Cavalier Recordings CR255630

tweede jeugd.

In 2007 maakten Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex ‘Op weg naar huis’, waarop zij hertalingen van een aantal van hun favoriete popklassiekers combineerden met eigen werk.

Dit live in een tot studio gepromoveerde Grand Café De Bolder op Vlieland opgenomen album is daarop een vervolg, maar ook van de thematische voorstellingen die Den Tex met gasten speelde over Robbie Robertson, Neil Young, Lou Reed, Bob Dylan, Tom Waits en Joni Mitchell.

De twaalf nummers op de cd-versie zijn namelijk vertalingen van ’11 iconische popsongs’ van deze groten en concentreren zich dus op hun oude werk: Waits’ ‘In The Neighborhood’ uit 1983 is het recentste nummer, al staat dat alleen op de cd.

Muzikaal én tekstueel blijven de drie dicht bij de originelen, wat de herkenning én het respect voor de hun inventiviteit vergroot:

Mitchell’s ‘River’ werd ‘Polder’, maar evenaart qua sfeer het origineel, net zoals Robertson’s ‘The shape I’m In’ ‘De pest erin’ werd en ‘In The Neighborhood’ ‘Aan de rafelrand’.

Prins (harmonica), De Munnik (piano) en Den Tex (akoestische gitaar) zingen soms ook binnen een song afwisselend de leadzang, begeleid door drummer Martijn Bosman, bassist Reyer Zwart, gitariste Yvonne Ebbers en violiste Allie Summers.

De Munnik bewijst zich eens te meer als superieur ballad-zanger, maar ook Prins heeft nog steeds een te lang verborgen, even expressieve als emotionele popstem, terwijl de met het Engels vergroeide singer-songwriter Den Tex in het Nederlands opnieuw verrast met zijn gekwelde romantiek.

Zo combineert dit album weemoed met een knipoog en dat is goed voor veel meer dan een grimlach om de voorbije tijd.

***1/2