De Americana Music Association heeft bekend gemaakt wie dit jaar de Lifetime Achievement Awards toegekend krijgen. Die worden uitgereikt op 18 september as. in het Ryman Auditorium in Austin.

Dat zijn zes artiesten en groepen die onderling overigens verschillen als dag en nacht:

Dave Alvin, de Blind Boys of Alabama, Reverend Gary Davis, Shelby Lynne, Don Was en Dwight Yoakam.

Dave Alvin begon als lid van rootsrockers The Blasters, maar schoof als singer-songwriter solo op richting folk en country.

De Blind Boys of Alabama werd opgericht in een weeshuis in Tallageda in Alabama in 1939 en kende inmiddels vele bezettingen: de groep bleef altijd bestaan, ook in magere jaren, maar is sinds Peter Gabriel ze een contract gaf voor zijn label Real World in 2000 weer een constante  factor.

Leadzanger Clarence Fountain was tot lid 2007 en was ook een van de oorspronkelijke leden. Hij maakte ook nog een comeback van een jaar in 2017.

Bluesgrootheid Reverend Gary Davis speelde allang de blues, toen hij in de jaren zestig van de twintigste eeuw werd ontdekt door de folkies uit de vroege jaren zestig en had zo invloed op het ontstaan van de Amerikaanse popmuziek.

Shelby Lynne begon als countryzangeres en brak na vijf album in twaalf jaar door naar een groter publiek met ‘I Am Shelby Lynne’, ook door de Grammy die ze 2001 voor dat album kreeg. Gek genoeg was dat in de categorie Best New Artist.

Sindsdien maakte ze veel albums, waarop ze bijna steeds een kruising tussen country, folk en singer-songwriter speelt en autobiografische teksten zingt. Daar spelen de moord van haar vader op haar moeder en zijn onmiddellijk daarna voltrokken zelfmoord nog altijd een grote rol in, net als de songs van jaar jongere zus Allsion Moorer.

Don Was is inmiddels al jaren een grootheid in de pop- en rootsmuziek als producer. Hij richtte in de jaren tachtig de dwarse formatie Was (Not Was) op, maar werd bekend als producer van Bonnie Raitt’s comebackalbum ‘Nick of Time’. Ook produceerde hij onder meer albums van de Rolling Stones, Bob Dylan, Brian Wilson en Neil Diamond.

Inmiddels is hij al sinds 2012 president-directeur van het fameuze jazzlabel Blue Note, waar ook onder anderen Norah Jones, Rosanne Cash, Amos Lee, Willie Nelson, Van Morrison, Aaron Neville en Suzanne Vega onder contract staan.

Dwight Yoakam is een van de grote countrysterren die het genre vernieuwde door er energieke rock ‘n’ roll aan toe te voegen.