut in 2003 zelf uitbracht, deed dat hier geen bellen rinkelen, hoewel hij zijn woonplaats Ithaca een solide reputatie opbouwde door het spelen bij en produceren van anderen.

Na de slechts 48 seconden lange, maar beklemmende geluidscollage ‘One gun salute’ waarmee zijn album opent, herinnert DePaolo in ‘Sharks’ impressionistisch aan de aanslag op vlucht PanAm 103 in 1988 boven het Schotse stadje Lockerbie. Hij maakt dat grote drama indringend door zijn persoonlijke, pessimistische invalshoek.

Ook opvallend is de plechtige melodie, (more…)

Killed for kings – Rich DePaolo

maandag, december 24th, 2018

www.richdepaolo.com

schatkamer

De eerste van de twaalf songs op zanger-gitarist Rich DePaolo’s tweede album heet ironisch ‘More of the same’. DePaolo’s debuut ‘For the loss of divinity’ bevatte vergelijkbare nummers, maar verscheen al in 2003 in eigen beheer, zodat weinigen die zullen kennen. Bovendien bezingt hij in die song sterren die koste wat kost ster willen blijven, iets waarvan hij duidelijk niet droomt, noch kan dromen: hij is vooral producer, engineer en gitarist voor anderen.

Die song is een ideale opmaat voor zijn album, want (more…)

All that’s left – Michelle Lewis

maandag, december 17th, 2018

www.michellelewismusic.com

songbird

Michelle Lewis maakte haar eerste van twee albums en twee ep’s al in 2004, maar hoewel de Amerikaanse ook in Europa optrad, is zij nog onbekend.

Dat is verbazend voor wie de tien zorgvuldig gerangschikte songs op haar derde album hoort, want daarop mixt ze (more…)

Small world – Ripoff Raskolnikov Band

maandag, december 17th, 2018

XLNT Records

www.ripoffraskolnikov.com

onverwachte ontdekking

Blueszanger Ian Siegal ontdekte Ripoff Raskolnikov al een aantal jaren geleden en nam een paar songs van hem op, maar de acht (!) eerdere albums die de Oostenrijkse zanger-gitarist maakte sinds 2005 ontgingen veel anderen. Dit is dan ook het eerste dat hier wordt gepromoot, terwijl Raskolnikov in bijvoorbeeld Hongarije wel populair is.

Zijn elf met drummer Lajos Gyrnge, bassist Laca Varga en pianist Szabilcs Nagy opgenomen rootsy songs zijn echter door folk, blues en americana beïnvloed en daarmee veel meer Amerikaans dan Europees.

Daarbij heeft Raskolnikov een voorkeur voor (more…)

De big one – Flip Noorman

woensdag, december 5th, 2018

FLIP001

www.flipnoorman.nl

 

opperspreekstalmeester.

De veertien songs op de standaardversie van de derde van van Flip Noorman vormen een moderne freakshow, zoals de sideshow van het negentiende-eeuwse Ringling Brothers-circus dat ooit was.

Deze bonte collectie songs is minstens zo onvoorspelbaar als die verzameling excentriekelingen: Noorman trekt de lijn van zijn albums ‘Bellse parese’ en ‘Make-up’ namelijk consequent door, maar vernieuwt zichzelf muzikaal en tekstueel schoksgewijs.

Hij laat jazz, ragtime, filmmuziek, chanson, singer-songwriter en elektronische muziek eerder op elkaar botsen dan versmelten. Dat onderstreept zijn diversiteit aan onderwerpen: (more…)

Jim White – Waffles, Triangles and Jesus

zaterdag, maart 3rd, 2018

Loose Music LC 29668

Botsende delen.

Op de publiciteitsfoto’s voor Jim White’s zevende studioalbum staat de inmiddels zestig geworden singer-songwriter erbij als een slanke, grijze en afstandelijke heer in beschaafd denim.

Dat is nog maar een van White’s paradoxen: (more…)

Shewawah – Alles in kleur

zondag, februari 4th, 2018

 

Shewawah – Alles in kleur

348157 507000 6

 

uitbundige bedachtzaamheid.

 

In het eerste van de elf nummers op het debuut van Shewawah speelt Jeroen Kant de elektrische gitaar alsof hij die zojuist heeft uitgevonden. Hij herontdekte het instrument en zijn oude blueshelden in 2016 en oefende daarna uren per dag om zich de verleerde kunst van het gitaarspelen weer aan te leren.

Tijdens de met veel echo opgenomen, klassieke rock ‘n’ roll van het openings- annex titelnummer met exploderende solo schreeuwen Kant, drummer Gino Bombrini en bassiste Judith Renkema de bandnaam dan ook een aantal keren enthousiast, er zo bijna een beginselverklaring van makend.

In drie van de andere songs (more…)

VanWyck – An average woman

maandag, januari 22nd, 2018

 

meer dan gemiddeld.

 

De half Nieuw-Zeelandse, half Nederlandse singer-songwriter VanWyck wilde vanaf september 2015 elke week een song schrijven, die opnemen en posten.

Het werden 24 kale, indringende composities, waarin haar omfloerste, melancholieke stem haar belangrijkste instrument was, sfeervol ondersteund door evocatieve, minimale muziek. Ze deden verlangen naar het album dat ze zou uitbrengen in de zomer van 2017 met een selectie van de beste nummers,. Wel kwamen daarvoor de ep’s Tanned Legs en Ballad of the Quiet Citizen uit, met respectievelijk drie en vier composities.

Een half jaar later dan gepland zijn die elf door haar geselecteerde songs er dan toch, (more…)