Op 17 augustus 1982 werd de eerste cd geproduceerd in een fabriek van Philips-dochter Polygram in het Duitse Langenhagen. De cd is daarmee op vrijdag 19 augustus dus precies dertig jaar oud.

Dat juist daar toen The visitors van Abba op cd werd geproduceerd, was geen toeval.

Philips en concurrent Sony hadden het concept gezamenlijk ontwikkeld en slaagden erin van het zilverkleurige schijfje de nieuwe standaard voor muziekopslag te maken.

Dat kwam onder meer door de destijds enorm lijkende ruimte van 74 minuten maximaal, de toen als eigenschap naar voren gebrachte absolute krasbestendigheid en de ongeëvenaarde geluidskwaliteit.

Inmiddels is met name over die derde eigenschap veel discussie, gezien de hernieuwde, maar door ons niet begrepen belangstelling voor de lp.

Weliswaar zouden wij het ideaal vinden als cd’s vanaf het begin waren verkocht in verpakkingen ter grootte van een lp-hoes, maar dan denken we enigszins aan het artwork van de lp, niet aan de krakerige muziekweergave.

De grootse van het schijfje en dus van de opslagmogelijkheid zou te danken zijn aan Sony’s eerste man, Ohga. Hij zou erop hebben gestaan dat ook Beethoven’s negende symfonie erop paste.

De uitvoering die hij bedoelde werd in 1951 gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler en duurde 74 minuten.

Aanvankelijk werd ook veel meer klassieke muziek uitgebracht dan pop.

De opening zou dan weer gebaseerd zijn op de maat van het toenmalige dubbeltje, maar ook zou het kunnen dat de gemiddelde vingerdikte als uitgangspunt werd genomen…

Inmiddels voorspellen trendwatchers het overlijden van de met het oprukken van legale en illegale downloads.