Op zaterdag 6 juli jl. is Joe Egan overleden, een van de twee kernleden van de Schotse folkformatie Stealers Wheel. Egan was 77 jaar oud.

Hoewel Gerry Rafferty tijdens zijn solocarrière met terugwerkende kracht uitgroeide tot Stealers Wheel’s boegbeeld, waren hij en Egan in feite even belangrijk in die groep. Zo schreven ze samen ‘Stuck in the Middle with You’, de grootste hit van de band. Die bereikte de zesde plaats in de Amerikaanse BillBoard Hot 100 en was ook in het Verenigd Koninkrijk een grote hit. Daar bereikte het de achtste plaats.

De twee richtten de groep op in hun woonplaats Paisley in 1972 met Rab Noakes, Iain Campbell en de Amerikaan Roger Brown.  Toch waren er vanaf het begin allerlei onalledaagse verwikkelingen: zo was Rafferty al uit de groep gestapt op het moment dat hun debuutalbum uitkwam en kwam hij op die beslissing terug door het succes van ‘Stuck in the Middle with You’. Ook de bezetting wisselde vaak: in feite waren Egan en Rafferty de enige vaste leden. Zo werden de andere drie al vervangen toen de groep een platencontract kreeg.

Daarna wilde het niet echt vlotten met de verkoop van hun tweede en derde album, ‘Ferguslie Park’ (1973) en ‘Right and Wrong’(1975).

Eagan en Rafferty waren na het uiteenvallen van Stealers Wheel door een bepaling uit hun platencontract als gedwongen enkele jaren geen nieuw materiaal uit te brengen.

Rafferty kwam in 1978 al terug met het zeer succesvolle soloalbum ‘Baker Street’ en Egan bracht nog twee soloalbums uit: ‘Out of Nowhere’ (1979) en ‘Map’ (1981), maar trok zich bij gebrek aan respons uiteindelijk terug uit de muziekindustrie.

‘Stuck in the Middle with You’werd in 1993 opnieuw een hit doordat regisseur Quentin Tarantino het gebruikte tijdens een martelscène in zijn ‘Reservoir Dogs’:

Zijn eerste single van ‘Out of Nowhere’ laat horen dat hij net zo verantwoordelijk was voor het geluid van Stealers Wheel als Rafferty:

www.youtube.com/watch?v=6kKdXkRm8to&t=6s