Continental Europe CECD100

www.bjbaartmans.nl

speeltuin

Dat zanger, gitarist en producer BJ Baartmans zijn vijftiende album ‘Ghostwriter’ noemde, moet een knipoog zijn naar zijn eigen loopbaan: 25 jaar geleden bracht hij zijn eerste soloalbum ‘The Pawnshop Guitar Chase’ uit, terwijl hij in de jaren erna ook op allerlei Europese podia stond als begeleider van Amerikaanse en Nederlandse rootsacts. Van de laatsten produceerde hij de albums vaak, terwijl hij daarop dan ook nog meespeelde.

In deze dertien nummers staan Bartmans zelf en zijn vroegste muzikale invloeden centraal: hij kijkt muzikaal liefdevol om naar roemruchte Engelse acts als The Kinks, Elvis Costello, Rockpile en The Clash, maar ook naar Amerikaanse als Big Star, Wilco en The Black Keys. Voor zijn opvallend biografische teksten liet hij zich dan weer inspireren door Loudon Wainwright III, John Hiatt, Nick Lowe, Lucinda Williams en Jeff Tweedy.

Meer dan op andere soloalbums zijn de songs

uptempo, met invloeden uit roots, pop, new wave, ska en country: zo refereert de tekst van ‘In You Only’ tekstueel heel duidelijk aan Elvis Costello & the Attractions en verwijst het nummer muzikaal naar de vroege Joe Jackson Band.

Baartmans nam ze op met veel zijn vaste muzikanten: drummer Sjoerd van Bommel, bassist Gerco Aerts, toetsenisten Mike Roelofs en Rob Geboers en pedal steel-gitarist Johan Jansen. Ook zijn zoon Tom baste een aantal keren.

Baartmans overloopt met hen muzikaal en tekstueel zo zijn leven van zijn puberteit tot nu, ons met zijn kenmerkend hese stem inkijkjes gevend in voor hem essentiële gebeurtenissen. Ook daardoor wordt zijn vijftiende soloalbum een muzikaal dagboek.

***1/2

Eerdere berichten over BJ Baartmans vind je in de categorie Nieuws.

De recensies van de Matthews Baartmans Consiracy ‘[distant chatter]’ en ‘[close call]’, de Matthews Southern Comfort-albums ‘Like  a radio’ en ‘The New Mine’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter, die van BJ Baartmans’ ‘Verzamelaar’ en ‘VOOR/ACHTER’ in Recensies roots .