Het Mississippi John Hurt Museum brandde af in februari van dit jaar. Dat was kort voordat het woonhuis van Hurt zou worden uitgeroepen tot National Landmark.

Inmiddels heeft Hurt’s kleindochter een GoFundMe-campagne opgezet met als doel het huis te herbouwen, al kan zij het meubilair, de 78-toerenplaten en Hurt’s gitaren niet vervangen door andere originele exemplaren:

https://www.gofundme.com/f/mississippi-john-hurts-legacy-will-rise

Zij is ook de directeur van de Mississippi John Hurt Foundation, een organisatie zonder winstoogmerk.

Zij is er in een interview met Variety van overtuigd dat het museum in brand gestoken is door racisten, al hebben de autoriteiten geconcludeerd dat de brand niet het gevolg is van opzet.

Hurt werd in het begin van de jaren zestig samen met andere bluesartiesten herontdekt door de jonge generatie folkies van toen. De Lovin’ Spoonful werd bijvoorbeeld vernoemd naar Hurt’s ‘Coffee Blues’.

In het artikel citeert schrijver Steven Gaydos dan ook uitgebreid John Sebastian, ooit de voorman van die succesvolle Amerikaanse groep:

https://variety.com/2024/music/news/mississippi-john-hurt-museum-fundraiser-1236061019/

Het inmiddels ingezamelde bedrag is al ruim over de helft van het streefbedrag van 50.000 dollar (zo’n 46.000 euro). Inmiddels hebben Steve Van Zandt en Derk Trucks ook gedoneerd.