Bassist Nick Daniels III is op vrijdag 26 april overleden aan een vorm van beenmergkanker. Die ziekte werd twee maanden geleden bij hem vastgesteld. Hij was 68 jaar.

Net als veel andere bassisten was Daniels niet erg bekend bij de meeste fans van de artiesten die hij begeleidde en de groepen waarin hij zat, maar hij  speelde met velen uit de hoofdstad van de funk: Allen Toussaint, Leo Nocentelli, the Wild Magnolias, Dr. John en de Neville Brothers.

Ook begeleidde hij Etta James en Boz Scaggs.

Daniels, die altijd een vijfsnarige bas speelde, en Tony Hall waren vanaf de oprichting in 2003 de bassisten van Dumpstaphunk, de groep die wordt geleid door zanger-toetsenist Ivan Neville, met wie Daniels opgroeide.

In 2022 bracht hij een soloalbum uit: ‘Run To Daylight’ verscheen als onder de naam The Groove Krewe featuring Nick Daniels III.

Niet toevallig maakte Dumpstaphunk Daniels’ overlijden bekend tijdens het optreden in de Fillmore in New Orleans op zaterdag 27 april, vlak voor hun op 2 mei geplande optreden op het New Orleans Jazz and Heritage Festival.

Her en der zijn necrologieën te vinden, maar misschien geeft dit interview met Daniels III wel het beste beeld van hem, al heeft interviewer Richard L’hommedieu zelf uitgesproken theorieën en heeft hij bovendien wel erg veel woorden nodig om tot een vraag te komen, al vraagt hij net weer iet waarom Daniels III de coronaepidemie tot twee keer toe de ‘plandemic’ noemt, daarmee op zijn minst zonder enig bewijs een wereldwijd complot suggererend:

https://audius.co/Makingascene/nick-daniels-iii-is-making-a-scene