Binnenkort bestaat het Haagse Paard van Troje veertig jaar, want op 28 oktober 1972 werden de statuten van de stichting opgetekend.

Dat jubileum wordt gevierd met een twee weken durend programma waarin met publiek én artiesten van toen en nu wordt teruggeblikt en vooruitgekeken naar de muzikale ontwikkelingen rond het roemruchte poppodium.

Het programma begint op 19 oktober met de officiële opening van de verbouwde foyer en wordt op 31 oktober afgesloten met een optreden van onder anderen Barry Hay.

Ook vinden concerten en unieke sessies, speciale edities van enkele legendarische Paard-feesten,  de uitreiking van de Haagse Popprijs, de PopquizXL onder leiding van Leo Blokhuis, een filmpremière, diverse cd-presentaties, een literatuurprogramma, een expositie en een geheel gratis toegankelijke muziekdag onder de noemer ‘Haagse Iconen’ plaats. Op die laatste zullen bijvoorbeeld Hallo Venray, Rinus Gerritsen en Jam de La Crème zullen aantreden.

Ook op andere plekken in Den Haag wordt aandacht besteed aan het jubileum:  in de tramtunnel van station Spui is van 1 oktober tot 7 januari een selectie te zien van posters door de jaren heen. Die variëren van filmposter tot legendarisch concert. In het Atrium van het Stadhuis wordt een overzicht van oude krantenartikelen, foto’s, programmaboekjes en historische video-opnamen van Paard van Troje tentoongesteld.

Beide tentoonstellingen zijn samengesteld door Paard van Troje en het Haags Gemeente Archief.

Ook komt er binnenkort een jubileumwebsite. Daarop zal de geschiedenis van het poppodium te zien zijn. Alle optredens en events die ooit in het Paard plaatsvonden zijn namelijk op de site terug te vinden, evenals alle bijbehorende foto’s, affiches, krantenartikelen en concertopnames.

Beoekers kunnen bovendien op de inhoud reageren of ontbrekende informatie toevoegen om zo het Paard van Troje verhaal compleet te maken: www.paard.nl/40jaar