RTM 013

https://ricktreffers.bandcamp.com/album/the-opposite-of-never

perfect ongelukkig

Op zijn dertiende album doet zanger-gitarist Rick Treffers in tien songs verslag van de teloorgang van zijn relatie. Daarbij gebruikt hij op dat tweede Engelstalige soloalbum muzikale middelen om zijn luisteraars te misleiden: hij verpakt zijn melancholieke, soms bittere teksten in lieflijke lagen muziek die vaak verwijzen naar de synthpop van de jaren tachtig. Daardoor lijken zijn songs eerder optimisme te ademen dan weemoed.

Opener ‘Showdown’ kent bijvoorbeeld een huppelend, duidelijk Zuid-Amerikaans ritme met een mooi daartegenin spelende bassiste Lourdes Casany. Treffers’ tekst staat daar echter diametraal tegenover, want de balans die hij opmaakt is bitter.

Zo dwingt hij in bijna iedere song tot zorgvuldig luisteren, want hij

verbergt het feit dat hij qua thematiek nog altijd een pure singer-songwriter is achter toetstapijten en kunstige koortjes die vooral door hemzelf (toetsen, gitaar, beats, geluidjes en zang) en kompaan Ivar Vermeulen (toetsen, bas, gitaar, beats en geluidjes) werden opgetrokken.

Net als op Treffers’ Nederlandstalige echtscheidingsalbum ‘Het heeft niets met jou te maken’ uit 2010 overheerst de teleurstelling in zijn ex, maar terwijl hij destijds de liefde verbitterd afzwoer, is hij nu gedoemd optimistisch te zijn: ‘But if I don’t believe in some kind of fidelity/Nobody ever/Will set my heart of fire.’(‘My Wishful Singing’).

Hoewel hij dat beseft, wordt hij heen en weer geslingerd tussen wil en realiteit, want deze liefde was onverwachter en overdonderender dan alle vorige, net zoals het eind ervan.

Daarmee is dit album een even indrukwekkend als logisch vervolg op ‘Levensdrift’(2022), zijn net zo autobiografische, Nederlandstalige album waarop zijn verlangen naar een nieuwe geliefde en zijn onmacht die tegen te komen centraal stonden én op het muzikaal verwante ‘Looking for a Place to Stay’, waarop Treffers éven optimistisch durfde zijn over zijn toekomst.

***1/2

Eerdere berichten over Rick Treffers vind je in de categorieën nieuws, popmuziek op radio, tv en internet, Kippenvels liveoptredens en concerttips.

De recensies van’mara – de soundtrack’,  ‘Het Heeft Niets Met Jou te maken’ en ‘Prettige vooruitzichten’ vind je in de categorie recensies singer-songwriter, die van ‘Looking for  a Place to Stay’ in recensies pop en die van het album ‘Period’ van Treffers’ band Mist in recensies rock. Een recensie van zijn roman ‘Ik wou dat ik jouw leven had’ vind je vanzelfsprekend in de categorie muziekboeken.